" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ἡμερίδα μὲ θέμα: Yoga; Εὐχαριστῶ, δὲν θὰ πάρω. Το σχόλιο μας

Με χαρά διαβάζουμε για την ημερίδα "Yoga; Εὐχαριστῶ, δὲν θὰ πάρω!"

Επί τέλους γίνεται ένα συνέδριο για ενημέρωση και προβληματισμό και ενώ η Γιόγκα και οι ανατολικές θρησκείες και πρακτικές έχουν διεισδύσει δυστυχώς στην ζωή του νεοΈλληνα.

Μήπως όμως η Εστία Πατερικών Μελετών (το έργο της οποίας γνωρίζουμε και ανεπιφύλακτα εκτιμούμε) οφείλει να ασχοληθεί και με μερικές ακόμη αιρέσεις;
πχ "Ναΐτες Ιππότες", "Φωτισμένες" κλπ (γράψαμε σχετικά εδώ).

Μήπως ακόμη να τολμήσει να μιλήσει και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο της εκκλησίας μας σήμερα, που είναι ο Οικουμενισμός;;
Ένα ακόμη σοβαρότατο θέμα είναι η Μασονία και τα παρακλάδια της που έχουν εισχωρήσει παντού, ακόμη και ΜΕΣΑ στην εκκλησία.
Ή μήπως για κάποια θέματα αποφεύγουμε να μιλάμε για ευνόητους λόγους;



Τέλος ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα μέσα στην εκκλησία μας είναι η δεσποτοκρατία. Το φαινόμενο αυτό φιμώνει τις αγνές φωνές αντίδρασης των αληθινών ποιμένων που δεν συμβιβάζονται να στέκονται σιωπηλοί.
  • Όταν όμως η ημερίδα ξεκινάει με 15λεπτη ομιλία του τοπικού μητροπολίτη (προς τι;; έχει ασχοληθεί με την Γιόγκα; Ή απλώς για να τον προβάλουμε και να τον καλοπιάνουμε;), 
  • όταν ο συντονιστής ιερέας της Α' συνεδρίας, υπεύθυνος του γραφείου επί των αιρέσεων της τοπικής μητρόπολης,  είναι συνεφημέριος στον ίδιο ναό με ιερέα που συμμετείχε σε τελετή με Ναϊτες Ιππότες (όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε
  • και όταν μετά ακολουθεί ο χαιρετισμός του τοπικού Δημάρχου, 
αντιλαμβανόμαστε ότι οι "δημόσιες σχέσεις" έχουν αναπόφευκτα και προεκτάσεις..


Σε κάθε περίπτωση συγχαίρουμε ειλικρινά για την πρωτοβουλία.
Θα το εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο όμως, αν οι προτάσεις μας εισακουστούν. "Ιδού η ρόδος" λοιπόν ..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί φασίστες σε ήθος και νοοτροπία έχουν εισχωρήσει στα ποίμνια. Είναι φασίστες καθώς επιτίθενται σφοδρότατα σε όσους τολμάνε έστω και στο ελάχιστο να διαφοροποιούνται από το σκεπτικό τους και σε κάθε τι βλέπουν από πίσω σκοτεινά κίνητρα και εφάμαρτες επιδιώξεις. Επίσης θέλουν μία εκκλησία που το ΚΥΡΙΟ (εδώ είναι το πρόβλημα) μέλημά της είναι να γίνει υπηρέτης του Έθνους και να διορθώσει την κοινωνία, αντί να σώζει και να αγιοποιεί τον κάθε αμαρτωλό, κάτι που αυτομάτως διορθώνει την κοινωνία. Οι ίδιοι θέλουν να απαγορεύεται ο εκκλησιασμός και η σωτηρία σε όσους ψηφίζουν κόμμα με το οποίο δεν συμφωνούν, ειδικά στην περίπτωση που προφέρεται ηχητικά σαν το γάλα νουνού. Γι αυτά θα γράψετε ποτέ τίποτα;;;

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Επιτρέψτε μας να τροποποιήσουμε λίγο το σχόλιο σας:
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλά λαμόγια σε ήθος και νοοτροπία έχουν εισχωρήσει στην εκκλησιαστική ηγεσία.

