" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αντι-Χριστούγεννα (κείμενο προβληματισμού)

Κάποτε ο κόσμος γιόρταζε Χριστούγεννα!
Κάποτε!
Τότε που είχε η ζωή σκοπό, και νόημα ο αγώνας.
Τότε που οι Χριστιανοί λαχταρούσαν τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονταν για τα Χριστούγεννα: Νήστευαν τη Σαρακοστή, προσεύχονταν, εξομολογούνταν, πρόσμεναν…
Τότε που η δασκάλα, ο δάσκαλος κρεμούσαν απ’ τα χείλη τους τα μάτια των παιδιών και στάλαζαν μες στην ψυχή το όνειρο: Να ’μουν κι εγώ εκεί – να ’μουν εκεί, στη Βηθλεέμ, στο στάβλο• «να ’μουν του στάβλου έν’ άχυρο…»!
Τότε που τα παιδιά ήταν παιδιά και μελωδούσαν με τούς βοσκούς τα κάλαντα μες στη νυχτιά και περπατούσαν δρόμους και στενά πάνω στων Μάγων τ άλογα.
Τότε που μάζευ’ η γιορτή τα πλοία στην Πατρίδα απ’ τούς λωτούς της ξενιτιάς κι έφερνε σπίτι τον πατέρα, στη μαύρη μάνα το παιδί, τον άντρα στη γυναίκα.
Κάποτε… τότε… γιόρταζαν Χριστούγεννα.


Έπειτα ήρθε λίβας δυτικός,
το εμπόριο, και τα ’κάψε, έκανε στάχτη τη γιορτή, τα όνειρα κουρέλι. Έδιωξε από τη Φάτνη τον Χριστό κι έβαλε τον χρυσό στη θέση του. Τα δώρα, τα ψώνια, τα ταξίδια σε άλλους τόπους μακρινούς έγιναν της γιορτής ο μόνος κι άχαρος σκοπός. Έγινε η γιορτή απόδραση, λες σαν φυλακισμένων, προς τα βουνά, στα χιόνια, σ’ άλλους λαούς και τόπους. Στους πέντε ανέμους σκόρπισε η Φάτνη της Βηθλεέμ, κι η φαμελιά κατάντησε
«το σπίτι των ανέμων».

Τώρα η ιστορία αυτή φτάνει στο τέλος της. Μετά την ύπουλη υπονόμευσή της τόσων δεκαετιών, η εορτή δέχεται πια το χτύπημα κατάστηθα: Ή δυτική δαιμονολατρία, την ώρα που το αντίπαλο παρανοϊκό σύστημα αντικαθιστούσε τα Χριστούγεννα με τα Σταλινούγεννα, μετέτρεψε τη Γέννηση του Χριστού σε γέννηση του οποιουδήποτε• τα “Christmas” (=Χριστούγεννα) σε “Xmas” (=γέννηση του «X»), τάχα χάριν συντομογραφίας. Σήμερα δε η βρυκολακιασμένη Ευρώπη, δήθεν για να μην ενοχλούνται οι αλλόθρησκοι, απαγορεύει ήδη σε μια μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της εορταστικό διάκοσμο πού να υπενθυμίζει τη Γέννηση του Χριστού. Φώτα μόνο, χωρίς το Άστρο των Μάγων, χωρίς Φάτνη, αγγέλους και βοσκούς. Εορτάζει τα γενέθλια όλων και καταργεί σταδιακά τη Γέννηση του Σωτήρος. Καθιερώνει παγκόσμιες ημέρες για τα πιο γελοία πράγματα: ύπνου, χορού, κέικ, μπύρας, γέλιου, ομοφυλοφοβίας, αριστερόχειρων κ.τ.λ., σβήνει δε τη μόνη άξια τιμής ημέρα τού Χριστού.
Εκ πρώτης όψεως αυτή η εξέλιξη φαντάζει αρνητική. Και αναμφιβόλως είναι θλιβερή, αφού ό κόσμος μας χάνει και το ελάχιστο χριστουγεννιάτικο χρώμα που του είχε απομείνει. Γεγονός που δεν μπορεί παρά να προκαλεί πόνο και θλίψη.
Στην πραγματικότητα όμως ή ραγδαίως εξελισσόμενη αυτή αρνητική ατμόσφαιρα αποτελεί το καταλληλότερο περιβάλλον για να ανακαλύψουμε τα αληθινά Χριστούγεννα. Είναι πλεονέκτημα και προνόμιο να ζει κανείς σ’ αυτή τη δραματική καμπή της ιστορίας.
Πλεονέκτημα και προνόμιο, διότι δυσκολότερα σ’ αυτές τις συνθήκες θα αποπροσανατολισθούμε, και φυσικότερα θα κινηθούμε στο βάθος και την ουσία της Εορτής. Ευκολότερα πλέον θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον επιδερμικό εορτασμό των φωταψιών και των εδεσμάτων, και θα αναζητήσουμε το αληθινό «φώς το της γνώσεως» που ανατέλλει από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ, τόν ενανθρωπήσαντα Θεό.
Η πρόκληση ειδικά εφέτος, μετά τις τόσες δραματικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας με την ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων, είναι μεγάλη. Πρόκληση να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα. Το στάδιο είναι μπροστά μας ανοιχτό με την τεσσαρακονθήμερη νηστεία.
Σε πείσμα των αντίθεων δυνάμεων, να ζήσουμε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Απόσπασμα από το περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”, Τεύχος 2099, πηγή



