" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗ Ο ΛΑΟΣ; ΑΥΡΙΟ ΘΑΝΑΙ ΑΡΓΑ.

Ένας ολόκληρος λαός παρακολουθεί το σίριαλ «η διάσωση τη Ελλάδας» με τα χέρια σταυρωμένα - 
Η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και οι Έλληνες περιμένουν υπομονετικά την οριστική συντριβή τους - 

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται «Γιατί ο λαός δεν εξεγείρεται;».

Μια Ελλάδα διαλυμένη, ανίκανη να σταματήσει το κατήφορο κι ένας λαός που περιορίζει την αντιστασιακή του δράση σε ψευτοσυνθήματα και απειλές χωρίς καμία απολύτως δράση.
Ο περίφημος χείμαρρος του κινήματος των αγανακτισμένων έχει εξαφανιστεί. 
Που βρίσκονται άραγε όλοι αυτοί που γέμιζαν κάθε βράδυ την πλατεία Συντάγματος και ούρλιαζαν εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούσαν να ξεπουλήσουν τη χώρα;
Οι... αγριεμένοι του Συντάγματος που είναι;
Εκείνα τα περίφημα και τα πομπώδη συνθήματα: «κουφάλες έρχονται κρεμάλες», τι απέγιναν;
Που χάθηκε εκείνο το: «ο λαός τώρα θα μιλήσει»;Η στάση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει πολιτική εξήγηση, μόνο ψυχολογική και έχει απασχολήσει αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ανά τον κόσμο.
Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν περάσει τόσο σκληρά μέτρα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Τι φταίει άραγε και δεν ξεσηκώνεται ο λαός;
«Ο ραγιαδισμός έχει περάσει στο DNA μας», όπως υποστηρίζουν κάποιοι ή μήπως η προπαγάνδα της νέας τάξης πραγμάτων έχει κάνει... χειρουργική δουλειά;


Δεν υπάρχει άλλος λαός ακόμη και από εκείνους που έχουν παρόμοια προβλήματα και είναι σε κρίση που να έχει ανεχθεί τέτοια υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου και παράλληλα τόσες προσβολές και εξευτελισμούς χωρίς να έχει κάνει έστω μία
μεγάλη διαδήλωση.
Οι Ισπανοί είναι συνέχεια στους δρόμους, δεν απέφυγαν τα μέτρα, αλλά δεν έχουν μνημόνιο, ούτε υφίστανται τους ίδιους εξευτελισμούς.
H προπαγάνδα που έχει υποστεί ο λαός έχει επιβάλει τη λεγόμενη σιωπή της χρεοκοπίας. 
Όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες το ψυχολογικό touching που ασκήθηκε στις μάζες οδήγησε το υποκείμενο σε απόγνωση, που ψυχολογικά είναι ένα στάδιο μετά την απελπισία, παγώνει και σταματά ακόμη και να αντιδρά, σαν εκείνον που ενώ πνίγεται δεν προσπαθεί να σωθεί.

Ο ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης στο βιβλίο του «Μιλώ για την κρίση με το παιδί» αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Το τελευταίο στάδιο είναι να σταματήσει ακόμη και να σκέπτεται. Έτσι η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η μείωση των μισθών, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι αποσάθρωση της Υγείας και της Παιδείας, οι απολύσεις, η ανεργία βαπτίζονται “μεταρρύθμιση” και όσοι αντιδρούν αποδοκιμάζονται και ενοχοποιούνται σαν “αντιδραστικοί και οπαδοί του χθες’’».


