" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η δική μας άποψη-απάντηση, για την "Κάρτα του Πολίτη".


Την ώρα που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για μία ακόμη φορά περί άλλων "τυρβάζει και μεριμνά", δεκάδες ιστολόγια, ορθόδοξοι σύλλογοι, πατέρες, μοναχοί, ενεργοί πολίτες, ΙΝΚΑ κλπ, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν και να αντιδράσουν στο ηλεκτρονικό φακέλωμα της "Κάρτας του Πολίτη".

Χαιρόμαστε που μέχρι σήμερα, στη διαβούλευση -αντί για υστερικές κραυγές για το "666"- καταγράφονται σοβαρά και απολύτως τεκμηριωμένα επιχειρήματα ενάντια στην "Κάρτα του Πολίτη".
Πρέπει να ενημερώσουμε ότι η Κάρτα του Πολίτη είναι επικίνδυνη ΓΙΑ ΚΑΘΕ πολίτη, όχι μόνον για τους πιστούς.



Απαριθμούμε μερικά από τα επιχειρήματα αυτά, συμμετέχοντας -ως συλλογικότητα- στην δημόσια διαβούλευση:


1)  Για ποιο λόγο θα πρέπει να ενώσουμε όλα τα στοιχεία μαζί (ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ, δίπλωμα οδήγησης, αριθμό δημοτολογίου κλπ); Γιατί να ενοποιούνται όλα τα προσωπικά μας δεδομένα;
Τι θα γίνει αν συμβεί σκόπιμη αλλοίωση σε μια τέτοια "ΥπερΚάρτα";
Τι θα γίνει αν κλαπεί μια τέτοια "ΥπερΚάρτα";


2) Οι άποροι μπορούν να λαμβάνουν τα "επιδόματα" απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Τι πιο ασφαλές από τον τραπεζικό λογαριασμό κάθε πολίτη; Γιατί να υποχρεωθεί ο άπορος  να πάει σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τρόφιμα χρησιμοποιώντας την "Κάρτα του Πολίτη"; Γιατί να μην μπορεί να διαχειριστεί το επίδομα κατά την κρίση του (πχ ενοίκιο, ΔΕΗ. δάνεια κλπ)


3) Σε τι θα διευκολυνθεί η ζωή του πολίτη μέσω της νέας "ΥπερΚάρτας";
Δεν χρησιμοποιεί τώρα τους κωδικούς του taxisnet για την εφορία για να υποβάλει πχ την φορολογική του δήλωση;  Δεν είναι αυτό αρκετό;
Κάθε πότε χρειάζεται να απευθυνθεί κάποιος στον Δήμο του; και γιατί χρειάζεται η "Κάρτα του Πολίτη" στην περίπτωση αυτή; Γιατί να μην χρησιμοποιεί ο πολίτης στον Δήμο, μόνον την αστυνομική του ταυτότητα;


4) τα τσιπάκια σε κάρτες, κλωνοποιούνται πάρα πολύ εύκολα, πιο εύκολα ακόμη από την κλωνοποίηση της ίδιας της κάρτας (ως πλαστικό και μαγνητική ταινία).
Υπάρχει σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο : εκπομπή Αθέατος Κόσμος, συνέντευξη με τον χάκερ Adam Laurie, στο 59 λεπτόhttps://www.youtube.com/watch?v=kzceIvwPlOM


5) αν η κάρτα αυτή δοθεί αρχικά σε ευπαθείς και απόρους συμπολίτες, τι δυσκολεύει κάποιον να κλέψει μια τέτοια κάρτα πχ από έναν άστεγο; Συνεπώς κατ' ουσίαν η κάρτα δεν παρέχει καμία ασφάλεια.


6) Το κόστος έκδοσης της κάρτας, της προμήθειας εξοπλισμού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργίας του λογισμικού κλπ, θα είναι τεράστιο.


7) Οι δυσλειτουργίες εφαρμογής που αναπόφευκτα θα προκληθούν, θα πλήξουν το κύρος της κυβέρνησής σας.


