" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αποκλειστικές φωτογραφίες από αναπαράσταση στα οχυρά της γραμμής Μεταξά (Ρούπελ και Ιστίμπεη)

Πριν από 75 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές των 21 οχυρών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση στους Γερμανούς εισβολείς, του διοικητή του Ρούπελ Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, εξακολουθεί να συγκινεί :
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται».
Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό.


Ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο Γ.Κ., που μετά από παράκληση μέλους της ομάδος μας, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, δέχθηκε να μας παραχωρήσει άμεσα ολόκληρο το αρχείο του από την 2ήμερη αναπαράσταση των μαχών στα οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη, της "γραμμής Μεταξά" (γράψαμε εδώ).

Επιλέξαμε τις παρακάτω φωτογραφίες να  παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας (περιλαμβάνονται φωτογραφίες από περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή)

Ιστολόγιο Ομάδας εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός":
















Και η αναπαράσταση της μάχης στα οχυρά:


















Δείτε περισσότερες φωτογραφίες :









Παράδοση και απόδοση τιμών από γερμανικό άγημα στους υπερασπιστές οχυρού :



για να θυμόμαστε την ιστορία:
Η φρουρά του Οχυρού (Ιστίμπεη) εξαιτίας των ασφυξιογόνων αερίων που είχαν διοχετευθεί στις υπόγειες στοές και της φλεγόμενης βενζίνης που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί υποχρεώθηκε στις 1600 ώρα της 7 Απριλίου να παραδοθεί. Αξιωματικοί και οπλίτες κατάκοποι, λυπημένοι, εξαντλημένοι από το διήμερο αγώνα, αλλά υπερήφανοι, γιατί έκαναν το καθήκον τους συλλαμβάνονται και οδηγούνται αιχμάλωτοι στο βουλγαρικό έδαφος, (Πετρίτσι, Άνω Τζουμαγιά), όπου παρέμειναν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αργότερα, μετά το Πρωτόκολλο Συνθηκολόγησης (9 Απριλίου 1941), οδηγήθηκαν στη μεθόριο και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι απώλειες της φρουράς του Οχυρού ανήλθαν σε 25 νεκρούς και 70 τραυματίες, και των Γερμανών ήταν πολλαπλάσιες.


Το οχυρό Παπαδοπούλα υπέκυψε στις 1900 ώρα της 8 Απριλίου μετά από ένα σκληρό τριήμερο αγώνα και παραδόθηκαν οι 3 αξιωματικοί και οι 120 άνδρες της φρουράς. Οι απώλειες ήταν 8 νεκροί. 

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της αντίστασης των οχυρών είναι αυτή του οχυρού Παλιουριώνες της Κερκίνης (Μπέλες), το οποίο παρέμεινε απόρθητο. Ωστόσο, στις 1730 της 9ης Απριλίου Γερμανοί κήρυκες πληροφορούσαν τη φρουρά για τη συνθηκολόγηση που είχε προηγηθεί. Ύστερα από την επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού αποφασίστηκε να γίνει η εκκένωση κατά τη διάρκεια της νύκτας. Εντωμεταξύ έλαβε τη διαταγή παράδοσης, η οποία έγινε στις 0900 της 10 Απριλίου.
Κατά την παράδοση ο Γερμανός Συνταγματάρχης παρέταξε έξω από το οχυρό γερμανικό τάγμα για απόδοση τιμών. Ο Διοικητής του οχυρού Ταγματάρχης Πεζικού Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου και η φρουρά βγήκαν από το οχυρό, πέρασαν ένοπλοι μπροστά από το γερμανικό τάγμα και «κλαμένοι» έφυγαν. Η γερμανική σημαία υψώθηκε στο οχυρό ΜΟΝΟ μετά την αποχώρηση των ηρωικών υπερασπιστών του, που τελικά οι απώλειές του ήταν 3 νεκροί. 

Οι απώλειες των άλλων οχυρών της Κερκίνης ήταν της Σπανής Πέτρας 18 και του Στηρίγματος 22 νεκροί. 
Ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις έγιναν και προς τους Διοικητές των οχυρών Οχυρό (Ιστίμπεη), Σπανή Πέτρα (Κελκαγιά) κ.ά.




















