" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"Το ΟΧΙ το είπε ο λαός", "Η Ελλάδα πολέμησε τον Ναζισμό και τον Φασισμό" και άλλα φαιδρά για την 28η Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου και μύθοι

Οκτώβριος! Ο μήνας που είναι αφιερωμένος σε Εθνικές μνήμες. Ο μήνας που είναι αφιερωμένος στο ΟΧΙ της Ελλάδος κατά των δυνάμεων του Άξονα, που δημιουργήθηκε αρχικώς το 1936 με την συμφωνία Γερμανίας και Ιταλίας και συμπληρώθηκε το 1940 με την προσθήκη της Ιαπωνίας.

Γύρω από την ιστορική ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου, πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί. Άλλοι από πολιτική σκοπιμότητα και άλλοι από άγνοια. 
Νομίζω πως πρέπει κάποτε, να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά την ιστορία μας και όχι με παραμορφωτικούς φακούς. 
Βεβαίως στο στόχαστρο όλων των «προοδευτικοκουλτουριαραίων» εθνομηδενιστών βρίσκεται ο Ιωάννης Μεταξάς και αυτό, διότι όπως είχε γράψει παλαιότερα ο Παναγιώτης ο Λιάκος στην «δημοκρατία», ο Μεταξάς τα έβαλε με δύο Αυτοκρατορίες, ενώ οι σημερινοί «ηγέτες» τρέμουν μπροστά ακόμη και στα Σκόπια. Τόση δε είναι η μικρότητα τους, ώστε βλέποντας, αυτές τις μέρες τις σχετικές προβολές στους σταθμούς του Μετρό, έπαθα μια ψυχολογία, που έλεγε και ο Μπιθικώτσης. Νόμισα ότι το ΟΧΙ το είπε το…ΕΑΜ.
Ας δούμε όμως τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους.
Μύθος 1ος: Το ΟΧΙ το είπε ο λαός. 
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, επ’ αυτού. Θα αφήσουμε τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που έζησε τα γεγονότα, να μας τα πει. Σημειωτέον, ότι ο Κανελλόπουλος είχε φυλακισθεί και εξορισθεί από το καθεστώς Μεταξά. Ο Κανελλόπουλος λοιπόν, στο βιβλίο του «Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου 1939-1944», γράφει: «Λέγουν, όσοι αντικρύζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς. Ότι το είπε ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπε ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε πει ο Μεταξάς. Ο ατυχής και συμπαθής Εμανουέλε Γκράτσι, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε διόλου, εξύπνησε την 3η πρωινή τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικόν Λαόν. Εάν έλεγε ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγε ο Ελληνικός Λαός ΟΧΙ;».
Έλα μου ντε; 

Ο νομικός και Δρ. Ιστορίας κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, στο δίτομο έργο του «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1833-1949», αναφέρει ότι πολύ προ της 28ης Οκτωβρίου ο Μεταξάς είχε μία διελκυστίνδα επαφών με αρχηγούς κρατών (και με τους Χίτλερ και Μουσολίνι) για να αποφύγει τον πόλεμο. Σε όλες αυτές τις συνομιλίες φυσικά, δεν είχε και τον…λαό μαζί του!!!...
Το παραπάνω βιβλίο ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Κωσταράκος Μιχαήλ προλογίζοντάς το, το χαρακτηρίζει ως «ιστορικά τεκμηριωμένο από πληθώρα πηγών», ενώ η εφημερίδα «Εστία», στην παρουσίαση του στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 σημειώνει ότι: «υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, μέσω 4.900 και πλέον παραπομπών».


