Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ένα ΜΠΡΑΒΟ, μέσα από την καρδιά μας

Μετρήσαμε 25 δράσεις μέσα στο 2015. 
Μία ακόμη απόδειξη ότι μικρές αυτόνομες πατριωτικές εστίες αντίστασης συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα και να πετυχαίνουν.
Άραγε σε πόσες δράσεις πήραμε εμείς μέρος πέρσι; Πόσες πρωτοβουλίες στηρίξαμε;

ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν μέσα από την καρδιά μας, στα παλικάρια του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914". Καλούμαστε όλοι να τους μιμηθούμε. Δείτε και καμαρώστε τους:
Ιστολόγιο- Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


 Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους τους Έλληνες με υγεία και ευτυχία, με την ελπίδα το 2016 να φέρει
το ποθούμενο για την αλύτρωτη ιδιαίτερη πατρίδα μας. 
 
Παράλληλα υπόσχεται μία χρονιά περισσότερο αγωνιστική από την προηγούμενη τόσο για το εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου όσο και για ολόκληρο τον Ελληνισμό!

 
Ανασκόπηση του Εθνικού Συλλόγου
"Βόρειος Ήπειρος 1914" για το 2015
 
Σημαντική και πλούσια δραστηριότητα είχε για το 2015, δεύτερο έτος λειτουργίας του,
ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914".

- Στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν παρατεταγμένα στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την 101η επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου. Ξεκινώντας από το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έξω από την Παλαιά Βουλή, παραβρέθηκαν στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ακολούθησαν την πορεία στον Άγνωστο Στρατιώτη, δίνοντας δυναμικό παρόν.






Εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο εξορισθείς κατά τη διάρκεια του κομουνιστικού καθεστώτος κ. Σπύρος Κουμπούλης, εν ζωή μάρτυρας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.


- Στις 17 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, ανήμερα της 101ης επετείου της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μνημείο της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια, ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Επρόκειτο αναμφισβήτητα για μία παράτολμη πράξη, η οποία έγινε μέσα στην "κυψέλη" των αντιεξουσιαστών.


- Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σύλλογος πραγματοποίησε για πρώτη φορά εκδήλωση στο
Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στα σημεία που αναπαύονται ο Πρόεδρος της Αυτονόμου Ηπείρου Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος και ο Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων. Αρχικά τελέστηκαν τρισάγια στα μνήματα των δύο πρωτεργατών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και στην συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες για το ιστορικό της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου αλλά και για τον αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα με σημείο αναφοράς το 1914.
Εκ μέρους του Συλλόγου κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φραγκούλης Φράγκος.


- Στις 3 Απριλίου ο Σύλλογος αποκάλυψε με Δελτίο Τύπου τους σχεδιασμούς του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου στην Κορυτσά, αντιδρώντας έντονα σε αυτό το εθνικά καταστροφικό ενδεχόμενο.

- Στις 11 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, ο Σύλλογος διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα επετειακή εκδήλωση σε συνεργασία με την Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων, με θέμα: "Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα 101 χρόνια μετά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας". Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκε το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα από ιστορικής σκοπιάς με τον Δρ Ιωάννη Παπαφλωράτο, από νομικής σκοπιάς με τον Δρ Θαλή Μυλωνά - στους οποίους αποδόθηκαν τιμητικές σημαίες - ενώ ο κ. Σταύρος Γκίνος περιέγραψε εκ μέρους του ΕΣΒΗ 1914 την σημερινή κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με την αναφορά σε ανάλογα παραδείγματα αυτονομίας για εθνικές μειονότητες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πολιτικός μηχανικός κ. Γρηγόρης Γκιζέλης,



- Στις 14 Μαΐου ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα πλήρες υπόμνημα με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο δημογραφικό, την ιδιοκτησία, την Ελληνική Παιδεία και την ασφάλεια. Στο υπόμνημα έγινε σαφής αναφορά στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 1914 και με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

- Στις 16 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, ο Σύλλογος διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 101 ετών από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στο Μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη, στην πλατεία του χωριού Κρανιά, περιοχής Αγίων Σαράντα.

Ήταν μία πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από πληθώρα ιστοσελίδων που ασχολούνται με τα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα και όχι μόνο, ως ενέργεια δυναμική που φανερώνει ότι ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αγωνίζεται και στα σκλαβωμένα πάτρια εδάφη.
Μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στην μνήμη των Αγωνιστών του 1914, παρουσίασε την εκδήλωση η μαθήτρια Βασιλική Τσαμαντιώτη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο σύγχρονος Αγωνιστής κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος. Εκ μέρους του Συλλόγου μίλησαν οι κύριοι Μόντης Κολίλας και Σταύρος Γκίνος, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Έπαρχος Μεσοποτάμου κ. Βασίλης Καλυβάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του Ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου και τον Εθνικό Ύμνο.


Την επομένη, Κυριακή 17 Μαΐου, αντιπροσωπεία του ΕΣΒΗ 1914 παραβρέθηκε στις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης στο Δελβινάκι.


- Στις 24 Ιουνίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο , του κλεισίματος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κορυτσά. Το θέμα είχε αναδείξει με δελτίο τύπου στις 3 Απριλίου ο Σύλλογος μας.




- Στις 17 Ιουλίου ο Σύλλογος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στα ενδεχόμενα της άρσης του εμπολέμου με την Αλβανία και της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα, τα οποία είχε αφήσει ανοικτά ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετά τις επισκέψεις του σε Τίρανα και Πρίστινα.


