Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 22 Απριλίου, ώρα 20.00: Θεσσαλονικείς μαθητές τίμησαν τη μνήμη των ανταρτών της ΕΟΚΑ (Νεότερη ενημέρωση-Φωτογραφίες)

 «Τον ήρωα Σάββα Ροτσίδη τον μετέφεραν σε ένα σανατόριο για νεκροτομή και κάλεσαν τον πατέρα του να τον παραλάβει. Αυτός αρνήθηκε. Είπε, ο γιος μου έφυγε γαμπρός από το σπίτι και πάλι γαμπρός θα επιστρέψει. Κι έφερε τη στολή του, τον έντυσε, τον παρέλαβε και τον μετέφεραν στο χωριό, με μεγάλη πομπή. Μετά την κηδεία, όταν πήγαιναν να τον συλλυπηθούν, προσέφερε λουκούμια του γάμου και τους έλεγε «σήμερα παντρεύουμε τον γιο μας». Με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, ο Κύπριος αγωνιστής, Ρογήρος Σιηπιλλής, 76 ετών σήμερα, περιγράφει τις στιγμές που βίωσε στην ηλικία των 16 ετών, όταν εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών κι ως αντάρτης πάλεψε για την ελευθερία.

Πλάι του, ο έτερος αγωνιστής, Αντρέας Χαραλάμπους, ο οποίος εντάχθηκε στον ΕΟΚΑ σε ηλικία 17 ετών. Ο ένοπλος αγώνας του Κυπριακού λαού εναντίον της Βρετανικής κυριαρχίας άρχισε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955. Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Νέοι, μαθητές και εργαζόμενοι πήραν τα όπλα. «Όταν ακούσαμε τις βόμβες, δεν ξέραμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως, στο σχολείο, μαθαίναμε για τον αγώνα του 1821 και είχαμε μέσα μας μια φλόγα. Όταν καταλάβαμε πλέον ότι ξεκίνησε αγώνας για την απελευθέρωση, νιώθαμε ότι είμαστε έτοιμοι» εξομολογείται ο κ. Χαραλάμπους. Ο ίδιος, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να δραπετεύσει από τις κεντρικές φυλακές και να ενταχθεί στο αντάρτικο. Παρότι ήταν μικρός σε ηλικία, δεν λύγισε. «Όταν συνάντησα τον Θάσο (Σοφοκλέους), μου είπε «τι θα σε κάνω εσένα; Είσαι μικρό παιδί. Εσένα ένα μπάτσο να σου δώσουν θα μιλήσεις όταν θα μας πιάσουν οι Άγγλοι». Εγώ είπα ότι έχω το θάρρος και πράγματι, δεκαοκτώ ημέρες στα βασανιστήρια, ούτε μίλησα και νιώθω περήφανος».

Οι μαθητές τιμούν τη μνήμη της Κυπριακής νεολαίας:

Οι δύο αγωνιστές βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη μαθητική εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εξήντα χρόνια μετά την έναρξη του Κυπριακού Αγώνα ενάντια στην αγγλική κατοχή, μαθητές από σχολεία της πόλης, θα τιμήσουν τη μνήμη της νεολαίας της Κύπρου που έπεσε μαχόμενη, με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. «Νομίζω ότι είναι η μόνη εκδήλωση που γίνεται παγκόσμια από μη Κύπριους για την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ενόψει της εκδήλωσης, ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης. «Όσο απαραίτητο είναι για τη νέα γενιά των Ελλήνων να γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, είναι το ίδιο απαραίτητο να γνωρίζουν και την πρόσφατη Κυπριακή ιστορία» σημείωσε από την πλευρά του ο αν. πρύτανης του ΑΠΘ, Θεοδωρος Λαόπουλος.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έξι χρόνια. Για την Γεωργία Ταουσιάνη, μαθήτρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή. Παρότι η ίδια δεν έχει κυπριακές ρίζες, η Κύπρια καθηγήτριά της της εμφύσησε το ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό κομμάτι της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας. Η ίδια έγραψε μάλιστα ένα διήγημα που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία, το οποίο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των λογοτεχνών της Β. Ελλάδος. «Ήταν η ιστορία μιας μάνας, η οποία δεν μπορούσε να δεχτεί τον χαμό του παιδιού της. Έψαχνε ακόμη στους δρόμους, μετά από τόσα χρόνια, με μια φωτογραφία στα χέρια, γιατί πίστευε ότι κάπου υπάρχει. Στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί ο γιος της. Αυτή η ιστορία με συγκλόνισε» αναφέρει η Γεωργία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών είναι και η Άντρεα Παυλίδου, μαθήτρια του 6ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Κυπριακής καταγωγής η ίδια, άκουγε από μικρή τον παππού της να της διηγείται ιστορίες του αγώνα της ΕΟΚΑ. «Είμαι πολύ περήφανη για όσα έκανε για την Κύπρο. Όποτε μου τα διηγείται, νιώθω περηφάνια για την οικογένειά μου και θέλω πολύ να μάθουν και οι συμμαθητές μου εδώ στη Θεσσαλονίκη, πόσο υποφέρει η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια» λέει η Άντρεα.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση συνεχίζεται
Για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ αλλά και τους απογόνους τους, το «Δεν ξεχνώ» είναι όρκος. Στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, οι συναγωνιστές τους που κατάφεραν να γλιτώσουν, δηλώνουν ότι ο σκοπός είναι μόνο ένας. Η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωση με την Ελλάδα. «Έχουμε δώσει έναν αγώνα και θα τον τηρήσουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Γι' αυτό δεν συμφωνούμε και με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, γιατί μας δεσμεύει αυτός ο όρκος που δεν είναι άλλος από την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Θάσος Σοφοκλέους, Πρόεδρος των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Η εκδήλωση
Ο τίτλος της μαθητικής εκδήλωσης είναι «Μικρός Λαός Μεγάλες Θυσίες» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας,και την Κυπριακή Παροικία της Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.Την στηρίζουν ακόμη οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας της Κύπρου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Σχόλιο:
Επισημάναμε και πέρσι μία ακόμη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ελληνικής ιστορίας: Από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, διόλου τυχαία, παραβλέπεται ο στόχος της Ένωσης της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Δείτε την περσινή μας επισήμανση εδώ:

Στην φετινή εκδήλωση παραβρίσκονται οι ίδιοι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ και αυτοί, παρά την ηλικία τους, και παρά τις καραμέλες που πιπιλίζουν χρόνια τώρα οι πολύχρωμοι πολιτικάντηδες για "Κυπριακό λαό" και "Κυπριακή ιστορία", ευτυχώς ΔΕΝ ξέχασαν, θυμούνται γιατί θυσιάστηκαν οι συναγωνιστές τους
Γι αυτό και στο δημοσίευμα, υπογραμμίσαμε το μήνυμα των αγωνιστών:
"... ότι ο σκοπός είναι μόνο ένας. Η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωση με την Ελλάδα."

Νεότερη Ενημέρωση (23/4/2015):
Δυστυχώς ούτε από την φετινή μαθητική εκδήλωση έλλειψε η συνειδητή παραχάραξη της ιστορίας.
Ανάμεσα σε άλλα, 

  • ο υπουργός εσωτερικών της Κύπρου που ήταν ο επίσημος ομιλητής τόνισε και επανέλαβε ότι η λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα ενιαίο κράτος(!) -θα τρίζουν τα κόκαλα των μελών της ΕΟΚΑ που θυσιάστηκαν..
  • ο Ευαγόρας Παλικαρίδης εμφανίστηκε με φόντο την Κυπριακή σημαία (αντί για την Ελληνική),