Παραθέτουμε και ένα σχόλιο δημοσιευμένη στην ίδια ιστοσελίδα:
Τρομερο αρθρο….Η συντριπτικη πλειοψηφια των ανθρωπων οταν ακουνε για Χριστουγεννα εχουν το νου τους στη χαρτοπαιξια,στις βιτρινες των καταστηματων,στη μοδα,στα μπουζουκια…Αν πεις οτι νηστευεις 40 μερες για Χριστουγεννα σε χαρακτηριζουν ηλιθιο ….Αισθανεσαι σαν τον Αποστολο των Εθνων στην Αθηνα στο κεφ. 17 των Πραξεων των Αποστολων ,οταν οι φιλοσοφοι μολις ακουσαν για Ευαγγελιο και Βασιλεια των Ουρανων,ειπαν μεταξυ τους:”αυτος ο Εβραιος εχει τρελαθει”…εννοωντας τον Αποστολο

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία

http://1.bp.blogspot.com/-inmomytr2pU/VK6rkDmu3PI/AAAAAAABodY/LbT0pAon_Qg/s1600/SYRIZA10277757_1436855119901403_2381592922063249442_n.jpg

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πρώτος,
για να έχουμε όμως μια πιο σφαιρική άποψη, πάρε και το πρόγραμμα της ΝΔ για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία

1) Ανεργία 30%
2) Μετά από 5 έτη λιτότητας, συνεχίζουμε να χρωστάμε τα ίδια -ίσως και περισσότερα
3) Φτωχοποίηση του Έλληνα. Συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Βασικός μισθός 500 ευρώ. Μονιμοποίηση χαρατσιών κάθε χρόνο. Εξοντωτικά τέλη κυκλοφορίας σε πολυτεκνικά αυτοκίνητα.
4) Ξεπούλημα κάθε κερδοφόρας κρατικής πηγής: ΟΠΑΠ, τράπεζες, παραλίες κλπ

5) ΜΗ ανακήρυξη ΑΟΖ
6) Συνεχίζουν να επιδιώκουν σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια
7) Διέκοψαν τις συντάξεις ΟΓΑ στους ομογενείς της Β.Ηπείρου
8) Εγκατάλειψη της Κύπρου πρόσφατα -όταν πήγε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

9) Κατάργηση Κυριακής ως ημέρα αργίας
10) Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
11) Συνεχίζουν τα ίδια αντεθνικά και άθλια βιβλία
12) Συνεχίζει η απαγόρευση της εξομολόγησης στα σχολεία (έργο που επίσης επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ)
13) Κατάργησε εδώ και 3 χρόνια τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό την ημέρα των Τριών Ιεραρχών (φέτος μετά από πιέσεις των τοκογλύφων, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις ημέρες αργίας, το έκαναν εργάσιμη).
14) στα πλαίσια των περικοπών, δεν χειροτονείται πλέον κανένας νέος ιερέας.
Πολλά χωριά μένουν χωρίς ιερέα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι με το ΣΥΡΙΖΑ , να μπουν μουφτήδες στη Θράκη

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.