" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σχολιασμός για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση του π. Νικολάου Μανώλη

Τα παρακάτω προέκυψαν μετά από τηλεφωνική έγκριση όλων όσων συμμετέχουν στην Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός". Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε ευθαρσώς, χωρίς υπονοούμενα:


Μόλις διαβάσαμε τις δυσάρεστες εξελίξεις. 
Τελικά κάποιοι δεν έζησαν ούτε Σαρακοστή ούτε Ανάσταση. Όπως ο Ιούδας μελετούσε πως θα παραδώσει τον Κύριο, έτσι κάποιοι, όλο αυτό τον καιρό, έστηναν τις δολοπλοκίες τους και προετοίμαζαν τα νέα καταχθόνια σχέδια τους.





Αρκετά σιώπησαν οι πιστοί. Αρκετά ανεχθήκαμε. 

Γέμισε η εκκλησία μας με παραδόπιστους και κίναιδους ιερωμένους, που δεν ντρέπονται να κυκλοφορούν με πολύχρωμα ράσα και να μιλάνε με την γνωστή χαρακτηριστική φωνή. 



Γέμισε η εκκλησία μας με ιερωμένους που προτιμούν να κυκλοφορούν σχεδόν ξυρισμένοι. 
Που επιλέγουν να εμφανίζονται δημοσίως με κουστούμι ή ακόμη και με βερμούδα, αντί με το ευλογημένο ράσο. 
Δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθούμε τις διαρκείς εκτροπές: 





εν μέσω σαρακοστής, ο Πατριάρχης εορτάζει τα γενέθλια του σε εστιατόριο στην Τουρκία, δίπλα στην κ.Μπακογιάννη, πηγές φωτογραφιών: εδώ, εδώ,  εδώ. Όπως βλέπετε η είδηση προβάλλεται ακόμη και στο Αγιορίτικο Βήμα! τα 75 γενέθλια του Οικ/κού Πατριάρχη ...

Τούρτες γενεθλίων με προσωπογραφίες δεσποτάδων, αρχιερατικά συλλείτουργα στις ονομαστικές εορτές μητροπολιτών και δώρα, δώρα, άφθονα δώρα, μητροπολίτες να αφήνουν την τελευταία πνοή στην πισίνα τους, μητροπολίτες με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, παρασημοφορήσεις(!) μητροπολιτών, υπερπολυτελή φιέστες προς τιμήν του Πατριάρχη, πόστερ του Πατριάρχη με την φωτογραφία του και αεροπανό, κοσμική δόξα που θα ζήλευε ακόμη και ο Πάπας. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καθημερινά βλέπουμε νέες συμπροσευχές και συμμετοχές σε τελετές και ιεροπραξίες αιρετικών.. 
Ο Πάπας αλωνίζει από τα Ιεροσόλυμα στο Φανάρι, απαγγέλει το Πάτερ Ημών εντός ακολουθίας, κι όμως οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν βλέπουν όλα αυτά τα έκτροπα. 



Και αντί να ακούγεται η ανάγκη κάθαρσης μέσα στην εκκλησία μας, αντί να φοβούνται όλοι αυτοί μήπως εξοργιστεί ο πιστός λαός με τις παρεκτροπές τους, εκτοπίζονται ο ένας μετά τον άλλον οι αγνοί, σεβάσμιοι, ασυμβίβαστοι ιερείς που έχουν φόβο θεού.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο. Ο πιστός λαός καλείται να πράξει το χρέος του. Ο καθένας οφείλει να τοποθετηθεί. 

Ως εκπαιδευτικοί, ως πνευματική ηγεσία αυτού του τόπου, αλλά κυρίως ως συνειδητά μέλη της Ορθόδοξης εκκλησίας μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε θέση. Από σήμερα,
θα βρισκόμαστε δίπλα στον αγωνιστή αντιοικουμενιστή ιερέα π.Νικόλαο Μανώλη. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίζουμε κάθε ειρηνική διαμαρτυρία της συντονιστικής επιτροπής των ενοριτών του Προφήτη Ηλία Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης. Εκκλησία δεν είναι μόνον οι μητροπολίτες (που μόνον ο Θεός ξέρει με τι δολοπλοκίες αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να αποκτήσουν τον θρόνο τους). Εκκλησία είναι και ο πιστός Ορθόδοξος λαός και οφείλουν να τον ακούσουν. Αρκετά στερήθηκαν οι ενορίτες του Προφήτη Ηλία τον ιερέα και πνευματικό τους.




















Έφτασε η ώρα να αντιδράσουμε επί τέλους στον Οικουμενισμό και στην Δεσποτοκρατία. Φτάνει πια. Αρκετά ανεχθήκαμε τους "λύκους" να "τρώνε τα πρόβατα".
Από σήμερα θα είμαστε στις επάλξεις

Αναστέλλουμε τις εκπαιδευτικού χαρακτήρα αναρτήσεις μας και ξεκινάμε τον αγώνα. Αυθόρμητα η φωνή μας γεμίζει με την κραυγή του αγωνιστή επισκόπου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη: "Ζητούμε ελευθέρα και ζώσα εκκλησία".