Ένας λαός με τεράστια ιστορία στις εξεγέρσεις, έχει πέσει χαμηλά και δεν λέει με τίποτα να ορθώσει το ανάστημά του. 
Το κίνημα των αγανακτισμένων ήταν τελικά «καπελωμένο» από τις παραφυάδες τις υποτιθέμενης ριζοσπαστικής αριστεράς; 

Τα ερωτήματα είναι πολλά.
 Όμως μια σαφή απάντηση για όλο αυτό τον «ωχ αδερφισμό» που φαίνεται να έχει καταβάλει το λαό δίνει ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος σε άρθρο του με τίτλο: «Γιατί σιωπούν τα πρόβατα;».
Όπως γράφει ο κ. Βιλιάρδος: 
«  Η συστηματική προπαγάνδα
Περαιτέρω, σύμφωνα με ένα από τα πολλά εγχειρίδια της ελίτ (The Crisis of Democracy), η κρίση της Δημοκρατίας που προκαλείται από την υπερβολική διόγκωση της επιλύεται και ελέγχεται τότε μόνο (από την πλευρά της ελίτ), όταν ο πληθυσμός αποπολιτικοποιείται σε μεγάλο βαθμό – υποχρεούμενος σε έναν πολιτικό λήθαργο, καθώς επίσης σε μία ηθική απάθεια, σε μία συλλογική αποχαύνωση.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών, κυρίως με την «επαγωγική απάθεια» (μέσω των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων, της ανόδου του κόστους διαβίωσης παράλληλα με τη μείωση των μισθών, των φόβων για το μέλλον, του καταναλωτισμού κοκ.) – επίσης, με την τεχνική της διαχείρισης της κοινής γνώμης, όπως και με το «management» της οργής (το βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας υποχρεωθεί από τα ΜΜΕ κλπ. να σιχαινόμαστε οργιζόμενοι όλους τους πολιτικούς, οπότε την ίδια την Πολιτική, αποστασιοποιούμενοι).

Η προπαγάνδα, η χειραγώγηση δηλαδή του όχλου με τρόπους που δεν μπορεί να τους κατηγοριοποιήσει ως μεθόδους επηρεασμού του, ανήκει υποχρεωτικά στα βασικά στοιχεία μίας λειτουργικής, «θεατρικής Δημοκρατίας», όπως όλες σχεδόν οι δυτικές.
Για παράδειγμα, με ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές, με δημοσιογράφους που δήθεν ελέγχουν την εξουσία, κατηγορώντας την συνεχώς – στόχος των οποίων όμως είναι η εκτόνωση των θεατών τους, έτσι ώστε να μην αντιδρούν οι ίδιοι, ήσυχοι πως κάποιοι άλλοι ενεργούν στη θέση τους για την προστασία των συμφερόντων τους.

Οι τεχνικές αυτές της διαχείρισης της κοινής γνώμης (προπαγάνδα) σε τυπικές Δημοκρατίες, με την αριστερά πέπλο να αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη τους, έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις τεχνικές ελέγχου των δικτατοριών: είναι φθηνότερες από τη βία, από το χρηματισμό ή από οιαδήποτε άλλη μορφή ελέγχου.

Επομένως, αυτού του είδους οι «Δημοκρατίες» αποτελούν έναν ιδανικό, βέλτιστο τύπο διακυβέρνησης του όχλου, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο – με την έννοια της προπαγάνδας εδώ να ορίζεται ως εκείνες οι συστηματικές προσπάθειες, στόχος των οποίων είναι η ελαχιστοποίηση της ικανότητας των ανθρώπων να κρίνουν σωστά. 

Επίσης η δημιουργία απόψεων, εντυπώσεων ή πεποιθήσεων που να επιτρέπουν στις ελίτ, πολιτικές ή οικονομικές, να εκμεταλλεύονται τις μάζες στο έπακρο, με τη θέληση τους.
Σύμφωνα τώρα με έναν από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον τομέα της προπαγάνδας (Bernay, βιβλίο του από το 1928), «Η συνειδητή και ευφυής χειραγώγηση του τρόπου συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων των μαζών, αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά των δημοκρατικών κοινωνιών. 

Οι οργανώσεις που λειτουργούν στο παρασκήνιο, ελέγχουν όλες τις κοινωνικές διαδικασίες. 
Συνιστούν δε μία σκιώδη διακυβέρνηση, η οποία είναι ο πραγματικός ηγεμόνας της χώρας μας».

