" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τα Θρησκευτικά που ετοιμάζουν για την Στ΄ Δημοτικού

Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά στο Δημοτικό Σχολείο με αποσπάσματα του προγράμματος για τη Στ΄ τάξη του Δημοτικού.
  • Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, 
  • συνεντεύξεις από παπικούς, μουσουλμάνους και ραβίνους, 
  • μελέτη «αγίων» μορφών όπως του Βούδα, του Κομφούκιου, του Μωάμεθ, του Δαλάι Λάμα κ.α.
συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας θρησκευτικότητας «ανοχής», αποδοχής κάθε πίστης, ισοπέδωσης των θρησκειών, σύγχυσης Φωτός και σκότους. Με τέτοιο προσανατολισμό στο μάθημα των Θρησκευτικών θα χτίσουμε πολίτες έτοιμους να δεχτούν το τέλος των θρησκειών και την κοινή ενότητα όλων μας γύρω από το πολυκέφαλο τέρας της πανθρησκείας.
Δείτε μερικά από τα περιεχόμενα του προγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά της Στ΄ Δημοτικού:  
Δραματοποίηση σκηνής: Ένας Χριστιανός εξ εθνών και ένας εξ Ιουδαίων διαπληκτίζονται

Οι χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο – οι χριστιανικές κοινότητες της Ελλάδας...




άγιοι άνδρες και γυναίκες της Χριστιανικής Εκκλησίας - Άγιοι άνθρωποι στις θρησκείες του κόσμου: Βούδας, Κομφούκιος, Μωάμεθ, Βισνού (Κρίσνα), Δαλάι Λάμα, Γκάντι και πολλά άλλα πρόσωπα, ιστορικά ή μυθικά



Πολλές παραδόσεις, κοινή συνείδηση: • Κοινή ταυτότητα: Βάπτισμα, Ευχαριστία, Ιεροσύνη • Η κοινή δράση των Χριστιανών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών



Ηλεκτρονική συνομιλία με συμμαθητές τους στη Σύρο, Τήνο κ.ά. • Συνέντευξη από έναν ρωμαιοκαθολικό ιερέα της περιοχής



Έρευνα: Οι ναοί των άλλων χριστιανικών παραδόσεων στην περιοχή

Ποιος είναι ο γείτονάς μου; Θρησκείες που υπάρχουν στην Ελλάδα ii. Ισλαμικές θρησκευτικές κοινότητες της Ελλάδας iii. Ιουδαϊκές θρησκευτικές κοινότητες της Ελλάδας iv. Θρησκευτικές κοινότητες που γιορτάζουν • Μαουλίντ (γενέθλια του Μωάμεθ) • Πουρίμ των Εβραίων • Diwali των Ινδουϊστών • Θρησκευτικές μέρες ΒουδισμούΧορός του δράκου (Κίνα) v. Η λατρεία στις θρησκείες

Επίσκεψη σε Συναγωγή / συνομιλία με ραβίνο Συνέντευξη από έναν μουσουλμάνο

Φτιάχνουν ένα κολλάζ-ψηφιδωτό χρησιμοποιώντας υλικό από όσο περισσότερα πράγματα μάθαμε τη φετινή χρονιά –εκτός από τον Χριστιανισμό – και για τις άλλες ομολογίες /θρησκείες (φωτογραφίες ναών, ονόματα κοινοτήτων, σύμβολα και χρώματα θρησκειών, αγάλματα, εικόνες κ.ά.)∙• στο κέντρο γράφουν ένα σύνθημα/τίτλο ενότητας που θα συναποφασίσουν

Ο Ναός του Σολομώντα: Ένας ναός σύμβολο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.