Τις νέες εξελίξεις (κλίση για απολογία του π.Νικολάου Μανώλη στην Ιερά Σύνοδο),
μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό το σχόλιο του κ.Χειλαδάκη:

Η επίμονη του μητροπολίτη κ Άνθιμου να «λερώσει» το τέλος της θητείας του στην αιγοτόκο Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μπορεί να εξηγηθεί από τις πιέσεις που δέχεται από κάποιους οικουμενιστκούς παράγοντες και από κάποιους «άλλους», όπως τον αριχιεξορκιστή ηγούμενο της Αγίας Θεοδώρας, που χαρακτήρισε τον πάτερ Νικόλαο Μανώλη σαν δαιμονισμένο.

Είναι οι ίδιοι που συν προσεύχονται με τους καθολικούς στην οδό Φράγκων, που προωθούν το τμήμα ισλαμικών σπουδών στην Θεολογική, (βλέπε Θολογοκή), Σχολή Θεσσαλονίκης. Οι ίδιοι που συμβουλεύουν όσους γράφουν κατά της παναίρεσης του Οικουμενισμού να… πάνε να εξομολογηθούν, είναι οι ίδιοι που κατάντησαν την ελληνική εκκλησία έρμαιο διαφόρων θεομπαιχτών πολιτικών, που δεν διστάζουν δήθεν για το καλό της χώρας να δωρίζουν την εκκλησιαστική περιουσία λες και είναι τσιφλίκι τους χωρίς καμία συνοδική απόφαση.

Κάπου έχουν ξεφύγει όλοι αυτοί και οι διώξεις ιερέων που ευτυχώς στέκονται στο ύψος τους και δεν υποκύπτουν στις οικουμενιστικές πιέσεις, δείχνουν πως διακατέχονται από τον πανικό της αποστασίας τους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ανώνυμος είπε...

Ξυπνήστε χριστιανοί!

Ανώνυμος είπε...

"Ως φωνή υδάτων πολλών και ως βρυχηθμός λέοντος" ηχεί, κάθε μέρα που περνά, η κραυγή διαμαρτυρίας του δεινώς αλγούντος ποιμνίου του ιερού ναού του Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης. Οι πιστοί δεν αντέχουν άλλο τον πνευματικό απορφανισμό τους. Ο πνευματικός τους πατέρας δεν είναι μπαλάκι του πιγκ-πογκ για να μετακινείται πότε δω και πότε κει. Ανήκει στην ενορία του και στο ποίμνιό του με το οποίο τόσα χρόνια έχει ζυμωθεί πνευματικά. Πόθεν αντλούν την ηθική νομιμοποίηση οι της μητροπόλεως προκειμένου να περιφρονούν τη βούληση του ποιμνίου της ενορίας; Το ποίμνιο δεν αποτελεί λόχο ούτε άθροισμα μουζίκων αλλά τα λογικά πρόβατα της ποίμνης τιυ Ιησού. Και οι ποιμένες τους έχουν χρέος να αφουγκράζονται την αγωνιώδη και έμπονη κραυγή τους και να μην τα πληγώνουν κωφεύοντας στα ηθικά και λογικά τους αιτήματα. Ο μητροπολίτης Άνθιμος σίγουρα γνωρίζει τη νεότερη εκκλησιαστική Ιστορία. Θα ενθυμείται, ασφαλώς, τη συγκλονιστική περίπτωση του διωγμού του μακαριστού αγίου των Πατρών π.Γερβασίου Παρασκευόπουλου απ την πλευρά του τότε μητροπολίτου Πατρών τη συνεργεία φθονερών ανθρώπων και τον πανηγυρικό -συγκλονιστικότατο και κατόπιν θαύματος τρόπο με τον οποίο επανέκαμψε στην πεφιλημένη του ενορία του αγίου Δημητρίου Πατρών εν μέσω χιλιάδων ενθουσιώντος λαού! Η Ιστορία δε θα πρέπει να μας διδάξει σχετικώς;
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Το είδατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ. ΜΗΝ ΠΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΗΝ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ.
http://apotixisi.blogspot.gr/2015/04/blog-post_59.html

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Μην στεναχωριέστε, δεν πάθαμε το "γλωσσοδέτη της σκοπιμότητας".
Σας έχουμε απαντήσει "ΔΗΜΟΣΙΑ", όπως επιθυμούσατε, και μάλιστα εδώ και 2 ημέρες,, με σχόλιο στην ανάρτηση σας.

Το παραθέτουμε και εδώ:

1) Κατ αρχήν πρέπει να αντιληφθείτε ότι είμαστε Ιστολόγιο και Ομάδα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Δεν είμαστε εκκλησιαστικό ιστολόγιο για να ασχολούμαστε διαρκώς με την εκκλησιαστική επικαιρότητα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με κάθε τι που συμβαίνει είτε στην πολιτική,είτε στην εκκλησιαστική, είτε στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Όταν ξεκινήσαμε, μία από τις κύριες προθέσεις μας ήταν να συγκεντρώσουμε χρήσιμο υλικό για εορτές του σχολείου (εθνικές και θρησκευτικές) για να αξιοποιείται από συναδέλφους. Δεν είχαμε φανταστεί ότι τα περιστατικά Οικουμενιστικών προκλήσεων θα πολλαπλασιαστούν τόσο γρήγορα.

