Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Θέλουν να κλείσουν τα εκκλησιαστικά λύκεια

Σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας προκαλεί εισήγηση της Επιτροπής για την Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία».
Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να μπει λουκέτο με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκλησιαστικά γυμνάσια, ιερατικά σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και σε εκκλησιαστικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη λειτουργία τους «περιττή».

Η επιτροπή στο έγγραφό της με ημερομηνία 16 Μαΐου 2013 αναφέρει ότι μελέτησε το θέμα της λειτουργίας των δομών της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και εκτιμά ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες η μόνη σχολική δομή δημόσιου δευτεροβάθμιου εκκλησιαστικού  σχολείου που μπορεί να ευδοκιμήσει είναι το εκκλησιαστικό γενικό λύκειο», κι αυτό υπό συγκεκριμένους όρους.

Εισηγούνται κλείσιμο
Τα μέλη της επιτροπής κρίνουν ειδικότερα ότι είναι περιττή η λειτουργία των εκκλησιαστικών γυμνασίων, των ιερατικών σχολών δεύτερης ευκαιρίας και των εκκλησιαστικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης και εισηγούνται το κλείσιμό τους. Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά λύκεια, θέτουν ως όρο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους την ύπαρξη τουλάχιστον 45 μαθητών και μαθητριών. «Εάν για περισσότερα από τρία έτη έχουν αριθμό μαθητών μικρότερο, να μετατρέπονται σε κέντρα εκκλησιαστικών τεχνών» αναφέρεται στην εισήγηση.

Αντιδράσεις
«Η συγκεκριμένη επιτροπή ενήργησε εν αγνοία της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου» τονίζει στη «δημοκρατία» ο
μητροπολίτης Νεάπολης και Σταυρούπολης κ. Βαρνάβας, υπό τη μέριμνα του οποίου λειτουργούν στη Νεάπολη εκκλησιαστικό γυμνάσιο και λύκειο με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.
«Τελείωσα εκκλησιαστικό σχολείο και με βάση την εμπειρία μου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη των εκκλησιαστικών γυμνασίων, καθώς οι μαθητές έχουν έτσι πιο ομαλή εισαγωγή στον συγκεκριμένο κλάδο των σπουδών που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Στο λύκειο δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες» σημειώνει ο μητροπολίτης.
Ο κ. Βαρνάβας τονίζει ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη των μητροπολιτών που λειτουργούν εκκλησιαστικά σχολεία και φυσικά της Ιεράς Συνόδου.
Για το θέμα μίλησε στη «δημοκρατία» και ο Μιχάλης Τρίτος, κοσμήτορας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες, καθώς επίσης και ορισμένα λύκεια και γυμνάσια που επιτελούν πραγματικά σημαντικό έργο» σημειώνει και προσθέτει ότι «η Εκκλησία και η κοινωνία έχουν ανάγκη από μορφωμένους ιερείς».
Θάνος Χερχελετζής - Δημοκρατία 26/06/2013
  
Διαβάστε την εισήγηση τους, εδώ:

Την κατάργηση των εκκλησιαστικών γυμνασίων, των εκκλησιαστικών Ι.Σ.Δ.Ε. και των Ε.Ι.Ε.Κ. προτείνει η επιτροπή για την αναβάθμιση(!) της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.