" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός σήμερα θα έλεγε στους πολιτικούς να δώσουν έμφαση στα μαθήματα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας.Άγιος Κοσμάς: Διαχρονικές διδαχές και «μηνύματα»
Ακριβώς 300 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στη μνήμη του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας αφιέρωσε το επίσημο ημερολόγιό της. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να διαβάσουμε ξανά τις πάντα επίκαιρες διδαχές του και να εξαγάγουμε ωφέλιμες συμβουλές για την παιδεία, την κοινωνία, ακόμη και για την πολιτική. Τι θα συμβούλευε άραγε τους πολιτικούς μας ο άγιος Κοσμάς;
Πρώτον, όλο το έργο του, οι διδαχές του και οι προφητείες του διδάσκουν στους σημερινούς πολιτικούς ότι ο λαός μας, για να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται ελπίδα, αισιοδοξία και όραμα. Ο Πατροκοσμάς έδρασε σε μια ζοφερή εποχή, όταν είχαν καταπνιγεί δεκάδες κινήματα των υποδούλων, με αποκορύφωμα τα Ορλωφικά. Στη διάρκεια της επίγειας ζωής του είδε τους Τουρκαλβανούς να σφάζουν τον ορθόδοξο κλήρο και τους προκρίτους της Πελοποννήσου λόγω της συμμετοχής των Ελλήνων στο σχέδιο των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Παρά την απογοήτευση που επικρατούσε έπειτα από 300 χρόνια δουλείας, ο άγιος μιλούσε για το ποθούμενον και για το Ρωμέικο που θα έλθει. 

Καλλιεργούσε την ελπίδα στην απελευθέρωση, την εκπλήρωση των πόθων για υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Ζωντάνεψε τη χριστιανική και εθνική συνείδηση των υποδούλων και προετοίμασε το 1821. Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση του Ελληνα, ανυψώστε το πληγωμένο εθνικό φρόνημά του, δώστε όραμα πνευματικό, πολιτιστικό και όχι μόνον υλικό, θα ήταν το μήνυμά του προς τους πολιτικούς.
Δεύτερον, ο άγιος στερέωσε την ορθόδοξη πίστη για να ενισχυθεί παραλλήλως και η ελληνικότητα. Ηξερε ότι την εποχή εκείνη όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία χανόταν και για τον Ελληνισμό. Εμπόδισε τους εξισλαμισμούς, συνιστούσε στους Ελληνες να μη χρησιμοποιούν ξενόφερτες διαλέκτους. Η στάση του αυτή διδάσκει ότι και σήμερα όποιος πλήττει ή χλευάζει ή υποβαθμίζει τον ρόλο της Εκκλησίας χτυπά ουσιαστικά ένα από τα θεμέλια της εθνικής μας ταυτότητας και της προκοπής του λαού μας.
Τρίτον, ο άγιος ίδρυε σχολεία με σαφή στόχο να μαθαίνουν τα παιδιά την ορθόδοξη πίστη και την ενιαία ελληνική γλώσσα, αρχαία, βυζαντινή, νεοελληνική. Τόνιζε ότι
σκοπός του σχολείου είναι να διδάσκει τον Χριστό και την Παναγία καθώς και την ελληνική, που είναι η γλώσσα της Εκκλησίας. Σήμερα θα έλεγε στους πολιτικούς να δώσουν έμφαση στα μαθήματα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Τότε δεν μπορούσε να μιλήσει φανερά για την ιστορική συνείδηση των Ελληνοπαίδων, λόγω του φόβου των Τούρκων, αλλά είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα υπογράμμιζε την αξία και αυτού του μαθήματος.
Τέταρτον, ο άγιος Κοσμάς καλλιέργησε τον χριστιανικό αντιρατσισμό, ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο σε δικαιώματα αλλά και σε υποχρεώσεις. Σε ορισμένα χωριά ρωτούσε τους Αθιγγάνους (γύπτους τους ονόμαζε) αν οι χωρικοί τούς φέρονται καλά. Αν μάθαινε περιστατικά περιφρονήσεως, τότε έλεγε ότι οι χριστιανοί πρέπει να αγαπούμε και να σεβόμαστε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής ή καταγωγής, Ταυτόχρονα προέτρεπε και τους Αθιγγάνους να βρουν μια κανονική εργασία και να αφήσουν τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Το μήνυμά του, λοιπόν, είναι ότι παράλληλα με τα ανθρώπινα δικαιώματα οι πολιτικοί μας ηγέτες οφείλουν να θυμίζουν και τις υποχρεώσεις όλων όσοι ζουν στη χώρα μας, δηλαδή να τηρούν τους νόμους και να εργάζονται εντίμως.
Πέμπτον, με τον μαρτυρικό του θάνατο μάς διδάσκει το χρέος μας προς τον εκτός συνόρων Ελληνισμό. Ο άγιος Κοσμάς απαγχονίσθηκε με εντολή του Κουρτ Πασά στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου, στις 24 Αυγούστου 1779. Σήμερα το μέρος αυτό ανήκει στην Αλβανία και το λείψανο του αγίου φυλάσσεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ελπίζω οι πολιτικοί μας να μη λησμονούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Δημοκρατία, 08/04/2014
το είδαμε εδώ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ σταματήστε να αναρτάτε κείμενα του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Το κόμμα που στηρίζει πολλά δεινά μας "πρόσφερε"...

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Ο κ.Χολέβας αρθρογραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστός για την σοβαρότητα των άρθρων του.
Δεν έχουμε διαβάσει πουθενά για ένταξή του σε οποιοδήποτε κόμμα. Αν διαβάσατε κάποια τέτοια ανακοίνωση παρακαλούμε να μας την παραθέσετε. Αλλιώς δεν είναι δυνατόν να γράφονται ανώνυμα σχόλια-συκοφαντίες.

