" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Συνδιάσκεψη ΟΑΣΕ Βαρσοβία 2017: Ο ΕΣΒΗ 1914 κατήγγειλε την Αλβανία για βελούδινη εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου

Σχόλιο:


Χαιρόμαστε που ΥΠΑΡΧΟΥΝ βορειοηπειρώτες παλικάρια, που ΔΕΝ ασχολούνται με τα αξιώματα και τις βουλευτικές έδρες. 


Που ΔΕΝ συνεργάζονται με αλβανικά κόμματα, 

ούτε από "πρόεδροι" της ελληνικής οργάνωσης Ομόνοια, καταλήγουν πρόξενοι της Αλβανίας στα Γιάννενα (δείτε εδώ).


Που ΔΕΝ βγάζουν πολιτικάντηκες ομιλίες και συνθήματα και πανό στα αλβανικά (δείτε εδώ και  εδώ) :




Που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις και δεν χαρίζονται σε κανέναν.




Τόσο στο δρόμο, όσο και στις επίσημες αίθουσες διεθνών συμβουλίων, ΔΙΝΟΥΝ το παρόν, προβάλουν την εθνική τους ταυτότητα και απαιτούν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Ακολουθεί η ενημέρωση που διαβάσαμε εδώ:

Στην ετήσια Συνδιάσκεψη της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στην Βαρσοβία, συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Κολίλας, με καταγωγή από τη Χιμάρα, πήρε μέρος στην δέκατη συνεδρία της Συνδιάσκεψης, η οποία αφορούσε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και
πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, κάνοντας μία παρέμβαση που αφορούσε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. 

Ο κ. Κολίλας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό ζήτημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω σε αυτό οι Έλληνες αυτόχθονες κάτοικοι κυρίως στους Δήμους Φοινίκης και Χιμάρας, εστιάζοντας στην περίπτωση της δεύτερης περιοχής η οποία έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες.




Επίσης κατήγγειλε την απαθή ουσιαστικά στάση των αλβανικών αρχών στην τρομοκρατική δράση της συμμορίας του Ταχίρ Βελίου (σχόλιο ο παιδαγωγός: δείτε εδώ και εδώ) που βεβηλώνει ανενόχλητα ελληνικές σημαίες σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, καθώς και την συνέχιση της διδασκαλίας από τα αλβανικά σχολικά βιβλία γεωγραφίας περί "αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα".


Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" έκανε λόγο για "βελούδινη εθνοκάθαρση" της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος.

"Η λύση για την επιβίωση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου στις πατρογονικές τους εστίες είναι κατά πρώτον η εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που προστατεύουν τις εθνικές μειονότητες και κατά δεύτερον η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που υπογράφτηκε το 1914 και από την Αλβανία και αναγνωρίζει καθεστώς Αυτονομίας το οποίο απολαμβάνουν πολλές άλλες εθνικές μειονότητες στην Ευρώπη", είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Κολίλας.


Η εκπρόσωπος της Αλβανίας στην αρχική της τοποθέτηση μίλησε για τον Νόμο περί Μειονοτήτων, ενώ στην δευτερολογία της, κάνοντας χρήση του δικαιώματος απάντησης ως κράτος επιτέθηκε στον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914", τον οποίο χαρακτήρισε "φορέα που δεν λειτουργεί στην Αλβανία και δεν γνωρίζει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό".

Η απάντηση της ήταν ήδη γραμμένη πολύ πριν από την έναρξη της συνεδρίας και επρόκειτο για ένα δισέλιδο που αφορούσε αποκλειστικά την υπόθεση της Χιμάρας με τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα του "σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης μίας περιοχής που δεν διαφέρει από τις άλλες περιοχές της Αλβανίας".

Η απάντηση της Αλβανίας όπως κατατέθηκε στα πρακτικά της Συνδιάσκεψης (δείτε την εδώ) δείχνει πόσο απροετοίμαστο και προκατειλημμένο ήταν το αρμόδιο Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, αφού ο Σύλλογος δεν έθεσε μόνο το θέμα της Χιμάρας αλλά και διάφορα άλλα σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για τα οποία δεν δόθηκε ποτέ απάντηση.

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα απαρνηθεί τον πολιτικό - γεωγραφικό όρο της Βορείου Ηπείρου, ούτε θα απεμπολήσει το ιστορικό κεκτημένο της Αυτονομίας, μέχρι την ημέρα που το εθνικό ζήτημα επιλυθεί. 




Παρακολουθείστε στο βίντεο την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Κολίλα εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" από το 1:29:00 έως το 1:31:00.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νίκος Κολίλας είναι άξιος ανιψιός του Αριστοτέλη Γκούμα. Πριν τις ομιλίες η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ Ευγγελία Καλαϊντζή τον πίεζε αφόρητα να μην αναφέρει τον όρο "Βόρειος Ήπειρος" ούτε το θέμα της αυτονομίας! Όμως δεν την άκουσε και τα είπε με το όνομα τους. Μπράβο στο Νίκο!

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.