" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Θεολόγων: Απορίες από ανώνυμη πρό(σ)κληση…

Η παρακάτω επιστολή είναι απάντηση σε κείμενο που εστάλη στο ιστολόγιο μας με τη μορφή σχολίου από ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ. 
Δείτε το σχόλιο αυτό στην ανάρτηση ΕΔΩ.

Αγαπητές συναδέλφισσες - Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε απάντηση της δημόσιας πρόσκλησης-πρόκλησης σας για δημιουργία "Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων Θεολόγων", θα επιθυμούσαμε να μας συγκαταριθμήσετε στο δυναμικό της Συντονιστικής Ομάδας, εφόσον βέβαια μας επιλύσετε τις παρακάτω -εύλογες- απορίες μας...



1. Ποιοι λόγοι επέβαλλαν την ανωνυμία των συντακτών του "Καλέσματος" , όπως αυτό κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες ενημέρωσης για εκπαιδευτικούς (esos, alfavita) και αναπαράχθηκε κυρίως από μέλη που ανήκουν στον Σύλλογο του "Καιρού" σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης;

2. Πως πιστεύετε ότι είναι δυνατό να επιλυθούν τα χρόνια, ποικίλα και σύνθετα προβλήματα του κλάδου, με τη δημιουργία ενός ακόμη θεολογικού συλλόγου; Δεν νομίζετε ότι είναι ήδη αρκετοί; Γιατί δεν ενισχύετε με την παρουσία σας, την ενεργητικότητα και το ζήλο σας για το Μάθημα τους υπάρχοντες συλλόγους;

3. Ποια εχέγγυα μπορείτε να παράσχετε ώστε να διαφυλαχτεί η περίφημη "θεολογική ενότητα", όταν αναφέρεστε γενικά στις συλλογικότητες του κλάδου; Με ποιον τάσσεστε τελικά και γιατί;

4. Γιατί προκρίνετε τις "ανάγκες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας" συγχέοντας την ανθρωπιστική και κοινωνική δυναμική του Μαθήματος των Θρησκευτικών με τις βλέψεις και επιδιώξεις συγκεκριμένης μερίδας του θεολογικού κόσμου που -τυχαία;- συναρτώνται με τις "απαιτήσεις" του Συνασπισμού για την θρησκευτική αγωγή στην πατρίδα μας;

5. Δεν είναι λίγο ξεπερασμένο να μιλάμε για "αδιοριστία" σήμερα με τις εξελίξεις στη πατρίδα μας και την Ε.Ε. ; Αν έχετε εξειδικεύσει με σειρά μέτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων Θεολογίας, γιατί δεν τα παρουσιάζετε αυτά πρώτα; Συμφωνείτε ή όχι με τα 7 σημεία που έχουν προταθεί από τις Θεολογικές Σχολές, την ΠΕΘ και την διοίκηση της Εκκλησίας μας από τον Δεκέμβρη του 2008 στην Πεντέλη; Πως ακριβώς σκέφτεστε να αγωνιστείτε για αυτά;
Επειδή είναι πολλά υποσχόμενα τα λεγόμενα σας για τα Ιδρύματα, την Εκκλησία, τους διορισμούς, σας καλούμε με πραγματική αγωνία και πόνο ψυχής να απαντήσετε στις παραπάνω απορίες με εντιμότητα και ειλικρίνεια και βεβαίως με επώνυμα, διευθύνσεις και τηλέφωνα...
Όπως ακριβώς έπραξαν άλλοι συνάδελφοι σας πριν από εσάς και εισέπραξαν τη χλεύη της "συντεχνίας" από προοδευτικούς-διορισμένους και τη λοιδoρία άλλων ως δήθεν ονειρευόμενοι θέσεις και οφίτσια... Είναι πιθανό να κληθείτε να αντιμετωπίσετε και τέτοιες συμπεριφορές εκτός βέβαια αν ήδη έχετε προεπιλέξει το "θεολογικό άρμα" στο οποίο θα ανεβείτε! Πάντως την ανεργία, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση των συναδέλφων καλό είναι να την αφήνουμε έξω από την θεολογική συζήτηση για το τι τελικά θέλουμε με το περιεχόμενο του Μαθήματος των Θρησκευτικών όπως και με άλλα ζητήματα που άπτονται του θεολογικού προβληματισμού και δεν έχουν τύχει -ακόμα- αξιόλογης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.
Σε όλα τα υπόλοιπα για την δυναμική διεκδίκηση και αποκατάσταση των δικαίων του κλάδου θα είμαστε μαζί σας!

