" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Η Πατερική Θεολογία» και οι «ερμηνευτικές (μεταπατερικές) σχολές», που δεν βλέπουν τον Οικουμενισμό στις Μητροπόλεις τους. Το σχόλιο μας.

Διαβάσαμε ένα κείμενο του συναδέλφου κ.Σακαλάκη (το παραθέτουμε ολόκληρο ακολου΄θως). 


Στο τέλος προτείνει:
"Είναι ανάγκη, οι «Ανώνυμοι» των ιστολογίων, να εμφανίσουν ένα νέο, επώνυμο πρόσωπο, Ορθόδοξης αντίστασης στην παναίρεση του Οικουμενισμού."

Η απάντηση μας:
Σε τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει αυτό;
Θα χρειαστεί πχ να είναι υποψήφιοι με κάποιο κόμμα και χρειάζεται ο κόσμος να τους μάθει; Μάλλον όχι.




Υπάρχουν "μπροστάρηδες" του αντι-οικουμενιστικού αγώνα; 
Σίγουρα υπάρχουν, Κάποιοι από αυτούς παίρνουν το ρίσκο να γράψουν επώνυμα. Ειδικά όταν είναι ρασοφόροι, τότε ο εχθρός λυσσά, αφρίζει το στόμα του .. από το μένος..
Υπάρχουν κάποιοι ιερείς που απέδειξαν στην πράξη την ομολογία τους. 
Για να μην κρυβόμαστε, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι απέδειξαν μέχρι τώρα την δειλία τους




Κάποιοι άλλοι, άμαθοι στον πόλεμο, και έχοντας "άμαθα" και τα "παιδιά" τους, προσπαθούν να τα "συμβιβάσουν":
Εγώ "διέκοψα" την μνημόνευση αλλά εσείς να πηγαίνετε "σε ευλαβείς ιερωμένους" 
(ΣΧΟΛΙΟ: νέα "πατερική" γραμμή είναι αυτή; 2000 χρόνια στην Ορθοδοξία, έτσι σύστηναν οι πατέρες; Αυτοί δεν είχαν λόγους να επικαλεστούν την "οικονομία"; Αυτοί δεν είχαν επιπτώσεις όταν διέκοπταν την μνημόνευση του επισκόπου τους λόγω αίρεσης; Αυτούς δεν τους έπαιρναν τους ναούς; Για θυμηθείτε, σε τι ναό λειτουργούσε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος; Αυτός γιατί δεν προέτρεπε τους πιστούς να πηγαίνουν "να λειτουργηθούν" αλλού;)
Να πηγαίνουν λοιπόν μας λένε, σε "ευλαβείς ιερωμένους" (που μνημονεύουν τους αιρετικούς) "να εξομολογείστε .." 
Ε, κι όταν τους καθαιρέσουν (γιατί θα τους καθαιρέσουν, εδώ καθαίρεσαν τον Σωτηρόπουλο που ήταν λαϊκός), τότε γιατί να επιστρέψουν στον "καθηρρημένο" ιερέα που δεν θα έχει εκκλησία, που "δεν" θα έχει και "μητρόπολη" (όπως είπε ειρωνικά για παλαιότερους αποτειχισθέντες) και να μην μείνουν στους ευλαβείς;  
Που "έχουν έγκυρα μυστήρια";
Τα "έγκυρα μυστήρια" πατέρες, είναι για όσους έχουν άγνοια της αίρεσης. Για τους γέροντες που δεν άκουσαν τίποτε και για τα μωρά. Όχι για τους δειλούς που εν γνώση τους συνκοινωνούν με την αίρεση.

Αλλά όταν οι ίδιοι οι "διακόψαντες" (υποτίθεται) την μνημόνευση, ομολογούν ότι συνεχίζουν (έστω κ σπάνια) να "εκκλησιάζονται" εκεί που μνημονεύονται οι αιρετικοί επίσκοποι και πατριάρχες, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι την τραγικότητα του "εγχειρήματος".





Χρέος των ιστολογίων είναι να αναδεικνύουν την αλήθεια. Χωρίς "ανταμοιβές". 
Εξ άλλου οι μόνες "ανταμοιβές" σήμερα, θα ήταν διώξεις, οπότε στην παρούσα χρονική συγκυρία η ανωνυμία διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό τους συναγωνιστές.


Κατά τα άλλα, πως να μην συμφωνήσουμε με όλο το υπόλοιπο κείμενο του κ.Σακαλάκη, που λίγο πριν το τέλος επισημαίνει :
"Αυτές οι Οργανωσιακές αδελφότητες και οι «ερμηνευτικές σχολές», που αγαπούν τη γραφή και το κήρυγμα, δεν βλέπουν τον Οικουμενισμό στις Μητροπόλεις τους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη με τον επίσκοπο κ. Άνθιμο;"

Ομάδα εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"



Είναι αλήθεια, ότι οι βαθύτερες και καθολικότερες ερμηνείες των Αγιογραφικών αληθειών οφείλονται στους Πατέρες. Η θεολογία τους υπερβαίνει τα όρια των επιστημονικών μεθόδων και βυθίζεται στη μυστική κοινωνία με το Θεό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνήθηκαν τη γνώση – επιστήμη.
Το θεολογικό πνεύμα – συνείδηση των Πατέρων συγκροτείται στην αναζήτησης της Θεϊκής αλήθειας, στηριζόμενο κυρίως στην Πίστη, αφήνοντας κατά μέρος εκείνες τις ανθρώπινες λογικές, που δεν έχουν θέση στην περιοχή – χώρο της Εκκλησίας.
Η κατανόηση των αληθειών της Γραφής εξαρτάται και από την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου.
Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος γράφει σχετικά: «Τοις λόγοις των μυστηρίων, των εν τη Θεία Γραφή μη προσεγγίσης, χωρίς ευχής και αιτήσεως της παρά Θεού βοηθείας» (Ευεργετινός, τόμος Δ, Σελ. 311).
Την Κυριακή των Πατέρων η Εκκλησία ψάλλει (στιχηρά των Αίνων): «Εισδεξάμενοι την νοητήν λαμπηδόνα του Αγίου Πνεύματος» απεκάλυψαν το «μυστήριο της θεολογίας» και τούτο «Τρανώς παρέδωκαν τη Εκκλησία» (Δοξαστικό Αίνων).
Η σημερινή Ακαδημαϊκή (πανεπιστημιακή) θεολογία δεν έχει γνώμονα τις σταθερές των Πατερικών παραδόσεων. Δεν αποτελεί μια θεολογική δύναμη αποτροπής του Οικουμενισμού. Τείνει σταδιακά στην Προτεσταντική θέση: Μόνο η Αγία Γραφή (Sola Scriptura) βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε παράδοσης.
Σε διδακτορικές διατριβές βλέπουμε, ο Μ. Αθανάσιος να αποκαλείται «Ακραίος Αλληγοριστής», ενώ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος τον αποκαλεί «ο αγιώτατος οφθαλμός της Οικουμένης». Από τη στιγμή που
η Εκκλησία στα πρώτα της βήματα έπρεπε να οργανωθεί θεολογικά, την ανάγκη πνευματικής – θεολογικής ηγεσίας την κάλυψε η Πατερική Θεολογική λειτουργία, πρακτικά και θεωρητικά.
Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, οι Πατέρες, στα όρια της Εκκλησίας ανέλαβαν τον ανώτατο έλεγχο της θεολογικής οργάνωσης και λειτουργίας της ενώ παράλληλα αντίκρυσαν τα μεγάλα θεολογικά προβλήματα με την καθολική αντίληψή της.
Οι φωτεινότερες πνευματικές συλλήψεις τους (στην άσκησή τους) και η στάση τους απέναντι στην αιρετική αδιαλλαξία, έγιναν ο πνευματικός διευθυντικός άξονας της Εκκλησίας. Η πνευματική ευημερία του Εκκλησιαστικού σώματος έναντι του Θεού, οφείλεται στους Αγίους Πατέρες. Διαχρονικά, όλες οι κοινωνικές τάξεις και όλες οι ηλικίες μέσα στον Ορθόδοξο χώρο, χρησιμοποιούν τις προσευχές τους, τις ακολουθίες τους, την πρακτική τους. Έχουν οριοθετήσει Αγιογραφικά τα σύνορα της Εκκλησίας για αιώνες και έκτοτε, η Εκκλησιαστική ζωή βηματίζει στις γραμμές τους, ως μία διαρκής σύνοδος κλήρου και λαού. Αποτελούν – εκπροσωπούν, οι Πατέρες την θεολογική πλευρά της γενικότερης Εκκλησιαστικής αντίληψης.
Μέσα στην πορεία αυτή, για παράδειγμα, η αλληγορία της ξηρανθείσης Συκής (Συναγωγής), δεν έχει τη διαχρονική έγκριση της Εκκλησίας; Ίσως στις μέρες μας, λόγω της οικουμενιστικής αποστασίας της θεσμικής Εκκλησίας, η Ορθόδοξη υμνολογία της Μ. Εβδομάδος «αναθεωρηθεί»!
Να υπογραμμίσουμε, ότι η «σύγχρονη» ερμηνευτική υφίσταται διάθλαση πνευματική και απορρίπτει την διδασκαλία (αλληγορία) πολλών Πατέρων.
Η δε αρνητική κριτική (φιλοσοφία, υλισμός, ιδεαλισμός), την αλληγορία της Συκής την αντιμετωπίζει ανθρωποκεντρικά, ως μυθολογική ιστορία, χωρίς μεστό νόημα. Αναντίρρητα, με μόνη τη δύναμη της λογικής όρασης έχουν δημιουργηθεί πολλές ερμηνείες και, το χειρότερο, εκατοντάδες «εκκλησίες», είδωλα εκκλησιών κατά τον άγιο Αμφιλόχιο, επίσκοπο Ικονίου.
Απορρίπτει επίσης η «σύγχρονη» ερμηνευτική τη διδασκαλία των Πατέρων για το «Άσμα Ασμάτων».
Το υποβιβάζουν στα επίπεδα του εμπαθούς ανθρώπινου έρωτα. Η Εκκλησία οικειώθηκε το βιβλίο ως ιερό, διότι εκφράζει αλληγορικά τον αμοιβαίο έρωτα Θεού και πιστής ψυχής, Θεού και Εκκλησίας. Χωρίς αυτή την αλληγορία δεν θα ήταν δεκτό στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν, τόσοι Πατέρες να σφάλλουν, όπως: Θεοδώρητος Κύρου, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, Άγιος Επιφάνιος Κύπρου και η Ε΄ Οικ. Σύνοδος.
Στην σύγχρονη επανέκδοση ερμηνείας της Θ. Λειτουργίας (1651) στο στίχο «Ου φίλημά σοι δώσω, καθάπερ ο Ιούδας» διαβάζουμε: «Το φίλημα, λέγει, οπού εγώ τώρα σου δίδω δια της φρικωδεστάτης σου ταύτης Μεταλήψεως, σου το τάσσω, Υιέ του Θεού και Θεέ μου, όχι δόλιον, όχι μαθητού φίλημα προδότου, αλλά φίλημα καθαρόν, φίλημα γνήσιον, φίλημα τεταπεινωμένον, συντριβής και κατανύξεως· «φίλημα ου στομάτων συνάφειαν, αλλ’ ευσεβούς ψυχής και σου του Θεού Λόγου Κοινωνίαν», εξηγείται  ο Θεοδώρητος εις το Άσμα των Ασμάτων».
«Ουδέ γαρ σοφίας ανθρωπίνης δείται η Θεία Γραφή προς την κατανόησιν των γεγραμμένων, αλλά της του πνεύματος αποκαλύψεως» (Ομιλία ΚΑ΄ στη Γένεση), παρατηρεί ο Ιωάννης Χρυσόστομος.
Η Ερμηνευτική παρατήρηση – εξήγηση του Ι. Χρυσοστόμου στο χωρίο «Ατινα εστίν αλληγορούμενα» (Γαλ. Δ΄ 24), επιβεβαιώνει την Αγιοπνευματική υπόσταση της ερμηνείας του.
Αφού ο Ι. Πατήρ διατρέχει την ιστορική εικόνα και τη θεολογική αναφορά του Απ. Παύλου στις προδιατυπώσεις της Π. Διαθήκης (Σάρα - Αγαρ), έρχεται στον Προφήτη Ησαΐα και ερμηνεύει την αλληγορία (όπως την χαρακτηρίζει).
Τονίζει σχετικά: «Τις ουν η στείρα και τις η έρημος προ τούτου; Ουκ εύδηλον (φανερό) ότι η εξ εθνών Εκκλησία της του Θεού γνώσεως απεστειρημένη; Τις δε η του άνδρα έχουσα, ουκ εύδηλον ότι η συναγωγή;».
Αλήθεια, από πού πληροφορήθηκε ο Ι. Πατήρ, ότι πρόκειται για την «εξ Εθνών Εκκλησία» και για την «συναγωγή»;
Αναμφίβολα, το αόρατο χρονολόγιο της Ερμηνείας του είναι καρπός φωτισμού, νήψεως και προσευχής.
Σήμερα, οι «ερμηνευτικές σχολές» και οι Οργανωσιακές εκφράσεις της (Αδελφότητες, Σύλλογοι), γιατί σιωπούν στην Μετα-πατερικότητα της θεσμικής Εκκλησίας, που ψήφισε θετικά – υπέρ της «ψευδο-συνόδου» της Κρήτης;
Γιατί οι «Ερμηνευτικές σχολές», ορισμένων πανεπιστημιακών διδασκάλων, που ερευνούν σε βάθος τη Γραφή (όπως ισχυρίζονται), δεν την υπερασπίζονται έναντι του Οικουμενισμού που την διαστρεβλώνει;
Αυτές οι Οργανωσιακές αδελφότητες και οι «ερμηνευτικές σχολές», που αγαπούν τη γραφή και το κήρυγμα, δεν βλέπουν τον Οικουμενισμό στις Μητροπόλεις τους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη με τον επίσκοπο κ. Άνθιμο;
Η Αγία Γραφή δεν ομιλεί περί φανερής ομολογίας και κολάσεως;

ΝΙΚΟΣ Ε. ΣΑΚΑΛΑΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ


33 σχόλια:

sotirio είπε...

