" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μαρτυρία που σοκάρει: Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους το 1974

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). 
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς», αποκαλύπτει μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία, Τούρκοι στρατιώτες στη διάρκεια της εισβολής του 1974, εκτέλεσαν εν ψυχρώ, στα Αδανα της Τουρκίας, Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί εκεί από την Κερύνεια.




Πολίτης που βρισκόταν εκεί μίλησε στην «Αφρίκα» και μετέφερε λόγια από τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών: «Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Αδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους: Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί… Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. 
Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον Σενέρ Λεβέντ ήταν 18 χρόνων το 1974. 
Ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στο Λιμάνι της Κερύνειας, όπου κρατούνταν οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, όταν ο τουρκικός στρατός είχε αναθέσει σ’ αυτόν και σε άλλους Τουρκοκύπριους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας. Κάθε φορά που οι παριστάμενοι Τουρκοκύπριοι πολίτες γυρνούσαν να δουν τους αιχμαλώτους ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων.

Στο άρθρο του εκδότη της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, γίνεται, επίσης, αναφορά σε ακόμη έναν ομαδικό τάφο Ελληνοκυπρίων, που βρίσκεται στον κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εκεί, αναφέρει το άρθρο, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος. Εκεί τάφηκαν Ελληνοκύπριοι πολίτες από χωριά που γειτνιάζουν με την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε.

Ο αρθρογράφος συνδέει το θέμα με τη δολοφονία, πριν από 20 χρόνια, του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Ο Λεβέντ επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ανταλί δολοφονήθηκε επειδή άρχισε να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά την ίδρυση της τουρκοκυπριακής επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του ’90, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι’ αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν τους Τουρκοκύπριους που γνώριζαν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, ο οποίος, ωστόσο, αγνόησε τις απειλές για τη ζωή του και συνέχισε να ασχολείται με το θέμα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Νέστορας Νέστορος, δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον μάρτυρα που προβάλλει τον ισχυρισμό για ομαδικό τάφο στα Αδανα.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα ο κ. Νέστορος είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στο γραφείο του για ομαδικό τάφο στα Αδανα ή στην αυλή της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. «Θα διερευνήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες και θα τις εντάξουμε στο κεφάλαιο που αφορά τους ομαδικούς τάφους, το οποίο για μας είναι σημαντικό να επιλύσουμε». Κληθείς να διευκρινίσει εάν υπάρχουν στη ΔΕΑ πληροφορίες που αφορούν ομαδική ταφή Ε/κ αιχμαλώτων στα Αδανα, απάντησε ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων θέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα θέμα για ομαδικό τάφο στα Αδανα.

Για μας, πρόσθεσε, υπάρχουν μαζικοί τάφοι λόγω εκτελέσεων, όπως στην περιοχή Βοτανικοί Κήποι της Κερύνειας, για τον οποίο υπάρχει μαρτυρία από επιζώντα Ε/κ, αλλά και μαρτυρίες για περισυλλογές νεκρών στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι στη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων αναφέρεται και η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς υπό τα ΗΕ για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ για την διερεύνηση σημαντικό ρόλο παίζουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά ενδεχομένως και τα αρχεία των ΗΕ που αναμένεται να δοθούν.



Σχόλιο:
Αφιερωμένο στους τηλεθεατές των τουρκικών σήριαλ και σε ένα σωρό ελληνόφωνους "καλλιτέχνες" που περιλαμβάνουν και από κανένα τουρκικό τραγούδι στο ρεπερτόριο τους.
 
Οι θεατές τους, επίσης ελληνόφωνοι, άβουλοι, άψυχοι, "νεκροί", σε κάθε περίπτωση θα χειροκροτήσουν.

Ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.