" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Έφυγε ο αγωνιστής βορειοηπειρώτης Θεόδωρος Βεζιάνης. Αφιέρωμα, σχολιασμός.

Ως εκπαιδευτικοί με αγάπη για την πατρίδα μας, είναι αναπόφευκτο να ερχόμαστε σε επαφή και να πληροφορούμαστε τον αγώνα και την αγωνία και άλλων Ελλήνων. Έτσι εδώ και χρόνια πληροφορούμασταν για τις προσπάθειες του βορειοηπειρώτη Θεοδώρου Βεζιάνη. Υπερήλικας, άνω των 80 ετών, κι όμως συνέχιζε να αλωνίζει τα χωριά της Βορείου Ηπείρου ως εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας "Το Όραμα". Ήταν πάντα παρών στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο μητροπολίτης Σεβαστιανός (και στη συνέχεια ο διάδοχος του, π.Ανδρέας).


Η καταδίκη και η φυλάκιση του :
Στο αλβανικό δικαστήριο, στα Τίρανα, στην "Δίκη των Πέντε" ηγετών της Ομόνοιας.
Ο Θεόδωρος Βεζιάνης ήταν ένας από τους 5 βορειοηπειρώτες που επειδή ήταν στο Προεδρείο της Ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοια", συνελήφθηκαν, δικάστηκαν (στην περιβόητη "δίκη των 5"), καταδικάστηκαν και παρέμειναν για πολλούς μήνες στις Αλβανικές φυλακές (μετά από παρεμβάσεις ξένων κυρίως ομογενών εξ Αμερικής, και πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης τελικά απελευθερώθηκαν).

η δυσάρεστη είδηση  και οι ευθύνες όλων μας:
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του σε τροχαίο την Τετάρτη 7/8/2014 και ενώ επέστρεφε με συμπατριώτες του εξ Αμερικής που είχαν πάει στο χωριό τους, το Χλωμό στην επαρχία Πωγωνίου. Εκφράζουμε την λύπη μας αφενός στην οικογένεια του, αφετέρου που ένας ακόμη πατριώτης θα απουσιάζει από τον αγώνα. Καλούμαστε όλοι να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας. Όταν γεροντάκια αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο "δρόμο", κάποιοι οφείλουμε να πάρουμε την σκυτάλη.
Αμέτρητα χιλιόμετρα είχε διανύσει το εικονιζόμενο θρυλικό τζιπ του Θόδωρου Βεζιάνη, προκειμένου να είναι παρών σε όλα τα γεγονότα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (σχόλιο που διαβάσαμε εδώ). Γύρω από το τρακαρισμένο αυτοκίνητο, σκορπισμένα φύλλα της ομογενειακής εφημερίδας "Το Όραμα" 


Χαιρετισμό στην οικογένεια του εκλιπόντα απέστειλε ο διάδοχος του μητροπολίτη Σεβαστιανού,  ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Ακολουθεί η επιστολή του:
την επιστολή είδαμε διαβάσαμε εδώ
Πριν λίγους μήνες, ο κ. Θεόδωρος Βεζιάνης ομιλητής σε εκδήλωση στην Κόνιτσα για τα 20 έτη από την εκδημία του αγωνιστή μητροπολίτη Σεβαστιανού. Δίπλα του ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας. Την φωτογραφία είδαμε εδώ.  Το σύντομο βίντεο από την εκδήλωση, δείτε το εδώ

η τραγική κατάσταση στο χωριό "Χλωμό", της επαρχίας Πωγωνίου
Τέλος δεν γνωρίζουμε αν οι επίσημοι (Περιφερειάρχης Ηπείρου, Έλληνας Πρόξενος κλπ) που παραβρέθηκαν στην οικία του εκλιπόντος, πήγαν και στο χωριό Χλωμό του Πωγωνίου για την νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή; Είδαν σε τι κατάσταση είναι ο δρόμος; (στους καλοκαιρινούς μήνες απαιτούνται σχεδόν 2 ώρες σε άθλιο χωματόδρομο, και μόνον με τζιπ -σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πάνε συμβατικά αυτοκίνητα). Φανταστείτε τι γίνεται τον χειμώνα, που
κατεβαίνουν οι χείμαρροι και έχει χιόνια και παγωνιές. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που άνοιξαν τα σύνορα. Πότε επί τέλους θα γίνει ο δρόμος που θα εξυπηρετήσει τα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου; Πως περιμένουμε να συνεχίσει να υπάρχει η Βόρειος Ήπειρος όταν οι ελάχιστοι υπερήλικες που ζούνε εκεί είναι τελείως αποκομμένοι και δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης; 


Το τελευταίο του άρθρο :
Αξίζει να διαβάσετε το τελευταίο άρθρο του κ.Βεζιάνη που καλεί μία ακόμη φορά σε ενότητα τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και στηρίζει την οργάνωση Ομόνοια (της οποίας υπήρξε ηγετικό της στέλεχος). Κάλεσμα ενότητας αλλά και αγώνα. Διαβάστε :

Να σταματήσει ο βραχνάς "εσείς και εμείς" - Είμαστε όλοι Έλληνες!