Διαβάζω"....Που "έχουν έγκυρα μυστήρια";
Τα "έγκυρα μυστήρια" πατέρες, είναι για όσους έχουν άγνοια της αίρεσης. Για τους γέροντες που δεν άκουσαν τίποτε και για τα μωρά. Όχι για τους δειλούς που εν γνώση τους συνκοινωνούν με την αίρεση..."

Υποστηρίζω δημόσια απο το 2003 οτι "." Ως γάρ τό φώς από τού σκότους κεχώρισται,ούτως και η ορθόδοξος μετάληψις τής αιρετικής κοινωνίας' η μεν γαρ φωτίζει,η δε σκοτίζει,και η μεν ενοί τω Χριστώ,η δε τω διαβόλω,και η μεν ζωοποιεί την ψυχήν,η δε θανατοί "
Την ιδία άποψη υποστηρίζει και ο Ο Μοναχός Μακάριος Κουτλουμουσιανός με ανάρτηση στο https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-295080927531023/
Οπου αναφέρει
" ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ.
"Θεία Χάρις και Θεία Μυστήρια υπάρχουν και εκτός εκκλησίας "!
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης αναφέρει:
"Όπου δεν υπάρχει το ορθόδοξο δόγμα ,η Εκκλησία δεν είναι σε θέση να αποφανθεί περί της εγκυρότητας των Μυστηρίων.
Κατά τους Πατέρας,το ορθόδοξο δόγμα ουδέποτε χωρίζεται απο την πνευματικότητα.
Όπου υπάρχει εσφαλμένο δόγμα,υπάρχει εσφαλμένη πνευματικότητα και αντιθέτως.
Πολλοί χωρίζουν το δόγμα απο την ευσέβεια.
Αυτό είναι σφάλμα.
Οταν ο Χριστός λέγει"γίνεσθε τέλειοι όπως ο Πατήρ",σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει κανείς ποιά είναι η έννοια της τελειότητας.
Το κριτήριο της εγκυρότητας των Μυστηρίων για μας τους Ορθοδόξους είναι το ορθόδοξο δόγμα,ενώ για τους ετερόδοξους είναι η αποστολική διαδοχή.
Για την ορθόδοξη παράδοση δεν αρκεί να ανάγουμε την χειροτονία στους Αποστόλους,αλλα να έχουμε ορθόδοξο δόγμα.
Ευσέβεια και δόγμα είναι μια ταυτότητα και δεν χωρίζεται.
Όπου υπάρχει ορθή διδασκαλία,υπάρχει και ορθή πράξη.
Ορθοδοξία σημαίνει ορθή δόξα και ορθή πράξη".

sotirio είπε...

και συνεχίζει
" ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΥΔΙΤΟΥ,
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.
" Η μνημόνευσις και μόνου του αιρετικού επισκόπου αποτελεί μολυσμό και στερεί την Ορθοδοξία σε αυτόν που τον μνημονεύει , ενώ η εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετικούς μας χωρίζει παντελώς απο τον Χριστό ( Επιστολή ροδ').
Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, όχι μόνο οι αιρετικοί, αλλά και όσοι κοινωνούν μαζί τους είναι εχθροί του Θεού (Επιστολή λθ'), ενώ, κατά τον Μέγα Αθανάσιο πρέπει να αποφεύγουμε όχι μόνο τους αιρετικούς αλλά και όσους έχουν κοινωνία με αυτούς (Επιστολή ριθ').
Η μετάληψις της αιρετικής ψευδοεκκλησίας η οποία, διέρρηξε το Σώμα της Εκκλησίας (Επιστολή ξβ'), αποκόπη απο το Σώμα του Χριστού υποβαλλόμενη σε αιώνια αναθέματα (Επιστολή ρκθ ') δεν είναι Σώμα Χριστού (Επιστολή 197), αλλά κοινωνία του αντικειμένου (Επιστολή 534), φαρμακερός άρτος και δηλητήριο που σκοτίζει και θανατώνει την ψυχή (Επιστολή κδ').
Ως γάρ τό φώς από τού σκότους κεχώρισται,ούτως και η ορθόδοξος μετάληψις τής αιρετικής κοινωνίας' η μεν γαρ φωτίζει,η δε σκοτίζει,και η μεν ενοί τω Χριστώ,η δε τω διαβόλω,και η μεν ζωοποιεί την ψυχήν,η δε θανατοί (Επιστολή 233).
Ο γαρ μετέχων αυτής απόκληρος Χριστού ως ο Ιούδας και κοινωνός των παραλαβόντων τον Κύριον εις το σταυρωθήναι ( Επιστολή 244).
Ωπως λοιπόν ο Θείος άρτος ,οταν λαμβάνεται απο τους Ορθοδόξους, κάνει όλους τους μεταλαμβάνοντας ένα σώμα, έτσι και ο αιρετικός άρτος ,αφού κάνει τους μεταλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο να έχουν μεταξύ τους κοινωνία ,τους καθιστά ενα σώμα αντίθετο απο τον Χριστό (Επιστολή ρνδ΄).
Αλωστε ο ναός που βεβηλώνεται απο αιρετικούς ,δεν ειναι πλέον άγιος του Θεού,
αλλα βέβηλος οίκος ,οπως λέγει ο μέγας Βασίλειος ,αφου ο άγγελος που υπήρχε μέσα σε αυτόν,οπως υπάρχει σε καθε Εκκλησία ,παραμερίσθηκε απο αυτόν εξαίτιας της ασέβειας των αιρετικών .
Γι΄ αυτο ούτε η θυσία που επιτελείται μέσα σε αυτόν είναι ευπρόσδεκτη στον Θέο.
Και ακουσέ Τον που λέγει :"Ο ασεβής ο θύον μοι μόσχον ,ως ο αποκτείνων κύνα"
(Επιστολή κδ΄).
Συμφέρει ο αβάπτιστος να βαπτισθεί σε ώρα ανάγκης απο μοναχό ή λαϊκό Ορθόδοξο ,παρά να πεθάνει αβάπτιστος ή να βαπτισθεί απο αιρετικό (Επιστολή κδ΄).
Να μην ευχόμαστε ή να προσφέρουμε λάδι ή κερί (Επιστολή σιθ΄)για τους αιρετικούς ,ή να τους κάνουμε μνημόσηνα ,δεν ειναι παίγνια τα Θεία...Ούτε με το μέρος των Ορθοδόξων τάσεται ο μη κοινωνών την Ορθοδοξία εως την εσχάτη ώρα.
Οπου βρεθεί εκεί και θα κριθεί (Επιστολή 197).
Δεν επιτρέπεται να κάνουμε προσφορά ή παννυχίδα ή προσευχή για όσους πέθαναν έχοντας εκκλησιαστική κοινωνία με τους αιρετικούς (Επιστολή σιθ΄),ούτε να τους μνημονέυουμε στην Θεία Λειτουργία και αν ακόμη πρόκειται για πατέρα,μητέρα ή αδελφό μας (Επιστολή σιθ΄).
Σύμφωνα με τους Θείους κανόνες ,απαγορεύεται ακόμη και η συνεστίαση με τους αιρετικούς (Επιστολή σιθ΄) και με όσους έχουν κοινωνία μαζί τους (Επιστολή σιε΄).
Οταν κάποιος εχει εκκλησιαστική κοινωνία με την αίρεση ,δεν μπορεί να γίνει φίλος του Θεού ,αλλά παραμένει εχθρός και αν ακόμη προσφέρει όλα τα χρήματα του κόσμου .
Αλλα γιατί ομιλώ περί κοινωνίας
Ακόμη και αν συντρώγει ή πίνει ή συνδέεται φιλικά με τούς αιρετικούς είναι υπέυθυνος (Επιστολή λβ΄).
Ο Χριστιανισμός συνίσταται απο την πίστη και τα έργα ,εαν λείπει το ένα απο τα δύο ,το άλλο δεν ωφελεί εκείνον που το έχει (Επιστολή κη΄) ".
Χριστός Ανέστη
Μοναχός Μακάριος Κουτλουμουσιανός."

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΕΝ "ΠΡΟΣΕΧΑΝ" ΠΩΣ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΤΑ 'ΛΕΓΑΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΄ΣΠΑΓΑΝ ΚΟΚΚΑΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ..." ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΚΕΙΝΟ..."ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ "ΜΠΑΛΩΣΟΥΝ" ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ "ΚΟΨΟΥΝ" ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ "ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΤΑΓΟΥΣ"ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ.ΑΙΣΧΟΣ!!!ΚΑΙ ΠΑΛΙ... Ο ΔΕΙΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.

labitochromis είπε...

Γράφετε: "Τα έγκυρα μυστήρια είναι για όσους έχουν άγνοια της αίρεσης, τους γέροντες και τα μωρά".
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά​ που συναντώ αυτό το επιχείρημα, θα ήθελα να μου πείτε που το διαβάσετε. Ή από ποιον το ακούσατε.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Υπόθεση:

Μέσα σε ορθόδοξο ναό, συμπροσεύχονται Ορθόδοξοι πχ δεσπότες και πάστορες Προτεστάντες.
Οι ιερείς θυμιατίζονυ κανονικά και τους πάστορες (και γυναίκα "ιέρεια", προτεστάντισα).
Για να μην νομίζεις ότι αερολογούμε, έγινε τον Δεκέμβριο 2016, εορτή της Αγ.Βαρβάρας στην Δράμα. Ακόμη και στην λιτανεία της εικόνας, μπροστά μπροστά ο Προτεστάντης και η Προτεστάντισα "ιερέας-εια"

Νομίζεις ότι ένας που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, ότι υπάρχουν αιρετικοί μέσα στην Θεία Λειτουργία (ενώ λέμε "Τας θύρας τας θύρας για να βγούνε έξω μέχρι και οι κατηχούμενοι), θα μεταλάβει σώμα και αίμα Χριστού, ανεχόμενος τέτοια βλασφημία;

ΥΓ. Στην συγκέντρωση που έγινε στο Ωραιόκαστρο, έγινε σχετική αναλυτική αναφορά (μετά τις ερωτήσεις πιστών). Δες το βίντεο. Το Σώμα και το αίμα του Κυρίου γίνεται και "κρίμα" και "κατάκριμα".

sotirio είπε...

labitochromis σε τι διαφέρουν τα μυστήρια του Πειραιώς απο εκείνα του Βαρθολομαίου ? Και σε τι διαφέρουν τα μυστήρια του Βαρθολομαίου απο εκείνα του Πάπα ? Απο εκείνα των άλλων αιρετικών , των μονοφυσιτών πχ ή εκείνων του ΠΣΕ ?

Απο το 2003 λέω οτι τα μυστήρια όλων αυτών δεν είναι ένα τίποτα , δεν είναι άκυρα , δεν είναι απλά στερημένα θείας Χάρης και Ευλογίας

Αλλά υποστηρίζω οτι είναι καθ όλα ΕΓΚΥΡΑ μυστήρια του σατανά που ενώνουν όσους μετέχουν σε αυτά όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τον σατανά .
Και υποστηρίζω οτι αυτά που λέω δεν είναι "εκ κοιλίας" αλλά έτσι λέει το ευαγγέλιο , η σύνοδος της Καρχηδόνας και όλες οι μετέπειτα , η αγιοπατερική συμφωνία και παραθέτω χωρία κτλ .

