" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τα κουνελάκια, τα κοτοπουλάκια ... , τα κόκκινα αυγά και πως να μιλάμε στα παιδιά μας για το ΠΑΣΧΑ

«-Γέροντα, κάποια παιδιά με ρώτησαν γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά.
-Τα παιδιά να μην τα αφήνετε να σκαλώνουν σε κάτι τέτοια, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα στρέφονται συνέχεια εκεί και δεν θα πηγαίνουν σε κάτι βαθύτερο.

Πέστε τους μόνον ότι το κόκκινο αυγό , όπως είναι στρογγυλό, συμβολίζει τη γη που βάφτηκε με το Αίμα του Χριστού και λυτρώθηκε όλος ο κόσμος από την αμαρτία.» (Λόγοι Γ. Παΐσιου, τόμος ΣΤ, σ.203)

Τα λόγια αυτά του Γέροντος Παΐσιου διάβασα και σκέφτηκα:
Άραγε, τι θα έλεγε ο Γέροντας για τα λαγουδάκια και τα κοτοπουλάκια, με τα οποία έχει συσχετιστεί το Πάσχα; Όλα αυτά τα ξενόφερτα στοιχεία, σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με το βαθύτερο νόημα των εορτών.

Τις μέρες αυτές τα  παιδιά φέρνουν καθημερινά από το σχολείο τέτοιες κατασκευές. Κανένα όμως δεν έφερε μια ζωγραφιά με την Ανάσταση του Λαζάρου, τον Μυστικό δείπνο, έναν στολισμένο Σταυρό… (Το ίδιο συμβαίνει και τα Χριστούγεννα, όπου επικρατεί ο Αη-Βασίλης και το δέντρο).


Μένει, λοιπόν σε εμάς τους γονείς αυτό το έργο:
Να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν το νόημα των εορτών. 
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις διηγήσεις και τις κατασκευές, επομένως να μερικοί τρόποι:


*Κάθε μέρα της Μ. Εβδομάδος (ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου) αντί άλλο παραμύθι, μπορούμε να διαβάζουμε την αντίστοιχη ευαγγελική περικοπή σε μετάφραση και να  την συζητούμε με τα παιδιά.
*Μπορούμε ακόμα να κολλήσουμε χάρτινες εικονίτσες σε χαρτονάκια και να τις διακοσμήσουμε με αποξηραμένα λουλούδια.
*Με εικονίτσες της Αναστάσεως να φτιάξουμε χειροποίητες πασχαλινές κάρτες, για συγγενείς και φίλους.( Σημ. Εικονίτσες μπορείτε να προμηθευτείτε από όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά βιβλιοπωλεία, όπως και παιδικά βιβλία για τις ημέρες αυτές.)
*Οι μέρες αυτές είναι μέρες νηστείας και μαζί με τα παιδιά μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια απλή, νηστίσιμη συνταγή.
* Τα αυγά μας θα δοκιμάσουμε να τα βάψουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, με κρεμμυδότσουφλα (δείτε πώς στο ftiaxno.gr).
*Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα βιβλιαράκι με τις ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδας βοηθά ώστε να παρακολουθούν στην εκκλησία.
*Και ας μην ξεχάσουμε και τους συνανθρώπους μας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς. Μαζί με τα παιδιά, ετοιμάζουμε ένα δέμα αγάπης, με λίγα τρόφιμα, ρούχα που δεν χρειαζόμαστε… και τα παραδίδουμε στην ενορία μας. Είναι μια έμπρακτη διδασκαλία της αγάπης και της φιλανθρωπίας.


«Αν ζήσουμε με ευλάβεια και κατάνυξη την Μεγάλη Εβδομάδα, Θα ζήσουμε με πνευματική αγαλλίαση και  θεία ευφροσύνη την Αγία Ανάσταση», είπε πάλι ο Γέροντας.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!

Σχόλιο:
Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, σε καμία περίπτωση δεν μεμφόμαστε την παράδοση των κόκκινων αυγών

Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες της Β.Ηπείρου, σε όλη τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, έχοντας μετατραπεί οι εκκλησίες τους σε αποθήκες και στάβλους, έχοντας αποσχηματιστεί οι ιερείς τους και απαγορευτεί κάθε θρησκευτική πράξη, συνήθιζαν κάθε Πάσχα, να βάφουν κόκκινα αυγά και να τα πετάνε κρυφά το βράδυ έξω από τα σπίτια των κομμουνιστών του χωριού.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι το "τσούγκρισμα" των κόκκινων αυγών συνοδεύεται από το αναστάσιμο μήνυμα: "Χριστός Ανέστη- Αληθώς ανέστη". 
Τα Ελληνικά έθιμα ακόμη κι όταν εξωτερικά δείχνουν να επισκιάζουν το νόημα της γιορτής, αποτελούν στοιχείο της λαϊκής παράδοσης του έθνους μας, αφορμή για διδασκαλία-προσέγγιση στο νόημα της εορτής, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα διατηρήσουμε.
Ιστολόγιο ο Παιδαγωγός

2 σχόλια:

momyof6 είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά για την αναδημοσίευση του κειμένου μου, καθώς και για την παράθεση των ιστολογίων μας στα φιλικά σας ιστολόγια. θα προσθέσουμε άμεσα και το δικό σας στη λίστα των ιστολογίων μας.

Θα μας ενδιέφερε πολύ να ενημερωνόμαστε μέσω μέιλ για τις νέες αναρτήσεις σας- επειδή θεωρώ ότι και άλλοι αναγνώστες θα το ήθελαν, θα πρότεινα να ενεργοποιήσετε το ανάλογο widget στην πλαϊνή σας στήλη.

Καλή Ανάσταση να έχετε και καλή συνέχεια στο έργο που επιτελείτε.
Ο Θεός να σας ενδυναμώνει.

Με εκτίμηση
Αλεξία από το ιστολόγιο momyof6.wordpress.com

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Νομίζουμε προσθέσαμε επιτυχώς το κατάλληλο widget στα δεξιά.

Ευχαριστούμε που προσφέρετε στο διαδίκτυο το πιο σημαντικό: την δική μας παράδοση, την Ελληνική και ορθόδοξη, για να την μάθουν ή να την ξαναθυμηθούν όλες οι Ελληνίδες μητέρες.
Καλή Ανάσταση!

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.