" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Εκδηλώσεις ΜΕΣΑ στην ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ για την 103η επέτειο Αυτονομίας της Β.Ηπείρου. Εκδήλωση και στο ακριτικό Δελβινάκι. Πλούσιο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.

103 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα (17 Φεβρουαρίου 1914)
και την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαΐου 1914),
που παραχωρούσε καθεστώς Αυτονομίας στην Βόρειο Ήπειρο μας.Αντιπροσωπεία μελών του Ιερού Λόχου 2012, βρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν
  • στο ακριτικό Δελβινάκι (από την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης) αλλά και 
  • ΜΕΣΑ στη Βόρειο Ήπειρο, στο μνημείο του οπλαρχηγού Θύμιου Λώλη, στην Κρανιά των Αγίων Σαράντα!
Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Ιερός Λόχος 2012
Έφεδροι και Φίλοι των ειδικών Δυνάμεων
Περιγραφή από την ιστοσελίδα του Εθνικού Συλλόγου Βόρειος Ήπειρος 1914 :

Συγκινητική, γεμάτη παλμό και με μηνύματα αγωνιστικότητας ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη, στην κεντρική πλατεία του χωριού Κρανιά, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, για την 103η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Στην εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914» και την σημαντική υποστήριξη της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), έδωσαν το παρόν δεκάδες Βορειοηπειρώτες όλων των ηλικιών, αψηφώντας την τρομοκρατία αλλά και το προκλητικό μποϊκοτάρισμα των μειονοτικών πολιτικών φορέων και κομμάτων που ο λόγος ύπαρξης τους είναι η συμμετοχή στην αλβανική εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών ήταν και ο Διαχειριστής της Επαρχίας Μεσοποτάμου Γιάννης Χαρίσης. 
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο μαθητής του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου Γρηγόρης Κούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η συγκέντρωση αυτή ήταν καθόλα νόμιμη βάσει του Άρθρου 7 της Σύμβασης – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, που αποτελεί και νόμο του αλβανικού κράτους και το οποίο προβλέπει "την εξασφάλιση σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα του σεβασμού του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συναιτερισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας".


Ο π. Χαράλαμπος τέλεσε το τρισάγιο στη μνήμη των μελών της κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου και των Ελλήνων Αγωνιστών του 1914 και στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Καλυβάς διάβασε ένα σύντομο χρονικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα που οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. "Σήμερα 103 χρόνια μετά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οφείλουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να βασίζουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα μας για επιβίωση στην πατρική μας γη πάνω στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Με το να θέτουμε την επαναφορά του σε ισχύ, δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από το να τιμήσει το αλβανικό κράτος την ίδια την υπογραφή του", 
συμπλήρωσε ο κ. Καλυβάς.


Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης είχε ο παλαίμαχος Ελληνοδιδάσκαλος, συγγραφέας και σύγχρονος αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος κ. Ευάγγελος Παπαχρήστος, όπου περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στον χώρο της Βορείου Ηπείρου, με την συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της περιοχής.
Ο κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στο δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών να έχουν καθεστώς αυτονομίας όπως ισχύει και για πολλές άλλες εθνικές μειονότητες ανά την Ευρώπη. Την τοποθέτηση εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" έκανε ο κ. Μόντης Κολίλας, σημειώνοντας ότι το αίτημα για την αυτονομία έχει προβληθεί από την πλευρά του φορέα τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όσο και σε Συνδιασκέψεις του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία. 
Ο κ. Κολίλας τόνισε ότι 
"όσο δεν διεκδικούμε και δεν απολαμβάνουμε καθεστώς αυτονομίας, τόσο θα αφανιζόμαστε από τον τόπο μας, έως ότου καταντήσουμε σαν τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας και θα αναφέρουμε της Βόρειο Ήπειρο ως άλλη μία χαμένη πατρίδα".Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ, ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης σημειώνοντας την αμείωτη συμπαράσταση της ιστορικής οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό, προς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ακολούθησε κατάθεση κοινού στεφάνου από την ΣΦΕΒΑ και τον ΕΣΒΗ 1914 από την μαθήτρια Ευθυμία Παππά. 

Η δασκάλα από την Κρανιά κυρία Μαρίνα Καϊση απήγγειλε ένα συγκινητικό ποίημα για την Βόρειο Ήπειρο, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Πύλιου απέδωσε με δυναμισμό τον Ύμνο της Αυτονόμου Ηπείρου.

Όλοι μαζί στη συνέχεια τραγούδησαν το "Έλληνες ενωμένοι αγωνιστείτε" προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους μεγαλύτερους σε ηλικία. 

Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η ατμόσφαιρα δονούνταν από τα συνθήματα των νέων υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η ηρωική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. 

Περιγραφή από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ:


Εκδήλωση στην Κρανιά 

στο μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου ΛιώληΜε την συμμετοχή κατοίκων της Κρανιάς, μαθητών σχολείων, αντιπροσωπειών από την Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, και με διοργανωτή τον
Εθνικό Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914», στο κέντρο της Κρανιάς εκεί που υψώνεται το μνημείο του καπετάνιου Θύμιου Λιώλη, υπενθυμίστηκε η 103η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.


Μετά από το τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής των αγωνιστών και πρωτεργατών του ηρωικού αυτού έπους, από τον πατήρ Χαράλαμπο, ακολούθησε ομιλία από τον κ. Βασίλη Καλυβά για το ιστορικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 που έφερε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.


Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Βόρεια Ήπειρο, τονίζονταν πως όχι μόνον δεν υλοποιήθηκε το Πρωτόκολλο αυτό, αλλά παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συστηματικά τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.


Ο κ. Μόντης Κολίλιας παρουσίασε την επίκαιρη τοποθέτηση του Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914», τις προσπάθειες του Συλλόγου για να φέρει στο προσκήνιο το θέμα αυτό, ιδίως στα Διεθνές Φόρουμ.


Εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης χαιρέτησε ο Πρόεδρός της κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ένα λεπτό σιγή για τους εκλιπόντες.


Η Δασκάλα Μαρίκα Καΐση απήγγειλε ένα δικό της ποίημα αφιερωμένο στην Βόρεια Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες, που την άφησαν στο έλεος της τύχης, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Πύλιου του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου απήγγειλε τον ύμνο της Αυτόνομου Βορείου Ηπείρου.


Η δραστηριότητα έληξε με το τραγούδι «Πανάρχαια χώρα» και τον εθνικό μας ύμνο.
Εκδήλωση στο ηρωικό Δελβινάκι


Και στο Δελβινάκι, όπως κάθε χρόνο, ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο Καθεδρικός Ναός και η πλατεία μπροστά του, ήταν κατάμεστα. Ήρθαν εδώ νέοι της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α από την Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα και Σέρρες, Βορειοηπειρώτες, κάτοικοι του Δελβινακίου, μα και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέστη ιερό μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους πεσόντες αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, το 1914, και γενικά όσοι έπεσαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Ακολούθησε μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνου, από τον Σεβασμιότατο Ανδρέα, στον τάφο του αοιδίμου Βασιλείου και υπό τα ισχυρά συνθήματα των νέων ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας μίλησε για την σημασία της επετείου, την κατάσταση σήμερα στην Βόρεια Ήπειρο και γενικά στα Βαλκάνια ολοκληρώνοντας πως η λέξη «αυτονομία» πλέον έχει χάσει την σημασία και της και ήρθε η ώρα της ένωσης της Βορείου Ηπείρου με τον εθνικό κορμό.


Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ανδρέα, ακολούθησε ειρηνική πορεία στην πλατεία του Δελβινακίου μέχρι το Ηρώο της ηρωικής κωμόπολης του Δελβινακίου, όπου
κατατέθηκε στεφάνι και ψάλλει ο εθνικός μας ύμνος.

Η εκδήλωση έληξε με την ανάγνωση και την έγκριση του Ψηφίσματος.


Φωτογραφίες :
Ιερός Λόχος 2012
Έφεδροι και Φίλοι των Ειδικών Δυνάμεων


Διαβάστε και το Δελτίο Τύπου-Ψήφισμα, στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης εδώ.Νεότερη ενημέρωση:
Διαβάστε:
Απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες και την στοχοποίηση προσώπων από αλβανικά ΜΜΕ - Αποκαθιστούμε την πραγματικότητα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν ντρέπεστε;;
Συμμετείχατε σε εκδηλωσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης, ο οποίος μνημονεύει τον αιρετικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο! Και δεν έχει μιλήσει εναντίον της ληστρικής Συνόδου της Κρήτης!
Γίνατε συγκοινωνοί της μολυσματικής παναιρέσεως του Κολυμπαρίου!
Αποδειχτήκατε κατώτεροι των περιστάσεων και ότι μόνο για διαδικτυακή επανάσταση είστε!
Ενώ γνωρίζετε πολύ καλά, ποιος άνθρωπος κινεί τα νήματα στην Δρυινούπολη, γίνατε υποτακτικοί της δεσποτοκρατίας και της παπικής συμπεριφοράς!
Αντί να οργανώσετε διαμαρτυρίες για την σιωπηρή συνενοχή του Μητροπολίτου, πήγατε να γλύψετε και να φανείτε τα καλά πρόβατα της Ορθοδοξίας! Και ότι μόνο μέσω του πληκτρολογίου είστε ικανοί να κυνηγάτε αιρέσεις και φαύλες καταστάσεις.
Άλλο ένα συστημικό, κονδυλοφόρο ιστολόγιο της νέας τάξης πραγμάτων αποκαλύφθηκε!
Αιδώς αργείοι!
Ορθόδοξοι πολίτες Ελλάδος