Μύθος 2ος: Η Ελλάδα, το 1940-41 πολέμησε τον Ναζισμό και τον Φασισμό.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί, αυτός ο ανόητος ισχυρισμός. Εάν ακούσουμε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν που εκφωνεί ο Κώστας Σταυρόπουλος θα δούμε ότι λέει: «Η Ελλάς από της 5ης και 30 πρωινής της σήμερον ευρίσκεται εις εμπόλεμον κατάστασιν προς την Ιταλίαν». Επίσης τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της εποχής, αναφέρονται σε πόλεμο κατά της Ιταλίας και στην συνέχεια εναντίον της Γερμανίας. Ουδαμού αναφέρεται Φασισμός και Ναζισμός. Και ένα απλό ερώτημα προς τους αφελείς: «Δηλαδή εάν η Ιταλία και η Γερμανία είχαν δημοκρατικά καθεστώτα, η Ελλάδα δεν θα πολεμούσε;». 
Αστεία πράγματα.


Μύθος 3ος: Η Ελλάδα βγήκε ανέτοιμη στον πόλεμο
Ο πρώην πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας στο βιβλίο του «Ιστορικά Μελετήματα», γράφει: «Βρέθηκα στην Ιταλία λίγο πριν τη κήρυξη του πολέμου και ήρθα σε επαφή με πολλά υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα. Τους εβεβαίωνα ότι η πολεμική προπαρασκευή του Στρατού μας είναι πλήρης και το μαχητικό του πνεύμα υπέροχο. Υπογράμμιζα τις βεβαιώσεις μου αυτές με την υπόμνηση, ότι εγώ που τα έλεγα αυτά, ήμουν αντιπολιτευόμενος του Μεταξά και ότι ο πολιτικός μου αρχηγός, ο αείμνηστος Γεώργιος Καφαντάρης, ήταν εξόριστος στη Ζάκυνθο». 

Επίσης πολύ κατατοπιστικό και με επίσημα στοιχεία και όχι με εικασίες του στυλ «άκουσα», «μου είπανε», «κάπου διάβασα», είναι το βιβλίο: «Η προς πόλεμον προπαρασκευή του Ελληνικού Στρατού 1923-1940» (Εκδ. Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ).

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε και την αθέτηση των υπογραφεισών συμβάσεων με βιομηχανίες της Αγγλίας και της Γαλλίας, για αγορά πολεμικού υλικού, με την δικαιολογία (ίσως να είχαν και δίκαιο) ότι πλέον, η παραγωγή ήταν αναγκαία για τους δικούς τους στρατούς.

Όμως ο Μεταξάς, δεν προετοίμασε μόνον τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οργάνωσε άριστα και την Πολιτική Άμυνα, για την προστασία του αμάχου πληθυσμού, όπως με πολλές λεπτομέρειες αναφέρει η Μαρίνα Πετράκη στο βιβλίο της: «1940. Ο άγνωστος πόλεμος. Η Ελληνική πολεμική προσπάθεια στα μετόπισθεν» (Εκδ. Πατάκη). Και η συγγραφέας, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η φανατικότερη οπαδός του Μεταξά!

Άλλωστε και μόνο η κατασκευή της «Γραμμής Μεταξά», ένα σύνολο 21 οχυρών, που έφραξε τα βόρεια σύνορά μας, αρκεί για να καταδείξει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ο Μεταξάς για την θωράκιση της Χώρας.

Τέλος αν, σε όλα αυτά, προστεθεί και το άριστο Σχέδιο Επιστρατεύσεως, το οποίο είχε αναθεωρηθεί μόλις του 1938 και έλαβε την τελική μορφή το 1939 λόγω της ιταλικής εισβολής στην Αλβανία, σχηματίζει κανείς μία, κατά το δυνατόν, πλήρη εικόνα.


Μύθος 4ος: Ο Μεταξάς ήταν αγγλόφιλος, γερμανόφιλος κ.λπ.

Εάν ό Μεταξάς ήταν οτιδήποτε άλλο, εκτός από…Ελληνόφιλος, όταν η Ιταλία του επέδωσε το τελεσίγραφο, θα έπαιρνε το πρώτο αεροπλάνο και, ενδεχομένως, με άλλο όνομα (…), θα το έσκαγε στο εξωτερικό. Δεν το έκανε. Έμεινε εδώ και τελικώς υπέστη τον μυστηριώδη θάνατο, τον οποίον υπέστησαν πολλοί μεγάλοι, πλην «ενοχλητικοί» άνδρες. Είναι καλό η ιστορία να «διαβάζεται» χωρίς προκαταλήψεις. Η μελέτη πολλών πηγών, διαφόρων προελεύσεων, θα οδηγήσει στην εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων, αν βεβαίως υπάρχει κόκκος σινάπεως μυαλού.
Χρόνια πολλά Έλληνες!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης!

