" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«Οι Αντιγόνες». Παραδοσιακές Γαλλίδες κατά των Femen

Αυτές οι νεαρές γυναίκες ανήκουν σε μια ομάδα που ονομάζεται “Les Antigones”, η οποία φαίνεται ότι σχηματίστηκε για να αντιταχθεί στην "ουκρανική" δήθεν φεμινιστική FEMEN, που τα καλά χρηματοδοτούμενα μέλη της κάνουν «διαμαρτυρίες» με τόπλες. 
Ας σημειωθεί ότι η τελευταία είδηση για τις πολυδιαφημιζόμενες Femen, λέει ότι η εκπρόσωπός τους Alise, που φωτογραφήθηκε σε πολλές «διαμαρτυρίες» στη Γαλλία, είναι επαγγελματίας πόρνη. Υπάρχει και σελίδα που μπορεί να κλείσει κάποιος «ραντεβού» μαζί της. Τόσο ακτιβισμός πόσο να αντέξουμε άλλο;



Στην ιστοσελίδα των “Les Antigones”, υπάρχει ένα ωραίο απόσπασμα από τον Σολζενίτσιν:


«Μείνετε σταθεροί στον αγώνα κατά του κακού. Ποτέ μην δεχτείτε να κάνετε  συμβιβασμό. Προτιμήστε να χάσετε τα πάντα, τη ζωή, το μισθό, τις συνθήκες, αντί να θυσιάσετε τη συνείδησή σας».

Ο τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ρώσος λογοτέχνης. Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν (1918 - 2008), γνωστός για το «Αρχιπέλαγος γκούλαγκ», (που περιγράφει τη ζωή στα σταλινικά στρατόπεδα εργασίας) πέρασε μέσα από μια κόλαση που λίγοι από εμάς μπορούν να φανταστούν και ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκε. Θα πρέπει να σκέφτηκε πολλές φορές ότι ο κομμουνισμός θα συνεχιστεί επ 'αόριστον, και ότι οι πιθανότητές του για μια νίκη ήταν μηδενικές. Ωστόσο, υπερίσχυσε. Είναι μια καλή υπενθύμιση, για όλους μας.




Όσο αφορά το όνομα της ομάδας, η Αντιγόνη, πρόσωπο τραγικό στην ελληνική μυθολογία, όταν ο άρχοντας της Θήβας, Κρέοντας διέταξε να μείνει άταφο το σώμα του αδελφού της, Πολυνείκη, επειδή ενήργησε ως προδότης, εκείνη, σε αντίθεση με την αδελφή της Ισμήνη, αψήφησε τους νόμους του Κρέοντα και ενταφίασε τον νεκρό αδελφό της επειδή αυτό ήταν σύμφωνο με την ηθική και με την θέληση των θεών. Αυτήν την πράξη της την πλήρωσε με τον θάνατό της.




Μερικά από όσα λέει το μήνυμα στο παραπάνω βίντεο:  

  • Είμαστε οι Αντιγόνες, ένα νέο online κίνημα. Μιλάμε σήμερα για το κίνημα FEMEN. Με πνεύμα διαλόγου και ειλικρίνειας. Δυστυχώς, μια μονάδα ΜΑΤ ήταν εκεί και μας εμπόδισε να έρθουμε να σας μιλήσουμε ... Θα διαβάσετε ένα σύντομο κείμενο που απευθύνεται στις FEMEN.
  • Femen, λέτε ότι ο αγώνας για τη γυναικεία φύση είναι φεμινιστικός. Το αρνούμαστε. Είναι γυναικείος.
  • Λέτε ότι με τα γυμνά βυζιά θα υπερασπιστείτε τη γυναικεία φύση. Εμείς λέμε ότι αυτή την γυναικεία φύση την υπερασπίζεσαι με αξιοπρέπεια.
  • Λέτε ότι η θρησκεία μας αποξενώνει. Εμείς λέμε ότι για πολλές από εμάς, αποτελεί ένα μονοπάτι ελευθερίας και αυτοπραγμάτωσης.
  • Λέτε ότι ο σεξισμός ελέγχει την κοινωνία και ότι θα πολεμήσετε τους άνδρες. Εμείς λέμε ότι μόνο με τους άνδρες μπορούμε να είμαστε ολοκληρωμένες γυναίκες.
  • Απαιτείτε την ισότητα των φύλων. Εμείς λέμε ότι μόνο η συμπληρωματικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επιτρέπει το μεγαλείο της κοινωνίας μας.
  • Εσείς πληρώνεστε για να τα λέτε αυτά. Εμείς λέμε ότι το ζήτημα της γυναικείας φύσης δεν είναι για πώληση
  • Σε ό,τι κάνετε βάζετε την ταπείνωση και τη βία. Εμείς διαμορφώνουμε ένα μπλοκ με ηρεμία και αποφασιστικότητα.
  • Όπως είπε η Αντιγόνη: «Δεν δημιουργήθηκα για το μίσος σας, αλλά για να είμαι με αυτούς που αγαπώ».
  • Γνωρίζετε τι είπε ο Τολστόι; «Γυναίκα, κρατάς το βλέμμα του κόσμου στο χέρι σου».
  • Έτσι εμείς οι Αντιγόνες, έχουμε τον κόσμο στα χέρια μας και απορρίπτουμε την φεμινιστική ρητορική σας. Θέλουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τη γυναίκα και την παγκόσμια εμβέλεια της. Ερωμένες, συζύγους, μητέρες, και αγωνίστριες για τον σκοπό τους.
  • Femen, σας έχω δει στην τηλεόραση. Προσπάθησα να είμαι υπομονετική και ήσυχη. Πέρασα επτά εβδομάδες στο διαδίκτυο προσπαθώντας να σας καταλάβω. Βαρέθηκα πια. Θα σας πω κάποια πράγματα γιατί δεν σας φοβάμαι πια. Σήμερα, οι μάσκες πέφτουν, και μάζεψα εδώ όλες τις Antigones μου. Μην μας κοροϊδεύετε. Εμείς, εμείς είμαστε γυναίκες. Είμαστε αηδιασμένες από τις ξεφτιλισμένες γελοιότητές σας. Είμαστε αηδιασμένες που τολμάτε να μιλάτε εξ ονόματος των γυναικών. Δεν μιλάω με θυμό, αλλά με θλίψη. Είμαι λυπημένη για τον μοντέρνο κόσμο. Ειδικά για τους ανθρώπους της Γαλλίας που έχουν υπηρετήσει αυτή την ιδεολογία. Η βία σας αποτρέπει οποιοδήποτε έργο ή οποιαδήποτε εποικοδομητική συζήτηση. Λυπούμαστε για αυτό. Μπορείτε να λέτε ότι πολεμάτε για τις γυναίκες, αλλά στην πραγματικότητα πολεμάτε εναντίον τους.
  • Femen, femen, οι Antigone στέκονται μπροστά σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.