" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Όταν ο άμβωνας σιωπά αιδημόνως και συμβιβάζεται ανεπιτρέπτως…

Σχόλιο Στο εξαιρετικό κείμενο που ακολουθεί δεν βάλαμε φωτογραφία. Αρκεί να επισκεφθείτε μόνοι σας την ιστοσελίδα μιας οποιασδήποτε μητρόπολης ή ενός εκκλησιαστικού πρακτορείου ειδήσεων, για να δείτε πως όσα γράφονται παρακάτω δυστυχώς επαληθεύονται.

Δυστυχώς, το δαιμονικής εμπνεύσεως και προελεύσεως κοσμικό πνεύμα έχει εισβάλλει όσο ποτέ άλλοτε εντός του εκκλησιαστικού σώματος τόσο σε επίπεδο ποιμένων όσο και στο αντίστοιχο των ποιμαινομένων εισάγοντας και καθιστώντας "το βδέλυγμα της ερημώσεως εν τόπω αγίω".

Άσεμνη και σκανδαλώδης εμφάνιση πολλών πιστών, γυναικών, κατά κύριο λόγο, αλλά και ανδρών, ακόμη και εντός των ιερών χώρων, ετεροδιδασκαλίες, όπως για παράδειγμα νεονικολαιτικές αντιλήψεις και θέσεις με συνακόλουθη αμνήστευση των πνευματοκτόνων προγαμιαίων σχέσεων, πρακτικός υλισμός με υπερτίμηση του οικονομικού παράγοντα επί υποτιμήσει ετέρων ουσιωδέστερων, έλλειψη ομολογιακού φρονήματος και παρρησίας στις αναπόφευκτες περιστάσεις του βίου όταν και όπου αυτή επιβάλλεται, ειδικά όταν υβρίζεται σκαιώς το υπερύμνητο πρόσωπο του Τριαδικού Θεού (όρα corpus christi), υποβάθμιση και μαρασμός του ιεραποστολικού φρονήματος και ζήλου απ τον οποίο θα πρέπει να διακατέχεται κάθε μέλος της Εκκλησίας, αδιαφορία για τη νόθευση του Ορθοδόξου Δόγματος και Ήθους απ την πλευρά υπεροχικών εκκλησιαστικών προσώπων και επακόλουθη έλλειψη αντιδράσεως και αντιστάσεως, μαζική καταφυγή σε προφητείες (πραγματικές και μη)-προφητειολαγνεία που εξάπτει την περιέργεια των προφητολάγνων αποβαίνουσα, εν τέλει, εις βάρος της γνησιότητας της πνευματικής ζωής, γεροντισμός-γεροντολατρεία που συνιστά πνευματική νόσο, παραμέληση της μελέτης και εντρυφήσεως των συγχρόνων χριστιανών στις ανεξάντλητες και αστείρευτες πηγές της Βίβλου και των Πατέρων κ.ο.κ.

Τα ως άνω κατατεθέντα παραδείγματα, δειγματοληπτικώς, σκιαγραφούν αμυδρότατα και φυσικά όχι καθ ολοκληρίαν τη ζοφερή εικόνα που έχει δημιουργηθεί και σχιματισθεί απ την εισήλαση και, εν πολλοίς, παγίωση του προαναφερθέντος απνευμάτιστου-πνευματοκτόνου πνεύματος.

Η ευθύνη των Θεόθεν τεταγμένων την πνευματική οικοδομή του εμπεπιστευμένου αυτοίς ποιμνίου τυγχάνει μεγίστη. Όταν ο άμβωνας σιωπά αιδημόνως και συμβιβάζεται ανεπιτρέπτως με το πολυειδώς δρων και παντοειδές κακό αποφεύγοντας να το στηλιτεύσει υπό το φως της Αγίας Γραφής, της Ιεράς Παραδόσεως και των Θείων και Ιερών Κανόνων, τότε καθίσταται αναπόφευκτη η αλλοίωση του φρονήματος πολλών πιστών με τα ανάλογα πρακτικά εξαγόμενα και πρακτικές συνέπειες.