Σήμερα, η προπαγάνδα αποτελεί ένα από τα πλέον αναγκαία «συστήματα κατήχησης» όλων των δυτικών κοινωνιών – ενώ οι σκιώδεις κυβερνήσεις αποτελούνται από τα αόρατα δίκτυα των πολλών και διαφορετικών ελίτ, όπως αυτό στο γράφημα που ακολουθεί (τριμερής επιτροπή, κατά πολλούς ανήκει στις θεωρίες συνομωσίας), τα οποία ελέγχουν με τη βοήθεια της χειραγώγησης όλες τις κοινωνικές διαδικασίας.

Οι ελίτ αυτές καθοδηγούν όλες τις πολιτικές αποφάσεις, ενώ τις προωθούν, με τον τρόπο που θέλουν, στις μάζες, με τη βοήθεια των διατεταγμένων δημοσιογράφων των ΜΜΕ – ως αναπόφευκτες συνήθως θυσίες ή περιορισμούς, για το καλό της πλειοψηφίας των ανθρώπων και ειδικά των αδυνάτων!

Με βάση δε με έναν εξαιρετικό επικοινωνιολόγο (P. Lazarsfeld), η ιδανικότερη μέθοδος προώθησης είναι η πλημμύρα πληροφοριών προς τις μάζες, έτσι ώστε να έχουν την ουτοπία της σωστής, πλήρους ενημέρωσης τους – γεγονός που τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι υπεύθυνα πληροφορημένοι Πολίτες, οπότε ήσυχοι με τη συνείδηση τους.

Ολοκληρώνοντας οι «κοινωνικοί ναρκωτές», όπως αποκαλεί τα ΜΜΕ, φροντίζουν να εθίζουν τους θεατές, αναγνώστες ή ακροατές τους στις ειδήσεις σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μην μπορούν χωρίς αυτές – αδυνατώντας να κατανοήσουν την αρρώστια που τους προκαλεί ο συγκεκριμένος εθισμός («to keep the addict from recognizing his own malady»)».

Στο Newsbomb.gr είχαμε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα του τρίτου - αριστερού - μνημονίου με συνεχή ρεπορτάζ.

Ο εφιάλτης έγινε πλέον πραγματικότητα και η πτώση θα είναι τόσο σφοδρή που κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του όταν θα φτάσουμε στον πάτο. 
Newsbomb.gr, το είδαμε εδώ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η Κρίση στην Ελλάδα είναι Πολυεπίπεδη Πνευματική/Πολιτισμική/Κρίση Αρχών&Αξιών Ισοπέδωση θεσμών και πραγμάτων που κάποια εποχή όχι πολύ παλιά απο τώρα π.χ μέσα δεκαετίας 90 θα φάνταζαν ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ...ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ σήμερα είναι η καθημερινή μας Πραγματικότητα...Πολυπολιτισμική&Πολυφυλετική Εισβολή με πρόσχημα το "Μεταναστευτικό"..τους δίνουν ένα σωρό Παροχές που ΔΕΝ δικαιούνται με σκοπό να γίνουν οι Κάτοικοι αυτής της χώρας και οι γηγενείς να Φύγουν στο Εξωτερικό,ο Έλληνας διώκεται μέσα στην Χώρα Του,Κάθε λογής Κάρτες (Αλληλεγγύης-Σίτισης,Πολίτη,Φιλάθλου,το καλοκαίρι με τις κλειστές τράπεζες εκδοθήκαν περίπου 1,2 εκατ. Χρεωστικές Κάρτες απο όλες τις Τράπεζες εντός 2 εβδομάδων περίπου ΜΑΖΙΚΑ),Νομοσχέδιο περί Ιθαγένειας η πρώτη Προγραμματική Δήλωση της "Κυβέρνησης" τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα απο 6 Χρόνια Χειμαζώμενης Κοινωνικο-Οικονομικής Κρίσης,Σύμφωνο Συμβίωσης Ομόφυλων Ζευγαριών με αναφαίρετο "δικαίωμα" εννοείται για τεκνοθεσία το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ..ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ για αυτά εκτός απο σχόλια κτλ. Μαζί βέβαια με το επιμένω ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ γιατί το Μεγαλύτερο θέμα είναι η εξ'ολοκλήρου αλλαγή του ΑΞΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ που λίγο-πολύ Μεγαλώσαμε οι νεότερες γενιές των παιδιών που γεννηθήκαμε τέλη δεκαετίας '70 αρχές '80 δηλαδή οι σημερινοί Τριαντάρηδες-Σαραντάρηδες που βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών τα περασμένα Χρόνια...Ο Μέσος Νεοέλληνας έχει Υποστεί ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ,βρίσκεται σε κατάσταση Πνευματικής Παράλυσης-Εγκεφαλικής Μαλάκυνσης..εκεί ζητείται ΛΥΣΗ