Όλα όσα δεν μας μαθαίνουν στα σχολεία για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, τον Μεταξά και άλλους “φασίστες” , τα μαρτυρούν οι ίδιοι οι απόγονοι των πασάδων!

Την μεταπολίτευση πολλοί έχουν κάθε δικαίωμα να την επαινούν για πολλά.
Άλλοι να την κατηγορούν για άλλα τόσα.

Το μεγαλύτερο όμως κατ’εμε έγκλημα της είναι η παραχάραξη της ιστορίας.
Αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν συμφωνούσαν και τα τρία κυρίαρχα κόμματα της μεταπολίτευσης Ν.Δ. , ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ!
Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί το έκαναν και γιατί το συνεχίζουν, τώρα που με το διαδίκτυο ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ!
Ποίο είναι το όφελος τους;

Ως γνωστόν λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει!
Γιατί πρέπει να την ξαναζήσουμε;

Το μόνο σίγουρο είναι πως εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες είτε δεξιοί είτε αριστεροί θα βγούμε χαμένοι και βγαίνουμε.
Ποίους και γιατί τους βολεύει να είναι μονίμως διχασμένος – λόγω κυρίως της παραπλάνησης και παραχάραξης της ιστορίας - ο Ελληνικός λαός;
Toν Ελληνικό λαό πάντως ΟΧΙ!
Αυτόν τον Ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του δεν επικαλούνται συνεχώς κι οι τρεις βασικοί “παίκτες” της μεταπολίτευσης ανεξάρτητα από τα ονόματα με τα οποία εμφανίζονται στο πολιτικό προσκήνιο και στην κυβέρνηση;

Εφόσον δεν υπάρχουν συνομωσίες είναι υποχρεωμένοι να μας πουν για ποιόν λαό αγωνίζονται , γιατί συνεχίζουν την παραπληροφόρηση …όλοι αυτοί οι δημοκράτες!
Καθώς και οι δημοσιογράφοι , χωρίς την συμβολή των οποίων …δεν θα υπήρχαν συνομωσίες, για τις οποίες κατηγορούν όλοι μαζί, δημοκράτες και δημοσιογράφοι, τους αμόρφωτους και “φασιστες” Έλληνες;«Από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Τα λόγια του τελευταίου Πασά της Θεσσαλονίκης, Χασάν Ταχσίν, που αρνήθηκε στους Βούλγαρους την παράδοση έναντι υψηλής αμοιβής. Μαρτυρία ντοκουμέντο…


«Ρωτήσαμε τον κύριο Μεσαρέ αν είναι αλήθεια ότι ο παππούς του είπε την περίφημη φράση «Από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε». Υποστήριξε ότι σίγουρα έχει υπάρξει παράφραση, η οποία όμως αποδίδει το νόημα της φράσης του παππού του, που ήταν η εξής: «με αυτούς πολεμήσαμε, σε αυτούς την παραδώσαμε».
Η δωροδοκία των Βούλγαρων και η άρνηση του πασά
Ο Κενάν Μεσαρέ ήταν ο γιος του Πασά, πατέρας του Ίνη Μεσαρέ.

Ως υπασπιστής του πασά έγραψε στα γαλλικά από κοινού με τον Ι. Μεταξά και τον Β. Δούσμανη, τους δέκα όρους για την παράδοση της Θεσσαλονίκης.

Ο αξιωματικός του τουρκικού στρατού και οι δύο Έλληνες επιτελικοί έβαλαν στο πρωτόκολλο της παράδοσης τις υπογραφές τους.

