" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση ΣτΕ, ΧΑΣΤΟΥΚΙ στην δεσποτοκρατία: Αυτοδιοίκητα τα μοναστήρια.

Γράψαμε (εδώ, εδώ) για το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ναύπακτο και τα ατελείωτα και ακραία επιτίμια με τα οποία τους τιμωρούσε ο τοπικός μητροπολίτης.

Με χαρά διαβάζουμε (εδώ) την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε αμετάκλητα το Προεδρικό Διάταγμα 5/ 2013, (ΦΕΚ Α 24/17.1.2013), που εκδόθηκε μετά από την απόφαση του μητροπολίτη Ναυπάκτου (ΡΛ' 2011), που ζητούσε την διάλυση του νομικού προσώπου του Κοινοβιακού Μοναστηριού και την μετατροπή του σε μετόχι της Ιεράς Μονής Αμπελακιώτισσας.

Οι υποτιθέμενοι "παραδοσιακοί" μητροπολίτες αποδεικνύονται αδίστακτοι.. 
Ευτυχώς όμως η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Τα μοναστήρια τελεσίδικα πλέον, διοικούνται  από τον  ηγούμενο και στους μοναχούς τους και δεν είναι υποχρεωμένα να  ανέχονται τις ιδιοτροπίες, τα καπρίτσια και τους εκβιασμούς (σχεδόν πάντα και οικονομικούς) του εκάστοτε δεσπότη.
Ζητούμεν Ελευθέρα και ζώσα Εκκλησία!
Ιστολόγιο- Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Αποφ. Συμβουλίου της Επικρατείας αρ. 299/ 2016


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από σχετική αίτηση των μοναχών που εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ακύρωσε αμετάκλητα το Προεδρικό Διάταγμα 5/ 2013, (ΦΕΚ Α 24/17.1.2013), που

εκδόθηκε μετά απο την αποφαση του μητροπολίτη Ναυπάκτου (ΡΛ' 2011), που ζητούσε την διάλυση του νομικού προσώπου του Κοινοβιακού Μοναστηριού και την μετατροπή του σε μετόχι της Ιεράς Μονής Αμπελακιώτισσας.



Η Αίτηση της Ακυρώσεως στρεφότανε κατά του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που ενέκρινε την πρόταση του μητροπολίτη Ναυπάκτου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης στη δίκη, και γιά την υπεράσπιση της πρότασης του μητρτροπολίτη Ναυπάκτου, άσκησε παρέμβαση με δικόγραφο και η Εκκλησία της Ελλάδος.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την ιστορική αυτή απόφασή του, ακυρώνει το Πρ. Διάταγμα περί διάλυσης του μοναστηριού και την απόφαση του μητροπολίτη, αλλά και επίσης απορρίπτει την παρέμβαση της Εκκλησίας Ελλάδος.


Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, επανέρχεται στην προτέρα νομική κατάσταση της ίδρυσής της, του έτους 1980, όπως δηλαδή ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της, Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τον τότε μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνό Κοτζιά και επανέρχεται σε ισχύ, το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης που υπέγραψε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Η συγκεκριμένη Απόφαση, αποτελεί νέα νομολογία γιά τα ελληνικά δεδομένα του δημόσιου, του εκκλησιαστικού και του διοικητικού δικαίου, και ουσιαστικά έρχεται να προστατεύσει τον πατροπαράδοτο θεσμό του αυτοδιοίκητου των ελληνικών κοινοβιακών μοναστηριών. Δεν μπορεί να έχουν πλημμελή αιτιολόγηση και έλλειψη "νόμιμης βάσης" οι πράξεις της εκκλησιαστικής διοίκησης, όταν εκδίδονται σε βάρος των αναγνωρισμένων μοναστηριών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της Απόφασης αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:


"...δεν υπήρχε απόφαση σε ισχύ της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία να εγκρίνει τη διάλυση της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου, όπως απαιτείται από τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 3 του ν. 590/1977."


" ...ισχυρισμοί του Δημοσίου και της παρεμβαίνουσας, {Εκκλησίας Ελλάδος}, οι οποίοι προβάλλονται κατ' επίκληση επιβληθέντων σε βάρος των ως άνω αιτούντων επιτιμίων ακοινωνησίας ...είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι."


"...Εν όψει των ανωτέρω, το Δικαστήριο κρίνει, κατ αποδοχή σχετικού λόγου ακυρώσεως, ότι το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα είναι ακυρωτέο, διότι είχε στερηθεί, κατα τον κρίσιμο χρόνο, της νόμιμης βάσης του, όπως αυτή προέκυπτε από την προαναφερθείσα εγκριτική απόφαση της Δ.Ι.Σ...".


Συμπερασματικά υπενθυμίζεται ότι, το καθεστώς των ενοριών που διοικούνται απο τον επιχώριο μητροπολίτη διαφέρει εντελώς από το καθεστώς της διοίκησης των αυτοδιοίκητων κοινοβιακών μοναστηριών που πατροπαράδοτα διοικούνται αποκλειστικά και μόνο απο τον εκλεγμένο Ηγούμενο, το Ηγουμενοσυμβούλιο και την Ολομέλεια του Κοινοβίου.



Το πλήρες κείμενο της Απόφασης:

https://drive.google.com/file/d/0B4RsXv2nzziESmZpU0I3c3NKaUE/view

3 σχόλια:

Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε...

Πολύ σημαντική απόφαση, αν και τα Μοναστήρια παραμένουν υπό την επιτήρηση (πολλές φορές δυσβάστακτη) των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, όσες δικαστικές αποφάσεις κι αν εκδοθούν.

Ανώνυμος είπε...

οκ δηλαδή θέλετε το κράτος να διοικεί την εκκλησία, και αντί για δεσπότη να έχουμε υπουργό ποιμένα.
Μπράβο. Καλοί χριστιανοί είσαστε

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Τι αυθαιρεσίες είναι αυτές;
Που τον είδατε τον Υπουργό "ποιμένα" (μετά την απόφαση του ΣτΕ);

Τα μοναστήρια είναι αυτοδιοίκητα. Έχουν και ηγούμενο και μοναχούς.


Ο δεσπότης να δίνει εντολές στις ενορίες. Αρκετά χρήματα "αρμέγει" από εκεί (και συχνά πολλά από αυτά "μαύρα").
Αν δεν του φτάνουν, έχει και μισθό.
Δεν θυσίασαν κάποιοι την ζωή τους και τα πάντα στον Χριστό για να υπηρετούν τις ιδιοτροπίες και την ματαιοδοξία ενός δεσπότη. Αρκετοί τεμενάδες και υποδοχές και δώρα έγιναν και στους δεσποτάδες και στον Πατριάρχη. Φτάνει.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.