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Σοβαρέψουν κύριε "Ορθόδοξοι Πολίτες Ελλάδας".

Πρόκειται για αναδημοσίευση άρθρου του Ιερού Λόχου 2012, που περιέχει άλλα 2 άρθρα συλλόγων που συμμετείχαν (Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 και ΣΦΕΒΑ).

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο Αυτονομίας γίνονται για να τιμήσουμε τους πεσόντες και να διεκδικήσουμε το εθνικό μας αυτό δικαίωμα και εκτός από τον Μάϊο (υπογραφή Πρωτοκόλλου Κέρκυρας που έδινε καθεστώς Αυτονομίας στους Βορειοηπειρώτες), γίνονται και τον Φεβρουάριο κάθε χρόνο (επέτειος έναρξης του ένοπλου Αυτονομιακού Αγώνα) και φυσικά δεν είναι τσιφλίκι κανενός δεσπότη.
Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το σχόλιο μας εδώ.


Αφού προκαλείς όμως και μας μέμφεσαι, σε ενημερώνουμε ότι μέλος της ομάδος μας μετείχε στις εκδηλώσεις στο Δελβινάκι.
Επειδή ακολουθεί την ορθή οδό της διακοπής μνημόνευσης, ΔΕΝ μπήκε στον ναό καθ' όλη τη διάρκεια της ακολουθίας, επειδή ακριβώς μνημονευόταν ο αιρετικός (οικουμενιστής) Βαρθολομαίος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο ηρώο της κωμόπολης όπου κατέληξε η αγωνιστική πορεία και διαβάστηκε το ψήφισμα, έτυχε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.
Επειδή γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, ο μητροπολίτης του έδωσε το χέρι του, για να τον προσκυνήσει. Το μέλος μας του είπε ότι δεν μπορεί να φιλήσει το χέρι του γιατί πριν λίγο είχε μνημονεύσει τον οικουμενιστή Βαρθολομαίο, κάτι που φυσικά αιφνιδίασε τον δεσπότη.
Ήταν προσωπική απόφαση του μέλους μας, κυριολεκτικά αντίδραση της στιγμής, δεν υπήρξε κάποια καθοδήγηση ούτε εκπορεύεται από κάπου ως "γραμμή". Εκ των υστέρων μαθαίνοντας το περιστατικό, επαινούμε το μέλος μας για την στάση του αυτή.
Πρέπει να βοηθήσουμε τους δεσποτάδες μας να συνειδητοποιήσουν την πτώση τους.


Το αιχμηρό σχόλιο μας για τον μητροπολίτη Ανδρέα, το γράψαμε πριν 2-3 μέρες, εδώ: http://opaidagogos.blogspot.gr/2017/05/blog-post_68.html
Διαβάστε το και μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα.


Αφού ο π.Ανδρέας επέλεξε να ενημερώνεται και να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μόνον μέσω ενός λαϊκού και εδώ και πολύ καιρό δεν απαντάει στα εμαιλ και στα τηλέφωνα μας (σε κάποιες περιπτώσεις τα έλαβε, τις υπόλοιπες δεν το γνωρίζουμε, πάντως σίγουρα τα κοινοποιούμε στο επίσημο εμαιλ της μητρόπολης και συνεργατών του), η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του.
Αναδείξαμε το θέμα στο παρελθόν έγινε παρέμβαση ακόμη και μητροπολιτών για την ιδιόρυθμη αυτή επιλογή του (να κάνει ουσιαστικά κουμάντο στην μητρόπολη ένας λαϊκός), δεν φάνηκε τελικά να έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα.

Αυτά κύριε "Ορθόδοξοι πολίτες Ελλάδος"
και μην βιάζεσαι να κατηγορήσεις. Άνθρωποι είμαστε, φυσικά κάνουμε λάθη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάναμε το χρέος μας στο έπακρο. Και τους αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα τιμήσαμε και στον δεσπότη μιλήσαμε (παρουσία -αναγκαστικά- και του συγκεκριμένου λαϊκού).

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.