και η επαναλειτουργία του ιστολογίου" το Όραμα"
Πρόσφατα είχε αρχίσει την επαναλειτουργία του το ιστολόγιο "Το όραμα" το οποίο είχε διακόψει την λειτουργία του μετά από απαίτηση της τοπικής εκκλησιαστικής αρχής (όπως διαβάζουμε εδώ). Το ιστολόγιο αυτό (που έφερε το όνομα της αντίστοιχης εφημερίδας) ήταν ένα ακόμη βλαστάρι από τον αγώνα του κ.Βεζιάνη.


Ακολουθούν δηλώσεις επισήμων :


Αξίζει να δείτε το βίντεο
"Το τελευταίο αντίο στον Θεόδωρο Βεζιάνη"  
(το είδαμε εδώ)



Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον λόγο του φίλου και συναγωνιστή του Βαγγέλη Παπαχρήστο (το είδαμε εδώ):
"Εσύ, Θοδωρή, μπήκες στην σύγχρονη ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Σαν ιδρυτής της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Με το άνοιγμα των σχολείων και τα συλλαλητήρια. Με την δίκη. Με την ονομασία «Οι Πέντε». Σήμερα ξεκόπηκε άλλο κομμάτι από τους πέντε. Μείναμε τρεις. Πάντα, όμως, θα είσαι ένας από τους πέντε κι ας μην είσαι στη ζωή. Θα είναι το έργο σου, θα είναι το όνομά σου."

Επιμέλεια: Ιστολόγιο -Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ
Θ. Βεζιάνης: Ένας τίμιος αγωνιστής του Ελληνισμού (άρθρο του Θοδωρή Ασβεστόπουλου)

http://kanaliena.gr/%CE%B8-%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5/

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Τον κυρ-Θόδωρο, τον θυμάμαι με μερικές εφημερίδες στην μασχάλη. Να τις μοιράζει. Να μεταλαμπαδεύει την αγωνία αλλά και "το όραμα" για την Β.Ήπειρο.

Πάντα παρόν σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε αγώνα. Ήταν από τους ελάχιστους βορειοηπειρώτες που τολμούσαν να έρθουν στην εκδήλωση στο ακριτικό Δελβινάκι (για την επέτειο της Αυτονομίας της Β.Ηπείρου, εκδήλωση που ξεκίνησε να διοργανώνει ο αείμνηστος μητροπολίτης Σεβαστιανός: τότε διοργάνωνε το 3ήμερο πένθους και προσευχής για τους αδερφούς μας της Β.Ηπείρου και αργότερα, όταν άνοιξαν τα σύνορα, το μετέτρεψε σε αγωνιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής).

Την αγωνιστικότητα του κυρίου Θόδωρου θα την ζήλευαν πολλοί "νέοι". Αυτός δεν εγκατέλειψε την μαρτυρική γη της Β.Ηπείρου. Δεν ήρθε στην Ελλάδα για να βολευτεί. Έμεινε εκεί και πάλευε μέχρι σήμερα (έμαθα ότι στο αυτοκίνητο του μετέφερε μερικούς συγχωριανούς του που είχαν έρθει από την Αμερική και τους είχε πάει στο χωριό του).

Το σπίτι του κυρίου Θεόδωρου ήταν πάντα ανοιχτό. Θυμάμαι μια επίσκεψη, αργά το βράδυ, στην οποία παραβρέθηκε και ένας βουλευτής της ΝΔ. Ο κύριος Θόδωρος, είχε να το θάρρος να τον ρωτήσει: Πριν πόσα χρόνια ήρθες τελευταία φορά; Γιατί μας ξεχνάτε; Πότε σκοπεύεις να ξαναέρθεις; Γιατί δεν μας στηρίζετε;
Θυμάμαι και το ομώνυμο ιστολόγιο: "Το Όραμα", που αναγκάστηκες να διακόψει την λειτουργία του, λόγω "απειλής αφορισμού"! Απίστευτο κι όμως απολύτως αληθινό!"Αναστέλλουμε την λειτουργία του ιστολογίου μας λόγω... αφορισμού!" έγραψες.

Σε φωτογραφία, τον βλέπω δίπλα στον αγωνιστή μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα (διάδοχο του Σεβαστιανού). Η αφίσα στο βήμα αναφέρεται στην εκδήλωση για τα 20 έτη από την κοίμηση του Σεβαστιανού. Νομίζω είναι από πέρσι τον Νοέμβριο, στην Θεσσαλονίκη (2014). Τότε τιμήθηκαν για 1η φορά τα 5 παλικάρια που υπέμειναν την φυλάκιση στις Αλβανικές φυλακές. Ο λόγος της κράτησης και τελικά της καταδίκης τους: Ως επίσημη ηγεσία του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θεωρήθηκαν υπαίτιοι. Υπαίτιοι γιατί αισθανόταν ακόμη Έλληνες.

