" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ποντιακή Γενοκτονία (βίντεο από την εκπομπή "Αληθινά Σενάρια" της ΕΤ3)

Έναν σχεδόν αιώνα μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου κατά την οποία συντελέστηκε η Ποντιακή Γενοκτονία, αλλά και ενενήντα χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης, χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν στον Εύξεινο Πόντο για να γνωρίσουν τον τόπο των προγόνων τους.

Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, απόγονοι προσφύγων από τους νομούς Πέλλας και Πιερίας επισκέπτονται το χωριό Άργος, στην περιοχή της Νεοκαισαρείας. Ο Νίκος Ασλανίδης καταγράφει με το φακό της εκπομπής τη συγκίνηση και τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, όταν αντικρίζουν τα σπίτια των παππούδων τους. Η πλέον συγκλονιστική όμως στιγμή είναι όταν εντοπίζουν τα κοιμητήρια των προγόνων τους και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα σκορπισμένα τους οστά για τα μεταφέρουν στην Ελλάδα, ώστε γίνει ο ενταφιασμός τους. 





Από τον Ελληνισμό της Ανατολής, μόνο οι Έλληνες του Πόντου οργανώθηκαν δυναμικά και ανέπτυξαν αντάρτικη δράση ενάντια στους Τούρκους. Ονομαστοί καπετάνιοι και παλικάρια αντιστάθηκαν ηρωϊκά στις τουρκικές θηριωδίες, ωστόσο η ιστορία τους παραμένει άγνωστη στη
συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ένας από τους πιο γνωστούς καπετάνιους του
Δυτικού Πόντου ήταν ο Ευκλείδης Κουρτίδης, ο οποίος πολέμησε τους Τούρκους επί επτά χρόνια και με περιπετειώδη τρόπο κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, για να βρει τελικά τραγικό θάνατο σε ένα δυστύχημα.

Οι αντάρτες του Πόντου έβγαιναν στο βουνό σε μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γενναιότητας και ηρωϊσμού υπήρξαν δύο ακόμη άνθρωποι: Ο καπετάν Κοτσά Αναστάς, ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος δηλαδή, που άρχισε τη δράση του σε ηλικία μόλις
12 ετών καθώς επίσης και ο Σόλωνας Αποστολίδης, αντάρτης κι αυτός από παιδί. Ο Αποστολίδης, σε ηλικία 14 ετών, τραυματίστηκε από τούρκικο βόλι και κατάφερε να το αφαιρέσει μόνος του. Εκείνο το περιστατικό έγινε η αιτία να επιλέξει την ιατρική και να γίνει χειρουργός. Ο γιος του, έχοντας ακούσει πολλά για τις ηρωϊκές πράξεις των προγόνων του, είναι ένας από τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν τον Πόντο για να αναζητήσει τις ρίζες του. Ένα ταξίδι προσκύνημα, ελάχιστος φόρος τιμής στα ιερά χώματα των παππούδων και κυρίως, βάλσαμο για τη μνήμη.
Συντελεστές:

Έρευνα -- παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραθανάσης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ: Ηλίας Γεωργακόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης

το είδαμε εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άμον τον κοτζά Αναστάς κι θα ελέπς όθεν κι αν πας
έτονε σταυραετός των προσφύγων ο "θεός"
σ'έναν χέρ είχεν σταυρόν και σο άλλο το κανόν

Ατός έτον λεοντάρ τη Πάφρας το παλλικάρ
τον Πόντον απές σην ψύν είχεν σην ταραμονήν
έτον για να γουρταρεύ άμαχους να προστατεύ

Την πατριδαν ατ που χαν ες αγιατρευτον γεραν
Με τα δοντεας να κρατεις τα χωραφεας και την γης
Την σημαιαν κρατ σο χερ και σο άλλο το μαχαιρ
Λογια τη Κοτσα Αναστας να θυμασε οθεν πας!!!

https://www.youtube.com/watch?v=5Q-1M2x08Ow
https://www.youtube.com/watch?v=OhXBoosKzMg

Μπορεί σε μερικούς να μην αρέσει το τραγούδι, ως ... πατριωτικό! Άλλοι, ευσεβείς και επαρκώς κατηχημένοι, με το δίκιο τους θα επισημάνουν ότι το "σ΄'ενα χέρι είχε σταυρόν και στο άλλο το κανόν", δεν συνάδει με το "ου φονεύσεις έστω και αμυνόμενος", του χριστιανισμού. Καλοδεχούμενες οι κριτικές. Οι δεύτεροι, στους οποίους συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς, μπορούμε να σκεφτούμε ότι είτε συμφωνούμε χριστιανικώς κι Ευαγγελικώς, είτε όχι, αυτά είναι τα "γεγονότα" (που έγιναν) κι αυτή είναι η πραγματική ιστορία όπως την εξιστορεί το τραγούδι (που σημειωτέον μας αρέσει). Και η ιστορία δεν αλλάζει, ο Κοτζ Αναστάσ πήρε το κανόν όχι για επιθετικούς λόγους, αλλά "άμαχους να προστατεύ". Από τον συγκεκριμένο προβληματισμό, βγαίνει αβίαστα ένα συμπέρασμα: ο σημερινός ισχυρός αμυντικός εξοπλισμός της Ελλάδας, η ένοπλη στράτευση και η επιμελής στρατιωτική εκπαίδευση των Ελλήνων, είναι το μόνο μέσον για αποτροπή της επιθέσεως εκ μέρους των εχθρών, που οι μυστικές υπηρεσίες τους θα τους προειδοποιήσουν να "κάτσουν στ΄αυγά τους" διότι "είναι πανέτοιμοι κι αστακοί, οι Έλληνες", άρα είναι ο μοναδικός τρόπος για ειρήνη και αποφυγή άδικων σκοτωμών κατά το "επί Γης ειρήνη".

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.