" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Σχολιάζοντας την αποβολή μαθητή επειδή ζήτησε να γίνεται έπαρση της Σημαίας και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος


Το υψηλό εθνικό του φρόνημα και η μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα του την Ελλάδα, οδήγησαν έναν μαθητή της 1ης τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, στην αποβολή!


Το… σφάλμα του και η… αταξία του, που του στοίχισε την τιμωρία του, ήταν η να αξιώσει από τον διευθυντή του σχολείου, να υψώνεται η Ελληνική σημαία μία φορά την εβδομάδα και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος, όπως προβλέπεται από τον Νόμο Κ.Δ.Π. 223/97, παρ.33.

(παρ. 33. Σε κάθε δημόσιο σχολείο αναρτώνται καθημερινά τόσοη ελληνική όσο και η κυπριακή σημαία σε διαφορετικούς ιστούς. Μια φορά τη βδομάδα γίνεται επίσημα η έπαρση των σημαιών και ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος σε κοινή συγκέντρωση των παιδιών και με την παρουσία όλου του διδακτικού προσωπικού).


Ο λόγος για τον Γιώργο Δεμερτζή, ο οποίος όντας πρόεδρος του 15μελους συμβουλίου και προ της ετσιθελικής άρνησης του διευθυντή του, να κάνει δεκτό το αίτημά του, ζήτησε από τους 560 συνολικά μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο – είναι το μεγαλύτερο της Κατερίνης, να υπογράψουν εάν θέλουν να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος και να υψώνεται η σημαία.
Σύμφωνα με το eleftherologion.blogspot.gr το τελικό αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά υπέρ της ιδέας-αιτήματος του Γιώργου Δεμερτζή, αφού οι 530 μαθητές υπέγραψαν «ΝΑΙ», ενώ οι υπόλοιποι 30 «ΟΧΙ».

Οι 530 από τους 560 μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης είπαν μάταια «ΝΑΙ» στην έπαρση της σημαίας και στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου
Ο Γιώργος Δεμερτζής περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στην ξεχωριστή αυτή ιστορία απόρροια της αγάπης του για τη σημαία και τον Εθνικό Ύμνο, είπε:


«Ζήτησα από τους μαθητές του σχολείου μου, να υπογράψουν αν θέλουν να ακούγεται ο Εθνικός μας ύμνος και να γίνεται η έπαρση της σημαίας. Υπέγραψαν οι 530 μαθητές υπέρ και οι 30 κατά, οι οποίοι είναι Έλληνες, αλλά και παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων. Ο αξιότιμος κύριος διευθυντής όμως έφερε αντίρρηση σε όλο αυτό, λογικά διότι δεν είναι Έλληνας και δεν συμφωνεί με την Ελληνική διαπαιδαγώγηση.

Επίσης όποιος λέει την αλήθεια απέναντι του διαστρεβλώνει τα λόγια του και του δίνει μια καλή αποβολή.


Εμένα μου έδωσε 3 ημέρες αποβολή συκοφαντώντας με ότι είμαι φασίστας, αναρχικός, ακραίος, κακός, απειλή για τη δημοκρατία και για το σχολείο! Μαζί του είναι κι άλλοι εκπαιδευτικοί και μου κάνουν πόλεμο ώστε να με διώξουν από το σχολείο τόσο εμένα αλλά και όποιον δεν υποστηρίζει τις δικές τους ιδέες και συμφέροντα».

Μετά από όλα αυτά ο Γιώργος έκανε συμβολική κατάληψη στο σχολείο χωρίς να προκαλέσει φασαρίες και φθορές, με μοναδικό σκοπό να υψώσει την Ελληνική σημαία, όπως βλέπετε στη φωτογραφία όπου εικονίζονται τα παιδιά του 15μελους συμβουλίου του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.
το είδαμε εδώ
ΣΧΟΛΙΑ:

1) Δείτε 2 βίντεο του ΑΝΤ1 (καταγγελία μαθητή, απάντηση Δ/ντή και διευκρινήσεις μαθητή):

2) Στους συναδέλφους του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης γνωστοποιούμε ότι έπαρση της σημαίας εκτός από τις εθνικές επετείους και όποτε επιπλέον το αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων, προβλέπεται και την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.
(Προεδρικό Διάταγμα 201/1998 , Περί «οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων»)
Άραγε αυτό τηρήθηκε;

  • Έγινε έπαρση σημαίας κατά την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα;
  • Έγινε στο σχολείο τους έπαρση σημαίας την 28η Οκτωβρίου ή ήταν το σχολείο κλειστό;
  • Έγινε έπαρση σημαίας την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου;
Αν έγινε έπαρση σημαίας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί αντιδρούνε οι μαθητές με τόσο μεγάλη πλειοψηφία;
Αν όχι, ποιος ευθύνεται για την μη τήρηση του νόμου- το γράμμα του οποίου κατά τα άλλα επικαλείσθε;


3) Αναφορικά με το αν  ο Πρόεδρος του 15μελούς είναι ενήλικος,  όπως αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας(!), είναι παιδαγωγικά σωστό να δημοσιοποιείτε την ηλικία ενός μαθητή; 
Δεν γίνεται με πρόθεση να τον προσβάλλετε; 
Διαφορετικά  για ποιο λόγο γνωστοποιείται πανελλαδικά η ηλικία ενός μαθητή;


4) Στην συνέντευξή του αλλά και στην γραπτή ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος του 15μελούς καταγγέλλει ότι χρησιμοποιήσατε υβριστικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ("φασίστας", "ακραίος" κλπ) εναντίον του. 
Εξετάσατε αν ευσταθεί η καταγγελία του μαθητή; 
Ενημερώσατε σχετικά τον Προϊστάμενο της  Δ/νσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας σχετικής ΕΔΕ;5) Τέλος, πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι ο εθνικός ύμνος ψάλλεται, δεν "τραγουδιέται" όπως γράφετε στην ανακοίνωσή σας. 
 
6) Κλείνοντας, είναι ειλικρινά τραγικό, διευθυντής και  καθηγητές να επικαλούνται το γράμμα του νέου για να απαγορεύσουν την έπαρση της σημαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.