" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πομακοχώρια: Βυζαντινά ευρήματα, πριν από τον εξισλαμισμό των Πομάκων

Απόσπασμα από οδοιπορικό που περιγράφεται στο εξαιρετικό Ιστολόγιο "Πομακοχώρια":

Πάνω από τη βρύση Μπαϋράμ τσεσμέ, σε απόσταση 2 χλμ βορείως των Κιμμερίων, υπάρχουν θεμέλια μεγάλου βυζαντινού ναού, που αναφέρεται στην τοπική παράδοση ως Αγία Μαρίνα

Πιο συγκεκριμένα κοντά σε ένα μαντρί (στη διασταύρωση του χωματόδρομου προς τα χωριά Λιβάδι και Έρανος) βρίσκονται τα θεμέλια μεγάλης εκκλησίας τα οποία υφίστανται συνεχώς το καταστροφικό έργο λαθρανασκαφέων, χωρίς οποιαδήποτε επέμβαση των αρμόδιων φορέων. Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη μεγάλες τρύπες, που πρέπει να έγιναν με μεγάλα εκσκαπτικά μηχανήματα αλλά και εκσκαφές τμημάτων του ίδιου του βυζαντινού ναού, τμήματα του οποίου έχουν καταστραφεί. Η περιοχή είναι γεμάτη από κεραμικά αλλά και σκαλιστές πέτρες. 



Σημειώνουμε πως τα τοπωνύμια της γύρω περιοχής (Πόποβα= του παπά, Τσόρκβα= εκκλησία κλπ) καθώς και τα πάμπολλα ερείπια μνημείων (όπως το μεγάλο αρχαίο φρούριο στη θέση Καλέ, ερείπια αρχαίων τάφων στη θέση Ζάϊτσεβο), ληνών, χαραγμάτων, εκκλησιών (όπως στη θέση  Όζιβα πλησίον Λιβαδίου) και παλαιών εγκαταλελειμμένων οικισμών (όπως στη θέση Μπαζόβα) μαρτυρούν έντονη χριστιανική παρουσία σε περιοχές όπου υπάρχουν σήμερα πομάκικοι ορεινοί οικισμοί. 
Είναι πιθανόν τα βυζαντινά ευρήματα της ορεινής περιοχής Κιμμερίων να συνδέονται με τα χρόνια πριν τον εξισλαμισμό των Πομάκων της Ροδόπης.   



Σημειωτέον ότι η περιοχή μας γειτνιάζει με την μοναστική κοινότητα του Παπικίου όρους αλλά και με τις βυζαντινές μονές της Ξάνθης (Παναγία Καλαμού, Αρχαγγελιώτισσα, Μ.Ταξιαρχών).   Πιστεύουμε πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους σας για τη σωτηρία της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας πρέπει να γίνει επειγόντως, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της από τους αρχαιοκάπηλους.



        Συνεχίζοντας το χωματόδρομο από τη βρύση Μπαϋράμ τσεσμέ προς το Λιβάδι φτάνουμε στη βρύση στη θέση Σκόκα. Ακολουθώντας από εκεί το ρέμα προς τα πάνω βρίσκουμε στη θέση Να Μπρασκαλόνο έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, άγνωστο σε πολλούς. Πιστεύουμε ότι θα άξιζε το Δασαρχείο Ξάνθης να φτιάξει ένα μονοπάτι πρόσβασης για τον όμορφο αυτό καταρράκτη. 
 * Από το βιβλίο των Α.Χ.Δομτζίδη & Ν.Θ.Κόκκα «Καταγράφοντας ζωντανές μνήμες στα Κιμμέρια Ξάνθης». 
Κιμμέρια 2006. έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιμμερίων «Ο Αμφέραος».
Το πλήρες οδοιπορικό   εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.