" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Φωτογραφίες από το σημερινό μνημόσυνο-τρισάγιο για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης π.Λεωνίδα Παρασκευόπουλο

Σε κλίμα έντονης κατάνυξης και με τη συμμετοχή πολλών πιστών τελέστηκε στα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος, στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, το μνημόσυνο (εντός του ναού) και το τρισάγιο (στο μνήμα) του αγαπητού επισκόπου των Θεσσαλονικέων π.Λεωνίδα Παρασκευόπουλου και ψάλθηκε από όλους μαζί το "Χριστός Ανέστη".


Τονίστηκε η δεινή ρητορική ικανότητα του κεκοιμημένου αλλά κυρίως η ασυμβίβαστη, αγνή και ακέραια προσωπικότητά του που δεν δίστασε να τα βάλει με Βούλγαρους, με Γερμανούς, με κομμουνιστές, να διοργανώσει συσσίτια στην κατοχή σώζοντας χιλιάδες κόσμο από την πείνα, και να μιλάει με παρρησία για κάθε θρησκευτικό και εθνικό θέμα. Οι παλιότεροι ακόμη θυμούνται τα εξαιρετικά κηρύγματά του ως ιεροκήρυκας μέσω ραδιοφώνου.


Να υπενθυμίσουμε ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης π.Λεωνίδας Παρασκευόπουλος όπως και πλειάδα άλλων αξίων αρχιερέων μαζί του, τιμωρήθηκαν και έχασαν τον επισκοπικό τους θρόνο, χωρίς απολογία το 1974.

Ο π.Λεωνίδας, έφυγε το Πάσχα του 1984, έχοντας υλοποιήσει ένα ακόμη έργο, τα Ελληνορθόδοξα Εκπαιδευτήρια "Απόστολος Παύλος". Είναι πράγματι άξιο απορίας πως 31 έτη μετά την κοίμηση του, ο πιστός λαός της Θεσσαλονίκης αναπολεί την μνήμη του και εκτιμάει ακόμη περισσότερο την αξία του.

Σήμερα, που οι επισκοπικοί θρόνοι καταλαμβάνονται με άθλιες μεθοδεύσεις και ανίερες συμφωνίες, που οι μητροπολίτες έχουν απομακρυνθεί από τον πιστό λαό και μετακινούνται ανά την Ελλάδα για να παραβρεθούν σε ονομαστικές εορτές άλλων μητροπολιτών ανταλλάσσοντας δώρα, σήμερα που πολύ συχνά διοργανώνονται κοσμικές φιέστες για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η αγνή μορφή του πατρός Λεωνίδα και πολλών άλλων αξίων αρχιερέων συνεχίζει να εμπνέει.

Εξαιρετική και η ιδέα της διοργάνωσης αντιαιρετικής ομιλίας μετά το τρισάγιο. Επί τέλους,  κάποιοι δεν φοβούνται να κατονομάσουν τους εχθρούς της εκκλησίας, για να μην δυσαρεστήσουν τον ... "Πάπα".
Ακολουθούν οι φωτογραφίες:


 
ΥΓ. Αν κάποιος για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί κάποια από τις φωτογραφίες χωρίς να περιέχει το λογότυπο του ιστολογίου μας, αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας, έχουμε κρατήσει τις πρωτότυπες και μπορούμε να τους τις αποστείλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.