Πλήν όμως ακόμα και αποτειχισμένοι όπως πχ ο π Τρικαμηνάς https://www.youtube.com/watch?v=YQ5vG4GYQuk λένε οτι τάχα υπάρχει για τους αγνοούντες κτλ . Και μιλάνε ακόμα και για σωτηρία όσων κοιμήθηκαν χρώμενοι την κοινωνία των αιρετικών και αναφέρουν το όνομα τους στις αιτήσεις ..κτλ

Το παραξήλωσε και ο Ζήσης με την παρέα του μέχρι και να συνιστά εκκλησιασμό ..... Σε αυτούς αναφέρεται ο παιδαγωγός όταν λέει "Αλλά όταν οι ίδιοι οι "διακόψαντες" (υποτίθεται) την μνημόνευση, ομολογούν ότι συνεχίζουν (έστω κ σπάνια) να "εκκλησιάζονται" εκεί που μνημονεύονται οι αιρετικοί επίσκοποι και πατριάρχες, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι την τραγικότητα του "εγχειρήματος"...."

Σε όσους λοιπόν απο την μια λένε για πατέρες και ορθοδοξία , και δηλώνουν αντιοικουμενιστές και απο την άλλη βλέπουν Θεό και όχι σατανά στα μυστήρια των αιρετικών ΟΠΩΣ ακριβώς άλλωστε κάνουν και οι οικουμενιστές ... ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ λέω όσο ποιό απλά μπορώ τα λόγια όχι τα δικά μου , τα επιρρήματα όχι τα δικά μου αλλά της 2000 ετών ιερής παραδόσεως . Το ευαγγέλιο , τις συνόδους , την αγιοπατερική συνφωνία .

ΚΑΙ ΑΥΤΑ λέει τώρα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά και ο Μοναχός Μακάριος Κουτλουμουσιανός και τα τεκμηριώνει .

Λοιπόν μπορείτε να το θεωρήσετε ακραίο πλήν όμως για όσους απεβίωσαν με την κοινωνία του Βαρθολομαίου ..πχ Σωτηρόπουλος πχ Αυγουστίνος κτλ μπορείτε να τους βάζετε για κάποιους καινοτόμους στο κομποσκοίνι σας πλήν όμως όχι στην αίτηση στην εκκλησία γιατί επειδή ετελεύτησαν με την κοινωνία του Βαρθολομαίου είναι εχθροί του Θεού και κοινωνοί του σατανά στον αιώνα .

Και λέω " για κάποιους καινοτόμους" γιατί αν το ψάξετε θα βρείτε στην ιερή παράδοση απαγόρευση και για αυτό , την απαγόρευση προσευχής δηλαδή για όσους ετελεύτησαν με την κοινωνία των ασεβών .

sotirio είπε...

https://katanixis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_418.html μεταξύ άλλων λέγει ο μοναχός "...Κανόνας Οικουμενιστών-Παπολατρών, Φιλοοικουμενιστών-Φιλοπαπολατρών και των εν μέρει Αποτειχισμένων που κρατάνε σφιχτά την γνώμη τους και δεν βγαίνουν από τον λογισμό τους :
"Ασχέτως τι λέγουν όλοι οι διδάσκαλοι της Εκκλησίας, όλες οι Σύνοδοι, όλες οι Θείες Γραφές, εμείς προτρέπουμε τους Χριστιανούς να έχουν εκκλησιαστική επικοινωνία με τους ετερόφρονες να πηγαίνουν στους ναούς που δεν είναι πλέον Εκκλησίες αλλά απλές οικοδομές, διότι έχει φύγει ο Φύλακας Άγγελος της Εκκλησίας, εκεί που δεν είναι Άγιος ο ναός αλλά ερημώθηκε και έγινε κοινός οίκος ο οποίος δεν κάνει ούτε για προσευχή και ψαλμωδία, λέγουμαι επίσης τους Πιστούς να πηγαίνουν στους ναούς που δεν έχουν τον Θεό, στους οίκους που δεν έχουν τον Ένοικο, εκεί που δεν υπάρχει η Ορθή και Σωτήρια Ομολογία της Πίστεως μας προς τον Θεό, εκεί που η Γραφή λέγει, "δεν θα μπω σε εκκλησία πονηρευομένων", και ο Απόστολος συμμαρτηρεί, "ποια συμφωνία υπάρχει μεταξύ Θεού και των ειδώλων ", εκεί όπου δεν είναι η Αλήθεια δεν είναι η εκκλησία, εκεί που δεν πρεσβεύουν τα υγιή, καθαρά και έντιμα δόγματα των Θεοφόρων ανδρών, εκεί που δεν γίνεται ευπρόσδεκτος λόγω της Αιρετικής ασέβειας η λειτουργία στον Θεό, εκεί που δεν επιτρέπεται τέλος πάντων ο ιερέας να λειτουργήσει, έστω και αν μνημονεύετε μόνο μια ή δυο φορές τον χρόνο ο Αιρετικός κατά όνομα Επίσκοπος! Επίσης, πάρα ταύτα, εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα μολύνονται εκεί στους κοινούς και ερήμους οίκους που δεν είναι Εκκλησίες οι Χριστιανοί αλλά θα καθαρίζονται, δεν θα φαρμακώνονται αλλά θα χαριτώνονται δεν θα αμβλύνονται τα πιστεύω τους, αλλά θα στερεώνονται! ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ-ΠΑΠΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ-ΦΙΛΟΠΑΠΟΛΑΤΡΕΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΕΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΑΜΕ, ΚΡΑΤΑΜΕ ΔΕ ΣΦΙΧΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΠΟΙΟ ΣΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ !!! "

Εύχεστε και για εμένα
Μοναχος Μακαριος Κουτλουμουσιανος
Καθισμα Αγίου Νικολάου..."

labitochromis είπε...

Αγαπητέ παιδαγωγέ, δεν αρνούμαι ότι έγινε αυτή η συμπροσευχή στην Δράμα, όπως και αλλού έγιναν ακόμα πιο πολλές. Ποτέ δεν συμφώνησα με αυτά. Αλλά δεν ρώτησα αυτό. Ρώτησα που βρήκατε αυτό το επιχείρημα ότι: "τα έγκυρα μυστήρια είναι για όσους έχουν άγνοια της αίρεσης".

Το διαβάσετε κάπου ? Σας το είπε κάποιος ?

Ανώνυμος είπε...

Προς τον sotirio και τούς λοιπούς αδελφούς διευκρινίζω ότι ο Πατερ Μακάριος εννοείται ότι αυτά τα αναφέρει στην μετά εποχή της ληστρικης συνόδου της Κρήτης δηλαδή σχεδόν ένα έτος,και σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύει τα ίδια για την χρονική περίοδο πριν απο αυτήν.

GeorGRE είπε...

Αγαπητέ sotirio είστε από τους λίγους που θεωρείτε "λάιτ" αποτειχισμένο τον πατέρα Ευθυμιο Τρικαμηνά.
Μάλιστα θεωρείτε τους Σωτηρόπουλο, Αυγουστίνο (όπως τους γράφετε) κολασμένους (κοινωνούς του σατανά).
Η "γραμμή" τους ήταν πολύ...χαλαρή για εσάς.
Φαντάζομαι για εσάς πάνω κάτω τρεις με πέντε ανθρώπους να σώσει ο Κύριος.
Μάλλον πρέπει να μελετήσετε (εκτός των άλλων) και την έννοια του "ζηλωτισμού". Αν και σας κόβω βαρεία περίπτωση.
Καλόν αγώνα σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε μια κλίση να κατηγορείτε συνέχεια τις Αδελφότητες. Αυτές σας φταίνε τώρα;
Για σοβαρευτείτε λίγο λέω εγώ και κοιτάχτε τον εαυτό σας...

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ

Που είναι η Εκκλησια και τα σωτηριολογικά μυστήρια;
Η δική μας θέση είναι η κάτωθι:

Όπου δεν υπάρχει Χριστός εκεί δεν υπάρχει ούτε το Άγιον Πνεύμα, διότι ο Χριστός ζει έν τη Εκκλησία διά του Αγίου Πνεύματος, το οποίον αποτελεί την ψυχήν της και η Εκκλησία ζεί διά του Αγίου Πνεύματος έν τω Χριστώ, ο οποίος αποτελεί την κεφαλήν της.
Ο οργανισμός της Εκκλησίας έχει κεφαλήν τον Χριστόν. Τούτο σημαίνει ότι η κεφαλή είναι κεφαλή του Σώματος και το Σώμα είναι της Κεφαλής, ώστε να είναι αχώριστα το έν από το άλλο, και το έν πλήρωμα του άλλου.
Το Άγιον Πνεύμα αρχιτεκτονεί την αποστολική Εκκλησία, και ο άνθρωπος γίνεται μέλος της Εκκλησίας του Χριστού μόνον διά του Αγίου Πνεύματος. Όπου είναι το Άγιον Πνεύμα εκεί είναι ο Χριστός και όπου είναι ο Χριστός εκεί είναι και το Άγιον Πνεύμα.

Συνεπώς το αγιο Πνεύμα σε αιρετικούς και σχισματικούς είναι ανυπόστατο, διότι επέφεραν την αποσύνδεση στην Μία, Αγία, Καθολική Εκκλησία.

Διαίρεσις, της Εκκλησίας σε ασθενείς και υγείς είναι πρωτίστως ένα πράγμα οντολογικώς αδύνατον. Δεν υπήρξε ποτέ διαίρεσις της Εκκλησίας, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξη.
Κατά καιρούς απεσπάσθησαν και εξεβλήθησαν από την μοναδικήν αδιαίρετον Εκκλησίαν αιρετικοί και σχισματικοί, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας και μέρη του θεανθρωπίνου σώματός της.

Η Ορθοδοξία με την λέξη αίρεση ξεχώρισε την αλήθεια από το ψέμα, οριοθετώντας τα σύνορα της Εκκλησίας του Χριστού.
Η Εκκλησία του Χριστού είναι μόνο μία και μοναδική.
Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα, κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες.
Εν τω θεανθρωπίνω αυτού σώματι η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, όπως ο Θεάνθρωπος Χριστός, είναι ένας και μοναδικός.

Δια ταυτα:
Τα συμπεράσματα βγαίνουν απο μόνα τους, αλλέως βγάλτε τα εσεις κατά το δοκούν.

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ

Διευκρινηση,
κλεινω με το εσεις
το οποιο απευθύνεται σε ολους τους αναγνώστες.

ROMIOS XO είπε...

Διορθωμενο,
Αγαπητέ 8:26 οι αδελφότητες ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν έκαναν το χρέος τους ως οργανομενες δομές απέναντι στην ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ του οικουμενισμού.
Όχι μόνο δε αντιμετώπισαν , δε κατονομασαν ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ (παύση μνημόνευσης οικουμενιστων), αλλά και ως οργανομενες δομές λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτής της αναχαίτισης των αιρετικων. ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 16 ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Ιστορικά αν δε κάνω λάθος δεν δημιουργηθηκαν με απόλυτα ορθόδοξα κριτήρια αλλά στην πορεία βοήθησαν και απορρόφησαν στις τάξεις τους καλούς χριστιανούς που προσέφεραν και προσφερουν. Αλλά σαν οργανωμένες δομές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ όσον αφορά την επελαση του ικουμενισμου και πολύ περισσότερο μετά τη σύνοδο Κρήτης.

Δεν θέλω να μιλήσω περισσοτερο περί γνωριμιών , επιρροής και προώθησης ημετερων (αυτό ως ένα βαθμό ειναι φυσιολογικό) Θα μπορούσα όλα να τα δικαιολόγησω ΑΝ προστάτευαν την ορθοδοξία από τον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ . Δυστυχώς δεν το κάναν και δυστυχως φαίνεται πως δεν έχουν και την διάθεση να συγκρουστούν με τους οικουμενιστες. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ φαίνεται πως συνεχίζουν
ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ,
ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ,
ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Οι Αδελφότητες δυστυχώς, ασχολούνται με τους τύπους και όχι με την ουσία της Ορθοδοξίας.Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες τους.
Τώρα, τι να κάνουμε αν κάποιοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα ή για τους δικούς τους λόγους κάνουν ότι δεν την βλέπουν!

