" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Απίστευτη πρόκληση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. Πινακίδα της, αποκαλεί το Μοναστήρι με σλάβικο όνομα.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια!
Είμαστε αναγκασμένοι πλέον να δίνουμε μάχες για να προστατεύσουμε τα εθνικά και ιστορικά μας δίκαια από τον κάθε αδαή και μη!

Με αγανάκτηση και έκπληξη λοιπόν αντικρίσαμε στην Νέα Εθνική οδό που παραδόθηκε πριν λίγο καιρό στην δημόσια κυκλοφορία να έχει τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα όπου αναγράφετε το Μοναστήρι ως "Μπίτολα"!!!!

Σε αυτήν την απίστευτη πρόκληση δεν ήταν δυνατόν να μην αντιδράσουμε!
Γιατί εάν δεν αντιδράσουμε,ίσως σε λίγο καιρό να δούμε πινακίδα που να λέει "Προς Ιστανμπουλ"!
Πριν 7 ημέρες λοιπόν (24/10/15), στείλαμε email στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε., διαμαρτυρόμενοι για την εν λόγω πληροφοριακή πινακίδα στον κόμβο της Φλώρινας, όπου αναγράφετε (στην ελληνική γραφή) το Μοναστήρι των Σκοπίων, με το Σλαβικό όνομα "Μπίτολα - Bitola".Παρόλο που το εμαιλ μας, τους γνωστοποιούσε ότι θα το κοινοποιήσουμε σε ΜΜΕ, αποφύγαμε να το κάνουμε μέχρι να λάβουμε κάποια απάντηση.
Οι μέρες πέρασαν αλλά απάντηση καμία.
Αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε οι ίδιοι τηλεφωνικά με κυρία, εκπρόσωπο της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αλλά παρά τις υποσχέσεις τους, ακόμη ουδεμία απάντηση.

Αρνούμενοι να περιμένουμε για τα αυτονόητα, καταφεύγουμε στην δημοσιοποίηση της καταγγελλίας μας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον της εταιρίας για την προσβολή της ιστορικής μας μνήμης, της Ελληνικής ιστορίας.

Σας καλούμε και εσάς να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ
στην ηλεκτρονική διεύθυνση τους : eoae@egnatia.gr

Αν δεν έχουν διαβάσει ποτέ την ιστορία του Μοναστηρίου, ας κάνουν τουλάχιστον τον κόπο να πάνε μια βόλτα στο Μοναστήρι (λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα), να δούνε τις βυζαντινές εκκλησίες, να δούνε σε τι γλώσσα είναι οι βυζαντινές αγιογραφίες, να δούνε την αρχαία Ηράκλεια (προς τιμήν του Έλληνα μυθικού ήρωα Ηρακλή, μόλις 2 χιλιόμετρα από την πόλη του Μοναστηρίου), που ιδρύθηκε από τον Φίλιππο Β', με αρχαίο θέατρο με 3000 θέσεις, λουτρά, δικαστήρια, βασιλικές, μωσαϊκά και μετά να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη για την προσβολή αυτή.


Ακολουθεί το εμαιλ που τους στείλαμε:

από: Ιερός Λόχος <ierosloxos12@gmail.com>
προς: eoae@egnatia.gr
ημερομηνία: 24 Νοεμβρίου 2015 - 10:53 π.μ.
θέμα: Πληροφοριακή πινακίδα στον ανισόπεδο κόμβο Φλώρινας επί του κάθετου άξονα Φλώρινας-Νίκης.


Ο σύλλογος μας ( Ιερός Λόχος 2012 -Έφεδροι και Φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων) εκφράζει την διαμαρτυρία του για την τοποθέτηση πληροφοριακής πινακίδας στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Φλώρινας, στην οποία αναγράφεται με ελληνική γραφή η πόλη Μοναστήρι των Σκοπίων(Fyrom) ως Μπίτολα.
Ως γνωστόν οι ονομασίες των πόλεων ακόμα και εάν βρίσκονται εκτός των ελληνικών συνόρων αναγράφονται στις πληροφοριακές πινακίδες των κόμβων (στα ελληνικά) με την ελληνική τους ονομασία π.χ. Κωνσταντινούπολη και όχι Ιστανμπουλ ή Κορυτσά και όχι Κόρτσε.