ο Καργάκος σε ομιλία του αναλύει.
https://www.youtube.com/watch?v=abyI9Oa52Uo

και εδώ στο ΚΡΗΤΗ ΤV
https://www.youtube.com/watch?v=jHypoDrR1TM


για αυτό ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΙΩΝ ΣΤΟΝ Η/Υ ΑΛΛΑ ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ όπως λυσσάξανε το περασμένο Καλοκαίρι με τις δήθεν διαμαρτυρίες τους Εντός ή Εκτός Ευρώ...στην Πλατεία Συντάγματος ή στο Καλλιμάρμαρο..
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=6153

Στο Σχολείο
http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/06/blog-post_24.html

http://opaidagogos.blogspot.gr/2015/06/blog-post_99.html

ο Πρώτος γάμος στην Τήλο

http://news.in.gr/greece/article/?aid=906245

http://filonoi.gr/2012/09/04/brazilia-gamos-3-atomon/

http://www.antenna.gr/news/weird/article/391665/gia-proti-fora-triplos-gkei-gamos-
τι ΔΗΛΩΝΟΥΝ οι Dolce&gabbana επί του θέματος γνωστοί Ομοφυλόφιλοι.

http://www.gayhellas.gr/gh/dolce-gabbana-%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9/


και τους βάλανε στο στόχαστρο οι "γνωστοί" επειδή είπανε το Αυτονόητο..

http://www.iefimerida.gr/news/197433/hamos-exo-apo-mpoytik-dolce-gabbana-i-ataka-ton-shediaston-gia-toys-omofylofiloys-poy

http://cinefreaks.gr/2015/03/to-hollywood-enantion-ton-dolce-gabbana

Νόμιμος Γάμος στην Δανία με Άλογο..
http://www.tribune.gr/world/news/article/80895/sti-dania-ktinovasia-ine-nomimi-tora-lene-na-tin-apagorefsoun.html

Παιδί σε Παρέλαση Υπερηφάνιας στις ΗΠΑ
http://exarxhs.blogspot.gr/2015/06/10-gay-parade.html


Γονέας 1+2 Αντικατάσταση του Παραδοσιακού Όρου:Μητέρα&Πατέρα.
http://www.economist.gr/index.php/2012-02-09-11-16-57/2012-02-09-11-17-34/18852-oste-goneas-1-kai-goneas-2-kai-mitera-seksistiko-stereotypo-eimaste-tote-seksistes-kai-to-apolamvanoume

http://ouraniotoksofamilies.blogspot.gr/

Hellas-Orthodoxy είπε...

Ελατε ρε σεις τωρα, τι χρειαζονται οι μακροσυρτες «ψυχολογικες αναλυσεις» για κατι που γνωριζουμε καλα; Στην Ελλαδα ζουμε! Αν ανατρεξουμε π.χ στα Απομνημονευματα του Κολοκοτρωνη και του Μακρυγιαννη, θα διαβασουμε πολλες φορες την πικρα των μεγαλων αυτων Αγωνιστων για τον ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ αυτου του λαου! Ναι, απο τοτε! Και μην ξεγελιεστε για κατα καιρους μεγαλα επιτευγματα ή ηρωικες θυσιες, ηταν μεμονωμενες εξαιρεσεις που καποιες φορες πετυχαν να παρασυρουν την παντελως αδιαφορη μαζα!

Σημερα, που δεν υπαρχουν διαφοροι «τρελοι» οπως οι Κολοκοτρωνηδες για να ξεσηκωσουν τον κοσμο, αυτος ασχολειται μοναχα με τον εαυτο του! Μαλιστα, αλλοιμονο αν καποιος επιχειρησει να πει δυο λογια «ξεσηκωτικα» σε αλλους, ακομα και στο ιδιο του το σπιτι ή τον κοινωνικο περιγυρο: Θα τον χαρακτηρισουν παλαβο, θα τον ειρωνευτουν («εσυ θα αλλαξεις τον κοσμο;») και τελικα θα τον περιθωριοποιησουν πριν προλαβει να κανει το παραμικρο.

