Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση στις Σέρρες της Ένωσης για την ανάδειξη και τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.)



«..τα τελευταία χρόνια μια θορυβώδης μειοψηφία διανοουμένων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό, τι ξέραμε σχετικά με την ιστορία και την εθνική μας ταυτότητα κα να προσχωρήσουμε στον δικό τους τρόπο σκέψης ώστε να «εκσυγχρονιστούμε».  

Επίσης, να διαγράψουμε από την ιστορία μας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει τους Τούρκους, να μην προβάλλουμε τον ηρωϊσμό, την αυτοθυσία και την εθνική αγωνιστικότητα και τέλος να διαγράψουμε κάθε αναφορά στον εθνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο του Ορθοδόξου κλήρου. 
Με δυο λόγια, να έχουμε μια ιστορία χωρίς εθνική αξιοπρέπεια!»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σέρρες, 26/2/2015
Η  ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για την ομηρία των Σερραίων στα βουλγαρικά τάγματα εργασίας (1917-1918 και 1941-1944) ήταν το θέμα της τελευταίας  επιμορφωτικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε από την «Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ) το απόγευμα του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Φίλιππος-Ξενία.
Η επιτυχημένη εκδήλωση ήταν ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο των επιμορφωτικών συναντήσεων που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν σκοπό να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και της ιστορικής μας κληρονομιάς.
Τα σημαντικά αυτά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, τα οποία κινδυνεύουν να λησμονηθούν, ανέπτυξε η φιλόλογος κ. Αλεξάνδρα Μάλαμμα, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτός από την κύρια ασχολία της ως καθηγήτρια έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος από τον υπόλοιπο χρόνο της στην ιστορική έρευνα γύρω από αυτό το θέμα.

