" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πρέπει να γίνεται νεκρώσιμη ακολουθία στους αυτόχειρες; π.Νικ. Μανώλης: "Περί νεκρώσιμης ακολουθίας στους αυτοκτονούντες και άλλων σχετικών θεμάτων"

Πραγματικά αξίζει να ακούσετε τη όμορφη ομιλία του π.Νικολάου Μανώλη.

Να ακούσετε γιατί η εκκλησία -για το καλό της ψυχής του αυτόχειρα- δεν του διαβάζει την νεκρώσιμη ακολουθία.
Να πληροφορηθούμε αν πρέπει να κάνουμε μεγαλοπρεπή μνήματα, να μάθουμε τι βοηθάει την ψυχή αφού έχει φύγει από αυτό τον κόσμο και πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους οικείους μας που έχουν κοιμηθεί.

Μαζί με πολλά προσωπικά περιστατικά με το αυθόρμητο και πηγαίο ύφος του διωκόμενου αγωνιστή π.Νικολάου Μανώλη:


Χάνουμε πολλές ώρες τις ζωής μας διαβάζοντας και ακούγοντας ένα σωρό άχρηστα πράγματα. 
Ας ακούσουμε και κάτι τόσο πολύτιμο για την ψυχή μας και την βοήθεια μας στους κεκοιμημένους.
το βίντεο είδαμε εδώ



Παραθέτουμε και ένα απόσπασμα από ομιλία του π.Αυγουστίνου Καντιώτη:


ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ;
Τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου, τὸν Αὐγουστο τοῦ 1981


Ρωτᾶνε· Γιατὶ νὰ κάνουμε μνημόσυνα σ᾽ἕναν πόρνο, μοιχό, ἐγκληματία; Σ᾿ ἕναν εὐσεβὴ ἄνθρωπο ναί, ἀλλὰ σ᾿ ἕναν τέτοιο ποὺ πέθανε μέσα στὴν ἁμαρτία, γιατί νὰ τοῦ κάνουμε μνημόσυνο;
Ἔλεγε ὁ Ἀνδρούτσιος· Δὲν γνωρίζουμε τί συνέβη μὲ τὴν ψυχὴ τοῦ ἀνθρώπου τὴν τελευταία στιγμή. Αὐτὰ εἶνε τὰ οἰκογενειακὰ τοῦ Θεοῦ.
Ἐκείνη τὴν ὥρα ποὺ τὸν βλέπεις ἐν ἀγωνία, σὲ μιὰ κατάσταση ποὺ σὲ ἀνησυχεῖ καὶ νομίζεις ὅτι εἶνε ἡ χειρότερη στιγμή τῆς ζωῆς του, ἐκείνη τὴν ὥρα τρόπον τινα διὰ ἀσυρμάτου νὰ ἐπικοινωνεῖ μὲ τὸν Θεό, σὲ μιὰ νέα διάσταση καὶ σὲ μιὰ συχνότητα ποὺ δὲν τὴν καταλαβαίνουμε. Ὅπως λόγου χάρι ἐδῶ ποὺ βρισκόμαστε ὑπάρχουν φωνὲς ὅλου τοῦ κόσμου. Ἀλλὰ δὲν ἔχουμε τέτοια διάσταση γιὰ νὰ τὶς ἀκούσουμε, ἀλλὰ ἄν βάλουμε ἕνα ραδιόφωνο σὲ ὁρισμένη συχνότητα θὰ ἀκούσουμε τὴν Κίνα, τὴν Ρωσία, τὴν Ἀμερική κ.τ.λ.
Κάνουμε, λοιπόν τὰ μνημόσυνα, γιατί δὲν ξέρουμε τὴν τελευταία στιγμή τί γίνεται μεταξὺ Θεοῦ καὶ ψυχῆς. Γι᾿αὐτὸ παλαιότερα, ὅταν ξεψυχοῦσε κάποιος ἄνθρωπος, ὅλοι στὸ σπίτι γονατίζαν καὶ προσεύχονταν γι᾿ αὐτή τὴν ψυχή. Τώρα ἐμεῖς γίναμε ρεμάλια… 
Οἱ δολοφονικὲς μεταμοσχεύσεις ἀφαιροῦν βίαια ἀπὸ τὸν ἄνθρωπο αὐτὴ τὴν τελευταία ἐπικοινωνία μὲ τὸ Θεό. Καὶ μόνο γι᾽ αὐτό τὸ ἔγκλημα εἶναι καταδικαστέες. 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα με προσοχή το εν λόγω βίντεο ωστόσο έχω Απορίες-Ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα των Αυτοκτονούντων γιατί ΔΕΝ πρέπει να τους θάβουν ή να τους διαβάζουν.Κατάλαβα μέχρις ένος σημείου ότι για το "Συμφέρον" της Ψυχής του είναι καλύτερα να μείνει έτσι..π.χ Άθαφτος;; να τον φάνε τα Αγρίμια ή να δημιουργήσει εστία μολύνσης λόγω της πτωμαίνης..ή μήπως να τον κάψουν που θα ήταν Αμαρτία; Αναφέρεται ένα Παράδειγμα ένος Μοναχού που ζήτησε να ΜΗΝ τον Θάψουν παρά να τον αφήσουν σε ένα Χαντάκι..όταν φύγει απο αυτή την ζωή,και το χρησιμοποιήσε σαν Παράδειγμα δεδικασμένης πρακτικής όπως θα λέγανε και οι Δικηγόροι.Οπότε Επαναδιατυπώνω το Ερώτημα Γιατί ΔΕΝ θα πρέπει να τον διαβάσουν-θάψουν (εκτός απο το ότι είναι Αμαρτία η Αφαίρεση της Ζωής σου και αν τον διαβάσουν ΔΕΝ θα ελαφρύνει την Ψυχή)θα ήθελα μια Απάντηση είτε θεολογική ή σε όσο γίνεται πιο απλά Ελληνικά Χωρίς πολλές βαρύγδουπες κουβέντες που ΔΕΝ γίνονται εύκολα αντιληπτές. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Επέλεξα να κάνω αυτό που προτείνατε και πραγματικά βρήκα το όφελος που έψαχνα. Πράγματι πολύ κατατοπιστική η Ομιλία του ιερέως και με τον τρόπο του τη μεταδίδει υπέροχα... Ευχαριστούμε τη διαχείριση του τόσου καλού blog. Μας παιδαγωγείτε...