Εκτός από λαμόγια είναι και φασίστες καθώς επιτίθενται σφοδρότατα σε όσους τολμάνε έστω και στο ελάχιστο να διαφοροποιούνται από τις επιλογές τους.
Όσοι ιερείς, ιερομόναχοι, λαϊκοί έχουν τολμήσει να ορθώσουν την φωνή της αληθείας σε σοβαρά δογματικά θέματα -όπως οφείλουν, τότε δοκιμάζουν την "δεσποτική μαγκούρα" και την απομόνωση (εκεί να δείτε "ρατσιμός", ακόμη και οι πιο "σκληροπυρηνικοί" τους εγκαταλείπουν για να μην τα χαλάσουν με τον "δεσπότη").

Κάποιοι ξεκίνησαν ως πνευματικοπαίδια μεγάλων μορφών αλλά ανεβαίνοντας τα αξιώματα και αντιλαμβανόμενοι την αξία των σχέσεων με την εξουσία, ξέχασαν από που ξεκίνησαν και τι πρέσβευαν κάποτε.
Άλλοι πάλι, μπήκαν από νωρίς στο "κουρμπέτι", χειροτονήθηκαν διάκοι και αρχιμανδρίτες σε νεαρότατη ηλικία, καταπατώντας κάθε ιερό κανόνα και έγκαιρα ανακάλυψαν πως γίνεσαι δεσπότης (ακόμη και έχοντας κώλυμα ιεροσύνης).

Συνηθίζουν να χαρίζουν -από τα ταμεία μητροπόλεων -άπειρα δώρα σε φίλους, γνωστούς, επισκέπτες, μητροπολίτες, παπικούς, πολιτικούς κλπ για να κερδίσουν την εύνοια τους. Αξιολογούν αυτόν που έχουν μπροστά τους ανάλογα με την κοσμική/πολιτική/εκκλησιαστική του εξουσία και ανάλογα υποκλίνονται.

Ξέρουν να φοράνε το κατάλληλο προσωπείο κάθε φορά, ειδικά μπροστά στον φακό (τηλεοπτικό ή εκκλησιαστικού site), άλλοτε του ευσεβούς και του φιλομόναχου, άλλοτε του πατριώτη, άλλοτε του δεσπότη, άλλοτε του προστάτη του Πατριαρχείου. Ούτε τα χταπόδια δεν προσαρμόζονται τόσο εύκολα στις συνθήκες.

Πριν από κάθε εκλογή μητροπολίτη ανάβει το τηλέφωνο από το παρασκήνιο και τις υποσχέσεις για το ποιον θα ψηφίσουν.

Εσχάτως την κοσμική/πολιτική/εκκλησιαστική εξουσία ανακάλυψαν ηγούμενοι, μοναστήρια, ακόμη και απλοί μοναχοί.
Και στήνονται στην σειρά χαμογελαστοί για να υποδεχθούν από τον πρωθυπουργό μέχρι τον Μπουτάρη.

Ξεχνάμε και τους ιερείς κανόνες και τα δόγματα της ορθοδοξίας. Αυτό που προέχει είναι οι καλές μας σχέσεις με την εξουσία, που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να χαλάσουν. Θεός τους είναι οι δημόσιες σχέσεις.
Αλλά γι αυτά δεν γράψατε τίποτε.

Όπως και για την προκλητική και συστηματική παραβίαση των κανόνων των Οικουμενικών Συνόδων. Σιωπή.

ΥΓ. Για να αντιληφθείτε την διαφορά ήθους, οι "φασίστες", επιτρέπουν κανονικά να δημοσιεύονται τα σχόλια σας.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο περίεργη αυτή η απάντηση, σαν αντιπαράθεση, που δεν χρειάζεται. Φίλοι του Παιδαγωγού, φιλικά σας αναφέρω ως (όχι και πολύ τακτικός) αναγνώστης από τις πρώτες μέρες, καμιά φορά είστε επιθετικοί εκεί που δεν έχει νόημα ή εκεί που κατά βάση γίνεται καλό. Είμαι περίεργος, είστε όλοι οι συντάκτες στη νέα συντακτική ομάδα με το νέο ημερολόγιο; Πάντως, για να κλείσω θετικά, σχετικά ενδιαφέροντα τα άρθρα σας και οι αναδημοσιεύσεις σας!

ΦΣ, εκπαιδευτικός

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε ΦΣ,
Το ιστολόγιο μας αποτελεί μέσο σκέψης και προβληματισμού . Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Παραθέτουμε στις σκέψεις μας (τις περισσότερες φορές δεν είναι απλές σκέψεις αλλά προβολή αξιών και στράτευση σε αγώνα) και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διαφορετική άποψη. Όπως έχουμε ξαναγράψει δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Αν κάπου κάνουμε λάθος, δίνουμε στον καθένα την δυνατότητα να το δείξει (στους αναγνώστες μας).

