" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΝΤΡΟΠΗ :Ο μητροπολίτης Μόρφου λέει ΝΑΙ στην μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Θρησκειολογία. Διαβάστε τι λέει για το Κοράνι και για το Σχέδιο Ανάν. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

 Συνέντευξη Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου στην Κατερίνα Ηλιάδη (εφ. Αλήθεια 9/08/2009)
από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου:  http://www.immorfou.org.cy/metropolitan/interviews/161-before-and-after-the-big-bang-.html


Διαβάζουμε:
- Γιατί μάθημα Θρησκευτικών και όχι Θρησκειολογίας στα σχολεία;
Μόρφου: Ε, πιέστε να μπει. Εγώ είμαι εξ' αυτών που λέω ‘‘ναι'' στο μάθημα της Θρησκειολογίας. (...)  Οπωσδήποτε! Τι ωραία θα ήταν οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά, αλλά δεν τα ξέρουν...



Λίγο παρακάτω πληροφορούμαστε τις θέσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου για το Κυπριακό, για το σχέδιο Ανάν και για τους Τουρκοκυπρίους που "δικαιούνται να ριζώσουν εκεί" (στην Κατεχόμενη Κύπρο μας) :




Μόρφου: (...) Το κυπριακό, σας λέω, ότι είναι μόνον μιας γενιάς πρόβλημα. Το λέω με θλίψη τούτο, αλλά πρέπει να το αντιληφθούν οι πολιτικοί.
- Η Μόρφου του 2009 είναι η ίδια με αυτήν του 2003;
Μόρφου: (...) διότι μας έδωσαν την Μόρφου, τότε με το σχέδιο Ανάν, και εμείς δεν την δεχθήκαμε. Το νιώθεις ότι αισθάνονται ότι τώρα πια δικαιούνται να ριζώσουν εκεί. Μου λένε, ‘‘μα σας τα δώσαμε Δεσπότη και δεν τα πήραν οι δικοί σας. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί σαν εσένα''.


Το ΣΧΟΛΙΟ μας: "Θεέ μου, φύλαγέ με από τους φίλους γιατί τους εχθρούς μου τους ξέρω" λέει ο λαός. Με αυτή την έννοια, ευχαριστούμε πολύ τον συγκεκριμένο -ιδιαίτερα προβεβλημένο από τα ΜΜΕ- μητροπολίτη



Ακολουθεί πρόσφατο σχετικό κείμενο του θεολόγου Β.Χαραλάμπους, που
είδαμε εδώ:

«Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί» Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Εις την Προς Εβραίους Ομιλία ΚΘ).
Η προτροπή για μάθημα θρησκειολογίας, που  έχει γίνει από τον Μητροπολίτη Μόρφου, στη συνέντευξη που είχε δώσει, με θέμα  την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων  να διδάσκουν το κοράνι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.  Δεν υπάρχει κανένας λόγος μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, ούτε και στους μεγάλους, όπως προτείνεται στη συνέντευξη από τον Σεβασμιώτατο. 

