" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Νωρίς την Αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.

Νωρίς την Αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κύπρου από το αγγλικό Στέμμα και την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση. 

Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου ότι σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων, από το ΑΚΕΛ (σχόλιο Παιδαγωγού: ΑΚΕΛ είναι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Έπαιξε άθλιο προδοτικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, καταδίδοντας αγωνιστές της ΕΟΚΑ στους Εγγλέζους). 

Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.
Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. 

Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956. 

Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα», ένα κοιμητήριο που είχαν κατασκευάσει οι Άγγλοι στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα κελιά των μελλοθάνατων και την αγχόνη.

το είδαμε εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιας και στο αρθρο παραπανω, περι 4ου μνημονιου, ηρθε ο λογος και στους "πατριωτες" της νδ, να πουμε οτι οι 4 νεκροι που αναφερει το πρωτοσελιδο της εφημεριδας αυτου του αρθρου ειναι απ τη βιαιη καταστολη των αντιδρασεων που διεταξε ο "εθναρχης" Καραμανλής...

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

"ΑΚΕΛ είναι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Έπαιξε άθλιο προδοτικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, καταδίδοντας αγωνιστές της ΕΟΚΑ στους Εγγλέζους".

Ας γράψει όποιος θέλει πότε το ΚΚ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ;

Τους αγώνες αυτού του κόμματος, της αριστεράς των κομμουνιστών τιμούν οι νεοδημοκράτες και οι λοιποι πασοκοι που το παιζουν δεξιοι η φιλελεύθεροι σήμερα.

Ας γράψει κάποιος τι προσέφεραν στην Ελλάδα μας , έστω και το παραμικρό!
Αυτοί είναι που τους παραδώσε άσπιλους αμόλυντους ο Καραμανλής στους Ελληνες της μεταπολίτευσης και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Προχθές ενας αριστερός μου είπε εντάξει για τους συνταγματάρχες δεν έκλεψαν αλλά χάσαμε την μισή Κύπρο.

Σκέψου πόση παραπληροφόρηση υπάρχει.
Αφενός οι αριστεροί μάχονταν ενάντια στην ένωση Ελλάδος Κύπρου στο πλευρό των Αγγλων και αρα δεν δικαιούνται δια να ομιλούν και αφετέρου την Κυπρο την παρέδωσε στους Τούρκους η μεταπολίτευση ...του κείται μακράν.

Εάν δεν υπήρχε η παραπληροφόρηση ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ
ΜΠΛΕ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΚΟΚΚΙΝΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΟΙ Η ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟΣ
ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΖΙ!

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟΛΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΓΝΟΙΑ...Η ΑΝΟΙΑ...Η ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ


Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.