" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Αγ. Γεώργιος (Ροτόντα) Θεσσαλονίκης: ένας ναός - πολιτιστικό μνημείο μετατρεπεται σε δημόσιο ουρητήριο

Ως εκπαιδευτικοί και ως Ορθόδοξοι πιστοί, ως Έλληνες πολίτες και ως δημότες της Θεσσαλονίκης, δεν μπορούμε να σιωπούμε και να ανεχόμαστε αυτή την ΠΑΡΑΚΜΗ. Αναδημοσιεύουμε από το τοπικό Ιστολόγιο ΤΑΧΑΛΙΑ:

 

Δημόσιο ουρητήριο κατάντησε η Ροτόντα και δεν ενδιαφέρεται κανείς ! 

 


Επιστολή της κ.Μ.Χατζοπούλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης:
Σας έχω στείλει άπειρες φορές διαμαρτυρία για τη περιοχή του ΜΝΗΜΕΙΟΥ της Ροτόντας το οποίο εδώ και ένα χρόνο είναι εγκαταλειμμένο από αλλοδαπούς μικροπωλητές. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ; Τι σας κάνει να..
πιστεύετε ότι αξίζουμε ως κάτοικοι να μας αγνοείτε έτσι στις εκκλήσεις μας για λίγο προσοχή; Ξέρετε τη σημασία και την αξία του μνημείου της Ροτόντας Από τη μια υποκρίνεστε πως ενδιαφέρεστε για τον ποιοτικό τουρισμό της πόλης μας και από την άλλη αφήνετε συνειδητά το ωραιότερο μνημείο να καταστεί Γκέτο λαθρομεταναστών.


Το Μνημείο της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, λόγω της σπουδαιότητάς του και της μοναδικής οικουμενικής του αξίας είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η αλγεινή εικόνα όμως που παρουσιάζει αυτό τούτο το Μνημείο, αλλά και ο
περιβάλλων χώρος του, με υποχρεώνει ως υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο πολίτη και κάτοικο της περιοχής να σας καταστήσω κοινωνό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Παράνομο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο από αλλοδαπούς, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, συγκέντρωση περιθωριακών ατόμων με παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, φθορές και καταστροφές επί του Μνημείου, εστίες μόλυνσης από τις σωματικές ανάγκες των ανωτέρω στο περιτοίχισμα του Μνημείου, αναρχικοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συνθέτουν εικόνα τριτοκοσμική, που προκαλεί αγανάκτηση, ανασφάλεια και αποστροφή σε ξένους τουρίστες, επισκέπτες του μνημείου και σε κατοίκους της περιοχής, η ταυτότητα της οποίας ομοιάζει με περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και έχει μετατραπεί σε δοκιμαστικό σωλήνα, όπου δυνάμεις εκτός κοινωνικού συμβολαίου πειραματίζονται τους τρόπους με τους οποίους θα καταλάβουν ζωτικό χώρο.
Εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία μου για την τύχη του Μνημείου, που ως απόρροια των ανωτέρω σύμφωνα και με τις επισημάνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κινδυνεύει να διαγραφεί από τον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (επισυνάπτω σχετική επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού), ζητώ τη συνδρομή και αρωγή σας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τους αρμόδιους φορείς, συνεπικουρούμενοι και από τον «Σύλλογο Κατοίκων Περιοχής Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου», διεκδικούν την αποκατάσταση της κοινωνικής τάξης και ασφάλειας στην περιοχή. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε σε βίντεο τη τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας:


Δεν είναι μόνο το παρεμπόριο φυσικά που έχει φέρει σε απόγνωση αλλά και η συμπεριφορά των μεταναστών οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον χώρο γύρω από το μνημείο της Ροτόντα σε δημόσιο ουρητήριο . Μένοντας ακριβώς στην περιοχή, να πω ότι ο χώρος εκτός από του ότι έχει καταληφθεί από τους υπαίθριους πωλητές με τα "προϊόντα" τους και επισκιάσει την ομορφιά του μνημείου, βρωμάει απαίσια, δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στο τοίχο του μνημείου και είναι ντροπή και αίσχος ιδίως σε αυτήν την εποχή που τα group των τουριστών έρχονται σωρηδόν και φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις.
Το ομορφότερο μνημείο της πόλη μας έχει καταντήσει μια παρατημένη υποβαθμισμένη περιοχή η οποία βιάζεται πλέον και πολιτισμικά
ΚΑΙ ΡΩΤΩ:
1. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ;
2. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΡΟΤΟΝΤΑΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ;
3. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.