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αλίμονο. Κανείς δεν είπε να μην θάβονται.
Γράφουμε μερικές πρόχειρες εξηγήσεις.


Άλλο είναι να μην γίνεται κηδεία από την εκκλησία.
1) Αυτό λειτουργεί και ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους υπόλοιπους (δεν είναι δυνατόν ένας που πιστεύει στον Χριστό να αυτοκτονεί, αυτό είναι απόδειξη απιστίας)
2) αλλά και έτσι ώστε η έλλειψη τιμών, να ελκύσει το έλεος του Θεού.


3) Τέλος η ίδια η νεκρώσιμη ακολουθία, είναι γραμμένη για πρόσωπα που έχουν βρει την οδό της μετανοίας.

Δεν μπορεί να διαβάζεται:
"... τὰ δικαιώματά σου οὐκ ἐπελαθόμην. Ἐλέησόν με, Κύριε.
Σός εἰμι ἐγώ, σῶσόν με, ὅτι τὰ δικαιώματά σου ἐξεζήτησα. Ἐλέησόν με, Κύριε.
Ἀπὸ τῶν κριμάτων σου οὐκ ἐξέκλινα, ὅτι σὺ ἐνομοθέτησάς με. Ἐλέησόν με, Κύριε.
Ἔκλινα τὴν καρδίαν μου, τοῦ ποιῆσαι τὰ δίκαιώματά σου εἰς τὸν αἰῶνα δι᾿ ἀντάμειψιν. Ἐλέησόν με, Κύριε.
Καιρὸς τοῦ ποιῆσαι τῷ Κυρίῳ· διεσκέδασαν τὸν νόμον σου. Ἐλέησόν με, Κύριε."
δηλαδή:
" ... ἀλλὰ τὰ δικαιώματά Σου δὲν λησμόνησα. Ἐλέησέ με Κύριε.
Δικός σου εἶμαι Κύριε σῶσε με, τὰ δικαιώματά σου ζήτησα. Ἐλέησέ με Κύριε.
Ἀπὸ τὰ κρίματά σου δὲν παρεξέκλινα, διότι Σὺ ἔκαμες νόμο γιὰ μένα. Ἐλέησέ με Κύριε.
Στράφηκα μὲ τὴν καρδιά μου στὸ νὰ πράττω τὶς ἐντολές Σου μὲ σκοπὸ νὰ πάρω τὴν ἀνταμοιβή. Ἐλέησέ με Κύριε.
Εἶναι καιρὸς Κύριε νὰ σώσεις τοὺς δούλους Σου ἐπειδὴ οἱ ἀσεβεῖς παραβίασαν τὸν νόμο Σου. Ἐλέησέ με Κύριε."