Θυμάμαι την έκπληξη όλων μας, όταν τους είδαμε στην φωτογραφία μέσα στο Αλβανικό δικαστήριο. Είχαν χάσει ο καθένας από 15-20 κιλά (από την πολύμηνη κράτηση στις φυλακές). Κι όμως, άντεξαν. Πάλεψαν.

Αγαπητέ κύριε Θεόδωρε.
Λυπάμαι που σήμερα έφυγες από την ζωή.
Χαίρομαι όμως που υπάρχουν ακόμη ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ. Εσύ ο 85χρονος, ακούραστος, έδωσες και την τελευταία πνοή σου, στον αγώνα. Πάντα στην πρώτη γραμμή. Πάντα μας έδειχνες τον δρόμο. Πάντα θα μας δείχνεις τον δρόμο.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Η αρχική μας ανάρτηση περιελάμβανε μια λανθασμένη πληροφορία για "επίσημο" που "απουσίασε", γεγονός που εκφράσαμε με λύπη.
Πριν λίγο πληροφορηθήκαμε ότι το επίσημο αυτό πρόσωπο ΠΑΡΕΣΤΗ τελικά στην νεκρώσιμη ακολουθία. Παρά το ότι τονίσαμε εξ αρχής ότι δεν μπορούσαμε να εξακριβώσουμε αν ισχύει ή όχι η πληροφορία αυτή και την γράψαμε με κάθε επιφύλαξη, ζητούμε συγνώμη για το λάθος αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι πρασπάθειες γίνονται από ιδιώτες χωρίς μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.
Εξάλλου δεν υπάρχουν Πατριώτες Εφοπλιστές και Βιομήχανοι, οι περισσότεροι είναι κρατικοδίαιατοι .Καλό Παράδεισο, Θεόδωρε Βεζιάνη"

Ανώνυμος είπε...

"Ο λόγος της κράτησης και τελικά της καταδίκης τους: Ως επίσημη ηγεσία του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, θεωρήθηκαν υπαίτιοι. Υπαίτιοι γιατί αισθανόταν ακόμη Έλληνες."

Όχι, όχι γι' αυτό. Υπαίτιοι ήταν επειδή συντόνιζαν οτιδήποτε εναντίον της Αλβανίας, οποιαδήποτε αντιαλβανική ενέργεια και σιγοντάριζαν και τους Έλληνες μειονοτικούς σε αυτό...

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Είστε ελληνόφωνος υπάλληλος της Αλβανικής πρεσβείας ;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Η αγάπη για την πατρίδα νομίζετε ότι σχετίζεται με το επάγγελμα; Και γι αυτό διαφοροποιείτε τους εφοπλιστές από τους κρατικοδίαιτους;

Η ιστορία λέει ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν εφοπλιστές με ευαισθησία (πχ Εμφιετζόγλου) αλλά και εργάτες και αγρότες και δάσκαλοι με ευαισθησία.
Ποιοι έδιναν τα εμπορικά τους καράβια για να μετατραπούν σε πολεμικά, κατά την επανάσταση του 21; οι "αγροτολαϊκές μάζες"; τι ήταν η Μπουμπουλίνα και ο Κανάρης; Ξεχάσατε;

Εξ άλλου πολλές φορές ένας έπαινος, ένας "μπράβο", αξίζει περισσότερα από τα υλικά αγαθά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Εμφιετζόγλου δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδας, τον απέβαλε το Κομμουνιστικό ελληνικό σύστημα . Πατριώτης σαν τον Γ. Αβέρωφ, τους Ζωσιμάδες, το Ζάπα κλπ εννοώ.
Για απλούς καθηγητές και δασκάλους το γνωρίζω, στέλνω ρούχα στη Β.Ήπειρο, άλλα μέσα δεν διαθέτω

Ανώνυμος είπε...

Και για να σας προλάβω ο Μπόμπολας ο εργολάβος του δημοσίου ανήκε στον ΕΑΜ.
Ο Κόκαλης ο προμηθευτής του δημοσίου, ήταν γιος του Πέτρου
Ο Κυριακού ήρθε από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ως εφοπλιστής χωρία καράβια

Ανώνυμος είπε...

Όποιος απαντάει σε προπαγανδιστικές ανοησίες, είναι υπάλληλος πρεσβειών;

Ανώνυμος είπε...

Όπως έλεγε κάποιος, αυτός ο τόπος έχει δύο χαρακτηριστικά:
1) έχει ποτιστεί με άφθονο αίμα, έτσι έμεινε ελεύθερος
2) παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό ηρώων παγκοσμίως, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό προδοτών. Αποδεδειγμένα, από τον Λεωνίδα και τον Εφιάλτη μέχρι και σήμερα.

Οπότε μην πτοείστε!
Συνεχίστε εσείς τον αγώνα σας κι αφήστε τους ελληνόφωνους "υπαλλήλους" των Αλβανικών Πρεσβειών και Προξενείων και "αντιφασίστες", υπερμάχους του αλβανικού εθνικισμού, να αναπαράγουν τις λάσπες του αλβανικού δικαστηρίου.

Τώρα καταλαβαίνω με τι ελληνόφωνα καθάρματα είχαν να παλέψουν τα γεροντάκια της Ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.