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ
«Ρώτησα που βρήκατε αυτό το επιχείρημα ότι: "τα έγκυρα μυστήρια είναι για όσους έχουν άγνοια της αίρεσης".
Το διαβάσετε κάπου ? Σας το είπε κάποιος ? »

Θα σας απαντήσω εγώ:
Αυτή η διδασκαλία είναι Αντίθετη στην Λειτουργική της ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι μια αιρετική ορθολογιστική σχολαστική διδασκαλία, η οποία ξεκίνησε από την ΡΟΕΔ το 1992 [ είναι γνωστό τι ειδους πίστι είχε η ΡΟΕΔ - ότι το οικουμενιστικό Πατριαρχείο Μόσχας εχει αγιο Πνευμα και θεια χάρι ]

Η άνω διδασκαλία Εχει πολλούς θιασώτες και την κηρύττουν πολλοί από διάφορα ταμπούρια [ παλιό και νέο ] προφανώς επειδή τους βολεύει όλους, μιας και δεν τα σπάνε με το σύστημα, αφού εν τέλει όλοι έχουν άγιο Πνεύμα…

Τον τελευταίο χρόνο εχει γίνει viral καθώς έχει συμπαρασύρει πολλούς πιστούς στον ορθολογισμό – σχολαστικισμό - οι οποίοι By the way, ούτε θεολόγοι δήλωσαν ποτέ, ούτε θεοφόροι Πατέρες, ούτε έγραψαν ποτέ ότι εντρύφησαν στα ψιλά νοήματα των δογμάτων. Απλά πίστεψαν κάποιους που ανέλαβαν να οδηγήσουν τις ψυχες τους.

Κατωτέρω απευθύνομαι στους εν λόγω Μοναχούς και Κληρικούς διδασκάλους.

Ο Χριστός είπε: αυτός που γνωρίζει θα τιμωρηθεί πολύ, ενώ αυτός που ΔΕΝ γνωρίζει θα τιμωρηθεί λίγο.[ δεν είπε αυτός που δεν γνωρίζει κοινωναει Χριστό και οδεύει για παράδεισο]
Με την άνω διδασκαλία δίνετε άλλοθι στον κόσμο να παραμείνει στην αίρεση, αφού κοινωνάει το παιδί τους Χριστό... ολα καλά

Εχω όμως την εξης απορία [ με βάση την διδασκαλία σας ]
Σήμερα και για τα επόμενα χρόνια ο δείνα πιτσιρικάς μεταλαμβάνει Χριστό, και μετά από κάποια χρόνια ξαφνικά την επόμενη μέρα θα κοινωνήσει διάβολο;; Και τότε τι θα του πείτε για να τον βγάλετε από την αίρεση;;
Και αυτός πάλι γιατί να σας πιστέψει;
Και εν τελευταία αναλύσει, ποια είναι αυτή η μέρα, την γνωρίζετε;

Η ευχή της μεταλήψεως «εις κρίμα και κατάκριμα» έγκειται στα προσωπικά αμαρτήματα και όχι στην γνώση του ανθρώπου στα περί πίστεως και αίρεσης, διότι τότε όπως είναι αντιληπτό, το αυτό μπορούν να επικαλεστούν και τα παιδιά των Μονοφυσιτών.

Σας Ρωτώ: Ποια οικουμενική δογμάτισε ότι τα μυστήρια των αιρετικών είναι έγκυρα λόγω αγνοίας των προσερχομένων;

Γι αυτούς που σας πίστεψαν, έμειναν και πέθαναν μέσα στην αίρεση του οικουμενισμού, ποιος εχει την ευθύνη; Τι λόγο θα δώσετε στον Θεό, το σκεφθήκατε; Το άγιο Πνεύμα αγαπητοι αδελφοί και Πατέρες δεν ΚΆΝΕΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - η κατεβαίνει για όλους η δεν κατεβαίνει για κανέναν.
Αυτό καλείστε να απαντήσετε στους ανθρώπους που αναλάβατε να ποιμάνετε και όχι να δογματίζετε κατά το δοκούν και αλαφροίσκιωτα. Αν δεν ειστε σε θεση να πάρετε την ευθύνη, είναι κατανοητό.

Και κατι ακόμα,
Από την στιγμή που υπέγραψαν οικουμενισμό στο Κολυμπάρι, τότε για ποια άλλη Σύνοδο μιλάμε;;; και αν η επόμενη επίσης δεν τους καταδικάσει, τότε τι;; προφανώς θα περιμένετε την μεθεπόμενη….
Υπέγραψαν κατεγνωσμενες αιρεσεις και όχι νεοσύστατες, έτσι ώστε να περιμένουμε τους επόμενους να τους καταδικάσουν. Τουεστιν είναι Αναθεματισμένοι από τους προηγούμενους.
Φιλικά

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ
Α’ μέρος

Διαβάστε τα κάτωθι προσεκτικά για το αν εχουν θεια χαρι τα μυστηρια των σχισματικών [ σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τον σημερινο οικουμενισμο] σημειωτέον εχουν επικυρωθεί από την Β και ΣΤ οικουμενικές

1ος κανόνας του Μ. βασιλείου
Μετάφραση
Το θέμα λοιπόν σχετικά με τους Καθαρούς και έχει αναφερθεί παλιότερα και σωστά το θυμήθηκες ότι πρέπει ν' ακολουθείται η συνήθεια της κάθε χώρας, επειδή φιλονίκησαν με διαφορετικές απόψεις σχετικά με το βάφτισμά τους αυτοί που τότε ασχολήθηκαν μ' αυτά.
Το θέμα σχετικά με τους Πεπουζηνούς μού φαίνεται ότι δεν έχει καμιά λογική• και απόρησα για το πώς του διέφυγε του μεγάλου Διονυσίου, αν και ήταν τόσο ειδήμονας των εκκλησιαστικών κανόνων. Γιατί οι παλιοί αποφάσισαν να γίνεται δεκτό το βάφτισμα εκείνο, που δεν απέκλινε καθόλου από την πίστη• γι' αυτό άλλες κλίσεις τις ονόμασαν αιρέσεις, άλλες σχίσματα, και άλλες παρασυναγωγές.
Αιρέσεις ονόμασαν αυτούς που είχαν αποσχιστεί τελείως και είχαν αποξενωθεί από την ίδια την πίστη, ενώ σχίσματα αυτούς που φιλονίκησαν μεταξύ τους για κάποιες αιτίες εκκλησιαστικές και για ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν• και παρασυναγωγές τις συγκεντρώσεις που έκαναν ανυπότακτοι πρεσβύτεροι ή επίσκοποι και αγράμματοι άνθρωποι• για παράδειγμα, αν κάποιος αποδείχτηκε ότι αμάρτησε και αποκλείστηκε από τη λειτουργία του και δεν υπάκουσε στους κανόνες, αλλά διεκδίκησε για τον εαυτό του την προεδρία και τη λειτουργία, και μαζί του έφυγαν κάποιοι εγκαταλείποντας την καθολική εκκλησία, αυτό είναι παρασυνωγωγή• σχίσμα είναι το να διαφοροποιείται κανείς σχετικά με το θέμα της μετάνοιας από τα μέλη της εκκλησίας• αιρέσεις είναι για παράδειγμα οι ομάδες των Μανιχαίων και των Ουαλεντίνων και των Μαρκιωνιστών και των ίδιων των Πεπουζηνών• γιατί η διαφορά αναφέρεται ευθέως στην ίδια την πίστη προς το Θεό.
Αποφασίστηκε λοιπόν απ' αυτούς που συνήλθαν αρχικά γι' αυτό το θέμα να απορρίψουν ολότελα το βάφτισμα των αιρετικών, ενώ το βάφτισμα αυτών που αποσχίστηκαν να το δεχτούν, επειδή ανήκουν ακόμη στην εκκλησία• αυτοί πάλι που ανήκουν στις παρασυναγωγές, αν βελτιωθούν με αξιόλογη μετάνοια και επιστροφή, να ενώνονται ξανά με την εκκλησία, ώστε πολλές φορές να γίνονται δεκτοί στην ίδια την τάξη, όταν μετανοήσουν, και αυτοί που έφυγαν μαζί με τους απειθάρχητους και που είχαν κάποιον ιερατικό βαθμό.
Οι Πεπουζηνοί λοιπόν είναι ολοφάνερα αιρετικοί• γιατί βλαστήμησαν το άγιο Πνεύμα με το να δώσουν το όνομα του Παράκλητου ανεπίτρεπτα και αδιάντροπα στον Μοντανό και στην Πρίσκιλλα. Ή λοιπόν είναι καταδικασμένοι, επειδή θεοποιούν ανθρώπους ή επειδή προσβάλλουν το άγιο Πνεύμα συγκρίνοντάς το με ανθρώπους, είναι πάλι ένοχοι για την αιώνια καταδίκη, επειδή δε συγχωρείται η προσβολή του αγίου Πνεύματος. Ποια λογική λοιπόν έχει το να εγκριθεί το βάφτισμα αυτών, οι οποίοι βαφτίζουν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Μοντανού και της Πρίσκιλλας; Γιατί δεν είναι βαφτισμένοι όσοι δε βαφτίστηκαν σύμφωνα με την παράδοση μας.
Επομένως, αν αυτό του διέφυγε και του μεγάλου Διονυσίου, εμείς όμως δεν πρέπει να εξακολουθήσουμε να μιμούμασθε το σφάλμα• γιατί το παράλογο γίνεται από μόνο του ολοφάνερο και σαφές σε όλους, όσοι έχουν έστω και λίγη λογική. Οι Καθαροί ανήκουν κι αυτοί στους σχισματικούς, αλλά οι παλιοί αποφάσισαν, εννοώ τους οπαδούς του Κυπριανού και του Φιρμιλιανού του δικού μας, να τους υποβάλουν όλους αυτούς σε μια απόφαση, δηλαδή τους Καθαρούς και τους Εγκρατίτες και τους Υδροπαραστάτες και τους Αποτακτίτες. Γιατί η αρχή του χωρισμού έγινε με σχίσμα• αυτοί όμως που αποστάτησαν από την εκκλησία δεν είχαν πια τη χάρη του αγίου Πνεύματος επάνω τους• γιατί σταμάτησε η μετάδοση, επειδή διακόπηκε η συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Β’

Αυτοί που πρώτοι έφυγαν είχαν χειροτονηθεί από τους Πατέρες και δέχτηκαν το πνευματικό χάρισμα με την επίθεση των χεριών εκείνων• εκείνοι όμως που αποσχίστηκαν, έγιναν λαϊκοί και δεν είχαν εξουσία ούτε να βαφτίζουν ούτε να χειροτονούν ούτε μπορούσαν να δίνουν στους άλλους τη χάρη του αγίου πνεύματος, την οποία οι ίδιοι είχαν χάσει• γι' αυτό, επειδή βαφτίζονται από λαϊκούς όσοι βαφτίζονται απ' αυτούς, όρισαν να έρχονται στην εκκλησία και να εξαγνίζονται πάλι με το αληθινό βάφτισμα της εκκλησίας.
Επειδή όμως αποφάσισαν ομόφωνα κάποιοι από την Ασία για τακτοποίηση των πολλών, να δεχτούν το βάφτισμά τους, ας γίνει δεκτό. Όμως πρέπει να καταλάβουμε εμείς το έγκλημα των Εγκρατιτών, ότι δηλαδή επιχείρησαν να προλαβαίνουν στο εξής με δικό τους βάφτισμα τους οπαδούς τους, για να τους κάνουν να μη γίνονται δεκτοί από την εκκλησία• γι' αυτό και διαστρέβλωσαν τη συνήθειά τους. Νομίζω λοιπόν ότι, επειδή τίποτε σχετικά μ' αυτούς δεν έχει καθοριστεί σαφώς, έπρεπε εμείς να θεωρήσουμε άκυρο το βάφτισμα τους, κι αν κάποιος είχε βαφτιστεί απ' αυτούς, όταν προσέρχεται στην εκκλησία, να τον βαφτίζουμε.
Αν ωστόσο αυτό πρόκειται να είναι εμπόδιο στη γενική εκκλησιαστική τάξη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πάλι τη συνήθεια και να ακολουθήσουμε τους Πατέρες που ρύθμισαν τα ζητήματα μας. Γιατί φοβάμαι μήπως κάποτε, επειδή θέλουμε να τους αποθαρρύνουμε αυτούς σχετικά με το βάφτισμα, εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να σωθούν λόγω της αυστηρότητας της απόφασης• κι αν εκείνοι διατηρούν το δικό μας βάφτισμα, αυτό ας μη μας στενοχωρεί• γιατί δεν έχουμε χρέος να τους ανταποδώσουμε χάρη, αλλά να υπηρετούμε την ακρίβεια των κανόνων.
Και με κάθε τρόπο να τηρηθεί ο τύπος ώστε όσοι προσέρχονται (στην εκκλησία) από το βάφτισμα εκείνων, να χρίονται ασφαλώς μπροστά στους πιστούς και έτσι να προσέρχονται στα μυστήρια. Και ξέρω ότι τους αδερφούς που ήταν οπαδοί του Ζωίνου και του Σατορνίνου, ενώ ήταν από εκείνη την παράταξη, τους δεχτήκαμε σε επισκοπικές έδρες• επομένως όσους είχαν συνδεθεί με την παράταξη εκείνων δεν μπορούμε πια να τους ξεχωρίσουμε από την εκκλησία, αφού μέσω της αποδοχής των επισκόπων τους, είναι σαν να διατυπώσαμε κάποιο κανόνα για «κοινωνία» μαζί τους.



