" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

"Καλπασμός" στα βήματα του Ισαάκ και του Σολωμού "The Road to Fredom". Πορεία μνήμης μοτοσικλετιστών Βερολίνο Λευκωσία 2016. ΚΑΛΕΣΜΑ

Μείνετε καθημερινά συντονισμένοι:


Road to Freedom: 
Berlin - Prague - Budapest - Belgrade - Sofia - Athens - NikociaΔείτε  και διαδώστε το εξαιρετικό βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=s5YsJLZABVY


και ένα δεύτερο βίντεο (συνέντευξη) :

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» συστάθηκε το 2008, από μια ανεξάρτητη ομάδα
νέων ανθρώπων, που δεν έχουν, δεν είχαν και δεν θα έχουν καμία σχέση με κομματικούς
σχηματισμούς.

Σκοπός της δεν είναι άλλος από τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή,
τη διατήρηση της μνήμης των ηρώων μας και τη μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων της
θυσίας τους.

Φέτος 20 χρόνια μετά είμαστε πανέτοιμοι να γράψουμε ιστορία πραγματοποιώντας
εις μνήμη των ηρώων μας.
20 χρόνια μετά… Βερολίνο – Λευκωσία.


Καλούμε όλο τον κόσμο και στη φετινή μας εκδήλωση, η οποία θα ξεκινά από εκεί
που επανενώθηκε μια άλλοτε μοιρασμένη πατρίδα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων :

12 Ιουλίου / Διάσκεψη Τύπου
15 Ιουλίου / Αναχώρηση αποστολής
16 Ιουλίου / Έναρξη «Πορείας Ελευθερίας» Βερολίνο-Πράγα
17 Ιουλίου / Πράγα-Βουδαπέστη
18 Ιουλίου / Βουδαπέστη-Βελιγράδι
19 Ιουλίου / Βελιγράδι-Σόφια
20 Ιουλίου / Σόφια-Προμαχώνας-Σιδηρόκαστρο-Σέρρες-Θεσσαλονίκη-Εκδήλωση
21 Ιουλίου / Θεσσαλονίκη-Βεργίνα-Βόλος-Πορταριά-Εκδήλωση
22 Ιουλίου / Πορταριά-Θερμοπύλες-Αθήνα
23-24 Ιουλίου / Επισκέψεις Ακρόπολη-Μουσείο Ακρόπολης- Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη-
Πολεμικό Μουσείο-Εκδήλωση
25 Ιουλίου / Αναχώρηση αποστολής από Αθήνα
27 Ιουλίου / Επίσημη υποδοχή αποστολής στο λιμάνι Λεμεσού
29 Ιουλίου / Διάσκεψη Τύπου
30 Ιουλίου / Μεγάλη πορεία από όλες τις πόλεις προς το κοιμητήριο-
Εκδήλωση στον δήμο Παραλιμνίου- ΛήξηΓια όσους θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το ιστορικό της θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού:

https://www.youtube.com/watch?v=-yAKk624_-U


Μέχρι τις 25 Ιουλίου (αναχώρηση της πορείας από Αθήνα) ΔΕΝ θα υπάρξουν άλλες αναρτήσεις. Μένουμε συντονισμένοι και στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Ελλήνων αδερφών μας από την Κύπρο.

20 χρόνια από την θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.
Πορεία Ελευθερίας.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το οδοιπορικό με μοτοσικλέτες από το Βερολίνο μέχρι την Κύπρο εις μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1996.

Ένας από τους σταθμούς της πορείας θα είναι και η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, η Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουλίου 2016, ημέρα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.Κατά την παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη θα δώσουμε δημοσιογραφική διάσκεψη στο οίκημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Νικηφόρου Φωκά 1, έναντι Λευκού Πύργου) στις 18:30.

Στη συνέχεια θ'ακολουθήσει εκδήλωση στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (έναντι Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά) στις 19:30, στην οποία θα μιλήσει ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Θεοφάνης Μαλκίδης. Επίσης, θα υπάρξει παρουσίαση του έργου της Πρωτοβουλίας Μνήμης και θα προβληθεί σύντομο βίντεο.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας καλέσουμε να στηρίξετε την εκδήλωσή μας, ούτως ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρωομαρτύρων μας και να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου.

Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού
Μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Παραλίμνι,Κύπρος Αύγουστος 1996 
Γράφει ο Θ. Μαλκίδης 

Ο Τάσος Ισαάκ αφού έχει δολοφονηθεί από τους φασίστες κατακτητές κηδεύεται, ενώ ο ξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, δολοφονείται από τρεις σφαίρες του κατακτητή, στην αναζήτηση «μιας ώρας ελεύθερη ζωή». Ποιος είναι αυτός ο κατακτητής; Ενδιαφέρεται κανείς; Οι δήθεν πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα βαθύτερα διδάγματα της θυσίας των δύο Ελλήνων ηρώων.


Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού είχαν άλλα όνειρα, άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Τόλμησαν να δουν αυτό, που οι Έλληνες της Κύπρου αρνούνται σήμερα να κοιτάξουν. Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, οι σύγχρονοι ήρωες της Κύπρου, τόλμησαν να δουν μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και οδοφράγματα να τους φράσσουν το δρόμο προς την κατεχόμενη πατρίδα τους. Τόλμησαν να δουν έναν Πενταδάκτυλο χωρίς τη σημαία του κατακτητή. 
Ένα λιμάνι της Κερύνειας, γεμάτο Ελληνόπουλα να βολτάρουν στην προκυμαία, χωρίς την τουρκική σημαία να κυματίζει επάνω στο κάστρο. 
Μιαν Αμμόχωστο, έναν Καραβά, μια Μόρφου και ένα Καρπάσι να σφύζουν ξανά από ζωή, από τους κατοίκους τους, που ξεριζώθηκαν βίαια το 1974. 
Τόλμησαν να ακούσουν καμπάνες να ηχούν σε κάποιο Απόστολο Ανδρέα και κάποιο Απόστολο Βαρνάβα, τον Εθνικό Ύμνο να ψέλνεται σε ολόκληρη τη Λευκωσία. Αυτά τόλμησαν να δουν οι σύγχρονοι «Γρηγόρηδες» και «Ευαγόρες», που το πλήρωσαν με τη ζωή τους, και όχι μια Κύπρο χωρισμένη σε φυλετικές ζώνες και κρατίδια. 


Αυτό που δεν θα τολμούσε ούτε να σκεφτεί ο Τάσος Ισαάκ είναι την παραμονή πενήντα χιλιάδων Τούρκων εποίκων, οι οποίοι τον χτυπούσαν μέχρι να ξεψυχήσει. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Σολωμός Σολωμού, όταν ανέβηκε στον ιστό να κατεβάσει την τουρκική σημαία, είναι να ζητούμε εμείς σήμερα εκ περιτροπής Πρόεδρο το διάδοχο του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διέταξε την δολοφονία του. 
Τα δύο παλληκάρια από το Παραλίμνι, δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν ότι η μειοψηφία του 18% θα καταδυναστεύει την πλειοψηφία του 82%, μέσω της σταθμισμένης ψήφου, και ότι οι περιουσίες των προσφύγων θα κατηγοριοποιούνταν. Τρίζουν, σίγουρα, τα κόκαλά τους να βλέπουν σήμερα, τους αγώνες τους και τα όνειρά τους να γίνονται έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.


Εμείς δεν συμμεριζόμαστε διχοτομικά, φιλοδιζωνικά όνειρα. Εμείς μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα με τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, που τόλμησαν, το καλοκαίρι του 1996, να δουν μια Κύπρο ελεύθερη. Ονειρευόμαστε τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στον τόπο που «έπαιζαν μιτσιοί», τις μάνες των αγνοουμένων να μάθουν επιτέλους την τύχη των παιδιών τους, τα πολιτιστικά μας μνημεία να αναστυλωθούν και οι εκκλησίες μας να ξαναλειτουργήσουν.


Ο Αύγουστος του 1996, ήταν ένας διαφορετικός μήνας, μήνας που οι Έλληνες της Κύπρου έγιναν μάρτυρες μιας θυσίας στον σύγχρονο βωμό της ελευθερίας. Μια μέρα που ίσως να μην υπάρξει παρόμοια. Τα μηνύματά της ήταν τόσα πολλά. Η μορφή του Σολωμού Σολωμού, με το τσιγάρο στο στόμα, συνοδεύει τα όνειρα και τους αγώνες μας για ελευθερία, επιστροφή και δικαίωση. Η εικόνα του Τάσου Ισαάκ στο έδαφος, κάτω από τα γκλομπς των εντεταλμένων δολοφόνων του ψευδοκράτους, θα μας γίνεται εφιάλτης κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προσφωνεί «φίλο» και «σύντροφο» του, τον εκάστοτε φασίστα κατακτητή. Θα μας γίνεται εφιάλτης, κάθε φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα ποζάρει με τη σημαία του κατακτητή και να χαμογελά. Αυτά τα δύο παλληκάρια, αυτοί οι δύο ήρωες, αποτελούν και πρέπει να αποτελούν για όλους τους νέους της Κύπρου, φάρο για μόνιμη αντίσταση στα σχέδια του Τουρκικού φασισμού. Μέχρι την απελευθέρωση. 