Παρακαλούμε για την άμεση διόρθωση του με την ορθή ονομασία της πόλεως του Μοναστηρίου στα ελληνικά ("Μοναστήρι") και όχι όπως προφέρεται στα σλάβικα.

Εν αναμονή απάντηση σας.
Επισυνάπτουμε φωτογραφία της εν λόγω πληροφοριακής πινακίδος.
Τις παρακάτω φωτογραφίες και τα ιστορικά στοιχεία, αφιερώνουμε εξαιρετικά στους υπευθύνους της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, που καθυστερούν να μας απαντήσουν:Ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι (αρχαία Ηράκλεια):Ίδρυση-Αρχαία χρόνια


Χτίστηκε το 358 π.χ από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β', ως προπύργιο του μακεδονικού κράτους, που την ονόμασε Ηράκλεια, τιμώντας έτσι τον γενάρχη των Μακεδόνων Ηρακλή, τον μεγαλύτερο Έλληνα μυθικό ήρωα.

Λίγους αιώνες μετά την ίδρυση της, ο γεωγράφος Στράβων αναφερόμενος στη ρωμαϊκή Εγνατία Οδό την αναφέρει ως πόλη– σταθμό της αρχαίας οδού που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση
« …ἐκεῖθεν δ΄ ἐστὶ παρὰ Βαρνοῦντα διὰ Ἡρακλείας καὶ Λυγκηστῶν καὶ Ἐορδῶν εἰς Ἔδεσσαν καὶ Πέλλαν μέχρι Θεσσαλονικείας» (Στράβωνος επτά β΄)

Φώτο: Ανατύπωση από ρωμαϊκό χάρτη του 1ου μ.Χ.αιώνα, με κόκκινο κύκλο η πόλη Ηράκλεια
Βυζαντινά χρόνια

Ήδη στους χριστιανικούς αυτούς αιώνες παρουσιάζεται ως επισκοπή της Πελαγονίας. Αυτό μας γίνεται γνωστό από το 343 μ.Χ. με τα πρακτικά της Οικουμενικής Συνόδου της Σαρδικής (σημερινής Σόφιας) όπου είχε λάβει μέρος ο επίσκοπος Ηρακλείας Λυγκηστής Ευάγριος.
Επίσης από τη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου του 449 μας είναι γνωστός ο επίσκοπος Κουιντιλίνος.
Η Ηράκλεια όμως συνεχίζει να επιβιώνει μέσα στους αιώνες αφού σημειώνεται από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο (10ος αιώνας) με άλλες στις άλλες μακεδονικές πόλεις.