Όταν η εκκλησιαστική διοίκηση συγκαλύπτει σκανδαλωδώς τους ετεροδιδασκάλους που υποβαθμίζουν το Ορθόδοξο Δόγμα και αλλοιώνουν το Ορθόδοξο Ήθος αντί να εφαρμόσει στην περίπτωσή τους τα υπό των Θείων και Ιερών Κανόνων διαγορευόμενα τότε τι περιμένουμε να συμβεί;

Εν ονόματι της Οικονομίας οικονομούνται τα ανοικονόμητα. Η Οικονομία έχει υποκαταστήσει την
Ακρίβεια. Ευλογημένη η Οικονομία και δώρο του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία. Όχι όμως και κανόνας εκκλησιαστικού βίου! Μην τρελλαθούμε κι όλας!

Η προσήλωση στη χριστιανική ηθική διαβάλλεται από επίσημα εκκλησιαστικά χείλη και "θεολογικές" φωνές ως "ηθικισμός", η εφαρμογή των Θείων και Ιερών Κανόνων των εν Αγίω Πνεύματι τεθεσπισθέντων ως"νομικισμός" κ.τ.ό

Μετά έχουμε την αξίωση να μην " κάνει πάρτυ" το κοσμικό πνεύμα μέσα στην Εκκλησία! Σώφρονες, σεμνοί και σοβαροί κληρικοί που συνέχονται από έμπονη αγωνία για την εν τω κόσμω πορεία του εκκλησιαστικού σώματος χωρίς συμβιβασμούς και αβαρίες με τη συνείδησή τους απαξιώνονται αήθως, εμπαθώς και αδίκως ενώ την ίδια στιγμή προβάλλονται σαν πρότυπα εκφοράς γνήσιου εκκλησιαστικού λόγου αλλοτριωμένοι απ το πνεύμα της εκκοσμίκκευσης ποιμένες.

Αμαρτωλοί και τρισάθλιοι, τέκνα του Αδάμ, "σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες" είμαστε όλοι μας! Ας ζητούμε εν συντριβή πολλή το έλεος του Θεού τον Οποίο καθημερινά και κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο παροργίζουμε με τις ελεεινότητες και βρωμερότητές μας και ας μην παίζουμε "εν ου παικτοίς" μεταβάλλοντας τις πτώσεις μας σε "ιδεολογία", πολλώ δε μάλλον σε "θεολογία" για να μνησθούμε και του μακαριστού πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου!


Λυκούργος Νάνης, ιατρός


το είδαμε εδώ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-Τι απέγινε η επέχουσα θέση μηνύσεως καταγγελία εκατοντάδων πιστών στη ΔΙΣ για τις ετεροδιδασκαλίες του μητροπολίτη Περγάμου;
-Γιατί η διοίκηση της Εκκλησίας δε βάζει φρένο στη λειτουργία της διαβόητης Βολιώτικης "ακαδημίας";
-Γιατί αφήνουν ασύδοτο τον παπα-Φάρο να υποστηρίζει ασύστολα τις προγαμιαίες σχέσεις;
-Πότε θα πάψουν κάποιοι εκκλησιαστικοί σταθμοί να μεταδίδουν ασεβή και κοσμικά τραγούδια;
-Πότε θα απαγορευθούν με δεσμευτική για όλους συνοδική απόφαση τα λεγόμενα "γαμοβαφτίσια";

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Για να μην λέμε πολλά σε όσα εύστοχα επισημαίνετε,
δείτε τις φωτογραφίες από την κατασκήνωση της Μητρόπολης Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.
Αγόρια και κορίτσια μαζί στο ίδιο αμφιθέατρο. Τα κορίτσια με σορτσάκια και τιράντες ("Τι πειράζει" το ένα, "τι πειράζει" το άλλο. Δεν έχει απομείνει τελικά τίποτε που να "πειράζει"..)
Χορός (χασαποσέρβικο) από τα κορίτσια (προς τέρψη των αγοριών).
Όλα αυτά σε "χριστιανική" κατασκήνωση έτσι; Άραγε όταν πέφτει το βράδυ τι θα σκέφτονται τα αγοράκια της κατασκήνωσης; Τον Θεό και τους Αγίους ή τα κορίτσια που έβλεπαν όλη την μέρα;
Και σκεφθείτε ότι υπάρχουν και "χειρότερες" καταστάσεις σε άλλες μητροπόλεις.