Ανώνυμος είπε...

1/2 Ἡ διατήρησις τῆς ἀνωνυμίας τῶν σχολιαστῶν ποὺ τὸ ἐπιθυμοῦν ἥτοι ἡ δημοσίευσις ἀνωνύμων καλοπροαιρέτων καὶ εὐγενικῶν σχολίων, ἅμα δὲ καὶ ὁ σεβασμὸς τῆς ἀνωνυμίας τῶν bloggers εἶναι ἐκ τῶν ὦν οὐκ ἄνευ στὴν λεγομένη μπλογκοσφαῖρα, ἀποσκοπεῖ δὲ στὴν ἐλεύθερη καὶ ἀνεπηῤῥέαστη διακίνησι τῶν ἰδεῶν. Καὶ ὁ Κύριος ἡμῶν ἀρχικῶς ὅσο ἀκόμη δὲν ἔπρεπε, δὲν ἀπεκάλυπτε δημοσίως ὅτι εἶναι ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ καὶ Θεὸς τόσον μὲν γιὰ ἀντιπερισπασμό, ἵνα μὴ καταστρέψῃ ὁ πονηρὸς τὴν ἀποστολὴ Του, ὅσον καὶ γιὰ δογματικοὺς μεθύστερους λόγους ἀπεκάλει ἑαυτὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, ἀπηγόρευε δὲ στοὺς γνῶστες νὰ ἀποκαλύπτουν ποῖος ἦτο ἐνῷ ἐκρύπτετο ἢ ἀνεχώρει εἰς Γαλιλαίαν τῶν Ἐθνῶν ἢ ... διὰ νὰ μὴν τὸν συλλάβουν ἀκαίρως οἱ Ἀρχιερεῖς. Αναφέρονται στὴν Καινὴ Διαθήκη καὶ κρυφοί μαθηταὶ Του, δειλοί ὡς λαγωοὶ ἀρχικῶς, γενναῖοι καὶ λέοντες ὅταν οἱ θαραλλέοι ἐδειλίαζον ὅπως ὁ κρυφὸς μαθητὴς Ἰωσὴφ ὁ εὐσχήμων ποὺ ὅταν ὅλα τἂσκιαζε ἡ φοβέρα καὶ ἡ ἀπελπισία, τότε ἔδρασε θαρραλέως καὶ καθῇλε ἀπὸ τοῦ τιμίου Σταυροῦ τὸ Σῶμα τοῦ Θεανθρώπου καὶ τὸ ἐνταφίασε.

Δὲν εἶναι τοῦ παρὀντος νὰ ἀναφέρουμε παραδείγματα καὶ ἀποδείξεις ὅτι στὴ Χριστιανικὴ Πίστι καὶ στὴν Ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία (πρβλ. καὶ τὸ... Κρυφὸ Σχολειὸ καὶ τὴ Φιλικὴ Ἑταιρεία) τεκμηριώνεται ὡς ἀπολύτως κατοχυρωμένη (καὶ ὑποχρεωτικὴ σὲ συγκεκριμένες συνθῆκες) ἡ μή δημοσιοποίησις τῆς Χριστιανικῆς ἰδιότητος ἑκάστου πιστοῦ, ἢ τοῦ ὀνόματος τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας ἔναντι τῶν διωκτῶν. Αὐτὸ ἔλειπε! Ἡ Ἐκκλησία κατεδίκαζε τοὺς "εἰσπηδῶντας", ἥτοι τοὺς ἐθελοντικὰ ἀποκαλύπτοντας ἐν καιρῷ διωγμῶν τὴν Χριστιανικὴ των ἰδιότητα μὲ σκοπὸ τὰ βασανιστήρια καὶ τὸν θάνατο. Ἄλλο ἡ ἐπωνυμία ἑνὸς ἄρθρου, ἀλλο ἡ ἀνωνυμία ἑνὸς σχολἰου. Τὰ θρησκευτικὰ ἱστολόγια δημοσιεύουν κατὰ καιρούς καὶ ἄρθρα ἀνωνύμων ὁπως ἐσχάτως μοναχοῦ γιὰ τὰ ἔσχατα ποὺ εἶχε λὀγους (πιθανῶς ταπεινοφροσύνης ἢ ὑπακοῆς στὸν ἡγούμενο) ἀνωνυμίας. Πόσῳ μᾶλλον σχολιαστῶν. Στὰ ἐπίσημα καὶ ἀνεπίσημα χριστιανικὰ κλίματα, ἀκὀμα καὶ στὸν ἀντιοικουμενιστικὸ χῶρο κατὰ τὶς προφητεῖες τοῦ Κυρίου, πιθανῶς νὰ ἔχουν είσχωρήσει λύκοι βαρεῖς, ἐγκάθετοι τῶν ἀντιπάλων ποὺ σκοπὸ ἔχουν νὰ ἀλλοιώσουν τὰ διδακτέα τῆς Πίστεως, νὰ κατασκοπεύσουν πρόσωπα καὶ καταστάσεις καὶ νὰ διαλύσουν κάθε ἀντιοικουμενιστικὴ ἑνότητα ἤ καὶ νὰ ἀπειλήσουν άδελφοὺς μὲ τοὺς ὁποίους διαφωνοῦν.

Ανώνυμος είπε...

2/2 Ὁ συνάδελφος μαθηματικὸς (καὶ νομίζω ὄχι θεολόγος ἢ φιλόλογος) τοῦ ὁποίου ἄρθρο φιλοξενεῖτε, δέχθηκε ἀντιῤῥήσεις μὲ σχὀλια κάτωθι τῆς σειρᾶς τῶν ἀρθρων του στὰ ὁποῖα ἀπήντησε ὄχι μὲ σχόλια, ἀλλὰ σὲ σειρά 3-4 ἄρθρων του. Tὰ ἀντιρρητικὰ σχὀλια εἶναι ὅμως σοβαρὰ καὶ τεκμηριωμένα.

Θεολογικό ατόπημα μέγα: Γράφει "Η Εκκλησία οικειώθηκε το βιβλίο ως ιερό, διότι εκφράζει αλληγορικά τον αμοιβαίο έρωτα Θεού και πιστής ψυχής, Θεού και Εκκλησίας. Χωρίς αυτή την αλληγορία δεν θα ήταν δεκτό στο χώρο της Εκκλησίας".

Φρῖξον Γὴ καὶ στέναξον Ἡλιε! Ποῦ νὰ κρυφτοῦμε ὅταν διαβάζουμε τέτοιες προχειρότητες ποὺ ἀποδομοῦν τὴν Πίστι μας! Εἶναι πρωτεῦον θεολογικὸ ἀτόπημα νὰ διδάσκῃ κάποιος ὅτι "ἡ Ἐκκλησία δέχτηκε να ὑπάρχη τὸ Ἆσμα Ἀσμάτων, ἐπειδὴ αὐτὸ δὲν ἀναφέρεται σὲ άγάπη νέου καὶ νέας ἀλλὰ ἀλληγορικῶς στὸν Γιαχβὲ καὶ στὀν Ἰσραὴλ καὶ στὸν Χριστὸ καὶ στὴν Ἐκκλησἰα". Σφᾶλμα μέγα καὶ θεολογικὸν ἀτόπημα. Ἀνεξαρτήτως τοῦ ἀλληγορουμένου ἢ ἀλληγορικοῦ περιεχομένου, τὸ Ἆσμα εἶναι γνήσιο θεόπνευστο βιβλίο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης ποὺ ἀπὸ αιώνων πρὸ Χριστοῦ χρησιμοποιοῦσε ἡ Ἰουδαϊκὴ πίστις. Καὶ χρησιμοποίησαν καὶ ἀνεγίνωσκαν καὶ ἐξηγοῦσαν ὁ Κύριος καὶ οἱ Ἀπόστολοι καὶ παρέλαβε ἡ Ἐκκλησία καὶ διεφύλαξε στὴν μετάφρασι τῶν Ο΄. Εἶναι μέγα θεολογικὸ ὀλίσθημα νὰ νομίζῃ οἱοσδήποτε ὅτι ἡ Ἐκκλησἰα διαβάζει βιβλία καὶ ἐὰν μὲν τῆς ἀρέσει τὸ περιεχὀμενό των τὰ τοποθετεῖ στὴν Ἁγία Γραφή, ἐὰν ὅμως ὄχι, τὰ θεωρεῖ ἐκτὸς Γραφῆς. Ἡ Ἐκκλησία παραλαμβάνει τα θεόπνευστα βιβλία τῆς Ἁγίας Γραφῆς καὶ ἐξ αὐτῶν ἀντλεῖ τὰ σωτηριώδη Δὀγματα τῆς Πίστεως. Ἡ Διαθήκη τοῦ Θεοῦ μὲ τὴν Ἐκκλησία εἶναι ἡ Καινὴ Διαθήκη καὶ τὰ μὴ καταργούμενα (προφητεῖαι, ἱστορία, οἱ ὅποιες ἰσχύουσες καὶ στὴν Κ.Δ. ἐντολὲς) τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. Τῆς μὲν Π.Δ. τὰ θεόπνευστα κανονικὰ βιβλία ἐκ τῆς Ἰουδαϊκῆς πίστεως, τῆς δὲ Καινῆς Διαθήκης τὰ θεόπνευστα βιβλία ποὺ συνέγραψαν οἱ θεόπνευστοι Ἀπόστολοι τοῦ Κυρίου καὶ Εὐαγγελιστές, παρέλαβαν οἱ τοπικὲς Ἐκκλησίες καὶ ἀντέγραψαν, καταγράφηκαν ἀπὸ τὸν Μἐγα Ἀθανάσιο ὡς ανήκοντα στὸν Κανόνα τῆς Ἁγίας Γραφῆς καὶ ἀπὸ τὴν συγγραφὴ τους καὶ παραλαβή τους ἀπὸ τὴν Ἐκκλησἰα ἕως σήμερα δημοσιεύονται (ἀναγινώσκονται δημοσίως στίς συνάξεις τῶν πιστῶν) ἀδιαλείπτως.

Ὥς πρὸς τὴν Ἑρμηνεία τοῦ Ἀσματος, εἶναι ἀλληγορούμενον ποιητικὸ κείμενο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης πιθανῶς ἁδόμενο σὲ γάμους, δῆλα δὴ κατ' ἀρχὴν ἀναφέρεται στοὺς ἐπαίνους νέας καὶ νέου, ἔχει δὲ ὅπως κάθε σχέσις νυμφίου καὶ νύμφης τὴν ἀναγωγὴ εἰς Χριστὸν καὶ Ἐκκλησίαν, ἥτοι μόνο μία "αλληγορικὴ" (τυπολογικὴ) ἑρμηνεία διότι αὐτὴ τὴν μία καὶ μόνη τὴν έδἰδαξε ὁ Κύριος, τὰ δὲ ἀλληγορούμενα τῆς Ἁγίας Γραφῆς, ὅπως οἱ παροιμίες, οἱ παραβολές τοῦ Κυρίου, ἔχουν μόνο μία τυπολογικὴ Ἑρμηνεία τῆν ὁποία δίνει ἡ Αγία Γραφὴ. Ἂν δίδουν περισσότερες τῆς μιᾶς καὶ αὐθαίρετες ἑρμηνεῖες κάποιοι ἑρμηνευταὶ -καὶ αὐτὸ πράττουν πολλοὶ γιὰ τὸ Ἆσμα λόγῳ σεμνοτυφίας- ἡ ἑρμηνεία εἶναι "καββαλιστικῶς αλληγορικὴ" μὴ ἀποδεκτὴ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴ συμφωνία τῶν πατέρων. Ἀντίθετα ἡ ἱστορικὴ Ἑρμηνεία ποὺ ἀναφέραμε, δηλ. ἡ "τυπολογία" ἢ "τυπολογικῶς ἀλληγορούμενη", ἡ μία, εἶναι ἐκείνη ποὺ ἐφαρμόζουν ὁ ἐχθρὸς τῆς καββαλιστικῆς ἀλληγορίας Μέγας Ἀθανάσιος, ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος, ὁ Εἰρηναῖος, ἅπαντες οἱ ἀποστολικοὶ Πατέρες, οἱ ἀπόστολοι, ὁ Κύριος, ἡ Ἐκκλησία.

