" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Σχέσεις γονιών-παιδιών: πρακτικές συμβουλές

Ανθή Δοξιάδη
(απόσπασμα από συνέντευξη στην  Νόρα Ράλλη)

  • Σε όλα αυτά τα χρόνια –από το 1980 έως σήμερα– έχετε παρατηρήσει διαφορά στις σχέσεις γονιού-παιδιού; Ποια και γιατί;
«Υπάρχουν διάφορες. Δεν τρώνε πια μαζί και αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί κανένα. Μιλάνε πολύ λίγο μεταξύ τους, γιατί και οι δύο περνάνε πολλές ώρες σε Facebook, Twitter κτλ. και αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί ούτε τους μεν ούτε τους δε. Παλιά είχαμε μόνο την τηλεόραση να μας εμποδίζει την επικοινωνία».
  • Αγάπη, χιούμορ-γέλιο, στοργή: ανήκουν στα βασικά στοιχεία της γονεϊκής συμπεριφοράς;
«Η αγάπη κάνει τα παιδιά να ανθίζουν. Το χιούμορ συχνά σπάει την ένταση και μπαίνει σφήνα στη σύγκρουση. Το γέλιο θεραπεύει. Και η στοργή τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και ότι υπάρχει κάποιος που τα καταλαβαίνει. Μεγάλη υπόθεση όλα αυτά. Σχεδόν φτάνουν για να μεγαλώσει καλά ένα παιδάκι».
  • Ποιος είναι ο καλός γονιός;
«Καλός γονιός είναι ο απλός, αληθινός γονιός, που ξέρει να κυβερνά με γλύκα και όρια. Που πιστεύει στο παιδί του, που περνά καλά μαζί του, που βλέπει το παιδί του και το καταλαβαίνει όπως είναι, όχι όπως θα ήθελε αυτός να είναι. Και που 18 χρόνια αργότερα ΔΕΝ θα πει ποτέ του παιδιού του «Εγώ που θυσιάστηκα για σένα και κοίτα πώς είσαι», κ.λπ. Ο τέλειος, πάντως, γονιός
ζει μόνο, ασφυκτικά, ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων των «ειδικών». Οι υπόλοιποι είμαστε οι «αρκετά καλοί γονείς». Που αρκεί!».
.........................
  • «Φάε, φάε, φάε», «μη, μη, μη»: με τι να αντικατασταθούν αυτές οι λέξεις;
«Με τα «Πες μου, πες μου, πες μου» και «μπορείς, μπορείς, μπορείς». Αλλά και «μπράβο», «σε αγαπάω πάρα πολύ», «γιατί το λες αυτό; Είσαι τέλειο παιδάκι, δεν πειράζει, θα το φτιάξουμε». Και ενίοτε «όταν λέω όχι, θα πει όχι!»»
  • Μία ευχή… λόγω και των ημερών;
«Ζήτω οι γονείς και τα παιδιά! Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε το μάθημα της αγάπης που μας δίδαξε ένα μωράκι. Ετσι όπως έγινε και στη δική μας ζωή. Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά τα παιδιά θα θυμούνται όχι τόσο τα πακέτα όσο την ατμόσφαιρα αγάπης μέσα στο σπίτι τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.