" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Χρυσόστομος Κύπρου : «Μεθοδεύεται η αποκοπή της Κυπριακής παιδείας από τον Ελληνισμό»


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η καταγγελία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ότι μεθοδεύεται η αποκοπή της κυπριακής παιδείας από τον ελληνισμό και τις ελληνικές ρίζες.

Σε εγκύκλιό του αναφέρει ότι επιχειρείται η δημιουργία κυπριακής συνείδησης και το γλωσσικό ιδίωμα της Κύπρου να παρουσιαστεί ως κυπριακή γλώσσα
Κάλεσε δε τον υπουργό Παιδείας να παραμείνει φρουρός της ελληνικής παιδείας, όπως καθορίζει το Σύνταγμα.

Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Γιώργος Δημοσθένους, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την καταγγελία του Αρχιεπισκόπου, ανέφερε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα βάθη των αιώνων, και δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

«Είμεθα Έλληνες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το πούμε», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό του είπε πως «αυτοί που θέλουν να κάνουν κυπριακή συνείδηση παν ανάποδα».«Έχουμε κυπριακή συνείδηση, αλλά είμαστε Έλληνες και εκείνο που θέλω από εσάς είναι όταν θα μπαίνει ο δάσκαλος στην τάξη θα είναι απαράδεκτο, γιατί τέτοιες παραφωνίες είχαν ακουστεί, να λέει ότι είμεθα Κύπριοι και μιλούμε ελληνικά, δηλαδή ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες»


Σχόλιο:
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι σε αντίθεση με τα όσα ξεκάθαρα ορίζει το Σύνταγμα, η προσπάθεια εξάλειψης κάθε αναφοράς στην εθνική Ελληνική μας ταυτότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν περιορίζεται μόνον στα στενά όρια του Ελλαδικού κράτους. 
Οι γνωστοί καθηγητές Παν/μίου, με τις δεκάδες Μ.Κ.Ο., με τα άφθονα ευρωπαϊκά κονδύλια και την επιμονή για την "πολυπολιτισμικότητα" και τη "διαφορετικότητα" βρίσκονται παντού.
Και συντονισμένα "ροκανίζουν" τα θεμέλια της πατρίδας μας.  
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν φοβήθηκε να τα καταγγείλει. Εμείς;;

1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.