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2016/10/blog-post_334.html

Ιωάννης Μεταξάς
και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι


Στις 5 Οκτωβρίου η στρατιά της Θεσσαλίας με αρχηγό τον Διάδοχο Κωνσταντίνο

διάβηκε τα σύνορα βορείως της Λάρισας και έδωσε την πρώτη σκληρή μάχη στην

Ελασσώνα. Ακολούθησαν οι αιματηρές και νικηφόρες μάχες του Σαραντάπορου, Δεσκάτης,

Σερβίων, Κοζάνης και Γιαννιτσών,

και στις 26 Οκτωβρίου, υπό την απειλή νέας μάχης έγινε η παράδοση της Θεσσαλονίκης,

μετά από διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς του Διαδόχου, τον Βίκτωρα Δούσμανη και τον Ιωάννη Μεταξά.http://ioannismetaxas.gr/Balcan_Wars.html


Απόστολο είπε...

Σωστά.

Ανώνυμος είπε...

τετοια εθνικα αναστηματα χρειαζομαστε και τωρα
γιαυτο τους πολεμανε γιατι αντιταχθηκαν στον εχθρο
τωρα εμεις μαθαμε να παραδινομαστε στον εχθρο εθνικο και εκκλησιαστικο
ΖΗΤΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΖΗΤΩ Η 28 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 1940
ΖΗΤΩ το αθανατο επος της βορειου ηπειρου και οχι της αβανιας οποως λενε οι συχρονοι νεοελληνες
Αλεξιος κ

Ανώνυμος είπε...

“Η Ελλάδα, το 1940-41 πολέμησε τον Ναζισμό και τον Φασισμό.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί, αυτός ο ανόητος ισχυρισμός”


Είναι πολύ απλό και λογικό από τους δημοκράτες, όλα έχουν μια εξήγηση!
Εάν πουν οι δημοκράτες πως πολέμησαν την Ιταλία και την Γερμανία , ανεξάρτητα από το καθεστώς το οποίο είχαν τότε , με την ίδια λογική θα έπρεπε να πολεμήσουν και την αριστερή σοβιετική ένωση , αντιμετωπίζοντας και αυτήν ως ΞΕΝΟ εχθρό!
Σε όποιες όμως χώρες επενέβη η σοβιετική ένωση , για τους δημοκράτες , αυτή ΔΕΝ ήταν εχθρός, ήταν φίλος , διότι είχε κομμουνισμό και άρα ΔΕΝ θα έπρεπε οι λαοί να πολεμήσουν εναντίον τους!

Εάν λοιπόν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί είχαν κομμουνισμό ΔΕΝ θα έπρεπε – κατά τους αριστερούς - να αντισταθούμε στην κατάκτηση της Ελληνικής μας πατρίδας!
Με αυτόν τον τρόπο δικαιολογείται και η βοήθεια υλική και άλλη , προς τους αριστερούς της χώρας μας από τις υπόλοιπες αριστερές χώρες!

Έτσι οι Άγγλοι Αμερικανοί καπιταλιστές κατακρίνονται για την βοήθεια που προσέφεραν στην χώρα μας , οι “δεξιοί”* ως Αγγλόδουλοι και Αμερικανόδουλοι– αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση διότι βοήθεια προσέφεραν και στις δυο* πλευρές στην χώρα μας - ΔΕΝ κατακρίνονται οι π.χ. Βούλγαροι, Γιουγκοσλάβοι για την βοήθεια που προσέφεραν στους αριστερούς και άρα αυτοί δεν είναι Βουλγαρόδουλοι και Σοβιετόδουλοι!

ΤΑ κομουνιστικά καθεστώτα – κατά τους δημοκράτες πάντα - άλλων χωρών έχουν κάθε δικαίωμα να επεμβαίνουν σε άλλες χώρες διότι πρόκειται περί αποκατάστασης της δημοκρατίας στις χώρες τους.
Δεν είναι ιμπεριαλιστική πολιτική, δεν αποσκοπούν στην κατάκτηση της πατρίδας τους, ως π.χ. στην Πολωνία!
Δείτε π.χ. πως αντιμετωπίζουν την επέμβαση της σοβιετικής ένωσης στην Ουγγαρία!
Οι Ούγγροι που αντιστάθηκαν στην σοβιετική κατοχή , δεν χαρακτηρίζονται πατριώτες που επιθυμούσαν την απελευθέρωση της χώρας τους αλλά αντεπαναστάτες, εχθροί του λαού!
Καταλάβατε τώρα γιατί;

Εννοείται βεβαίως πως δε έχει και καμία σημασία τι καταλαβαίνει ένας εχθρός του λαού. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταλαβαίνουμε αυτό που καταλαβαίνουν οι δημοκράτες εξουσιαστές!
Τόσο απλά , ως και τα παρακάτω!

