" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Απαλλαγές από το Μάθημα των Θρησκευτικών

Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2014
                              Αριθμ. Πρωτ.: 155
Προς: Θεολόγους Εκπαιδευτικούς Σχολικών Μονάδων 
ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση στοιχείων για απαλλαγές από το Μάθημα των Θρησκευτικών
 
                       Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε Σχολικές Μονάδες της χώρας παρατηρείται καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής μαθητών από το Μάθημα των Θρησκευτικών και αντίστοιχη χορήγηση μη νόμιμων απαλλαγών σε μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα με αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ  καθώς και η Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία σημειωτέον είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση [1]  και δεν επιτρέπει χορήγηση απαλλαγής σε Ορθοδόξους μαθητές.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (petheol@gmail.com) οποιαδήποτε στοιχεία για περιστατικά που αντιμετωπίζετε ή υποπίπτουν στην αντίληψή σας [2] σχετικά με φαινόμενα χορήγησης παράνομων απαλλαγών από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, κατά παράλειψη συμμόρφωσης προς την ελληνική νομολογία αλλά και κατά παρερμηνεία της ισχύουσας Εγκυκλίου[3].
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, έχοντας θέσει ως αδιαπραγμάτευτο σκοπό την προάσπιση, τόσο της θέσης του Μαθήματος των Θρησκευτικών όσο και της επαγγελματικής υπόστασης των Θεολόγων στο Δημόσιο Σχολείο, πρόκειται να κινηθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση (αρμόδια Υπουργεία, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, Ελληνική Δικαιοσύνη) με στόχο την ανάδειξη των αιτίων -και προσώπων- του προβλήματος και την οριστική διευθέτησή του.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
    Για το ΔΣ της ΠΕΘ
                       Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας



Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                               Παναγιώτης Τσαγκάρης
                        Δρ Θεολογίας                                                        Θεολόγος



    [1]  Σύμφωνα με το άρθρο 1 εδαφ. 1 Ν. 3068/2002 «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσειςκαι να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων».
[2]Τονίζεται η αυτονόητη απόλυτη διασφάλιση του απορρήτου οποιασδήποτε επικοινωνίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και των συναδέλφων.
[3] Στο άρθρο 5 παρ. 1 εδαφ. 1 του προαναφερόμενου Ν. 3068/2002 ορίζεται ότι «Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο Κεφάλαιο Α΄ του νόμου αυτού ή η προτροπή σε μη εκπλήρωση, συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα για κάθε αρμόδιο υπάλληλο».
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.