" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Άπαξ ναός, εσαεί ναός!)

ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ»
ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ͂ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ 1,
600-66 ΜΕΘΩΝΗ – ΠΙΕΡΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΕΛΛΑΣ
WWW.MARKOSEUGENIKOS.GR
e-mail: info@markoseugenikos.gr



Ιερός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου
(Άπαξ ναός, εσαεί ναός!)


Ο Άγιος Συμεών, τελευταίος Μητροπολίτης προ της αλώσεως της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους την 29ην Μαρτίου 1430, γράφει ότι: «ο ναός αν και συντεθειμένος από άψυχον ύλην, είναι όμως οίκος Θεού, επειδή αγιάζεται δια της θείας χάριτος  και δεν είναι καθώς οι άλλοι οίκοι, αλλά αφιερωμένος είναι επί γης εις τον Θεό και πλουτεί την χάριν του να έχη ένοικον αυτόν τον Θεόν.

Οι καταφρονηταί των ιερών οίκων και των αγίων έχουσι κακόν τέλος. Πολλάκις προφανώς και εμπράκτως είδομεν αυτό το μεταδοτικόν του αγιασμού των ιερών και ότι οι καταφρονηταί αυτών έπαθον και εν σώματι, καθώς ο Ζαν εκείνος, και τελείως απώλοντο».


Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες (ΚΔ’ Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ΠΣΤ’, Ζ’ Πενθέκτης, ΚΒ’ Λαοδικείας και ΜΒ’ Καλχηδόνος, καταδικάζονται όσοι περιφρονούν την ιερότητα των ναών και τους μετατρέπουν σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων!!!


Επομένως ο καθιερωθείς ναός, ως ο ιερός βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, παραμένει αιωνίως ναός. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 966 του Ελληνικού Αστικού Κώδικος, οι καθιερωθέντες ναοί ως
ιερά πράγματα καθίστανται εκτός συναλλαγής. Ως συναλλαγή βεβαίως νοείται και η παραχώρηση χρήσεως, εφόσον και αυτή αποτελεί συνέπεια συμφωνίας ώστε να λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα εντός του ναού.


Ο βυζαντινός ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου έχει επισήμως καθιερωθεί κατά την κανονικώς προβλεπόμενη ιεροπραξία και λειτουργούσε ανελλιπώς από τον Ιανουάριο του έτους 379 μέχρι τον Οκτώβριο του 1590, όταν οι Τούρκοι βιαίως τον μετέτρεψαν σε τέμενος.


Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ο πρώτος Γενικός Διοικητής Στέφανος Δραγούμης με διάταγμά του τον ανεκήρυξε εθνικό μνημείο και το παραχώρησε, όπως αρχικώς ο Μέγας Θεοδόσιος, εις την ορθόδοξη λατρεία. 
Στις 5 Μαρτίου 1914, ο τότε Μητροπολίτης Γεννάδιος ετέλεσε τα θυρανοίξια του ναού που αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Σημειωτέον ότι καθ’όλην την βυζαντινήν περίοδον ο ναός ετιμάτο στους Αρχαγγέλους.
Το 1964 ο Μητροπολίτης Παντελεήμων ο Α’ έπηξε μαρμάρινο θυσιαστήριο και ετοποθέτησε σ’αυτό ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου.


Επομένως βάσει των Ιερών Κανόνων, που αποτελούν Νόμους του Κράτους, αλλά και του Αστικού Δικαίου, οι Κύριοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ επί του ιερού βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου και καταχρηστικώς ονομάζουν τον ιερόν ναόν ως «Ροτόντα», όνομα το οποίο έδωσε για πρώτη φορά ξένος περιηγητής το 1714!!!

Θεσσαλονίκη 18-02-2016

3 σχόλια:

Ibrahim S είπε...

Έτσι που βάλατε και τη φωτογραφία με το μιναρέ μια χαρά μου φαίνεται πως κάνει για πανεπιστημιακό τζαμί.

Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το τμήμα ισλαμικών σπουδών.
Και είναι μια λύση στο να φύγει το τζαμί από τη τωρινή άσχημη τοποθέτησή της στο υπόγειο της θεολογικής σχολής.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Μήπως θέλεις να σου ετοιμάσουμε και ένα χαρέμι με παρθένες και πιλάφι;
Να βοηθήσουμε να γευθείτε από τώρα τα αγαθά του ισλαμικού "παραδείσου";

Τα οθωμανικά σκυλιά είχαν μετατρέψει για αρκετούς αιώνες τον ιερό ορθόδοξο ναό σε τζαμί. Φτάνει τόση βεβήλωση.

Αν όμως συνεχίζεις να το ονειρεύεσαι,
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Δημήτρης Παπαδόπουλος είπε...

Ας είμαστε ρεαλιστές.
Ο πληθυσμός των μουσουλμάνων αυξάνεται.
Εδώ έχουμε έτοιμο χώρο που ήταν ήδη τζαμί. Μιναρέ έχει έτοιμο.
Το κράτος δεν έχει λεφτά για να κτίσει τζαμί.
Δεν βλέπω άλλη λύση.
Ίσως κάτι ξέρουν οι υπεύθυνοι και κρατάν το θέμα σε αναμονή.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.