" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

«Ούτε μια τρύπα στο νερό»


Είναι κοινώς αποδεκτό πως το κυπριακό ζήτημα έχει περάσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. 
Τόσο οι δύο συναντήσεις του Μοντ Πελεράν, όσο και η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης, καταδεικνύουν την εμμονή από πλευρά της κυβέρνησης μας για τη συντομότερη εξεύρεση λύσης, υπό την ψευδαίσθηση της επανένωσης και απελευθέρωσης του νησιού μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 
Όλα αυτά όμως φαίνεται να περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές, έχουν στρέψει την προσοχή των ενδιαφερομένων προς άλλες κατευθύνσεις.Αρχικά, και εκ των πλέον σημαντικότερων γεγονότων, και για την Κύπρο αλλά και για το Διεθνή παράγοντα, είναι το «ΝΑΙ» του τουρκικού λαού στην επικράτηση του «Ερντογανισμού». 
Οι συνταγματικές αλλαγές που επεδίωξε ο νεοσουλτάνος, οι οποίες μέχρι το 2019 θα του εξασφαλίσουν περισσότερες εξουσίες, μπήκαν ήδη σε καμπή υλοποίησης. Ο τουρκικός λαός, τυφλωμένος από την εθνικιστική στάση που υιοθέτησε το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, υπερψήφισε τις συνταγματικές αυτές αλλαγές, σε μια μέρα που σήμανε την απαρχή για μια νέα εποχή γι αυτούς. Το αποτέλεσμα της κάλπης βέβαια νοθευμένο. Οι υποστηριχτές του «ΟΧΙ» κυνηγημένοι και στο βάθος, οι υποστηριχτές του δήθεν πραξικοπηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, διωκόμενοι.


Υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος, επανήρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ ΠτΔ και κατοχικού ηγέτη. 
Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής τρεις συναντήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως εποικοδομητικές από τον ΠτΔ. Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως νέες συμφωνίες που αφορούν δικαιώματα εγκατάστασης – διακίνησης – ιδιοκτησίας, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς και το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών όλων των κατοίκων του νεοσύστατου ομόσπονδου κράτους εντός Ε.Ε, πράγμα το οποίο έχει κατά τον Πρόεδρο συμφωνηθεί. Όσον αφορά τα δύο πρώτα, ο ΠτΔ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το ότι κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσοστό του 20% ως το μέγιστο ποσοστό εξασφάλισης πληθυσμιακής υπεροχής στο κάθε κρατίδιο. Εννοούμε με αυτό ότι για να θεωρείται πως το κάθε κρατίδιο θα έχει την πληθυσμιακή υπεροχή, οι ε/κ στο τ/κ κρατίδιο και οι τ/κ στο ε/κ δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20%. Σε περίπτωση που ξεπερνιέται το ποσοστό αυτό, η ψήφος των πολιτών εξαιτίας των οποίων ξεπερνιέται θα είναι σταθμισμένη.


Όλες βέβαια αυτές οι εξελίξεις περνούν όπως είπαμε πιο πάνω σε δεύτερη μοίρα καθώς απ’ ό,τι φαίνεται οι κομματικοί αρχηγοί, όπως και ο ΠτΔ ‘’χορεύουν’’ σε ρυθμούς προεδρικών εκλογών. 
Ήδη, τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, έχουν καταλήξει στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ
και τα υπόλοιπα κόμματα συνεχίζουν τις διεργασίες για ανεύρεση υποψηφίου. 
Από την πλευρά του ο ΠτΔ βιάστηκε να φορέσει τη φουστανέλλα στέλνοντας στον γενικό ελεγκτή την τροπολογία του δικού του κόμματος για τα κείμενα που θα διαβάζονται στα σχολεία. 
Να θυμίσουμε πως η εν λόγω τροπολογία ήρθε να αναιρέσει την προηγούμενη, με αφορμή το Ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αντιδράσεις του ψευδοηγέτη. Επιπλέον, έστειλε και επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να «παραπονεθεί» για τη στάση του Έσπερν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο ΠτΔ, υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις. Δεν τον ενόχλησε όμως καθόλου το ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια υποστηρίζει και εξυπηρετεί τουρκικές θέσεις και ξένα συμφέροντα.


