" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μετάνοιωσες και αυτοκαταγγέλθηκες για παγαποντιά; Έχασες!

Σωτήριον έτος 2007. Μήνας Ιούνιος μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπουργός α-παιδείας η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Τόπος Θεσσαλονίκη.
 
 Πρόεδρος Βαθμολογικού τινος Κέντρου καλεί τις βαθμολογήτριες αγγλικών των γραπτών των αποφοίτων συγκεκριμένου Λυκείου και τις ενημερώνει ότι το υπουργείο θέλει αναβαθμολόγηση των γραπτών, ώστε μεταξύ των δύο βαθμολογήσεων να μην υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη των 20 μονάδων [επί τοις εκατό].
Οι καθηγήτριες κοιτάζονται μεταξύ τους και ψελλίζουν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν την εντολή. Η  Πρόεδρος απλώς την επαναλαμβάνει.
Οκτώ από τις 19 βαθμολογήτριες υποκύπτουν. Όχι στη σαγήνη της Προέδρου, αλλά στον υπολαμβανόμενο φόβο μετάθεσης κ.λπ. Γνωρίζουν τη δύναμη της εξουσίας και τη Σιαμαία αδελφή της «πειθώ». Γιατί, όμως, οι 11 αντέστησαν και δεν παρέβησαν το καθήκον τους; Άγνωστον. Ίσως να είχαν δέσει γερά το γάιδαρό τους. Μπορεί και να ήταν του ΠΑΣΟΚ.
Δύο εκ των υποκυψασών νοιώθουν καταδιωκόμενες από τις Εριννύες.  Καταγγέλλουν τα συμβάντα αρμοδίως. Διενεργείται ΕΔΕ και
ασκείται ποινική δίωξη. Αθωώνονται και οι 8 λόγω συγγνωστής νομικής πλάνης. Εξετέλεσαν παράνομη εντολή νομίζοντας ότι είχαν υποχρέωση να την εκτελέσουν. Βολική αιτιολογία, για να μη χάσουν οι καημένες της δουλειά τους. ΄Εναν  ψωροόρκο παρέβησαν. Σπουδαία τα λάχανα. Έτσι, το έργο μπορεί να επαναληφθεί και από άλλους αφόβως.
Ασκείται πειθαρχική δίωξη κατά μίας εκ των καταγγειλασών  για πλαστογραφία και της επιβάλλεται ποινή τρίμηνης αργίας. Σε δεύτερο βαθμό η ποινή μειώνεται στο 1/3. Προσφεύγει στο δικαστήριο, το οποίο το έτος 2013 μειώνει την ποινή σε γραπτή επίπληξη.  
            Ηθικόν δίδαγμα πρώτον: κάτσε στ’ αυγά σου κυρά μου, αφού ρούφηξες τ’ αυγό σου. Πολύ ευαίσθητη είσαι. Νόμισες ότι η μεταμέλεια εκτιμάται;
Δεν είδες που η κ. Πρόεδρος που εξετέλεσε την εντολή δεν έπαθε τίποτε, όπως και οι άλλες 7; 
Ή μήπως έπαθε κάτι το κομματόσκυλο που μετέφερε την εντολή τής υπουργού; Μήπως έπαθε κάτι η υπουργός; Τη μαύρισε ο λαός τον Σεπτέμβριο του 2007 λόγω του βιβλίου της Ρεπούση, αλλά τη βόλεψε ο Κωστάκης διορίζοντάς την ευρωβουλευτή. Είδες ρε Κωστάκη τί παθαίνεις και συ, αλλά εξ αιτίας σου κι’ εμείς; Άντε να δω τί θα κάνεις τώρα που θα σου κάνει ο Αντώνης λαμπόγυαλο το «θείο» μαγαζί.
            Ηθικόν δίδαγμα δεύτερον: όταν οι πωλητικοί μιλάνε για επίορκους που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, εννοούν «επίορκους ένοχους» και όχι «επίορκους αθώους».

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος

Υ.Γ. Αγνοείται η τύχη των διαγ[κ]ωνισθέντων, των οποίων αναβαθμολογήθηκαν τα γραπτά με άνωθεν εντολή. Πέρασαν; Δεν πέρασαν; Θα με φάει η αγωνία. Μάλλον θα πέρασαν. Ο πλαστογράφος τιμωρείται, αλλ’ η πλαστογραφία μένει. Αυτός που έκανε χρήση του πλαστού; Τιμωρήθηκε; Δεν τιμωρήθηκε; Άλλη αγωνία και τούτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.