Οι ίδιοι οι λαοί που έζησαν στα αριστερά καθεστώτα , ΔΕΝ εκτίμησαν την προσφορά τους, αυτοί δεν ξέρουν. Ουτε καν τους επιτρέπεται να ξέρουν!

Όπως π.χ. όσοι Έλληνες έζησαν το “Μεταξικό” καθεστώς και την επταετία δεν ξέρουν τίποτα. Ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος ήταν πολύ χειρότεροι δικτάτορες , έκαναν πολύ περισσότερα εγκλήματα από τον Λένιν Στάλιν Μαο Πολ Ποτ και λοιπούς και οι Έλληνες υποφέραμε πεινούσαμε , πληρώναμε ΦΟΡΟ για να μένουμε μέσα στα σπίτια μας και εάν δεν είχαμε να πληρώσουμε μας τα έπαιρνε ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, που είχαν πάρει οι δημοκράτες, που κυβερνούσαν πριν από αυτούς τους δικτάτορες!

Οι Έλληνες που τα έζησαν ΔΕΝ ξέρουν τίποτα! Δεν γνωρίζουν πόσο πολύ υπέφεραν ΟΙ ΙΔΙΟΙ και πόσο ευτυχισμένοι ζούσαν οι άλλοι λαοί στους αριστερούς παραδείσους!
Έφευγαν ΟΛΟΙ οι Έλληνες μετανάστες και πήγαιναν στην Αλβανία στην Βουλγαρία και στην σοβιετική ένωση , κανείς δεν πήγαινε Αμερική και Γερμανία π.χ. ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΥΓΝΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ!

ΜΟΝΟ οι δικοί μας οι δημοκράτες τα ξέρουν ΟΛΑ…
ΕΑΜ ΕΛΑΣ λοιπόν και όποιος δεν ξέρει ας φροντίσει να μάθει!

Δυστυχώς ΞΕΡΟΥΝ – εφόσον η γνώμη των Ελλήνων δεν τους αφορά - και οι Πολωνοί μεταξύ των πολλών άλλων εθνών που τα έζησαν !

Πολωνία: Υπεγράφη νόμος που απαγορεύει κάθε αναφορά στον κομμουνισμό σε δημόσιους χώρους

http://newpost.gr/kosmos/535599/polwnia-ypegrafh-nomos-poy-apagoreyei-kathe-anafora-ston-kommoynismo-se-dhmosioys-xwroys


• “Δεξιοί” πολέμιοι των αριστερών μετά τον πόλεμο , ήταν οι Σοφοκλής Βενιζέλος ,Παπανδρέου Γ. , Καραμανλής κλπ. , δηλαδή ιδεολογικά όλοι όσοι από την μεταπολίτευση ΚΑΙ μαζί με τους αριστερούς ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο, ενάντια στην δεξιά ΚΟΣΜΟΘΕΏΡΗΣΗ, ενάντια στην πολιτική των “φασιστών” Μεταξά και Παπαδόπουλου!

Δεν υπάρχουν συνομωσίες…τυχαία έγιναν και γίνονται όλα,
Από τους “ΔΕΞΙΟΥΣ που κυβέρνησαν και κυβερνούν”!

Τι δεν καταλαβαίνεται;

Ανώνυμος είπε...

O Μεταξάς πριν πει το όχι πήρε τηλέφωνο τον Λαζόπουλο, τον Βαλλιανάτο και τον Αντώνη Λιάκο μην τον που ξενοφοβικό και ρατσιστή.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.