Η συνολική κατρακύλα της φετινής χρονιάς δε θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχο τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος για πολλοστή φορά προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις. Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο άνθρωπός ο οποίος με την εκλογή του θεωρήθηκε ως ο καταλληλότερος για να λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε πως σε περίπτωση που γίνουν εξορύξεις φυσικού αερίου, θα υπάρξει ένταση στην περιοχή. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σαν επιστέγασμα σωρείας ασκήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με πραγματικά πυρά, στα ανοιχτά της Κύπρου, καθώς και ερευνών που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου από το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.


Εμείς με τη σειρά μας, θέλουμε να χαιρετήσουμε τη στάση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων αξιωματούχων, όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό. Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, ειδικά από ανθρώπους με τους οποίους ο ίδιος ο ΠτΔ συνομιλεί. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας βρήκαν τη δική μας πλευρά απροετοίμαστη και αμέτοχη καθώς ουδεμιά φορά η κυβέρνηση δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα τερματισμού των αλλεπάλληλων αυτών προκλήσεων. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής είναι και οι εν λόγω δηλώσεις. Έχουμε κάνει τόσες υποχωρήσεις στα πλαίσια ένδειξης καλής θελήσεως, έχουμε κάνει τόσες παραχωρήσεις στο βωμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που καταντήσαμε να δεχόμαστε απειλές από το πιόνι της Άγκυρας, το φερέφωνο του νεοσουλτάνου. Η τ/κ πλευρά υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας, αυξάνει τις απαιτήσεις της ολοένα και περισσότερο. Θέλει τον τόπος μας, θέλει τα χωριά μας, θέλει τα σπίτια μας, θέλει τις περιουσίες μας, θέλει νομιμοποίηση του παράνομου ψευδοκράτους. Τώρα θέλει και τη θαλάσσια περιοχή και τον πλούτο μας. Μετά τη λύση πολύ πιθανό να θελήσει και τα εσώρουχα μας, τα οποία ο κύριος Αναστασιάδης δε φαίνεται να έχει πρόβλημα στο να τα παραχωρήσει. Κατάντημα!!! Διερωτόμαστε πάντως πώς μπορούν να περνούν απαρατήρητες τέτοιου είδους δηλώσεις, την ίδια ώρα που το κλίμα στη Μεσόγειο έχει οξυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό.


Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης έχουμε εκφράσει πολλάκις τις θέσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όλες αυτές οι τραγελαφικές εξελίξεις γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα δεν είναι καθόλου τυχαίες. Όπως τυχαίες δεν είναι ούτε οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Είναι στον άνθρωπο, όσα παραπάνω παίρνουμε τόσα παραπάνω ζητούμε. Το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση. Η εδραίωση της ΔΔΟ ως βάση λύσης και το πλασάρισμα της στον λαό ως τη μόνη εφικτή, ήταν η απαρχή των αμέτρητων υποχωρήσεων και παραχωρήσεων. Μετά από 43 χρόνια κατοχής το μόνο που καταφέραμε είναι να κάνουμε μια τρύπα στο νερό και αυτή υπό συνεχείς απειλές και προκλήσεις. Και για να κατανοήσουμε καλύτερα που έχουμε καταντήσει σαν λαός, ούτε μια τρύπα στο νερό μας δεν μας αφήνουν να κάνουμε. Η πατρίδα, κύριοι, δε σώζεται από μειοδότες, ψηφοθήρες πολιτικάντηδες και η Ελευθερία δεν παίζεται σε παρτίδα υποχωρήσεων και αποδοχών. Κατακτάται με κόπους, με θυσίες, με πείσμα, με σωστή στρατηγική, με αξιοπρέπεια, 
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ. Δεν θέλουμε μια δήθεν επανενωμένη Κύπρο. Θέλουμε μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και θα πολεμούμε ανέκαθεν γι αυτήν.


Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυριο ειναι η επετειος της γενοκτονιας των ελληνων του ποντου.

FREE GREEK PONTOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

διπλον τριπλον θα παρωμεν
ατο που μας επαρθεν!!!!!!!!!!!!!!!
ο ποντον ολον και το καρς
τεμετερα θα γινε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=UN7gMz31roc

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.