" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ) σχετικά με δηλώσεις της Αναπλ. Υπουργού Παιδείας και της ΟΛΜΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών


Με αφορμή αφενός όσα δήλωσε η νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξή της «Στο Κόκκινο» και αφετέρου ένα Δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ, σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει προς όλους ότι το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά με τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που δεσμεύουν τη διοίκηση και επομένως την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Άπαντες οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων αλλά και οι συνάδελφοι συνδικαλιστές οφείλουν να μελετήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της τελευταίας Εγκυκλίου καθώς και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, πριν προβούν σε προτάσεις και διατυπώσουν απόψεις για το ζήτημα.

Η εν λόγω Εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου για τις απαλλαγές αποτελεί ακριβώς συμμόρφωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που προέκυψε μετά από εντατική ενασχόληση με το ζήτημα στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές απαραίτητες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Εάν η Ένωση Αθέων που αποτελείται από 15-20 μέλη, θεωρεί «Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας» τις δηλώσεις της Αν. Υπουργού, τούτο θα πρέπει να
βάλει σε σκέψεις την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ποιοι είναι εκείνοι που ανακινούν ένα ζήτημα που έχει οριστικά επιλυθεί και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων περίμενε από όσους στελεχώνουν αυτήν την Κυβέρνηση να έχουν την διάθεση να διαλέγονται με τους κλάδους των εκπαιδευτικών, πριν να αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Πιστεύουμε ότι αποφάσεις που παίρνονται εν βρασμώ και χωρίς συζήτηση και αναζήτηση λύσεων σε άμεση συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, μόνον σε κακά αποτελέσματα για την παιδεία μας μπορούν να οδηγήσουν.

Η παιδεία μας έχει ανάγκη από σοβαρούς και εμπεριστατωμένους, από παιδαγωγικής πλευράς, χειρισμούς και σε κάθε περίπτωση δεν αντέχει σε άλλους επιπόλαιους πειραματισμούς.

Για όλα τα παραπάνω η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων:

1. Εκφράζει την αντίθεσή της σε αποφάσεις που αφορούν το Μάθημα των Θρησκευτικών και λαμβάνονται αυθαίρετα και αυταρχικά και εν αγνοία των Θεολόγων εκπαιδευτικών.

2. Δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να υπάρξει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, επί τη βάσει των όσων έχουν προκύψει από το 2008 και εξής οπότε και δημιουργήθηκε, ως μη όφειλε, το εν λόγω ζήτημα. Είμαστε βέβαιοι ότι ο διάλογος και η ενημέρωση με τη νέα Αν. Υπουργό Παιδείας είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα για αποφάσεις του Υπουργείου που αφορούν άμεσα τους εκπαιδευτικούς.

3. Λυπούμαστε για την διοίκηση της ΟΛΜΕ που αποφάσισε να μην συνεργάζεται με τον κλάδο μας για θέματα που μας αφορούν, αλλά να ενεργεί αυθαίρετα σε βάρος και εν αγνοία μας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν τιμά καθόλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το ΔΣ της ΠΕΘ


Σχόλιο  :
Για τις προκλητικές θέσεις (για την Ποντιακή Γενοκτονία και την Μικρασιατική καταστροφή) του νέου Υπουργού Παιδείας και της υφυπουργού του, γράψαμε προχθές  εδώ.

Εκεί θα διαβάσετε και τις ευχές που έστειλε στο νέο Υπουργό Παιδείας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μέγας φιλόσοφος Πλάτων στο έργο του «ΝΟΜΟΙ» γράφει ότι οι άθεοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (Πλάτωνος Νόμοι 909Α). Ώριζε δε όπως το Ανώτατο Συμβούλιο των αρχόντων της πόλεως, το και «νυκτερινόν συμβούλιον» καλούμενο, καλεί αυτόν που παραπλανήθηκε στην αθεία και προσπαθήσει διά της πειθούς να τον επαναφέρει στη θεοσέβεια. Αν εκείνος επιμένει στην αθεία του τότε οι ανώτατοι άρχοντες υποχρεούνται να τον καταδικάσουν σε θάνατο.Ουδείς πολίτης μπορούσε να αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα εάν τυχόν είχε ΚΑΠΩΣ κλονισθεί ο οφειλόμενος απ την πλευρά του σεβασμός στα θεία και μάλιστα προς τη θεά Αθηνά.
Ένας χριστιανός, βεβαίως, κάθε άλλο παρά επικροτεί την εις θάνατον καταδίκη των αθέων. Μία τέτοια προσέγγιση απ την πλευρά του συνιστά , αναμφιλέκτως, άρνηση της ουσίας της χριστιανικής διδαχής. Και αυτή ακριβώς η διαφορά στις δύο προσεγγίσεις του εν θέματι ζητήματος καταδεικνύει πανηγυρικά την υπεροχή της Θεόθεν αποκαλυφθείσης αληθείας εν σχέσει προς την πλατωνική συλλογιστική.
Δεν μπορούμε όμως επ ουδενί να αγνοήσουμε την τεράστια σημασία την οποία απέδιδαν τα μεγάλα πνεύματα της αρχαιότητας στη θρησκευτική-μεταφυσική θωράκιση αρχόντων και αρχομένων. Μία θωράκιση που αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη και ουσιωδέστατο όρο συγκροτήσεως και υπάρξεως της κοινωνίας.
Η αθεία χαρακτηρίζεται ως πλάνη και ο άθεος ως παραπλανηθείς. Σήμερα κάποιοι δυστυχείς επαίρονται για την αθεία τους που δεν αποτελεί μονάχα πλάνη αλλά και καραμπινάτο παραλογισμό, τον κατ εξοχήν παραλογισμό. Και επιδιώκουν οι άθεοι να παρασύρουν στην ολέθρια και πνευματοκτόνο πλάνη τους και την ελληνική νεολαία με το δηλητήριο που παντοιοτρόπως διοχετεύουν σ αυτή, κυρίως διά της υπ αυτών καταλήψεως του ιερού οχυρού της Παιδείας, ιδίως απ τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, οπότε ο εν πολλοίς δικαιολογημένος αντιχουντισμός μεταλλάχθηκε σε επιχείρηση καταδαφίσεως του τριπτύχου «ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»,του αισχρώς και ελεεινώς διαβληθέντος απ τον εσμό των ψευτοπροοδευτικών και θολοκουλτουριαρέων που λυμαίνονται τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια και οι οποίοι έχουν τραφεί «ιδεολογικώς» με τα μαρξιστικά περιττώματα.
Τώρα τους πείραξε αυτούς τους κυρίους και κυρίες και το μάθημα των Θρησκευτικών. Γι αυτό και λύσσαξαν να το υποβαθμίσουν. Δεν κοιτάνε το χάλι του Παντείου Πανεπιστημίου όπου κάποιοι ομοιδεάτες τους, ως επί το πλείστον,εθνομηδενιστές προφέσσορες ξερνούν συνεχώς τα ανθελληνικά-εθνοαποδομητικά βοθρολύματά τους διαστρέφοντας ιδεολογικά τη νέα γενιά!
Τι έχουμε να δούμε ακόμη αδελφοί!
Λ.Ν.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.