  • ομοίως, ο αναπληρωτής Πρύτανης μίλησε για αγώνα για "δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία"!
  • δεν έλειψαν ούτε και φέτος οι χαιρετισμοί επισήμων που διήρκεσαν σχεδόν μία ώρα .., (για να μην αφήσουν κανέναν επίσημο παραπονεμένο..) υποθάλποντας το αγωνιστικό-πατριωτικό φρόνημα της μαθητικής εκδήλωσης
  • χαιρέτισε μέχρι και ο κύριος χορηγός της εκδήλωσης -το Πανεπιστημίου Κύπρου (που όλως τυχαίως ήταν πρώην πολιτικός)
  • δυστυχώς μία ακόμη φορά αντί να τιμώνται οι ήρωες της ΕΟΚΑ, προβάλλονται πολιτικοί και επίσημοι και συνειδητά παραχαράσσεται ο σκοπός του αγώνα, που ήταν εθνικοαπελευθερωτικός, για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα (κάτι που ευτυχώς τόνισαν αρκετοί ομιλητές, ανάμεσά τους η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης-δημοσίως την επαινούμε για τον χαιρετισμό της).
  • δεν έλειψαν ούτε και φέτος οι τεράστιες Κυπριακές σημαίες με ζωγραφισμένη την πορτοκαλί Κύπρο σε πράσινο στεφάνι που επισκίαζαν την Ελληνική σημαία (όπως είχε πει χαρακτηριστικά κάποιος διανοούμενος όταν την είδε για 1η φορά: "να μια σημαία -κατασκεύασμα- για την οποία δεν θυσιάστηκε ποτέ κανείς") 
  • αντί να τιμηθούν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ με πλακέτα, και να τους δοθεί ο λόγος για να μιλήσουν για τον αγώνα τους, τιμήθηκε από τους αγωνιστές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! (παρέλαβε την πλακέτα ο αναπληρωτής Πρύτανης!) Ένας-δύο αγωνιστές σηκώθηκαν απλά για να παραδώσουν την πλακέτα στον αναπληρωτή Πρύτανη του ΑΠΘ (τελικά ενδεχομένως έτσι προτιμούν κάποιοι τους αγωνιστές: σε ρόλο κομπάρσου)
  • Προκλητική και η αφίσα της εκδήλωσης που παρουσίαζε ένα περιστέρι που είχε στο μάτι το σήμα της ειρήνης!! ενώ η αφίσα μία ακόμη φορά ήταν γεμάτη με χορηγούς και φορείς-επισήμους.
η αφίσα της εκδήλωσης
το "λευκό περιστέρι" έχει στο μάτι του το "σήμα της ειρήνης"!

η αφίσα στην είσοδο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ
Ευτυχώς που οι μαθητές για μία ακόμη φορά τόσο με τα έργα ζωγραφικής που ήταν αναρτημένα όσο και με τα αγωνιστικά τραγούδια και τα συγκινητικά δρώμενα, τόνισαν το αληθινό νόημα της θυσίας. 
Συγχαίρουμε τους συναδέλφους μας που συμμετείχαν και με την αφορμή αυτή μίλησαν στα παιδιά τους για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και εστίασαν στο αληθινό νόημα του αγώνα και της θυσία τους.

Εκφράζουμε την χαρά μας που από αρκετούς ομιλητές (κυρίως Συλλόγων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ) στους χαιρετισμούς τους τονίστηκε ότι οι Έλληνες της Κύπρου πάντα πολεμούσαν μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες για κάθε γωνιά του Ελληισμού (από τα Ομηρικά έπη και την Σαλαμίνα, μέχρι το 1821, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Μακεδονικό Αγώνα, το 1940 κλπ) και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, το "...όμαιμον, ομόγλωσσον, ομότροπον...".


Δυστυχώς η ίδια ιστορική παραχάραξη επαναλαμβάνεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Δείτε παλαιότερη ανάρτηση μας για την αντίστοιχη μαθητική εκδήλωση (το 2013):

Παραχάραξη της ιστορίας για τον αγώνα της ΕΟΚΑ;

1 σχόλιο:

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Δήμος Νεάπολης- Συκεών: 60 χρόνια μετά oι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. θυμήθηκαν και οι μαθητές έμαθαν και εμπνεύστηκαν
http://www.thestival.gr/culture/actions/item/165391-dimos-neapolis-sykeon-60-xronia-meta-oi-agonistes-tis-eoka-thymithikan-kai-oi-mathites-emathan-kai-empneustikan

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.