Οἱ Πατέρες καὶ ἰδίως ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος μελετοῦσε νυχθημερὸν τὴν Ἁγία Γραφή, ἔγινε γνώστης της καὶ Ἑρμήνευσε τὴν Ἁγία Γραφὴ διὰ τῆς Γραφῆς μὲ τὴν ἱστορικὴ Ἐκκλησιαστικὴ Ἑρμηνεία. Ὥς ἄνθρωπο πίστεως καὶ χριστιανικοῦ βίου, καὶ ἰσοβίως νυχθημερὸν ἐρευνητὴ καὶ ἐραστὴ τῶν θείων Γραφῶν τὸν ἀξίωσε ὁ Θεὸς νὰ κατανοήσῃ καὶ νὰ ἑρμηνεύσῃ σωστἀ, ὄχι ἀλαθήτως, ὑποδειγματικῶς τὴν Ἁγία Γραφή. Δὲν εἶχε κάποια "ἀποκάλυψι" οὔτε "ὅραμα" οὔτε ἀναφέρει κάτι τέτοιο, ἀπεναντίας ἑρμηνεύει ὅτι αὑτὰ τὰ ἔκτακτα θαυμάσια γεγονότα, προφητεῖες, γλωσσολαλιές, γινόταν μὲν στὰ πρῶτα χρὀνια τῆς Ἐκκλησίας μέχρι νὰ ἑδραιωθῇ, δὲν γίνονται ὅμως στὴν ἐποχὴ του διότι δὲν χρειάζονται πλέον.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Έχοντας παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σήμερα μεταξύ αποτειχισμένων αδερφών, σχετικά με την εγκυρότητα των μυστηρίων,
και χωρίς να έχουμε προλάβει να μελετήσουμε με προσοχή τα όσα -πάντα τεκμηριωμένα- μας γράφει ο +ΙΓΖ,

θα διορθώσουμε την διατύπωση μας για τα "έγκυρα μυστήρια μόνον σε όσους έχουν άγνοια" (μικρά παιδιά και ηλικιωμένους)
σε "τα μυστήρια εκ των υστέρων, κρίνονται από τις (οικουμενικές) Συνόδους ως έγκυρα, (ίσως κατ' οικονομίαν ίσως γιατί είναι έγκυρα μέχρι συνοδικώς να καταδικαστούν ως αιρετικοί)
αλλά για όσους γνωρίζουν ότι κοινωνούν με τον αιρετικό -όχι ακόμη καταδικασμένο- επίσκοπο/πατριάρχη είναι ταυτόχρονα μολυσμός, λόγω του μολυσμού της πίστης που αυτός έχει δεχθεί.
Αυτή είναι μια πρόχειρη διατύπωση μας. Θα μπορούσε να βελτιωθεί αφού γράφεται βιαστικά.

Πάντως οι Άγιοι πρότειναν πάντα την απομάκρυνση από τους -μη ήδη χαρακτηρισμένους- αιρετικούς. Γι αυτό και στην Κωνσταντινούπολη, με τόσους ναούς, οι πιστοί προτιμούσαν να μαζεύονται σε μια αποθήκη -στην μετέπειτα Αγία Αναστασία. Οφείλουμε να απομακρυνόμαστε από τον μολυσμό της αίρεσης. Δεν είναι εκκλησία τα ντουβάρια ούτε ο δεσπότης. Η εκκλησία έχει την Ορθή πίστη, όσοι δεν την έχουν, οι ίδιοι ξεκόβουν από την εκκλησία και παύουν να αποτελούν αυτοί την εκκλησία αλλά όσοι ορθοτομούν.


Και κάτι τελευταίο:
Αν οι οικουμενιστές έχουν έγκυρα μυστήρια γιατί δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί από Σύνοδο
άρα και οι παλαιοημερολογίτες έχουν έγκυρα μυστήρια, αφού ούτε αυτοί έχουν καταδικαστεί από Οικουμενική Σύνοδο!



Όλα αυτά θα τα αποφασίσουν όσοι μαζευτούν μελλοντικά σε μια Σύνοδο που θα συνέλθει για να καταδικάσουν τον Οικουμενισμό.
Αν δεν γίνει ποτέ αυτό, γιατί ίσως ζούμε στους εσχάτους καιρούς, τότε ας κάνει ο καθένας ότι του μοιάζει πιο σωστό στην γραμμή των Πατέρων. Όπως έχουν προφητεύσει, η εκκλησία των εσχάτων χρόνων δεν θα έχει την μορφή που ξέρουμε. Προφανώς θα είναι μικρές ασύντακτες ομάδες πιστών.

ΥΓ. Καταθέτουμε όλα τα παραπάνω ως αφορμή καλοπροαίρετης συζήτησης, με όσα γνωρίζουμε. Δεν είμαστε αλάθητοι. Δεν μας εξουσιοδότησε κανείς να τοποθετηθούμε δεσμευτικά για αυτά τα θέματα. Ας τα κρίνουν οι θεοφόροι πατέρες του μέλλοντος.

The Cave Dweller είπε...

Προς +ΙΓΖ :

Σχετικά με τα μυστήρια των οικουμενιστών, επιτρέψτε μου να σας θέσω ένα προβληματισμό :

Είναι γνωστό σε όλους ότι στην Εκκλησία στην αρχή δεν υπήρχε ο νηπιοβαπτισμός. Έτσι λοιπόν κάποιος που ήθελε να γίνει χριστιανός πρώτα λάμβανε την ορθόδοξη κατήχηση μαζί με τους σχετικούς εξορκισμούς και μετά, αφού δοκιμάζονταν για αρκετό διάστημα, λάμβανε το Άγιο Βάπτισμα έχοντας πλήρη συνείδηση της πίστεώς του.

Από τη στιγμή που άρχισε ο νηπιοβαπτισμός το καθήκον της Ορθόδοξης κατήχησης το έλαβε για λογαριασμό του νηπίου ο ανάδοχος. Σταδιακά και προφανώς επειδή οι ανάδοχοι δεν εκτελούσαν σωστά το καθήκον τους , φτάσαμε στο σημείο να έχει ελαχιστοποιηθεί (για να μην πω εξαφανισθεί) η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ.

Επομένως αυτή τη στιγμή ένα νήπιο δίδει δια του αναδόχου κάποιες υποσχέσεις στον Κύριο, αλλά από την άλλη μέχρι να έρθει το νήπιο σε ηλικία να γνωρίζει επαρκώς τα δόγματα της ορθοδοξίας (από προσωπική προσπάθεια) μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένει ουσιαστικά ακατήχητο (αν και βαπτισμένο).

Πως μπορεί λοιπόν να ισχυριστεί κάνεις ότι ένα αθώο και ανεύθυνο νήπιο (δεν γνωρίζει τίποτε) το οποίο έχει στη νηπιακή ηλικία ακατήχητους γονείς και ανάδοχο, ότι δεν λαμβάνει Σώμα και Αίμα Χριστού ακόμη και όταν κοινωναει από άκριτους οικουμενιστές ?

Θα ήθελα τις σκέψεις σας,

Ευλογείτε.

Ανώνυμος είπε...

«άρα και οι παλαιοημερολογίτες έχουν έγκυρα μυστήρια, αφού ούτε αυτοί έχουν καταδικαστεί από Οικουμενική Σύνοδο!»

Στην πραξη η κρατούσα εκκλησία δεν δέχεται τα μυστήρια των ΓΟΧ.
Οσοι ΓΟΧ παπάδες πήγαν στο νεο τους χειροτόνησαν πάλι
Οσοι λαικοί βαφτισμένοι στο παλιό πήγαν στο Νεο, τους βάφτισαν παλι και μετα τους πάντρεψαν, ενω τους καθολικους και ολους τους αιρετικους της ευρώπης τους δεχονται οπως ειναι.
Ταύτα προς προβληματισμό.

Ανώνυμος είπε...

Α. Ως προς τα Μυστήρια των κατεγνωσμένων αιρεσεων
Οι Ιεροί Κανονες μιλούν ξεκαθαρα για ακυρα Μυστήρια και δεν χρειαζεται να γινει πραγματικη - Ορθοδοξη Συνοδος για να ξανακαταδικασει κατεγνωσμενες αιρεσεις. Μελλοντική, πραγματικη - Ορθοδοξη Συνοδος, μπορει μονο να οικονομησει για ΜΕΡΟΣ αυτων των Μυστηρίων, π.χ. να δεχτεί το Βαπτισμα, τον Γαμο, και μόνο ΑΝ αυτα γινανε με το Ορθόδοξο τύπο και σαφώς να μυρώσει τους επανερχόμενους εκ της αιρέσεως του Οικουμενισμού. Ποιες οικονομίες όμως θα γίνουνε κι αν γίνουνε, αυτο μπορεί να αποφασισθεί μόνο σε μελλοντική, πραγματικη - Ορθοδοξη Συνοδο κι όχι το τι πιστεύει ο καθε αποτειχισμένος Ιερέας ή ομάδα Ιερέων.
Την ρομαντική ίσως αποψη οτι μπορεί σε καποιους (που γνωρίζει καλύτερα ο Κυριος) να ενεργούν ως εγκυρα τα Μυστηρια, μέσα σ΄αυτη την σύγχυση και την προπαγάνδα των Οικουμενιστών που βρισκονται, την εχω εκφρασει κι εγω, σκεφτόμενος την φώτιση που στέλνει ο Κυριος και σε αλλοθρησκους, χωρίς να συμμετέχουν σε Μυστήρια. Μπορεί να είναι λανθασμένη, παντως για τα βρεφη θα πρεπει να θυμηθουμε ότι "αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τεκνα"

Β. Ως προς τα Μυστήρια των Σχισματικων
Πατερ Γρηγοριε ειχε πεσει στην αντιληψη μου το μεταφρασμενο κειμενο που αναφερεις (το οποίο συμφωνεί με το Ιερό Πηδάλιο) κι είχα ξαναζητησει την άποψή σου, που ηταν καπως διαφορετικη, αλλα μελετωντας και τις σημειώσεις στο Ιερό Πηδάλιο για τον πρωτο Κανόνα του Μεγάλου Βασιλείου, πραγματι αυτα τα φαινομενικα "αυστηρα" λέγει. Και στις σχετικές σημειώσεις του Ιερού Πηδαλίου, λεει (σε απλή μετάφραση):
Οι Σχισματικοί, Σχισματοαιρετικοί είναι. Καθώς ο Ιερός Αυγουστίνος λέει στην επιστολή του ρά, δεν δημιουργείτε καποιο Σχίσμα αν πρωτα δεν αναπλάση αίρεση, ίνα δικαιολογήσει τον χωρισμό εκ της Εκκλησίας. Αναφορά γινεται ακόμα και στο κεφάλαιο ιά του κατα Ματθαίον Ευαγγέλιον, χωρίς περαιτέρω εξηγηση (μήπως γιατί εκεί ο Κυριος γίνει οδηγίες στους μαθητές Του να μην εισέλθουν στους Σχισματικούς της εποχής εκείνης Σαμαρείτες ; Αλλωστε κι ο ίδιος ο Κύριος δεν εισήλθε ευθύς εξ΄αρχής, συναντησε εξωθεν τη Σαμαρειτιδα κι όταν ήρθαν κι αλλοι και Τον καλεσαν (μετανόησαν) τότε εισήλθε)
Και συνεχίζει στις σημειώσεις :
To Σχίσμα που κακώς παραμένει γίνεται αίρεση ή καταφέρεται σε αίρεση, καθώς τους Σχισματικούς δεν τους χωρίζει κυρίως η διαφορετική Πίστη, αλλα η διάρρηξις της συντροφίας

Βλεπουμε λοιπόν πόσο μεγάλο προβλημα υπάρχει ακομα και για τα Μυστηρια των Σχισματικων και καθομαστε ακομα και συζηταμε για τα Μυστηρια ΣΥΝΟΛΟΥ "Επισκοπων" ακολουθουντων κατεγνωσμένες αιρέσεις, δηλαδή αιρετικών...