Αυτοι ειμαστε και δεν αλλαζουμε. Ενας λαος της πλακας, που αντι να μαθαινει απο τα λαθη του και να διορθωνεται, τυφλωνεται απο τον εγωισμο του και γινεται χειροτερος.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Δυστυχώς πολύ φοβόμαστε ότι μετά από τόση προσπάθεια να αφυπνίσουμε τον Ελληνορθόδοξο λαό μας, μάλλον καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα με εσάς. Δεν ειπώθηκε τυχαία από τον Κολοκοτρώνη το "Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους".

Υπάρχουν και στις εποχές μας "παλαβοί", όπως ο Αριστοτέλης Γκούμας (Β.Ήπειρος) ή οι Ισαάκ και Σολωμού (Κύπρος) που θυσιάζονται για να φωτίζουν τα σκοτάδια της κατάντιας μας.

Όπως φαίνεται πρέπει να βιώσουμε μια νέα τραγωδία (ίσως βιώνοντας μια νέα "άλωση" στις πόλεις μας) για να αναγκαστούμε να ξυπνήσουμε. Τότε θα ξυπνήσουμε αλλά .. ίσως είναι αργά.

Και θα διαβάζουν οι επόμενες γενιές για τον εφησυχασμό μας, την αδιαφορία μας και τις προφητείες που παπαγαλίζουμε για την Πόλη (ενώ εμείς στεκόμαστε τεμπέληδες και άπραγοι, ξαπλωμένοι στον καναπέ μας βλέποντας τηλεόραση-δυστυχώς οι προφητείες αντί να τονώσουν το ηρωικό φρόνημα του λαού μας τον κοιμίζουν ακόμη περισσότερο και δίνουν άλλοθι στην τεμπελιά του) και θα γελάνε με την ελαφρότητα μας.
Ποιος είπε ότι ο Θεός δεν αλλάζει τα σχέδια του αν χρειαστεί;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν επειδή η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω απο επικίνδυνη...και το εν λόγω θέμα της ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗΣ είναι γνωστό με τις Πολλές Παραμέτρους που έχει αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να συμβεί είναι η Δημιουργία Όμάδων Πολιτικής Προστασίας ή Πολιτοφυλακής οι οποίες αφού οργανωθούν σε επίπεδο Τοπικής Γειτονιάς-Περιοχής να έρθουν σε συννενόηση με τους Υπόλοιπους Συνδέσμους ανά Περιοχή Πόλη ώστε να Συντονιστούν για να δράσουν Αποτελεσματικά απέναντι στα φαινόμενα εκτροπής που πρόκειται να λάβουν χώρα αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα..Αυτή είναι η Σκέψη μου και την καταθέτω,δεν ξέρω με ποιό τρόπο+πότε θα οργανωθεί αλλά νομίζω ότι είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ που πιθανόν να ανακόψει την ταχύτητα της Ισοπέδωσης που έρχεται με Καλπασμό Αραβικού Αλόγου..αλλιώς ας κάτσουμε στα 4 να το απολαύσουμε...ο καθένας να κάνει την επιλογή του.Πως είπατε;;; Πιστεύεται ότι είναι Μακρυά αυτό το σενάριο ή ακούγεται "Ακραίο";; απαντώ ότι: οι Ακραίες Εποχές που βιώνουμε απαιτούν Ακραία Μέτρα..Κάπου το είχα ακούσει-διαβάσει και πιστεύω ότι ταιριάζει γάντι στην περιπτωσή μας..να ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ έστω σε άλλη Ανάρτηση για το "Μεταναστευτικό" Αναδρομικά.Η Ελλάδα κινδυνεύει ΛΕΜΕ το καταλαβαίνουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ;; η Ελλάδα ΌΧΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ/ΚΟΜΜΑΤΑ..
Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.