Και κάτι ακόμη για μια αμέλεια που διαπράξατε, Πόσο δύσκολη μπορεί να ήταν η εξεύρεση ενός εναλλακτικού παρόχου για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Συντονιστικής Ομάδας και δη του ονόματος αυτού; {Είναι ευρέως γνωστό πως ο λογαριασμός theologoi@gmail.com ανήκει στον Σύνδεσμο Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης.} Μήπως τελικά είναι βολική αυτή η σύγχυση;

Μετά τιμής,
Αθανάσιος Κ. Δεβετζίδης, M.Th.
Κωνσταντίνα Χρ. Σφακιανάκη, M.Th.
Γεώργιος Κ. Σαμολαδάς, Θεολόγος
πηγή: amen.gr
το είδαμε εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,όπως είναι γνωστό,κουμάντο κάνουν οι εθνομηδενιστές
Αν και δεν αποτελούν την πλειοψηφία, ακολουθούν συγκεκριμένες μεθόδους. Η βασικότερη είναι η διάβρωση του συστήματος από μέσα (μέθοδος της σέχτας)

Δίνω 3 παραδείγματα:
Πρώτον: Διάβρωση του συλλόγου γονέων.
Όταν γίνονται εκλογές οι υποψήφιοι εθνομηδενιστές είναι πάντα πάνω από δύο. Έτσι πετυχαίνουν να έχουν δυο σίγουρους ψήφους στο σύλλογο. Του προέδρου και άλλον έναν.

Δεύτερον: Σύλλογος εκπαιδευτικών.
Οι εθνομηδενιστές βάζουν αρκετούς ομιλητές στις συγκεντρώσεις για ανάδειξη αιρετών.
Ακόμη και ωρομίσθιους,που προέρχονται απευθείας από τις κόβες (κομματικές βάσεις)
Στο πρωτελευταίο, Μαρξιστικό μηδενιστικό κρατίδιο του κόσμου, η όποια αντίθετη άποψη
χαρακτηρίζεται συντηρητική ή φασιστική

Τρίτον: στο σχολείο
Σε κάθε αίθουσα υπάρχει ένας μαθητής που σημειώνει τις κινήσεις του καθηγητή ώστε να δώσει αναφορά στους μηδενιστές. Συνήθως είναι παιδί κάποιου άλλου εθνομηδενιστή.

Το πως θα αντιδράσουμε είναι δικό μας θέμα. Τα παραπάνω τα πετυχαίνουν λόγω της γενικότερης απαξίωσης της παιδείας και του ρόλου του εκπαιδευτικού.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό τα όσα έγραψε ο συνάδελφος από πάνω ΙΣΧΥΟΥΝ.

"Εθνομηδενιστές" καθηγητές-ας τους χαρακτηρίσω κι εγώ έτσι, ένας δύο ή και περισσότεροι σε κάθε σχολείο, αναλαμβάνουν τις σχολικές εορτές για να περάσουν την προπαγάνδα τους (και να διαστρεβλώσουν πλήρως το νόημά τους).

Αναλαμβάνουν επίσης κάθε μορφής ομάδα (σχολική εφημερίδα, περιβαλλοντική, αγωγής υγείας, project Α Λυκείου κλπ) με θέματα όπως το "ρατσισμό", τη "διαφορετικότητα" κλπ επίσης για να είναι κοντά στους μαθητές και να έχουν αρκετές ώρες για "προσηλυτισμό".

Σε περιπτώσεις εκκλησιασμού του σχολείου, όταν δεν περάσουν τα διάφορα προσχήματα για την αποφυγή του, θα δείξουν εμφανώς στα παιδιά ότι το ειρωνεύονται. Την ίδια στάση τηρούν κάποιοι και την ώρα της προσευχής. Προκλητικά θέλουν να περάσουν στους μαθητές τη "γραμμή" τους και να απαξιώσουν την Ορθοδοξία.

Ο χριστιανός καθηγητής πρέπει να ΔΡΑΣΕΙ.
Αναλαμβάνουμε οι ίδιοι τις σχολικές γιορτές.
Μπαίνουμε στο Σύλλογο Γονέων και δίνουμε μάχη παντού.
Τα δικά μας παιδιά είναι αυτά που κινδυνεύουν.
Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.