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου στη συνέντευξη για το κοράνι από τη δημοσιογράφο «Γιατί μάθημα Θρησκευτικών και όχι Θρησκειολογίας στα σχολεία; »   ο Μητροπολίτης Μόρφου απάντησε:  « Ε, πιέστε να μπει. Εγώ είμαι εξ’ αυτών που λέω ‘‘ναι’’ στο μάθημα της Θρησκειολογίας. Εμένα δυνάμωσε η πίστη μου μελετώντας το Ισλάμ, τον Καθολικισμό, τον Ραββινισμό των Ιουδαίων, μελετώντας τον Βουδισμό της Άπω Ανατολής. Ή συγκρίνοντας την αρχαία ελληνική θρησκεία με τη χριστιανική, όπως εκφράζεται στην Ορθοδοξία. Αλλά καιρός παντί πράγματι. Δεν μπορεί να διδαχθεί ένα μικρό παιδάκι Θρησκειολογία. Η Θρησκειολογία χρειάζεται κριτική σκέψη. Άρα προηγουμένως το παιδί θα αποκτήσει την ταυτότητα που θέλει η οικογένειά του και όταν μεγαλώσει, θα πρέπει απαραίτητα να του δώσουμε και θρησκειολογικές γνώσεις. Οπωσδήποτε! Τι ωραία θα ήταν οι Ε/κ να ήξεραν και το Κοράνι. Τι λέει ο Μωάμεθ για τον Ιησού Χριστό, για την Παναγία. Πολύ σπουδαία πράγματα αυτά, αλλά δεν τα ξέρουν... »
Το μάθημα των Θρησκευτικών, πιστεύομε ότι δεν είναι σωστό να γίνει θρησκειολογικό.  Μέσα από το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, γνωρίζουν οι Ορθόδοξοι μαθητές τις πλάνες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
Ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου με το μάθημα θρησκειολογίας, καθότι επιπρόσθετα με τα άλλα μειονεκτήματα δίδεται η αφορμή σε αυτούς που καραδοκούν να το μετατρέψουν σε συγκρητιστικό θρησκειολογικό μάθημα, να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.  Μαρξιστές στην Κύπρο ομολογούν ότι επιθυμούν ένα ξεκάθαρα συγκρητιστικό μάθημα.  Είναι λάθος να τους δοθεί αφορμή να εφαρμόσουν τα σχέδιά  τους.
Ήδη στα πλαίσια  του μαθήματος των Θρησκευτικών, γίνεται αναφορά στις διάφορες θρησκειακές πλάνες, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης κριτικής. Για τα διάφορα θρησκεύματα συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών της  Β΄ Λυκείου.  Γιατί η επιμονή για ‘’μετατροπή’’ του μαθήματος των Θρησκευτικών σε  θρησκειολογικό μάθημα; 
Αυτό περιμένουν τόσο καιρό  οι έχοντες το μαρξιστικό αντιεκκλησιαστικό φρόνημα.  Θα τους δώσουμε εμείς την αφορμή;  Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι  οι κατ’ εξοχή αγωνιωδώς προτείνοντες τούτο και έτσι η προτροπή του Σεβασμιωτάτου δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι. 
Εξάλλου σύμφωνα και με την ορθή παιδαγωγική παρατήρηση  του RGoldman, για διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης της θρησκευτικής σκέψης  στους μαθητές,  το εγχείρημα καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει δια την αγωγήν των νέων  ότι «της τέχνης ταύτης ουκ έστιν άλλη μείζων.  Τι γαρ ίσον το ρυθμίσαι ψυχήν και διαπλάσαι νέου διάνοιαν;» (Ομιλία ΝΘ). 
Η παιδεία πρέπει σε μαθησιακό επίπεδο να μεταφέρει στους μαθητές το περιεχόμενο της ευχής της Θείας Λειτουργίας  των Προηγιασμένων Δώρων του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου «ψηλάφησον  τας διανοίας», σύμφωνα με της Αληθείας την Πίστη.
Πιστεύομε ότι η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών, σε μάθημα Θρησκειολογίας, είναι λανθασμένη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Αυτός είναι ένας ακόμα  λόγος να αποσυρθεί η συνέντευξη για το κοράνι, με τόσα ατοπήματα και αστοχίες, που είναι αναρτημένη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.  Παρακαλούμε για ακόμα μια φορά τους αναρτήσαντες να αποσύρουν τη συνέντευξη για το κοράνι,  που τόσους Χριστιανούς λυπεί.

2 σχόλια:

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Νεότερες ανοησίες -προσβολή σε ήρωες της ΕΟΚΑ- του μητροπολίτη Μόρφου,
εδώ:
http://opaidagogos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_18.html

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Νεόφυτος: "Το νιώθεις ότι αισθάνονται ότι τώρα πια δικαιούνται να ριζώσουν εκεί. Μου λένε, ‘‘μα σας τα δώσαμε Δεσπότη και δεν τα πήραν οι δικοί σας. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί σαν εσένα''.

Ἐπειδή δηλαδή οἱ ἔποικοι αἰσθάνονται ὅτι "δικαιοῦνται νά ριζώσουν ἐκεῖ"(!!!) θά πρέπῃ οἱ Ἑλληνοκύπριοι νά τούς ἀγκαλιάσουν; Φιλότουρκα καί Προδοτικά λόγια!

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.