Έχουμε αποφασίσει όμως να μιλάμε πλέον με ειλικρίνεια, ακόμη κι αν χρειαστεί να δυσαρεστήσουμε κάποιους. Με αυτή την δομή "χτίστηκε" η νέα ομάδα. Αν θέλαμε απλά ως "καλοί χριστιανοί" να μαζευτούμε απλά για να προσευχηθούμε, δεν χρειαζόταν να μετακινούμαστε. Θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας στην ενορία του.
Υπάρχουμε για να πάμε κόντρα σε ότι κακό και όχι για να το παρακολουθούμε -με τους υπόλοιπους αδερφούς- κουνώντας μοιρολατρικά το κεφάλι μας.

Οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί για "φανατικούς" και "φασίστες" ξέρετε, δεν προέκυψαν τυχαία, από κάποιον σχολιαστή.
Θυμόμαστε αρχιμανδρίτη της Θεσσαλονίκης που από την ωραία πύλη κατήγγειλε την "εκκλησία ως δεκανίκι του έθνους". Είναι ο ίδιος που όταν γινόταν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, απαντούσε στους υποστηρικτές του "ΟΧΙ": "μα και οι άλλοι δεν έχουν επιχειρήματα". Ο ίδιος προσπαθούσε να υποτιμήσει το θέμα με το βιβλίο της Ρεπούση. Ο ίδιος υποστήριζε την αποστολή ορθόδοξης συνοδείας για να ψάλει δημοσίως στον Πάπα την νεκρώσιμη ακολουθία, με την δικαιολογία "μα ακούστηκε το Χριστός Ανέστη σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε".

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι -και τους γνωρίζουμε- που έχουν αλλεργία σε κάθε τι εθνικό, πατριωτικό. Με μια προσεκτική αναζήτηση θα διαπιστώσετε ότι σχετίζονται άμεσα με αυτούς που εισηγούνται να γίνουν τα θρησκευτικά μάθημα θρησκειολογίας.
Είναι οι ίδιοι που πίνουν νερό δοξολογώντας τον "φωτισμένο" πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να περάσουν σιγά σιγά άρθρα προβολής του πατριάρχη Αθηναγόρα.
Είναι οι ίδιοι που κατηγορούν το Πηδάλιο, άλλοτε ως μη εφαρμόσιμο και άλλοτε ως τάχα διαφορετικό από αυτό που συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορίτες (και μιλάνε σχετικά και σε θεολογικές ακαδημίες).
Είναι οι ίδιοι που διαστρεβλώνουν τι έλεγε ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός και απομονώνοντας χωρία προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως Οικουμενιστή.
Είναι οι ίδιοι που ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι Μασόνοι και Ροταριανοί, δεν έχουν κανέναν δισταγμό να τους δεχθούν, να πούνε καλά λόγια για αυτούς, να τους δώσουν ακόμη και την αίθουσα του ξενοδοχείου της μητρόπολης για να κάνουν οι Ροταριανοί την εκδήλωση τους, να στείλουν ακόμη και τον πρωτοσύγκελο ή αρχιμανδρίτη τους ως απεσταλμένο τους στην εκδήλωση των Ρόταρυ.
Είναι οι ίδιοι που συντρίβουν όποιον ιερέα τολμήσει να μιλήσει για τον Οικουμενισμό.

Όταν λοιπόν αυτοί που κατέλαβαν τους πατριαρχικούς και μητροπολιτικούς θρόνους και οι συνεργάτες τους (σε Πανεπιστήμια, μητροπολιτικά μέγαρα κλπ), έρχονται να μας κάνουν επίπληξη και να μας αποκαλέσουν "φασίστες", τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ψεύτικα χαμόγελα. Όταν ο ευσυνείδητος τσομπάνης βλέπει τους "λύκους", σταματάει να παίζει "φλογέρα" και πιάνει την "σφεντόνα". Έτσι δίδαξε σε κάποιους από εμάς ο π.Αυγουστίνος Καντιώτης.

