" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Και μια ευχάριστη είδηση: Μετά τις αντιδράσεις, οι ηθοποιοί ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να δώσουν την παράσταση στην Κατεχόμενη Σαλαμίνα (στην Κύπρο)

Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι οι ηθοποιοί αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην ύβρη και να μην ανεβάσουν την "Αντιγόνη" στην επί 42 χρόνια βιασμένη και κατεχόμενη Κύπρο.


Το κείμενό μου (http://malkidis.blogspot.gr/2016/08/blog-post_3.html) για την παράσταση της "Αντιγόνης" στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Κύπρο, γνωρίζω ότι το διάβασαν πάρα πολλοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Ανάμεσά σ΄αυτούς και αρκετοί που έχουν σχέση με την παράσταση. 


 Το κείμενό μου, αφού ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δε θα έπρεπε να "ανέβει" η Αντιγόνη στην κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο, έκλεινε με τη εξής παραίνεση αλλά και υπόμνηση προς τους ηθοποιούς: 


"Την ύστατη στιγμή θα ήταν συνώνυμο με την παράδοση της "Αντιγόνης" και την ελληνική ιστορία, οι ηθοποιοί να αρνηθούν να παίξουν στα κατεχόμενα νομιμοποιώντας τον Τούρκο φασίστα κατακτητή. 
Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους κατά τη διάρκεια της φασιστικής Ναζιστικής κατοχής που δεν έπαιζαν "Αντιγόνη" με τους κατακτητές, αλλά και των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, οι οποίοι όταν στάλθηκαν να παίξουν το 1997 στην Άγκυρα προς τιμή του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ, αρνήθηκαν αφού αυτό θα γινόταν την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας!"


Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι οι ηθοποιοί αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην ύβρη και να μην ανεβάσουν την "Αντιγόνη" στην επί 42 χρόνια βιασμένη και κατεχόμενη Κύπρο. 


Οι ηθοποιοί έπραξαν το εθνικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό τους καθήκον, έναντι της πατρίδας και του θεάτρου, έναντι της αντιστασιακής πορείας του λαού μας. Η πράξη τους αποτελεί οδηγό για πολλά και σπουδαία, όπως αρμόζει σε ανθρώπους και καλλιτέχνες. 


Είμαι βέβαιος ότι έγραψαν ιστορία. Ένα μέρος της το ζουν τώρα, το άλλο θα το ζήσουν στο λεύτερο θέατρο της Σαλαμίνας, όταν θα παίξουν, χωρίς φασίστες εισβολείς και κατακτητές, την "Αντιγόνη" της Ελευθερίας και της Αντίστασης.

Θ. Μαλκίδης
Η αντίσταση στο βιασμό της "Αντιγόνης" στην κατεχόμενη Κύπρο, Πηγή

Σχόλιο:
Φυσικά και προβάλαμε το θέμα (εδώ), όπως είχαμε υποχρέωση.
Και όπως βλέπετε όσοι δεν τα παρατάνε, όσοι αγωνίζονται και αντιδρούν, συχνά, με τη βοήθεια του Θεού, πετυχαίνουν.

Και μια μικρή παρατήρηση:
Αμφιβάλλουμε αν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν το αρχικό κάλεσμα δεν συνοδευόταν με την λέξη "φασιστικό" καθεστώς (Τουρκίας). "φασίστα Κεμάλ" κλπ.
Ποιος ηθοποιός θα τολμούσε να προβληθεί η πράξη του ως αμιγώς πατριωτική αντίδραση;
Τι πιθανότητα θα είχε να
ξαναπαίξει σε θεατρική παράσταση;! 
Ενώ  όταν εμφανίζεται και ως "αντιφασιστική", όλα πάνε μια χαρά!
Απολύτως δικαιολογημένο. Στην Ελλάδα διοικεί η ανθελληνική αριστερά (ακόμη και όταν στην εξουσία είναι τα λαμόγια που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί ή νεοφιλελεύθεροι).


Συγχαρητήρια στον κ.Μαλκίδη για την πρωτοβουλία, 
συγχαρητήρια και σε όσους δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά το διέδωσαν.
Ας πάψουμε να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν. Μην περιμένετε να σας λύσουν τα προβλήματα οι "πολιτικοί". ΕΜΕΙΣ θα παλέψουμε και θα τα λύσουμε. Όσοι πιστοί ..
Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.