Ανώνυμος είπε...

Αν ακούγατε σήμερα το ραδιόφωνο της πειραϊκής εκκλησίας θα τον ακούγατε να λέει ότι για ένα μήνα θα απέχει από την εκπομπή λόγω της υποψηφιότητάς του. Πάντως χαίρομαι που παραδέχεστε ότι είναι συκοφαντία να ισχυρίζομαι ότι κάποιο πρόσωπο είναι υποψήφιος της ΝΔ.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Είμαστε δάσκαλοι και όχι δημοσιογράφοι. Συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι για το κάθε τι. Γι αυτό και σας ζητήσαμε να παραθέσετε κάποιο ειδησιογραφικό σύνδεσμο.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ ευθύνεται (ενδεικτικά)
1) για την υπερφορολόγηση των πολυτέκνων (πχ τεκμήριο και φόρος πολυτελείας (!) στα πολυτεκνικά αυτ/τα, το κάθε παιδί πλέον θεωρείται "τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης"
2) για την κατάργηση της Κυριακής ως ημέρα αργίας
3) για την επικείμενη ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών
4) για την φτωχοποίηση και την οικονομική εξαθλίωση του μέσου Έλληνα
5) για τα απαράδεκτα σχολικά βιβλία και την συνεχιζόμενη προβολή του πολυπολιτισμικού σχολείου- χωρίς ελληνορθόδοξες αξίες
6) για την επικείμενη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που θα φιμώσεις κάθε αντίδραση σε αιρετικούς, προβολή των ομοφυλοφίλων κλπ

είναι αυτονόητο ότι θεωρούμε την συμμετοχή ενός πιστού σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ πτώση.
Ελπίζουμε να μην συμβαίνει και να πρόκειται όπως γράψαμε εξ αρχής για ανώνυμη συκοφαντία.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω άρθρα τού κ. Χολέβα δημοσιευμένα σέ εντυπο τύπο τής πόλης μου χρόνια.Είνα σοβαρό ς καί αξιοπεπρή ς άνθρωπος καί δέν πιστεύω να ισχύει αυτό πού αναφέρει ο σχολιαστής.Δέν εχω ακούσει κατι τέτοιο καί τό θεωρώ " πτώση" οπως τό λέτε καί εσείς.Είναι Αδύνατον μέ τίς σημερινές συνθήκες ο κ. Χολέβας να πολιτεύεται μέ κόμματα πού ευθύνονται γιά τήν σημερινή τραγική θέση πού περήλθαμε. Τό θεωρώ εντελώς απίθανο.

Ανώνυμος είπε...

Έλα όμως που είχα δίκιο. Δες την αλφαβητική σειρά των υποψηφίων. Φιγουράρει το όνομα του Χολέβα: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=283561&catid=9
Εντάχθηκε στο κόμμα που πριν δύο μήνες ψήφισε στην ευρωβουλή την έκθεση Λούνατσεκ για την ομοφυλοφιλία. Πλέον οφείλουν τα πατριωτικά ιστολόγια να καταγγείλουν το γεγονός μπας και ξυπνήσουν οι θρησκευόμενοι που θα πάνε να τον ψηφίσουν μονοκούκι

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Τελικά επαληθεύθηκε η παροιμία ότι "όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά".
Εκφράζουμε την λύπη μας για την επιλογή του κ.Χολέβα, ειδικά με τα πρόσωπα που είδαμε να πλαισιώνουν το ίδιο ψηφοδέλτιο (Τζαβέλα, Τομαή, Κράτσα κλπ).

Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας, Είναι φανερό ότι δεν είχαμε καμία πρόθεση να στηρίξουμε ούτε υποψηφίους ούτε πολιτικά κόμματα.. πολύ περισσότερο όταν αυτά ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα (οικονομικό, πνευματικό, ηθικό, ιδεολογικό).

Ανώνυμος είπε...

Κ. Χολέβας: Αγαπητοί φίλοι, με τη βοήθεια του Θεού, την έγκριση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας και την ευλογία του Πνευματικού μου δέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ζητώ την προσευχή σας, την ψήφο σας και την υποστήριξή σας για να αγωνισθώ από ένα άλλο βήμα για την προβολή της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των Εθνικών μας Θεμάτων. Απαιτείται σταυρός προτιμήσεως δίπλα στο όνομά μου. Όλη η Ελλάδα θα είναι μία ενιαία περιφέρεια στις Ευρωεκλογές της 25.5.2014. Μπορούν να με ψηφίσουν Έλληνες πολίτες όπου κι αν κατοικούν εντός Ελλάδος καθώς και οι Απόδημοι σε χώρες της Ευρ. Ενώσεως.
Καλή Ανάσταση!

ΑΠΛΑ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ.......

Ανώνυμος είπε...

Ε, αφού πήρε την έγκριση του τοποτηρητή της μητρόπολης Ιωαννίνων (ξέρετε πόσο κοντά είναι η Αθήνα από τα Γιάννενα και τι λένε οι κανόνες για το ποιος ορίζεται τοποτηρητής), τότε καλά έκανε ο κ.Χολέβας.

Είχαμε έναν αρχεπίσκοπο που δεν μιλούσε, ευκαιρία να τον μιμηθεί κι ο Χολέβας. Φαίνεται δεν διαβάζει ειδήσεις, δεν ξέρει τι έκανε η Νδ τόσα χρόνια .. Άραγε θα αλλάξει ο Χολέβας την Νδ ή το αντίστροφο; τι λέτε;

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.