" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" στηρίζει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στην νεοσύστατη ομάδα "Ο Παιδαγωγός", ανταποκριθήκαμε με προθυμία στο κάλεσμα της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης και συμμετείχαμε στην ημερήσια αποστολή που έγινε στην Κορυτσά και στην Πολένα της Β.Ηπείρου το Σάββατο 29/10/2011.


Δυο λόγια για την περιοχή της Κορυτσάς
Η κατάσταση στην περιοχή της Κορυτσάς Β.Ηπείρου θυμίζει έντονα την περιοχή της Μακεδονίας στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, αν και γνωρίζει την Ελληνική της καταγωγή-την οποία δήλωσε και στην πρόσφατη απογραφή- είναι Αλβανόφωνη. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να εκφράζουν την δίψα τους για Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Στον αντίποδα, Ρουμάνοι προσπαθούν να προσεταιριστούν τον βλαχόφωνο πληθυσμό της Κορυτσάς, καθολικοί και προτεστάντες επιδιώκουν να διευρύνουν την παρουσία τους στην περιοχή και δεκάδες τζαμιά χτίζονται με χρήματα Αράβων ακόμη και σε χωριά που δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι. Κι όμως, παρά το ότι η στήριξη από το επίσημο Ελληνικό κράτος είναι μικρή η καρδιά της Κορυτσάς χτυπάει ΕΛΛΑΔΑ!

Περιγραφή της Αποστολής
Η αποστολή ξεκίνησε νωρίς το πρωί από τη Θεσσαλονίκη. Φθάσαμε στην Κορυτσά όπου διαπιστώσαμε την άψογη προετοιμασία της ομαδικής βάπτισης των 19 αδερφών μας της Β.Ηπείρου από εθελοντές και εθελόντριες της ΣΦΕΒΑ. Οι χιτώνες και τα ρούχα των προσερχομένων , με τα ονοματεπώνυμά τους έτοιμα για να ξεκινήσει το μυστήριο.



Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα τελέστηκε η Βάπτιση.
Δεκαεννέα παριστάμενοι Ελλαδίτες προσφέρθηκαν να γίνουν ανάδοχοι των νεοφωτίστων.






Ακολούθησε κοινή τράπεζα που φιλόξενα μας παρέθεσαν οι κάτοικοι του χωριού Πολένα στο χωριό τους.


Στέψη ζευγαριών στην Πολένα Κορυτσάς
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην εκκλησία του χωριού έγινε το μυστήριο του Γάμου για 8 ζευγάρια. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη καθώς τα περισσότερα από τα ζευγάρια αυτά παρέμεναν αστεφάνωτα, λόγω της υποχρεωτικής επιβολής της αθεΐας στην Αλβανία και της απαγόρευσης τέλεσης οποιασδήποτε θρησκευτικής ιεροτελεστίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (1967-1990).
Σε περασμένη ηλικία οι περισσότεροι, αξιώθηκαν από το Θεό να λάβουν την ευλογία της εκκλησίας και να νομιμοποιήσουν τη συζυγική τους σχέση.


Μία ακόμη περιγραφή της αποστολής μπορείτε να διαβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ κάνοντας πατώντας εδώ (http://www.sfeva.gr/97550335.el.aspx)

Βίντεο (μεγάλης διάρκειας) με στιγμιότυπα από τη Βάπτιση μπορείτε να δείτε εδώ:


Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαμε στην παραπάνω αποστολή είχαμε ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν επιθυμείτε κι εσείς να λαμβάνετε σχετικές ενημερώσεις παρακαλούμε στείλτε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, σχολείο, τηλέφωνο, εμαιλ) στην ηλεκτρονική μας δ/νση: opaidagogos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.