Η νέα έγινε γνωστή ως Μοναστήρι, λόγω των μοναστηριών που ιδρύθηκαν στην περιοχή.
Μας λέει ο Α. Αρβανίτης (Η Μακεδονία εικονογραφημένη, Αθήνα 1909) πως έλαβε την ονομασία από τη Μονή που βρισκόταν στη νέα πόλη. «Ιδρυτής της Μονής υπήρξε ο Ιουστινιανός, κατ’άλλους όμως αυτός ο Όσιος Ναούμ, μαθητής του μεγάλου Κυρίλλου, ο διδάξας τα εκεί βάρβαρα έθνη και εν αυτή τελευτήσας.» (σελ.108).Δείτε τις αγιογραφίες, δείτε και την κτητορική επιγραφή για να δείτε πόσο "Σλάβοι" κατοικούσαν στην περιοχή των Σκοπίων. Δείτε και το "ΙΣ ΝΙΚΑ" στους σταυρούς στο κοιμητήριο :
Μοναστήρι, Ελληνική παιδεία και Ελληνική παρουσία :
Ο Μοναστηριώτης συγγραφέας αγωνιστής της Μακεδονίας Γιώργος Μόδης, σε διάλεξή του το 1962 με θέμα «Η Μακεδονία μας και η μακεδονική μειονότης» θα τονίσει:
«Το Μοναστήρι είχε ελληνικά σχολεία, πρωτού δημιουργηθούν τα βαλκανικά κράτη, τρεις Μοναστηριώτες φοιτηταί έπεσαν στην μάχη Βαφέ της Κρήτης το 1866, η Ελληνική Κοινότητα ίδρυσε το Νοσοκομείον «Ευαγγελισμός» ήδη το 1828 και το ανήγειρε εκ θεμελίων μεγαλοπρεπέστατον το 1900 με δαπάνην πολλών χιλιάδων λιρών των αδελφών Δημητρίου και διατηρούσε μέχρι το 1912 Γυμνάσιον, Παρθεναγωγείον, Διδασκαλείον, θερινόν και χειμερινόν Γυμναστήριον και άλλα 20 σχολεία, στεγασμένα όλα εις ιδιόκτητα κοινοτικά μέγαρα.
»Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, είχε το μοναδικόν προνόμιον να εκδίδει «καϋμέδες» μικρά χαρτονομίσματα. Εις όλα όμως εκείνα τα σχολεία διδάσκεται σήμερα άλλη γλώσσα!…”


Παραθέτουμε φωτογραφίες από το Ελληνικό κοιμητήριο του Μοναστηρίου (προσέξτε τις επιγραφές στους παλιούς τάφους):Κείμενα για την ιστορία του Μοναστηρίου, είδαμε εδώ.
Τις φωτογραφίες από το κοιμητήριο και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ηράκλειας εδώ.
Τα βίντεο από το κανάλι εδώΌταν οι Σκοπιανοί αποκαλούν το αεροδρόμιο τους
"Alexander the Great",


δεν είναι δυνατόν εμείς να αποκαλούμε το ελληνικότατο Μοναστήρι "Μπίτολα".


ΣΧΟΛΙΟ:

Αποστέλλουμε και εμείς email διαμαρτυρίας προς την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. στο  eoae@egnatia.gr
Καταγγέλλουμε την ύπαρξη της συγκεκριμένης πινακίδας και τους καλούμε ΑΜΕΣΑ να την τροποποιήσουν.

1 σχόλιο:

Ιερός Λόχος είπε...

Αιφνιδιαστική επίσκεψη διαμαρτυρίας του Ιερού Λόχου 2012 στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. για την πινακίδα που αποκαλεί το Μοναστήρι με το σλαβικό όνομα "Μπίτολα"


Οι έφεδροι καταδρομείς δεν είναι μαθημένοι σε χαρτοπόλεμο.
Έτσι, μετά το αρχικό email, την ατελέσφορη τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη, την δημοσιοποίηση του θέματος με την απαράδεκτη πινακίδα στην Εγνατία Οδό που αποκαλεί το ελληνικότατο Μοναστήρι ως "Μπίτολα", τα εκατοντάδες εμαιλ διαμαρτυρίας που ακολούθησαν, και την επίμονη σιωπή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.,
αποφασίσαμε,
αντιπροσωπεία μελών του Ιερού Λόχου και εκπρόσωποι πατριωτικών φορέων να επισκεφθούμε σήμερα, Παρασκευή 4/12/2015, ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ τα γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. για να λάβουμε επί τέλους μία απάντηση.
Συναντήσαμε τον υπεύθυνο της εταιρίας κ. Δημήτριο Τσολιάνο (Δ/ντής Εποπτείας 'Εργων Δυτικού τομέα), ο οποίος όπως διαπιστώσαμε γνώριζε το θέμα, μας ενημέρωσε ότι :
http://ierosloxos2012.blogspot.gr/2015/12/2012.html

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.