" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πως η Τουρκία αφάνισε όλα τα μειονοτικά σχολεία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον αφανισμό των πάσης φύσεως μειονοτικών σχολείων στην Τουρκία - με πρώτα τα ελληνικά - περιέχει Έκθεση που ετοιμάστηκε από το Ίδρυμα Ιστορίας της Τουρκίας που δημοσιεύει η Radikal. Με τον τίτλο «Τα μειονοτικά σχολεία '‘έλιωσαν’' σε 90 χρόνια», γράφει ότι σύμφωνα με την  εν λόγω Έκθεση (που φέρει την ονομασία «Μειονοτικά σχολεία από το παρελθόν μέχρι σήμερα»), τα μειονοτικά σχολεία στην Τουρκία ‘'έλιωσαν’' εντός 90 ετών και ο αριθμός τους , που το 1924 ήταν 6.437, μειώθηκαν σήμερα σε 22!

Από την πλευρά της η  εφ/δα Today’s Zaman αναφέρεται στην Έκθεση του Ιδρύματος Ιστορίας, αναφέροντας ότι σύμφωνα με αυτή, τα μειονοτικά σχολεία στην Τουρκία έχουν έλλειψη από μαθητές.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά σχολεία στην Τουρκία. Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι, υποστηρίζει,  η αρχή της αμοιβαιότητας. Για παράδειγμα, εάν ένα ελληνικό σχολείο στην Τουρκία θελήσει να προσλάβει Έλληνα δάσκαλο, τότε η Τουρκία θα απαιτήσει η Ελλάδα να προσλάβει Τούρκο δάσκαλο στα σχολεία στην Ελλάδα.

Βεβαίως, λέμε εμείς,  ο τελευταίος  ισχυρισμός δεν ισχύει σε κανένα βαθμό.

Η πραγματική αιτία της εξαφανίσεως σχεδόν των ελληνικών σχολείων ήταν οι συστηματικές διώξεις των Ελλήνων κατοίκων της Πόλης, της Σμύρνης και πάρα πολλών άλλων πόλεων από το 1922 και έκτοτε. 
Οι μελανές σελίδες είναι νωπές ακόμα - άλλωστε πρόσφατες είναι και οι ομολογίες των ίδιων των Τούρκων για την νύχτα των Κρυστάλλων στην Πόλη το 1955 ή τις άλλες διώξεις και εξαναγκασμός σε φυγή ( το 1964 κλπ). 
Ή η πολιτική αρπαγής περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων ή της μειονότητας οι κατασχέσεις, η εξαναγκαστική πολιτική  ''Μίλα Τουρκικά'' κλπ κλπ. 
Τώρα, αν κάνει μια μικρή στροφή ο Ερντογαν για να πάρει θετική έκθεση από την ΕΕ είναι μεν μια πρόοδος αλλά πλέον είναι πολύ αργά, όπως πολυ αργά είναι να σβηστούν τα εγκλήματα των Τούρκων κατά όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία : Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων , γενικά Χριστιανών κλπ

πηγη
το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.