"εὔρω καγῶ, τὴν ὁδὸν διὰ τῆς μετανοίας τὸ ἀπολωλὸς πρόβατον ἐγὼ εἰμι. ἀνακάλεσαί με, Σωτήρ, καὶ σώσόν με."
δηλαδή:
θὰ βρῶ καὶ ἐγὼ αὐτὴ τὴν ὁδὸ μὲ τὴν μετάνοια, διότι εἶμαι τὸ χαμένο πρόβατο, ξανακάλεσέ με καὶ σῶσε με.

Ποια μετάνοια ; ποιες εντολές τήρησε; και
ποια "οδό μετανοίας" αφού αντί να μετανοήσει, ο αυτόχειρας, απογοητευμένος από τα δικά του λάθη -μη πιστεύοντας στο έλεος του Θεού- αυτοκτόνησε.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Πάντα θα υπάρχουν ιερείς που συναισθάνονται την αποστολή τους και στηρίζουν τις ψυχές, την Ορθοδοξία και την πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

τι κατάλαβα απο την Απαντησή σας Α)Μπορούν να θάψουν τον Αυτοκτονούντα οι Συγγενείς-Φίλοι κτλ. ΧΩΡΙΣ Τελετουργικό/Παπάδες/ ούτε καν να κάνουν Προσωπική Προσευχή για τον Θανόντα ώστε να τον Ελεήσει ο Θεός γιατί θα του δημιουργήσουν περαιτέρω πρόβλημα στην Άλλη ζωή άρα σε πρακτικό επίπεδο θα απευθυνθούν σε ένα Γραφείο Τελετών και Απλά τον Θάβουν Χωρίς κάτι παραπάνω να ειπωθεί ή να γίνει. Β) Έστω ότι έχει ζητήσει με Γραπτό του Αίτημα σε Συμβολαιογράφο ή στους Συγγενείς Πρώτου βαθμού ότι θέλει να ταφεί με Χριστιανικό Τρόπο τι θα πρέπει να γίνει;; να μην γίνει Δεκτή η τελευταία επιθυμία του ή να γίνει ότι προβλέπεται απο την Ορθόδοξη Παράδοση;; Γ) Επίσης έστω ότι κάποιος "φεύγει" απο φυσικά αίτια ΔΕΝ έχει Μετανοήσει για την Στάση Ζωής του (Αμαρτίες κτλ.) ΔΕΝ έχει δηλώσει Γραπτώς ότι θέλει να καεί το Σώμα του αλλά να ταφεί Παραδοσιακά Ο εγγύτερος Συγγενής τι ακριβώς πρέπει να κάνει;; Να τον θάψει σύμφωνα με αυτό που ζητάει ο ίδιος Τελετουργικό/να τον διαβάσουν Παπάδες κτλ.; θα σωθεί η Ψυχή του ή είναι στο Έλεος του Θεού;; και εν τέλει είναι στην Κρίση&Συνείδηση των Συγγενών του το τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση ή Όχι;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αν και αναρμόδιοι, θα δώσουμε σύντομα μερικές απαντήσεις (χωρίς να επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις
Α) Ατομική προσευχή για τον θανόντα γίνεται. Η εκκλησία επίσημα δεν κάνει την νεκρώσιμη ακολουθία για λόγους που αναφέρθηκαν. Όταν ο ίδιος έδειξε ότι δεν πιστεύει στο έλεος του Θεού και αυτοκτονεί, πως να ψάλεις μετά "την οδό της μετανοίας"

Β) Ένας βαπτισμένος, κηδεύεται με ορθόδοξη ακολουθία. Ένας αυτόχειρας όχι ασχέτως τι δηλώνει στον συμβολαιογράφο.
Το πότε θα διαβάζεται η νεκρώσιμη ακολουθία το ορίζει η εκκλησία μας (ασχέτως που έχει κουρελιαστεί και αυτός ο κανόνας, όπως και τόσοι άλλοι, και βλέπουμε ακόμη και δεσποτάδες σε κηδείες προσώπων που έχουν αυτοκτονήσει).
Πάντως την ψυχή του δεν την βοηθάνε με τα μεγαλεία.

Γ) Κάθε βαπτισμένος κηδεύεται με νεκρώσιμη ακολουθία εκτός αν ο ίδιος δεν το επιθυμούσε. Ποτέ δεν ξέρουμε αν μετανόησε ή όχι λίγο πριν κοιμηθεί. Μπορεί να είδε ότι ξεψυχάει και να μετανόησε. Μπορεί όχι. Ο Θεός θα τον κρίνει. Μπορεί και όσο νομίζουμε ότι μετανοήσαμε να μην έχουμε πραγματικά μετανοήσει.

Την Κρίση θα την κάνει ο Θεός. Όχι εμείς.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.