και 2 βίντεο :















Είναι ευκαιρία να αφήσουμε τα ταξιδάκια στο εξωτερικό και να ανακαλύψουμε και να αναγεννηθούμε από την ομορφιά της ελληνικής φύσης, της ορθόδοξης παράδοσης και της άγνωστης στους πολλούς ένδοξης  ιστορίας μας.

4 σχόλια:

Giannis Katseas είπε...

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!
Αλλωστε μην ξεχναμε τι ειπε ο Αδολφος Χιτλερ μεσα στο Ραιχσταγκ, απο ολους τους λαους που πολεμησαμε ΜΟΝΟ οι Ελληνες εδειξαν πραγματικη αυτοθυσια και περιφρονηση στο θανατο μπροστα το Ιερο Καθηκον να υπερασπιστουν την Πατριδα τους !!!

maria ruth είπε...

Αναμβισβήτητα μια εκπληκτική παρουσίαση τόσο μέσο των φανταστικών φωτογραφιών (που πρέπει να εκτήθονται σε εκθέσεις ανά όλη την Ελλάδα!!) όσο και των συμβαλλομένων που με τόσο πάθος τελειοποιούν την ανάμνηση, αυτή που προσπαθεί να μας επιβληθεί να μην έχουμε.... κι όμως πάντα οι λίγοι έκαναν την διαφορά στην ιστορία, στην ζωή, στην ύπαρξη μας!! Ζήτω στους Λεβέντες που τολμούν... διότι και σήμερα θέλει ανεβασμένο ψυχισμό, αφύπνιση νομικατική και πνευματική, δυναμικό, ισοροπιμένο συναισθηματισμό... διότι οι παγίδες είναι πολλές, η επικυνδυνότητα στο ιστορικό της κατακόρυφο... διότι σήμερα δέν φοράνε στολές στρατιωτικές... ειναι "αγράβατοι", "άθεοι", "απατρίς"!!

Spiros Mavroidis είπε...

Είναι 1η Ιουνίου .Εύχομαι στον Γιάννη, την Οικογένειά του και σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Γενος των ΕΛΛΗΝΩΝ ...Καλό μήνα,υγεία και,σύντομα, καλή Λευτεριά στην Πατρίδα μας. Νόμιζα ότι θα δω ένα, συνηθισμένου περιεχομένου, mail από τον Γιάννη. Τι μεγάλο λάθος. ΕΥΓΕ, πρώτα απ'όλα, στον ή τους εμπνευστάς αυτής της εκδηλώσεως. ΕΥΓΕ στο ιστολόγιο που φιλοξενεί αυτήν την εκδήλωση. ΕΥΓΕ,στους συμμετασχόντας στην εκδήλωση.Όσο υπάρχουν τέτοιοι ΕΛΛΗΝΕΣ,μου επιτρέπεται να ελπίζω. ΕΥΓΕ στον κ. Γ.Κ. του οποίου, δυστυχώς, δεν γνωρίζω το όνομα, στους εικονολήπτας και φωτογράφους. Τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να τυγχάνουν μεγαλυτέρας προβολής και όχι μόνον από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ιστολόγιον " Ο Παιδαγωγός" . Τα μάτια μου βουρκώνουν και , δεν ντρέπομαι να το πω, κλαίνε...Θαυμασμός και ζήλεια με διακατέχει. Γιατί να μην ζω εκείνη την εποχή... Άραγε είμαστε απόγονοι αυτών των ΕΛΛΗΝΩΝ ;
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ,ΖΗΤΩΣΑΝ ΑΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΪΚΟΥΣ ΜΑΧΗΤΑΣ.
Γιάννη, αδελφέ. Σε ευχαριστώ.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ο φωτογράφος "Γ.Κ.", του οποίου τις φωτογραφίες δημοσιεύσαμε, είναι ο Γιάννης Κατσέας (όπως φαίνεται εξ άλλου από το λογότυπο επάνω τους).

Επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα ο συντάκτης της ανάρτησης να επικοινωνήσει άμεσα μαζί του για να επιβεβαιώσουμε ότι δέχεται να εμφανίζεται το όνομα του στο ιστολόγιο μας,
γι αυτό μπήκαν μόνον τα αρχικά του.

Τον ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.