Θα ήθελα να γίνει ποιο σαφές κι απο αλλους Ιερους Κανόνες τι ακριβώς ισχύει με τα Μυστήρια των Σχισματικών, γιατι φαινεται να εχω κατηγορησει αδικα καποιους για υπερζηλωτισμο...
Παντως ο πρωτος Κανονας του Μεγάλου Βασιλείου αναφέρει φοβερά πραγματα για τους Σχισματικούς :
"Αυτοί που πρώτοι έφυγαν είχαν χειροτονηθεί από τους Πατέρες και δέχτηκαν το πνευματικό χάρισμα με την επίθεση των χεριών εκείνων• εκείνοι όμως που αποσχίστηκαν, έγιναν λαϊκοί και δεν είχαν εξουσία ούτε να βαφτίζουν ούτε να χειροτονούν ούτε μπορούσαν να δίνουν στους άλλους τη χάρη του αγίου πνεύματος, την οποία οι ίδιοι είχαν χάσει• γι' αυτό, επειδή βαφτίζονται από λαϊκούς όσοι Βαπτίζονται απ' αυτούς, όρισαν να έρχονται στην Εκκλησία και να εξαγνίζονται πάλι με το αληθινό Βάπτισμα της Εκκλησίας"

Σταύρος

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ
Προς Κυριάκο

Ο Κύριος να ευλογεί και εσένα και όλους όσους αγωνίζεστε για τις ψυχές σας.
Είμαι 48 ετών από τα οποία τα μισά τα εχω στους ΓΟΧ .

Αυτές οι «σκληρές» θέσεις που παραθέτω [και κάποιοι με χαρακτηρίζουν φονταμενταλιστή και Ματθαικό ] είναι αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας των κανόνων και όχι η προσωπική μου γνώμη. Επειδή είμαι μικρός στον νου, και η εξυπνάδα μου είναι κάτω του μετρίου, γι αυτό λοιπόν βαδίζω πάντα, πάνω στον σιδηρόδρομο [ αποφασεις της Εκκλησιας ] έτσι ώστε να είμαι συνειδησιακά ήσυχος.

Τώρα αναφορικά στο ερώτημα που μου θέσατε,
Τα έμβρυα που φονεύονται με τις εκτρώσεις, είναι δίκαιο να πάνε στην κόλαση, επειδή είχαν γονείς τέρατα;; Προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω, δεν μπορεί η καρδιά μου να το δεχθεί… αλλά η απόφαση της Εκκλησίας είναι δεδομένη για το που πάνε αυτές οι ψυχούλες. Αλλά Για να το δούμε κι αλλιώς το πράμα,
Εστω, ότι η Εκκλησία αυτά τα έμβρυα που θανατώνονται δια των εκτρώσεων, τα τοποθετήσει στην κατηγορία των αγίων, μπορείτε να φανταστείτε μετά τι έχει να γίνει;; Όχι μόνο οι εκτρώσεις θα πολλαπλασιαστούν, αλλά οι φονιάδες θα ζητάνε και τα ρέστα, από πάνω, του τύπου, εμεις στέλνουμε αγίους στον παράδεισο, κι εσείς μας βρίζετε;;

Το ίδιο λοιπόν ισχύει και στην πνευματική περίπτωση. Εάν νομιμοποιήσουμε την αίρεση με το να δεχθούμε ότι το έλεος του Θεού θα σώσει τον άνθρωπο ακόμα και στο Ποτήρι της αιρέσεως, τότε αχρηστεύουμε τον αγώνα όλων των μαρτύρων οι οποίοι δεν δέχθηκαν να πουν ένα «δεν βαριέσαι, μπορεί να ’ναι κι έτσι» αλλά αυτήν την αδιαλλαξία, την πλήρωσαν με φρικτά βασανιστήρια.
Ρωτώ: Ο Χριστός είναι δίκαιος η άδικος;

Ας αφήσουμε λοιπον την σωτηρία των ψυχών στον Χριστό…. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον νόμο επειδή με τον νόμο θα κριθούμε.
Αν ο Θεός θέλει να παραβεί τον δικό του νόμο, για μια ξεχωριστή περίπτωση… αυτό θα το κάνει ο Θεός και όχι εμείς, και σίγουρα δεν θα μας ρωτήσει.
Ρώτησε ο Πέτρος τον Χριστό: και μ’ αυτόν τι θα γίνει; [ εννοούσε τον Ιωάννη τον θεολόγο] και του απαντά ο Χριστός:
και αν θέλω να μεινει ζωντανός μέχρι να έρθω, εσύ τι δουλειά έχεις;;; εσύ κάνε αυτό που σου λεω. [ τοτε βγηκε η φημη ότι αυτος ο μαθητης δεν πεθαίνει…]
Αδελφέ, το θέμα δεν είναι να συμφωνήσουμε εμείς, το ζητούμενο είναι να μάθουμε την αλήθεια. Ποιος όμως αντιπροσωπεύει την αλήθεια; Μονον η επίσημη φωνή της Εκκλησίας, και όχι ο κάθε Παπάς - όποιος κι αν είναι αυτός.
Οι Παπικοί έχουν έναν Πάπα, ενώ στους ΓΟΧ κάθε παπάς και Πάπας.

Περαιτέρω,
Ο Μ. Βασίλειος λέγει: αυτός που πράττει βάση κανόνων να μην φοβάται.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ΒΑΡΟΣ έχει ενας Ιερέας γι αυτά που θα κηρύξει δημόσια. Αν παρασύρει ψυχές σε αιρέσεις, και κολαστούν ψυχές εξ αιτίας του, τότε καλύτερα να μην είχε γεννηθεί… Και επειδή οι απόψεις είναι αντικρουόμενες με άλλους κληρικούς ΓΟΧ, γι’ αυτό και έχω βγάλει κάλλους στα δάχτυλα, να πληκτρολογώ το εξής: Ρωτήστε στην Σύνοδο με αριθμό πρωτοκόλλου. Η διαδικασία είναι απλούστατη:
Γράφεις σε μια κόλλα χαρτί το ζήτημα που σε βασανίζει, πηγαίνεις στα γραφεία στην Κάνιγγος στον 3ο όροφο, [ Προσοχή γιατί στον 2ο είναι τα γραφεία του Μακαρίου ΓΟΧ - κλαυσίγελος ] το καταθέτεις , σου βάζουν αριθμό πρωτοκόλλου και περιμένεις την απάντηση στην επόμενη Σύνοδο. [Όλα αυτά γίνονται σε 3 λεπτά, τα εχουμε κάνει και ξέρουμε].

Εάν πάλι δεν θελετε να μπείτε σ’ αυτήν την βάσανο, τότε σας δίνω άλλη λύση, πολύ πιο εύκολη: bishopphotios@gmail.com είναι το ταχυδρομείο του αρχιγραμματέα των ΓΟΧ Δημητριάδος κ. Φωτίου.
Στείλτε του ένα μειλ με την δογματική απορία που έχετε, και θα σας απαντήσει βάση της εκκλησιολογικής γραμμής των ΓΟΧ, όπως είναι υποχρεωμένος. [Εχουμε ανταλλάξει δεκάδες μειλς]

Για εσας ποιος έχει το βάρος; η γνώμη του δείνα σχολιαστή, η του αρχιγραμματέα της Εκκλησίας ;; πολλώ δε μάλλον της Συνόδου.


Ανώνυμος είπε...

Για το Σχίσμα,
Ο Χρυσόστομος λέγει: εαν δεν μετανοήσουν οι σχισματικοί αλλά καθιερώσουν το σχίσμα, τότε η ίδια κόλαση τους περιμένει με τους αιρετικούς. Διότι μπορεί η παρανομία του σχισματικού να είναι ασυκρίτως μικρότερη απο του αιρετικού, αλλά η ζημιά που έκανε στην Εκκλησία είναι η ίδια.
Γι αυτό και τους ιδρυτές των σχισμάτων ΔΕΝ τους ξεπλένει ΟΥΤΕ ΑΙΜΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ
και κάτι ακόμα μια που τόφερε η κουβέντα,
εαν το νεο έγινε σωστά... τότε γιατί ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ούρλιαζε πριν πεθάνει, και έλεγε: με παρέσυραν οι Μασόνοι κι εσχισα την Εκκλησία.
Γιατί είχε μια φρικτή οψη και οχι γαλήνια;
Ρωτήστε τον π. Γεώργιο Μεταλληνό να σας τα επιβεβαιώσει.

Orthodox True είπε...

Σχετικό με το θέμα της ανάρτησης, την μεταπατερική "Θεολογία", είναι και "το νέο βιβλίο για το Ημερολογιακό: "Ου βουλόμεθα ζην ψευδολογούντες". Του κ. Ιωάννη Ρίζου.
Του απέστειλα τίς παρακάτω σκέψεις μου, καί εφόσον η ΠΠ δέν το δημοσίευσε το δημοσιεύω εδώ και ας μέ συγχωρέσουν οι διαχειριστές του ιστολογίου.

"Καλό απόγευμα Κε Ι. Ρίζο,

Σχετικά μέ την νεοημερολογιτική καινοτομία, που υποστηρίξατε στο πόνημά σας, θα ήθελα νά παραθέσω τα κάτωθι.
Η Αγία Εκκλησία είναι τέλεια και θεραπευτική, θεραπεύει δη προβλήματα και δεν δημιουργεί προβλήματα. Η απόφαση τής αλλαγής δημιούργησε προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν. Οτιδήποτε σαλεύει το ποίμνιο δεν είναι εν Χριστώ, είναι του διαβόλου.
Ποιά λοιπόν ήταν η σκοπιμότητα της αλλαγής του εορτολογίου κατά εσάς;
Η διόρθωση του Ιουλιανού για την ακρίβεια;
Όμως αυτή η τροποποίηση δημιούργησε μέγα συνειδησιακό ζήτημα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα που βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν έντονα, σε σημείο πού η Αρχιεπισκοπή Αθηνών κάλεσε τα σώματα ασφαλείας για την τάξη στην Αθήνα. Φώναζαν οι διαδηλωτές, "μάς φράγκεψαν, μάς φράγκεψαν!!!"
Ασκήθηκαν πιέσεις, βία, έγιναν επεισόδια έξω από την Μητρόπολη. Η Αγία Εκκλησία αγαπητέ δεν ασκεί βία, παρά μόνο πείθει κατά τον Μέγα Αθανάσιο. Αποφάσεις που με βία θέλουν την τήρηση είναι φασιστικές, υποκεινούμενες και υποκρινόμενες, εκ του διαβόλου πάντοτε προερχόμενες.
Η έμπρακτη οργή και η αγανάκτηση του πιστού λαού, ήταν τότε η ζώσα εν Χριστώ συνείδηση, που καταδίκασε την εγκληματική νεοημερολογιτική καινοτομία.
Αυτή η καθολική αντίδραση σε συμμαχία με την συνδρομή των Αγιορειτών πατέρων ήταν η ταφόπλακα της όποιας νεωτερίζουσας Συνοδικής και Πατριαρχικής εγκυκλίου για το εορτολόγιο, και είναι ζωντανή καταδίκη μέχρι σήμερα καθώς σημαντικό ποίμνιο ακολουθεί το Πάτριο εορτολόγιο.
Εκείνη η διακοπή μνημοσύνου των πατέρων που εναντιώθηκαν και η φυγή του λαού, εκ των ψευδοποιμένων, ορίστηκε αυτόματα ως έμμεση αποκήρυξη, τη ουσία είναι η αποκήρυξη της αληθούς Εκκλησίας κατά του ψεύδους, μέλους της, κατά ποιμένος, ή ακόμη καί Συνόδου ολόκληρου!!!
Οργή λαού, Φωνή Θεού, και η Θεοσημία της εμφανίσεως του Τιμίου Σταυρού στον Υμηττό, (ήταν αυτόπτης μάρτυρας ο παππούς μου Αθανάσιος Πριμάλης στην ομόνοια με το Τράμ, ως οδηγός), καταδίκασε το νέο εορτολόγιο, όπως πάλαι ποτέ η Αγία Ευφημία καταδίκασε τα κακόδοξα κείμενα των μονοφυσιτών στην Αγία Τέταρτη Οικουμενική Σύνοδο.
Η Οικουμενική λειτουργική ενότητα της Αγίας Εκκλησίας, είναι δογματικό θέμα, κοινό ουράνιο και επίγειο Θυσιαστήριο, την αυτή ημέρα οι Χριστιανοί στον κόσμο να νηστεύουν, την αυτή ημέρα να καταλύουν, την αυτή ημέρα να συνεορταζουν την ίδια εορτή,
και μέχρι την ημέρα της κακόδοξης αλλαγής, υφίσταται σε όλο τον κόσμο, ορατό και αόρατο, υπηρετώντας την τάξη, την ειρήνη, και την ενότητα στην Αγία Εκκλησία.
Από εκείνη την ημέρα της αλλαγής σχίστηκε το ποίμνιο, και παραμένει μέχρι σήμερα.
Άρα λοιπόν ημερολάτρες ειναι όλοι όσοι υποστηρίζουν την δήθεν διόρθωση τού Ιουλιανού, διότι λάτρεψαν την δόξα της ακρίβειας για την διόρθωση των ημερών του Ιουλιανού, κάνοντής τη δόγμα λειτουργικής ζωής, εις βάρος της Δόξας της Αγίας Εκκλησίας, ήτοι τής Λατρευτικής ενότητας της Αγίας Εκκλησίας πού είναι το μείζον, καθώς σκοπός της Αγίας Εκκλησίας επί της Γης, είναι ο Αγιασμός των πιστών, και μέχρι την ημερολογιακή μεταρρύθμιση, Αγίους αναδύκνειε η Αγία Εκκλησία.
Τι ευωδέστερο τούτο; Τι ευτυχέστερο; Τι μακαριώτερο;

Σε συνέχεια...