Ιούλιος 2016: Πορεία μνήμης ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ 
Βερολίνο-Λευκωσία

Νεότερη Ενημέρωση (25/7/2016):
Διαβάστε τη συνέχεια (10 ημέρες μετά την έναρξη της πορείας):

Όταν οι "αλήτες", διδάσκουν ιστορία. Ανασκόπηση της πορείας Ελευθερίας - μνήμης Ισαάκ Σολωμού. Βερολίνο Λευκωσία 2016. Απλά επικό.Νεότερη Ενημέρωση (30/7/2016):

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

+I.Γ.Ζ.

Πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. O Τούρκος Πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά διαμήνυσε ότι η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει. Το Γενικό Επιτελείου Στρατού ανακοίνωσε ότι έχει πλέον την εξουσία.Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού

Με ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως κατέχει πλέον την εξουσία της χώρας. Ο στρατός αναφέρει πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις θα συνεχιστούν.
«Το κράτος δικαίου πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα», τονίζει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στο πραξικόπημα δεν συμμετέχει ο Τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος μάλιστα φέρεται να κρατείται όμηρος μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους.


Πρωθυπουργός Τουρκίας: Αν υπάρξει θάνατος θα πολεμήσουμε μερι τέλους

«Αν υπάρξει θάνατος, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Προσέθεσε δε: «Τίποτα δεν θα βλάψει την τουρκική δημοκρατία» ενώ επιβεβαίωσε πως «στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια προσπάθεια από τη μεριά του στρατού». Συνέστησε ηρεμία πάντως στους πολίτες. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είναι «άφαντος» μέχρι στιγμής με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε διακοπές.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Αγκυρα, ενώ αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις. Στρατός και άρματα μάχης έχουν αποκλείσει δύο γέφυρες στον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως μεταδίδει πρακτορείο Ντογάν μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Αγκυρα.

Συναγερμός στην Αθήνα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για τα όσα συμβαίνουν σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ρουμπάτη να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολούθως επικοινωησε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία» δηλώνει το Μαξίμου.
αττικα νεα

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Όλη η Ελλάδα τα παρακολουθεί, αναγκαστικά (από τα κανάλια).

Μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση:
Λογικά οι Αμερικάνοι θέλουν ένα πιο υπάκουο παιδί.
Για να μην παιδεύονται με εκλογές κλπ, έβσλσν το στρατό να κάνει το πραξικόπημα. Δεν νομίζουμε να υπάρχουν πολλές άλλες ξένες δυνάμεις που θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα πραξικόπημα στην Τουρκία.

Λίγο ύποπτη η ώρα διεξαγωγής του (συνήθως γίνονται νωρίς το πρωί, για να μην υπάρχει αντίδραση και να το αποδεχθούν ως τετελεσμένο οι πολίτες, πρώτη φορά έχουμε πραξικόπημα online! Κάπως παράξενο..)


Ας μην επεκτεινόμαστε όμως σε άσχετα θέματα, σε σχέση με το θέμα της παρούσας ανάρτησης.

Ανώνυμος είπε...

+Ι.Γ.Ζ.
Εαν αυτά τα σκυλιά φέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο στα δικά τους κατά σάρκα παιδιά, ( βλέπε αποκεφαλισμούς και λιντσάρισμα ) τότε φανταστείτε τι έκαναν στους Κύπριους αιχμαλώτους το 1974 και στην Μικρασιατική καταστροφή.
Είναι ο Μοναδικός λαός που δεν έχει Ιστορία αλλά ποινικό μητρώο.

Ανώνυμος είπε...

+.Ι.Γ.Ζ.
Ρίξτε μια ματιά στην ανάρτηση που ανέβασα στην Μαρτυρική Εκκλησία ( ο Μακάριος άνοιξε την κερκόπορτα) ίσως σας ενδιαφέρει.
πηγή αττικά νέα ( με άλλο τίτλο αλλά με την ίδια φωτογραφία)

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω ενθέρμως να διαβάσετε το επόμενο πολύ αξιόλογο βιβλίο του Αγίου Επισκόπου Νικολάου Βελιμίροβιτς, με τίτλο "Πόλεμος και Βίβλος", Εκδόσεις "Παρρησία".
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, το έτος 2016.

http://www.politeianet.gr/books/9789606961953-velimirovic-nikolaj-sveti-parrisia-polemos-kai-biblos-256178

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.