" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μπορεί ένας δεσπότης να μεταθέτει και να αποσπά ανεξέλεγκτα ιερείς; Νομοκανονική γνωμάτευση: “ Περί Μεταθέσεων και Αποσπάσεων (ιερέων)” του π. Ευσταθίου Κολλά

(απόσπασμα από πρόσφατη δημοσίευση του  Κατάνυξις):
Σε όλους εμάς, τους ενορίτες του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης, τα πνευματικά τέκνα του πατρός Νικολάου Μανώλη και τους ακροατές των μαχητικών ομιλιών του, μπήκε βίαια στη ζωή μας το ζήτημα της αποσπάσεων των κληρικών.

Ένα ζήτημα “διοικητικό που δεν πρέπει να μας απασχολεί” όπως επανειλημμένως διεμήνυσε ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Στέφανος Τόλιος, σε όσους από εμάς που του εξέφρασαν την ανησυχία τους επισκεπτόμενοι το γραφείο του. 
(...)
  • Μετά από σχεδόν δωδεκάμηνη ταλαιπωρία του πατρός Νικολάου, με τα προφορικά και άτυπα πήγαινε έλα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος (Ιασωνίδου),
  • μετά την απαγόρευση των ομιλιών και της Κατηχητικής του διακονίας εν συνόλω
  • και μετά την απίστευτη αναστάτωση με τις σοβαρότατες κατηγορίες που του αποδόθηκαν αλλά τελικά έπεσαν στο κενό,
  • μπήκε στη ζωή μας και η “τρίμηνη απόσπαση.

(...)
Έτσι αλιεύσαμε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα ( ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΦΥΛΛΟ [10258] 3658) ένα καταπληκτικό άρθρο του π. Ευσταθίου Κολλά, μια νομοκανονική γνωμάτευση, σχετικά με τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις κληρικών. Πέσαμε κυριολεκτικά από τα σύννεφα από την αποκαλυπτική αυτή γνωμάτευση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.