2) Όταν γράφετε αρνητικό σχόλιο για κάποιον, παρακαλούμε να του το κοινοποιείται για να έχει την δυνατότητα να το πληροφορηθεί και να απαντήσει.

3) Στις 14/2/2015, (σχετικά με την δίωξη του π.Νικολάου Μανώλη) γράψαμε:
Άραγε τι θα γινόταν αν το θέμα δεν έπαιρνε δημοσιότητα; Αν ο παπά-Νικόλαος δεν ήταν γνωστός και δεν στηριζόταν από ιστολόγια; (...) Πολύ, φοβόμαστε ότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα: Μία φωνή αντι-Οικουμενιστικού αγώνα λιγότερη. Όπως "εκτοπίστηκαν" όλοι οι προηγούμενοι ιερομόναχοι..

και λίγο παρακάτω γράψαμε:

(...) Αρκετά ανεχθήκαμε ως πιστός λαός. Αρκετά παραμεριστήκαμε. Αρκετά σιωπήσαμε όλες τις προηγούμενες φορές -που διώχθηκαν αντι-οικουμενιστές ιερείς- και αισθανόμαστε ενοχή γι αυτό. Έχουμε και εμείς, ο πιστός λαός, θέση μέσα στην εκκλησία.(...)
http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_14.html#more

Συνεπώς η θέση μας για τους 2 ιερωμένους που αδίκως εκδιώχθηκαν, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε ούτε για "διγλωσσία", ούτε για "δύο μέτρα και δύο σταθμά". Ούτε "υπνοβατούμε, ούτε πάθαμε "αγκύλωση".

4) Το θέμα του πατρός Ευθυμίου Τρικαμηνά το πληροφορηθήκαμε δυστυχώς αρκετά αργά, και αφού είχαν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις.

Αν ζητούσατε ως ιστολόγιο στήριξη, έχοντας πληροφορηθεί ποιος είναι ο πατήρ Ευθύμιος Τρικαμηνάς, σας βεβαιώνουμε ότι θα σας την παρείχαμε.

Αντιθέτως ο π.Νικόλαος Μανώλης δραστηριοποιόταν στην Θεσσαλονίκη, γνωρίζαμε πνευματικά παιδιά και ενορίτες του, το ιστολόγιο του ενημέρωνε διαρκώς για τις δράσεις τους. Έτσι πληροφορηθήκαμε έγκαιρα το θέμα και το προβάλαμε εξ αρχής. Πριν αποδώσετε λοιπόν χαρακτηρισμούς για "αγκυλώσεις" και "γλωσσοδέτες", πολύ περισσότερο ότι "δρούμε προδοτικά", να αναζητάτε και τις πιθανές δικές σας ευθύνες στην ενημέρωση.

5) Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο υποσέλιδο του ιστολογίου μας, η ομάδα μας άλλαξε ριζικά οργανωτή δομή. Ένας από τους λόγους ήταν ότι κάποιοι δεν αποδεχόμασταν τις άνωθεν εντολές για διαγραφή αναρτήσεων και την επιδίωξη για σταδιακή ενσωμάτωσή μας στον τομέα εκπαιδευτικών γνωστού συλλόγου της Θεσσαλονίκης που αν και πολύ νεότερος, προσπαθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία στα Ορθόδοξα σωματεία της πόλης. Όσοι λοιπόν συμμετέχουμε στη νέα οργανωτή δομή, διατηρήσαμε την αυτονομία μας. Γι αυτό και συμμετέχουμε συλλογικά, αμεσοδημοκρατικά, συναποφασίζουμε και δεν υπάρχει πλέον κανείς "ανώτερος" ή ιερωμένος στην ομάδας μας (με όλο τον σεβασμό στον σεβάσμιο ιερωμένο που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία της).

6) Αν αναζητείτε εχθρούς, μπορείτε εύκολα να τους εντοπίσετε. Τους βλέπουμε όλοι. Άλλοι βγάζουν μάτι με τις προκλήσεις τους, άλλοι πιο έξυπνοι, προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους και αλώνουν την εκκλησία μας σταδιακά.

Πάντως αν πράγματι επιθυμείτε το καλό της εκκλησίας μας, ένας άλλος τρόπος αγώνα είναι να επαινείτε όσους τολμούν να μιλήσουν, να προσπαθείτε να δίνετε κοινούς αγώνες με όσους αγωνίζονται, αντί να τους κατηγορείτε αδίκως τους πάντες.

Με εκτίμηση
Ιστολόγιο-Ομάδα Εκπαιδευτικών Ο Παιδαγωγος.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.