" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! Στην συνδιάσκεψη ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία: Ο ΕΣΒΗ 1914 έθεσε το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα ζητώντας Αυτονομία στην Β.Ήπειρο!

Πριν παραθέσουμε την ανακοίνωση θα σχολιάσουμε:
Ευτυχώς, υπάρχουν και Έλληνες που αντί να περιμένουν μοιρολατρικά τις κακές εξελίξεις μέχρι να αποφασίσουν να αντιδράσουν, περνάνε οι ίδιοι στην "επίθεση"‏.
Ευχόμαστε το παράδειγμα τους να βρει μιμητές σε κάθε εθνικό θέμα. 
Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"


Στην Συνδιάσκεψη για την Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015 του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 17ης Συνεδρίας, η οποία είχε ως θέμα τα Δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, οι εκπρόσωποι του ΕΣΒΗ 1914 Άννα Γκάγκαλη και Θοδωρής Ασβεστόπουλος έθεσαν τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και στο περιθώριο.
Το βιβλιαράκι του ΕΣΒΗ 1914 για την ιστορική πορεία και την σημερινή κατάσταση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ανάμεσα στα έντυπα άλλων εκπροσώπων μειονοτήτων 
Η κυρία Άννα Γκάγκαλη, με καταγωγή από το χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, κατά την τοποθέτηση της στην Εργασιακή Συνεδρία 17, που αποτελούσε το δεύτερο μέρος της θεματολογίας "Ανοχή και μη διάκριση", κατήγγειλε το αλβανικό κράτος και σημαντικό μέρος της αλβανικής κοινωνίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ενδεικτικά ανέφερε την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα επειδή μιλούσε ελληνικά το 2010, την υφαρπαγή της ιδιοκτησίας των Ελλήνων με πλαστά έγγραφα, την δημογραφική αλλοίωση των μειονοτικών περιοχών με αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, την λεηλασία της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την τρομοκρατία των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών όπως συνέβη στην Δερβιτσάνη στις 14 Οκτωβρίου 2014, την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες στις 26 Αυγούστου 2015 και τον άγριο ξυλοδαρμό του ηλικιωμένου ιερέα Χρήστου Παπά, στους Άγιους Σαράντα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση της η εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 ζήτησε τον σεβασμό της διεθνώς κατοχυρωμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που υπέγραψε το αλβανικό κράτος στις 17 Μαΐου 1914 και την στους Έλληνες της περιοχής που ιστορικά ονομάζεται Βόρειος Ήπειρος.
Στο τέλος της συνεδρίας κατά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κρατών - μελών του ΟΑΣΕ, ο πρώτος γραμματέας της αλβανικής πρεσβείας στη Βαρσοβία Shkelzen Macukulli, απαντώντας στην εκπρόσωπο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ισχυρίστηκε με τα γνωστά γενικά και αόριστα επιχειρήματα ότι η χώρα του σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων. Μάλιστα σε κάποιο σημείο είπε ότι υπάρχει μία καλή παράδοση κατανόησης και ανοχής ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις εθνικές μειονότητες. Η τοποθέτηση του όμως προκάλεσε τον γέλωτα και τον εκνευρισμό του προεδρείου και των υπολοίπων συνέδρων, αφού χρησιμοποίησε τον διπλάσιο χρόνο από τον επιτρεπόμενο (τέσσερα λεπτά από τα δύο που δόθηκαν σε κάθε εκπρόσωπο κράτους), στο οποίο συνέβαλε και η μετριότατη απόδοση του στην αγγλική γλώσσα.

Στο περιθώριο των εργασιών οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μοίρασαν έντυπο υλικό που περιείχε την ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού περιληπτικά και την σημερινή κατάσταση του, στα μέλη του προεδρείου της Συνεδρίασης, σε Πρέσβεις κρατών - μελών του ΟΑΣΕ και σε εκπροσώπους άλλων εθνικών μειονοτήτων, με αρκετούς από τους συνέδρους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνομιλία με την Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors, η οποία ήταν ενήμερη από προηγούμενες μέρες για την κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες.
Η κυρία Thors ζήτησε τακτική ενημέρωση και επικοινωνία με τον ΕΣΒΗ 1914 για τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ενώ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν να μεταφραστούν από τον ΟΑΣΕ στα ελληνικά τα εγχειρίδια του Οργανισμού που αφορούν τις εθνικές μειονότητες.

Η παρουσία του ΕΣΒΗ 1914 μαζί με αυτήν της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών αποτέλεσαν στην Συνεδρία για τις Εθνικές Μειονότητες την εκπροσώπηση του αυτόχθονου Ελληνισμού που διαβιεί και αγωνίζεται εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους.

Να τονιστεί παράλληλα ότι ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 αποτέλεσε μετά από μία τουλάχιστον δεκαετία τον πρώτο φορέα που εκπροσώπησε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε διεθνή οργανισμό. Αυτή ήταν και η αρχή της σειράς ανάλογων δράσεων για την προώθηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος σε διεθνές επίπεδο.Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΕΣΒΗ 1914 Άννας Γκάγκαλη από το 32:07 έως το 34:07

Η απάντηση του εκπροσώπου της αλβανικής πρεσβείας στην Βαρσοβία από το 2:37:04 έως το 2:41:26


Η Έκθεση για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που καταχώρησε ο ΕΣΒΗ 1914 στα πρακτικά της Συνδιάσκεψης για την Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015 του ΟΑΣΕ


Η τοποθέτηση της αλβανικής πρεσβείας στην Βαρσοβία η οποία δεν είχε προβλέψει την παρέμβαση του ΕΣΒΗ 1914, γι' αυτό και η σύγχυση του αλβανού διπλωμάτη κατά την απάντηση του στο τέλος.


Οι εκπρόσωποι του ΕΣΒΗ 1914 στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία  για την Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015, Θοδωρής Ασβεστόπουλος και Άννα Γκάγκαλη 

Η εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 Άννα Γκάγκαλη στο μέσο της φωτογραφίας, δεξιά η εκπρόσωπος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Ελίζα Φερεκίδου


ΥΓ.: Ήδη η δραστηριότητα μας ενόχλησε κάποιους πάρα πολύ. Την επομένη της παρουσίας του ΕΣΒΗ 1914 στην Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, "έπεσε" το προφίλ του Συλλόγου στο facebook. Να είναι και αυτό τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.