- Στις 22 Αυγούστου ο ΕΣΒΗ 1914, με επιστολή του στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, ανέδειξε πρώτος το πρόβλημα της μη ίδρυσης Λυκείου στο Ελληνικό ιδιωτικό σχολείο της Χιμάρας, με αποτέλεσμα τα ελληνόπουλα της περιοχής που είχαν λάβει την ελληνική παιδεία έως την Γ΄ Γυμνασίου να αναγκάζονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αλβανικό λύκειο. Στην ίδια επιστολή γινόταν αναφορά στον ιταλικό πολιτιστικό σφετερισμό της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων καθώς και στην έναρξη της κατεδάφισης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χιμάρας.

- Στις 11 Σεπτεμβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία της Αθήνας για την συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με αφορμή την τελική κατεδάφιση του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων στις 26 Αυγούστου, αλλά και τον ξυλοδαρμό, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, του ιερέα Χρήστου Παππά στους Αγίους Σαράντα. Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Βιολέτα Νίκα διάβασε το ψήφισμα της διαμαρτυρίας.



Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές έκλεισαν συμβολικά μία λωρίδα της Λεωφόρου Κηφισίας. Την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη διαμαρτυρία στο αλβανικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη από τον Ιερό Λόχο 2012. Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.


- Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος μας έστειλε ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χρηστοβασίλη, με την οποία ζητούσε την άμεση απομάκρυνση του αλβανού ποδοσφαιριστή Άντι Λίλα για τις προκλητικές χειρονομίες του μία μέρα πριν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι οποίες παρέπεμπαν στην "μεγάλη Αλβανία".
Δυστυχώς η έκκληση μας αν και προβλήθηκε από αθλητικά και ηπειρωτικά ΜΜΕ δεν έγινε ακόμα δεκτή.


- Την 1η Οκτωβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 συμμετείχε στην Συνδιάσκεψη για την Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015 του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914. Στο πλαίσιο της 17ης Συνεδρίας, η οποία είχε ως θέμα τα Δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Άννα Γκάγκαλη και Θοδωρής Ασβεστόπουλος έθεσαν τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και στο περιθώριο.


Στην επίσημη παρέμβαση που έκανε εκ μέρους του Συλλόγου η κα Άννα Γκάγκαλη περιέγραψε συνοπτικά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ζήτησε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Ήταν η πρώτη παρουσία εκπροσώπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε συνδιάσκεψη διεθνούς οργανισμού μετά από δεκαετίες.

- Στις 25 Οκτωβρίου μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Ιερός Λόχος 2012 στην Κηφισιά, έξω από το σπίτι του θρυλικού Μακεδονομάχου Παύλου Μελά με αίτημα της μετατροπής της οικίας σε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.


- Στις 28 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του Συλλόγου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του ΕΣΒΗ 1914 κατέθεσε στο μνημείο του Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου το μέλος της Προεδρικής Τριανδρίας Ιωάννης Παππάς. Επίσης η αντιπροσωπεία του Συλλόγου παρέδωσε σχολικά είδη στο Ελληνικό Σχολείο του χωριού.

Την επομένη ορισμένα μέλη του Συλλόγου που παρέμειναν στη Βόρειο Ήπειρο επισκέφθηκαν την Κυρά της Χιμάρας Ερμιόνη Μπρίγκου και τον χώρου του περίβολου του σπιτιού της όπου είναι ενταφιασμένοι έξι Έλληνες Στρατιώτες από τον Πόλεμο του 1940 - ΄41.


- Στις 30 Οκτωβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 έλαβε μέρος στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Βιέννη για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Την έκθεση του Συλλόγου διάβασε η κυρία Ρέα Κυριακή Gstrein, με καταγωγή από την Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης.


- Στις 2 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, ο Σύλλογος συνδιοργάνωσε με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιά εκδήλωση με θέμα "Οι άταφοι Ήρωες του 1940 περιμένουν", στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Ταξίαρχος ε.α. και ο Γιώργος Σούρλας, πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Έπους 1940 - ΄41. Εκ μέρους του Συλλόγου χαιρέτησε το μέλος της προεδρικής τριανδρίας Ελευθέριος Πρίφτης, ο οποίος ευχήθηκε στην επόμενη επέτειο του ΟΧΙ "οι πεσόντες για την πατρίδα να βρουν την ανάπαυση που τους πρέπει και την Ελλάδα στα φυσικά της σύνορα"!


- Στις 5 Νοεμβρίου, το απόγευμα, ο Σύλλογος μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τίμησε την επέτειο απελευθέρωσης της Χιμάρας στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 με εκδήλωση στο οικογενειακό μνήμα του Σπύρου Σπυρομήλιου. Αμέσως μετά, μέλη του ΕΣΒΗ 1914 μετέβησαν στην πλατεία Συντάγματος για να παραβρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αδερφών Ποντίων κατά του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.


- Στις 9 Νοεμβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 έκανε το ξεκίνημα της ραδιοφωνικής εκπομπής "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ" η οποία μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 6 μ.μ., από την ιστοσελίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Εντωμεταξύ κατήγγειλε την βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στα γραφεία της οργάνωσης "Ομόνοια" στους Άγιους Σαράντα.


- Στις 15 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία του Συλλόγου συμμετείχε στην αντικατοχική πορεία για την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο, εντασσόμενη στο μπλοκ της ελληνόψυχης κυπριακής φοιτητικής οργάνωσης ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ.



- Στις 17 Νοεμβρίου ο ΕΣΒΗ 1914 εκδήλωσε επίσημα την συμμετοχή του στη συλλογή υπογραφών για την διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά.


Τον απολογισμό του έργου, είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.