Στην αρχή της εκδήλωσης,  ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης  έκοψε την βασιλόπιτα, η τυχερή δε της βραδιάς ήταν η Θεολόγος κ. Βίκυ Μπαλουκτσή,  η οποία έτυχε και το φλουρί, κερδίζοντας ως δώρο το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Λόγοι εν Σέρραις που η Ε.Α.Δ.Ε.Γ. εκδίδει ετησίως.
Κατόπιν ο κ. Γεωργιάδης αφού εξήγησε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης λέγοντας ότι «είναι από τις σημαντικότερες που έχει κάνει η Ένωση», διευκρίνισε τους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της, τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια μια θορυβώδης μειοψηφία διανοουμένων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ό, τι ξέραμε σχετικά με την ιστορία και την εθνική μας ταυτότητα κα να προσχωρήσουμε στον δικό τους τρόπο σκέψης ώστε να «εκσυγχρονιστούμε». Επίσης, να διαγράψουμε από την ιστορία μας οτιδήποτε θα μπορούσε να ενοχλήσει τους Τούρκους, να μην προβάλλουμε τον ηρωϊσμό, την αυτοθυσία και την εθνική αγωνιστικότητα και τέλος να διαγράψουμε κάθε αναφορά στον εθνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο του Ορθοδόξου κλήρου. Με δυο λόγια», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να έχουμε μια ιστορία χωρίς εθνική αξιοπρέπεια!»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κ. Αλεξάνδρα Μάλαμμα, η οποία υπογράμμισε «ότι πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ΕΑΔΕΓ, αποβλέπουν στη διάσωση της συλλογικής μνήμης για τέτοια σπουδαία γεγονότα αλλά και στη δικαίωση των θυμάτων της βουλγαρικής ομηρίας»  Επίσης διευκρίνισε ότι «δεν επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές η αναμόχλευση των παθών και η αναζωπύρωση του μίσους των δύο λαών, αλλά η εθνική μας αυτογνωσία, που συντελείται με την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και οδηγεί στην ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς μας λαούς». Δεν παρέλειψε επίσης να  υπογραμμίσει «το χρέος» που έχουμε απέναντι στους προγόνους μας «να μιλήσουμε για ένα σχεδόν άγνωστο και οπωσδήποτε καθόλου προβεβλημένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας».
Κατά την διάρκεια της  παρουσίασης του θέματος διαβάστηκαν αποσπάσματα από αληθινές εμπειρίες επιζώντων ομήρων από τον κ. Γιάννη Κιορίδη, αντιπρόεδρο της Ένωσης και  Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Σερρών, την φιλόλογο  κ. Όλγα Μπαλουκτσή, την Θεολόγο κ.  Βίκυ Μπαλουκτσή, την Φιλόλογο κ. Λία Μήλιου και τον Φιλόλογο κ. Κώστα Γεωργιάδη. Σημαντικό φωτογραφικό υλικό της εποχής είχε αναρτηθεί σε ειδική προθήκη του χώρου εκδήλωσης.
Στις διηγήσεις των ομήρων περιγράφονται οι απίστευτες κακουχίες που υπέστησαν οι οποίες ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε πολλοί αποδίδουν την επιβίωσή τους σε θαύμα. Όπως περιγράφει σε άλλο σημείο της εισήγησής της η κ. Μάλαμα «οι αφηγήσεις των παθόντων, γεμάτες αλήθεια και δύναμη, που προκύπτει από την οδύνη των γεγονότων, δεν αφήνουν κανένα ερωτηματικό σχετικά με τον σκοπό της βουλγαρικής πολιτικής απέναντί τους», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «οι όμηροι είχαν την πεποίθηση ότι απώτερος σκοπός των Βουλγάρων ήταν η εξόντωση του ελληνικού στοιχείου»
Αξίζει να τονιστεί ότι η κ. Αλεξάνδρα Μάλαμα αφού συγκέντρωσε με πολύ κόπο και ύστερα από συστηματική έρευνα όλα αυτά τα άγνωστα  ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς και τις μαρτυρίες των ομήρων, συνέγραψε ένα  βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 2014, με τίτλο «ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1917-1918 και 1941-1944)» στο οποίο επιχειρεί να καταδείξει την βουλγαρική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό Ζήτημα.  
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην «ιστορία» του βιβλίου της με τα παρακάτω λόγια: «Το Δεκέμβρη του 2010 ο Πρωταίος Ανδρέας Φάκας, κάτοικος Αθηνών, με επιστολή του πρότεινε στον τότε Δήμο Πρώτης να αναστηλωθεί το μνημείο για τους Πρωταίους ομήρους, που είχε καταστραφεί στην Πρώτη από τους Βουλγάρους το 1941. Ο τότε Αντιδήμαρχος Πρώτης, Νίκος Μπακάλης, μού ζήτησε να εκφωνήσω τον πανηγυρικό της ημέρας και, για διευκόλυνσή μου, μού έδωσε τις ανέκδοτες έως τότε σημειώσεις του Πρωταίου Θωμά Κηροποιού, σχετικά με την ομηρία του.  Έκτοτε, ο Μπακάλης έβαλε στόχο να εκδοθεί το χφ. του Κηροποιού και πραγματικά, το 2013 αποφάσισε ως εκδότης της εφημερίδας "Τα Νέα του Δήμου Πρώτης" και Πρόεδρος του Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Πρώτης να χρηματοδοτήσει την έκδοση του "Ημερολογίου" του Θ. Κηροποιού».  
Στο βιβλίο καταγράφονται αληθινές προσωπικές ιστορίες  που τις περιγράφουν οι ίδιοι όπως τις έζησαν ως «ντουρντουβάκια» κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου είναι δημοσιοποιημένο το ημερολόγιο του Θωμά Κηροποιού, κατοίκου της Πρώτης Σερρών,  που αναφέρεται στην ομηρία του στην Βουλγαρία κατά τα έτη 1917-1918 και αποτελεί  μία πολύτιμη πηγή, όχι μόνο για την τοπική, αλλά και για την ευρύτερη ιστορία της Ανατολικής Μακεδονίας. Επίσης υπάρχουν και  άλλες συνεντεύξεις-μαρτυρίες επιστρατευμένων στα τάγματα εργασίας του 1941-44 όπως του καθηγητού Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Σαμαρά, ο οποίος επιστρατεύτηκε  το 1943, του κ. Κων/νου Πραβίτα και άλλων.
Το αξιόλογο αυτό βιβλίο που καταπιάνεται με τις μελανότερες σελίδες της περιοχής μας, από τις θηριωδίες των Βουλγάρων μέχρι και το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου,  καταφέρνει να αποδώσει με αντικειμενικό τρόπο, μέσα από την  πλούσια ιστορική αναδρομή και τις αφηγήσεις των ομήρων (ντουρντουβάκια), την ιστορική αλήθεια την οποία έζησαν οι πρόγονοί μας σ’ αυτή την γη της Μακεδονίας, που αποτελούσε πάντα «το μήλον της έριδος» για όλους τους βαλκανικούς λαούς και που δεν έπαψαν ποτέ να την ορέγονται.
Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό αποκτά μια σαφή εικόνα για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας και για τις επιδιώξεις των γειτόνων μας στην Μακεδονική γη, ενώ συγκλονίζεται μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες  για  όσα έπαθαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι απλά έτυχε να ζουν σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος.
Γι αυτό το λόγο, το βιβλίο αυτό, πέρα από το ότι περιέχει άγνωστες σημαντικές μαρτυρίες, θα παραμένει πάντα επίκαιρο, όσο θα υπάρχουν λαοί που θα διεκδικούν τα εδάφη της Μακεδονίας ή θα προσπαθούν να σφετεριστούν το όνομά της. 
 Επίσης, όπως τόνισε στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» κ. Γεωργιάδης «η εκδήλωση αυτή ήταν πολύ σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης αλλά και  για την δικαίωση τόσων χιλιάδων  θυμάτων», επισημαίνοντας ότι σήμερα πολλοί λίγοι Σερραίοι γνωρίζουν σχετικά μ’ αυτό το θέμα. « Όποιος, όμως, επιθυμεί την λήθη της ιστορίας» τόνισε, «υπηρετεί ή από ιδεολογική τύφλωση ή από δουλοφροσύνη, την επανάληψη ή και ολοκλήρωση των πιο σκοτεινών σελίδων της!»
Την εκδήλωση κάλυψε δημοσιογραφικά η κα. Στέλλα Χατζή-Λεκκού την οποία η Ε.Α.Δ.Ε.Γ. θερμά ευχαριστεί.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!
Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.