Orthodox True είπε...

Συνέχεια...

Στείτε και κρατείται τις παραδόσεις, παραλάβαμε, και οι Άγιες παραδόσεις κρατούνται όταν ότι παραλάβαμε χτές, φροντίζουμε να το τιμήσουμε, "το ιώτα και η κεραία τού νόμου, πού δέν θά παρέλθει ποτέ", αφήνοντας απαράλλαχτο και σήμερα, και επιχειρηματολογία για το πώς ακολουθούσε το εορτολόγιο η Αγία Εκκλησία πριν 17 αιώνες, είναι ανεπίτρεπτο να εμφανίζεται για να υποστηρίζει την εορτολογική διάσπαση του σήμερα, διότι τότε η Αγία Εκκλησία καθώς ήταν στα "σπάργανα", αγωνίστηκε να κλείσει τις πληγές της, να θεραπεύσει την λειτουργική ενότητα, ενώ το 1923 υπήρχε λειτουργικά ενωμένη και με την εισαγωγή του νέου, δημιούργησε τα μέγιστα προβλήματα που υφίστανται μέχρι σήμερα, αθεράπευτα.

Τέλος, το πόσο σημαντική είναι η εορτολογική ενότητα στην Αγία Εκκλησία, το διακηρύσσει καλύτερα από όλους μας ο διάβολος, διότι έθεσε πρωτεύων, θεμελιώδη καί ακρογωνιαίο λίθο για την ενότητα όλων των αιρέσεων, την δημιουργία ενιαίου φορέα εορτασμού, την λεωφόρο του νέου ημερολογίου, για τον πλήρη αιρετικό οικουμενισμό.
Ο ιδιος ο διάβολος κατακεραυνώνει τους δήθεν ρήτορες που μιλούν για "διόρθωση του Ιουλιανού" και δήθεν "ο Θεός δεν κρίνει με τον Χρόνο".
Ο ίδιος ο διάβολος το πολέμησε λυσσαλέα και το κατάφερε γιά τον κοινό εορτασμό, διότι δίχως κοινό εορτασμό δεν μπορεί να υπάρξει Οικουμενισμός....
Καί είναι ατιμία προς τους πατέρες μας που βγήκαν στους δρόμους εκείνη την εποχή και διαμαρτυρήθηκαν για την αντίχριστη εορτολογική καινοτομία, και κάποιοι έδωσαν και το αίμα τους καί τήν ζωή τους, οι δε Αγιορείτες άφησαν την ησυχία για να βγούνε στον κόσμο και να εμψυχώσουν τους πιστούς και τα πατρώα Δόγματα....
Στο τέλος ας αναρωτηθεί ο καθένας ξεχωριστά, εάν έφερε κανένα καλό στην Αγία Εκκλησία η εισαγωγή του νέου ημερολογίου, διότι εκ τού σποτελέσματος κρίνονται όλα με απόλυτη ευστοχία, εκτός εάν θεωρηθεί καλό να γιορτάζουν Χριστούγεννα οι Έλληνες μέ τίς ευχές του Πάπα, με τα λαμπιόνια, τα κομφετί, και τα ρεβεγιόν, καί νά τρέχουν στα εμπορικά κέντρα του εξωτερικού για ψώνια και για διασκέδαση...."

Καλή μετάνοια σε όλους μας εύχομαι.

The Cave Dweller είπε...


Προς +ΙΓΖ

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Εύχομαι ο Κύριος να σας δίνει δύναμη να αγωνίζεστε.

Πολύ σωστά γράφετε :

" Αν ο Θεός θέλει να παραβεί τον δικό του νόμο, για μια ξεχωριστή περίπτωση… αυτό θα το κάνει ο Θεός και όχι εμείς, και σίγουρα δεν θα μας ρωτήσει. "

Επομένως δεν είναι πιο σωστό (από πνευματικής αλλά και από ποιμαντικής απόψης) να λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι απλά δεν μπορούμε να διαβεβαιώνουμε για τη σωτηριολογική αποτελεσματικότητα του μυστηρίου ?

Πιστεύω ότι η παραπάνω φράση περιέχει τη σωστή αναλογία ακρίβειας και οικονομίας, όσον αφορά πάντα για τα μυστήρια που μεταδίδονται σε νήπια αλλά και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν κάποιο νοητικό πρόβλημα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει βάπτιση κατά το ορθόδοξο τυπικό.

Για όλους τις άλλες περιπτώσεις έχετε δίκιο στο θέμα της αυστηρής τήρησης των Ιερών Κανόνων.

Όσον αφορά το άλλο που γράψατε ότι "Οι Παπικοί έχουν έναν Πάπα, ενώ στους ΓΟΧ κάθε παπάς και Πάπας", πιστεύω ότι παντού υπάρχουν τα πάντα. Εγώ προσωπικά έχω γνωρίσει στους ΓΟΧ ταπεινούς ιερείς που βλέπεις στο πρόσωπό τους τη χαρά και την ταπείνωση της εν Χριστώ Ζωής.

Θα ήθελα την άποψή σας.

Ευλογείτε.

Ανώνυμος είπε...

Προς Σταύρο
Για τα μυστήρια των σχισματικών,

Οταν εισχωρεί στην Εκκλησία ΓΟΧ ένας ιερέας απο κάποιο ΓΟΧικό σχίσμα, τότε γίνετε χειροτονία εκ νέου, η χειροθεσία.
Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ
Το κάθε Παπάς και Πάπας έγκειται στην δογματική πολυφωνία και στην εκκλησιολογική αναρχία που επικρατεί στους ΓΟΧ.
Η Εκκλησία εχει καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές στις βασικές αλήθειες της πίστεως [ κοινώς δόγματα] και οι Ιερείς που υπηρετούν την Εκκλησία θα πρέπει να υποταχθούν στην απόφαση της Εκκλησίας και όχι στην απόφαση την δική τους.

Ανώνυμος είπε...

+ΙΓΖ
Είναι ήδη καταδικασμένοι οι σημερινοί αιρετικοί, από τις αποφάσεις των Οικουμενικών;;

Γ’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΚΑΝΩΝ Δ’
Και ούτος ο παρών κανών παρομοίως με τον ανωτέρω διαλαμβάνει για τους κληρικούς εκείνους οπου ήθελαν αποστατήσει και η κατ’ ιδίαν η και δημοσίως ήθελαν τολμήσει να φρονώσιν η να διδάσκωσι το δόγμα του Νεστορίου και του ομόφρονος Κελεστίου, λέγων ότι εκρίθη δίκαιον από την αγίαν Σύνοδον, να είναι οι τοιούτοι από τον βαθμόν τους [σ.σ. της Ιεροσύνης] καθηρημένοι.

ΚΑΝΩΝ Ζ’
…Εκείνοι δε όπου τολμήσουν η να συνθέσουν άλλο σύμβολο της πίστεως, η να πραβάλλουσιν αυτό εις το φανερόν, και να προσφέρουν εις τους Ελλήνων και Ιουδαίων και αιρετικών επιστρέφοντας προς την της αληθείας επίγνωσιν, οι τοιούτοι ει μεν επίσκοποι ώσι, και κληρικοί, να είναι της επισκοπής και του κλήρου απόβλητοι, ει δε λαικοί, να αναθεματίζονται. Παρομοίως δε και όσοι φανερωθούν πως φρονούν καθ’ αυτούς η διδάσκουν τους άλλους τα μιαρά και αιρετικά περί της ενανθρωπήσεως του μονογενούς Υιού του Θεού του Νεστορίου δόγματα, τα περιεχόμενα εις την υπ’ αυτού μεν συντεθείσαν έκθεσιν πίστεως, κομισθείσαν δε εις την Σύνοδον ταύτην από τον Πρεσβύτερον Χαρίσιον και ούτοι λέγω, ει μεν επίσκοποι ώσι και κληρικοί, να είναι καθηρημένοι, και της επισκοπής και του κλήρου απόβλητοι, ει δε λαικοί να αναθεματίζονται, ως προείπωμεν.

Σ.σ. αυτός που συνθέτει άλλο σύμβολο της πίστεως είναι καθηρημένος. Αυτός που καταργεί «το εν Βάπτισμα» αναγνωρίζοντας τα βαπτίσματα όλων των αιρετικών… τι είναι;; [ 1993 Balamand – 2016 Κολυμπάρι ]
Αυτός που διδάσκει το δόγμα του Νεστορίου είναι καθηρημένος. Αυτός που διδάσκει ότι οι Μονοφυσίτες, οι Παπικοί και όλες οι αιρέσεις είναι εκκλησίες… τι είναι;; Αυτός που διδάσκει ότι η ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ολόκληρη την αλήθεια, αλλά αυτή βρίσκεται στις θρησκείες - δαιμονολατρίες όλων των μελών του ΠΣΕ… αυτός τι είναι;; Αυτός που δημόσια τελεί μνημόσυνα στους Μουσουλμάνους τι είναι;; κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

προς Σταυρο

Κανὼν μζ´ τοῦ Μεγάλου Βασιλείου. Περὶ τοῦ τίνας ἀναβαπτίζεσθαι χρεών.

Ἐγκρατῖται καὶ Σακκοφόροι καὶ Ἀποτακτῖται τῷ αὐτῷ ὑπόκεινται λόγῳ, ᾧ καὶ Ναβατιανοί, ὅτι περὶ μὲν ἐκείνων κανὼν εξεφωνήθη, εἰ καὶ διάφορος, τὰ δὲ κατὰ τούτους ἀποσεσιώπηται. Ἡμεῖς μέντοι ἑνὶ λόγῳ ἀναβαπτίζομεν τοὺς τοιούτους. Εἰ δὲ παρ᾿ ὑμῖν ἀπηγόρευται τὸ τοῦ ἀναβαπτισμοῦ, ὥσπερ οὖν καὶ παρὰ ῥωμαίοις, οἰκονομίας τινὸς ἕνεκα, ἀλλ᾿ ὁ ἡμέτερος λόγος ἰσχὺν ἐχέτω· ὅτι, ἐπειδὴ ὥσπερ Μαρκιωνιστῶν ἐστιν αὐτοβλάστημα ἡ κατ᾿ αὐτοὺς αἵρεσις, βδελυσσομένων τὸν γάμον καὶ ἀποστρεφομένων τὸν οἶνον καὶ τὴν κτίσιν τοῦ Θεοῦ μεμιασμένην εἶναι λεγόντων, οὐ δεχόμεθα αὐτοὺς εἰς τὴν Ἐκκλησίαν, ἐὰν μὴ βαπτισθῶσιν εἰς τὸ ἡμέτερον βάπτισμα. Μὴ γὰρ λεγέτωσαν, ὅτι εἰς Πατέρα καὶ Υἱὸν καὶ ἅγιον Πνεῦμα ἐβαπτίσθη μεν, οἵ γε κακῶν ποιητὴν ὑποτιθέμενοι τὸν Θεόν, ἐφαμίλλως τῷ Μαρκίωνι καὶ ταῖς λοιπαῖς αἱρέσεσιν. Ὥστε, ἐὰν ἀρέσκῃ τοῦτο, δεῖ πλείονας ἐπισκόπους ἐν ταυτῷ γενέσθαι καὶ οὕτως ἐκθέσθαι τὸν κανόνα, ἵνα καὶ τῷ ποιήσαντι τὸ ἀκίνδυνον ᾖ, καὶ ὁ ἀποκρινόμενος τὸ ἀξιόπιστον ἔχῃ ἐν τῇ περὶ τῶν τοιούτων ἀποκρίσει.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.