8) Η έκδοση κάρτας με τσιπάκι RFID (contactless, χωρίς επαφή), όπως επίσης μπορείτε να διαπιστώσετε από δεκάδες βίντεο στο διαδίκτυο, κάνει τα δεδομένα της εξαιρετικά ευάλωτα σε
υποκλοπή (από έναν αναγνώστη RFID), και στη συνέχεια εφικτό να κλωνοποιηθούν αλλά και να τροποποιηθούν (αντικατάσταση φωτογραφίας, δακτυλικών αποτυπωμάτων κλπ).
Δείτε 2 παραδείγματα:



9) Μην δίνετε τροφή σε επιχειρήματα που αποκαλούν την Κυβέρνηση σας "άθεους και αντίχριστους". Ανοίγετε ένα ακόμη μέτωπο χωρίς απολύτως κανένα κέρδος.
Ο πιστός λαός-άσχετα από την απόφασης της επίσημης Ιεραρχίας- θα εκτιμήσει και θα επιβραβεύσει την κυβέρνησή σας αν διαπιστώσει ότι σεβαστήκατε την ελληνορθόδοξη παράδοσή του και αγωνιστήκατε πραγματικά να εφαρμόσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ενάντια στα μνημόνια και στο ξεπούλημα της πατρίδας μας.



Και μία πρόταση: "Η κάρτα Υγείας"
Για να αντιμετωπίσετε την κατάχρηση σε επισκέψεις σε γιατρούς (συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ) και την συνταγογράφηση (φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων), αντί για την "Κάρτα του Πολίτη", μπορείτε να δημιουργήσετε προσωρινά μία απλή κάρτα, μόνον με το ΑΜΚΑ του πολίτη και αυστηρά για χρήση σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, με την οποία θα επιβεβαιώνεται απλά η ταυτοπροσωπία-παρουσία του πολίτη.  Να μπορεί δηλαδή να επιβεβαιώνετε online ότι ο πολίτης πήγε πράγματι στο ιατρείο, στην κλινική ή στο διαγνωστικό κέντρο. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και μπορεί να το αποδεχθεί κάθε πολίτης. Με την προϋπόθεση η συγκεκριμένη κάρτα να μην έχει καμία άλλη χρήση και να μην δίνει την δυνατότητα για ασύρματη επαφή (contactless).

Πάντως αντί να δημιουργούμε διαρκώς κάρτες κλπ, νομίζουμε ότι θα αρκούσε η παραδειγματική τιμωρία επίορκων ιατρών. Επιπλέον, από την παιδαγωγική μας εμπειρία, εκτιμούμε ότι το πιο σημαντικό θα ήταν η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τον πολίτη, ώστε ο ίδιος να μην ανέχεται την παρανομία αλλά να την καταγγέλλει προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να αισθανθούμε ότι είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ κράτος, και ΟΙ ΙΔΙΟΙ καλούμαστε να το αναμορφώσουμε.


ΥΓ. Ευχαριστούμε τον συνάδελφο που μας κοινοποίησε κείμενό του, πάνω στο οποίο βασιστήκαμε για να υποβάλουμε την πρότασή μας στην δημόσια διαβούλευση.

Μέχρι 24/3/2015, 
συμμετέχουμε ενεργά στην διαβούλευση 
για το Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη
Παρακαλούμε γράψτε ήπια και τεκμηριωμένα την άποψη σας εδώ:

Μέχρι τότε (24/3), ΔΕΝ θα κάνουμε άλλη ανάρτηση,
εστιάζοντας στην συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε ένα blog που μας οδήγησε στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιορτάζει τη Μάνα Γη σήμερα

http://olympia.gr/2015/03/21/%CE%B5%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1/

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και ποιητική αδεία, οπότε τα παράπονά σου στον Κωστή Παλαμά!

Κι αν είναι κι έρθουνε χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά ! τσεκούρι !τράβα !,
ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα.

Δεν ξέρω αν το Ολυμπία οδήγησε στο ΣΥΡΙΖΑ, η στην συγκυβέρνηση με τον Καμμένο, ή ποια άλλη λύση υπήρχε, αλλά πολύ χαίρομαι που έριξε την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ!
Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Κωστής Παλαμάς σήμερα, πάντως δεν νομίζω να ήταν με τους μνημονιακούς προδότες.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παλαμάς σύντροφε δεν αναφέρονταν στην Ισημερία και δεν ήτο Μασώνος
Έχεις διαβάσει Παλαμά;

"Απάνου άπ' το κρεββάτι μου βαθειά παρηγοριά μου, Καρφώνω την εικόνα Σου, και τώρα η κάμαρα μου


Είναι και μνήμα θλιβερό καί χαρωπή έκκλησία-Σκοτάδι ή θλίψι μου σκορπά καί λάμψιν ή θρησκεία.Τη θλίψι δίωξε την, κ' εδώ Εσύ μονάχα μένε, Γλυκέ μου Εσταυρωμένε!

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.