Όσο οι μητροπολίτες καθιερώνουν σιγά σιγά το "αλάθητο" τους,όσο τιμώνται ως "γκουρού", όσο πετυχαίνουν να συντρίβουν κάθε φωνή αντίδρασης, τα δυσάρεστα φαινόμενα στην εκκλησία θα πολλαπλασιάζονται σαν γάγγραινα. Πολύ περισσότερο φυσικά οι Οικουμειστικές ασχήμιες: Ποιος δεσπότης τολμάει να ελέγξει τον Πατριάρχη.

Τώρα που πέρασε το σύνθημα "Υπακοή στην εκκλησία" (=δεσποτάδες), δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Οι ελάχιστοι κληρικοί-ιερομόναχοι που τόλμησαν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, οι περισσότεροι πήραν το απολυτήριο από τη μητρόπολη και τα πράγματά τους και μετακόμισαν ή κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να αποτειχιστούν από τον μητροπολίτη τους. Τα επισημαίνει όλα πολύ σωστά το κύριο άρθρο που αναρτήσαμε.

Για να μην έχετε καμία αμφιβολία για τις φωτογραφίες που αναφέραμε :
http://www.agioritikovima.gr/mitropoleis/item/65157-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AE%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%AC%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF


ΥΓ. Φυσικά υπάρχουν και ευλαβείς επίσκοποι. Με όλη την έννοια της λέξης. Και τους καμαρώνουμε. Αλλά αποτελούν μειοψηφία αφού για να γίνεις σήμερα δεσπότης ... απαιτεί συνήθως .. συναλλαγές.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΤΑΝ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΟΤΑΝ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ!

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο μεγαλύτεροι και σοβαρότεροι κίνδυνοι που απειλούν το φρόνημα των πιστών είναι ο οικουμενιστικός συγκρητισμός και η εκκοσμίκευση.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον ιατρό και σε όσους μπορούν να ζούν με ακρίβεια, τηρώντας τους Ιερούς Κανόνες.
Επειδή όμως το πλήρωμα δεν είναι όλο του ιδίου πνευματικού αναστήματος, ας αφήσουμε τους ποιμένες να κρίνουν πώς θα καθοδηγήσουν τους ανθρώπους, για να επιτύχουν την σωτηρία έστω μερικών, αν όχι όλων.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Δηλαδή εννοείτε ότι υπόκειται στην "κρίση των ποιμένων" η διασφάλιση των ιερών κανόνων και των δογμάτων της πίστης μας;!

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια αυτό επιδιώκουν να περάσουν οι "δεσποτάδες"
(χρησιμοποιούμε εδώ και καιρό αυτό τον όρο γιατί αποτελεί πλέον κοινωνικό φαινόμενο στην εκκλησία μας):

"ας αφήσουμε τους ποιμένες να κρίνουν ...".
Εμείς θα "κάνουμε υπακοή στην εκκλησία"(εννοώντας τους δεσποτάδες)!!!
Κι ας αφήσουμε τους "θεολόγους", να αποφασίσουν αν οι καθολικοί είναι αίρεση ή εκκλησία. Και φυσικά ξέρουμε πολύ καλά ποια μειοψηφία "θεολόγων" εννοούν.


Ε λοιπόν ΟΧΙ

Εμείς δεν θα παραδώσουμε τα δόγματα της Ορθοδοξίας σε κανένα λαμόγιο, απατεώνα, εγωπαθή, νάρκισσο, οσφυκάμπτη, συχνά και ομοφυλόφιλο που χρησιμοποιώντας ένα σωρό μεθοδεύσεις και δολοπλοκίες πέτυχε να γίνει δεσπότης ή πατριάρχης.
Την Ορθοδοξία και τα δόγματα της, όταν τα ξεπουλούσαν δεσποτάδες και πατριάρχες, και συμπροσεύχονταν και συλλειτουργούσαν με τους αιρετικούς, τα διασφάλιζε πάντα ο πιστός λαός.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.