Αναφορικά με το επίμαχο ερώτημα σας (για το αν ανήκουμε όλοι στο νέο ημερολόγιο), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κάποιοι ιερωμένοι και ευλαβείς πιστοί που ακολούθησαν (τότε) το παλαιό ημερολόγιο πέρασαν από "φωτιά και σίδερο". Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και δείτε πως τους έπαιρναν τις εκκλησιές, τα προσκυνήματα, πως τους συμπεριφερόταν τα αστυνομικά όργανα με εντολές του "δεσπότη". Κάντε τον κόπο και διαβάστε, πριν τους κολλήσετε την εύκολη ταμπέλα του "παλαιοημερολογίτη".
Και επειδή όπως γράφουμε συχνά η ιστορία δεν διδάσκει, γι αυτό και επαναλαμβάνεται, ας ψάξουμε να την αναζητήσουμε, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι πάει να επαναληφθεί.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τον κόπο, αλλά τα κατεβατά μου δημιουργούν απέχθεια και θυμίζουν "άπλυτους", καταλαβαίνετε πιστεύω. Κάποια διευκρινιστικά σχόλια για το παραπάνω σχόλιό μου:
α) πιστεύω ότι αφήνετε επιλεχτικά στο απυρόβλητο κυβέρνηση και πολλούς άλλους σχηματισμούς και μηχανισμούς (συμπεριλαμβανομένης και της αντιεκκλησιαστικής και -κατά την προσωπική μου άποψη- εθνικά επικίνδυνης Χρυσής Αυγής), ενώ δείχνετε ιδιαίτερο ζήλο (ελπίζω όχι λόγω εμπάθειας) σε μικροπαραπτώματα προσπαθειών όπως Κοινωνία, ΕΡΩ, π. Αρσένιος, ΠΕΘ, που είναι γενικά φως στο σημερινό σκοτάδι.
β) επιλέξατε να χτυπήσετε τα σχολικά βιβλία εκ δεξιών την ώρα που η κυβέρνηση τα χτυπούσε εξ αριστερών και έδειξε τις προθέσεις της να καταργήσει τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
γ) επιμένετε, όπως γνωστοί μου παλεοημερολογίτες, σε τύπους της Εκκλησίας και σε σχεδόν κανένα άρθρο σχετικό με την Εκκλησία δεν δείχνει να σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι η Εκκλησία έχει αξία επειδή παρόλες τις αδυναμίες έχει ακόμη τη δύναμη (γιατί το Άγιο Πνεύμα παραμένει) να σώζει και να αγιοποιεί. Έχω παράδειγμα συγκεκριμένου συναδέρφου που του είχα συστήσει το ιστολόγιο και σε κάθε συζήτηση, με επιχειρήματα από το δικό σας ιστολόγιο, χτυπάει την Εκκλησία. Φαντάζομαι ότι δεν είναι αυτός ο στόχος σας.

Αυτά και είναι πολύ αβέβαιο αν θα επανέλθω,

ΦΣ

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

1) Τι θα πει "τα κατεβατά σας θυμίζουν "άπλυτους";" Δηλαδή πρέπει να μιλάμε μόνον με "συνθήματα"; μακροσκελή θεολογικά άρθρα δεν έχετε διαβάσει; Βιβλία;;
2) Σωστή η επισήμανση σας για το ποιους "χτυπάμε".
Ναι, προτιμούμε να "χτυπάμε" και να "αποκαλύπτουμε" τους λύκους που φοράνε προβιά και είναι μέσα στο "μαντρί". Όσοι είναι απ' εξω, ξεχωρίζουν. Δεν είναι εύκολο να παρασύρουν τα πρόβατα. Φοβόμαστε περισσότερο τους μασόνους και τους ροταριανούς και τους χριστιανοκάπηλους της ΝΔ παρά το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή.
3) Προφανώς η εκκλησία σώζει. Αλλά μπορεί ο πιστός να εφησυχάζει κοιτώντας μόνον τον εαυτό του και αδιαφορώντας για το τι γίνεται στην εκκλησία; Γιατί όλοι οι πατέρες έδιναν μάχες στις Οικουμενικές συνόδους αλλά και καθημερινά για τα δόγματα, και δεν αδιαφορούσαν και δεν επαναπαυόταν στις απόψεις των "ειδικών";

θα χαρούμε να σας ακούσουμε ξανά όποτε θελήσετε στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ

Είναι οι ίδιοι ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΜΑΘΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ).

Ανώνυμος είπε...

Τρικυμία εν κρανίω... Ας προσπαθήσετε τουλάχιστον λίγο παραπάνω να είστε καλοί παιδαγωγοί...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.