" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Τιμήθηκε η επέτειος Αυτονομίας (1914) στη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο. Το σχόλιο μας για τις εκδηλώσεις στο Δελβινάκι (στην ελεύθερη Ελλάδα).

 ανταπόκριση από την (σκλαβωμένη ακόμη ) Β.Ήπειρο:


Οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου τίμησαν 
την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. 

Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην σημαιοστολισμένη πλατεία Αγίου Κοσμά, στο χωριό Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου, εκδήλωση για την 104η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία αναγνώριζαν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δρόπολης, η Κοινότητα Βουλιαρατών και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι των Βουλιαρατών και των γύρω χωριών, καθώς και Βορειοηπειρώτες και φίλοι της Β. Ηπείρου που ήρθαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα.

Το παρόν στην πλατεία Αγίου Κοσμά, στο Μνημείο των Εκπαιδευτικών της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας που μαρτύρησαν την περίοδο 1944 - 1990, έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους παρεβρισκόμενους χαιρέτισε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο
Δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας. 

Την επετειακή εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ορέστης Κουρεμένος. 
Η εκπαιδευτικός Ευτυχία Παππά διάβασε μία σύντομη ιστορική αναδρομή με την δημιουργία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος και την διεξαγωγή του Αυτονομιακού Αγώνα του 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Σημείωσε επίσης ότι Έλληνες δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των 99 χωριών που αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος αλλά ο Ελληνισμός στην Β. Ήπειρο έχει ιστορικά πολύ μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι Εθνικοί Ευεργέτες και οι ηγέτες του Αυτονομιακού Αγώνα κατάγονταν κυρίως από την Λιτζουριά, καθώς και από την Πρεμετή, την Χιμάρα και την Κορυτσά. 

Ο εκπαιδευτικός Σταύρος Γκίνος απηύθυνε επίκαιρη ομιλία, περιγράφοντας τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, όπως την πληθυσμιακή και γεωγραφική αλλοίωση, την μη αναγνώριση της ελληνικότητας των κατοίκων πολλών βορειοηπειρωτικών περιοχών, τον περιορισμό της ελληνικής γλώσσας στην Παιδεία και τον δημόσιο λόγο, την υφαρπαγή εκτάσεων που ανήκουν σε Έλληνες από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους, την τρομοκράτηση των Ελλήνων κ.α.
Ανέφερε επίσης τους τομείς στους οποίους οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται να έχουν αυτοδιαχείριση στις περιοχές που αποτελούν πλειοψηφία όπως στο ιδιοκτησιακό, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, την διαχείριση των φυσικών πόρων και την αυτοδιοίκηση. 

Στον χαιρετισμό του ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρης Μεϊντής είπε: "Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να τιμούμε αυτή την ημέρα και στα 104 χρόνια και να είμαστε πάντα γεροί και δυνατοί ώστε αυτή την επέτειο να συνεχίζουμε να την τιμούμε". 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών Δημήτρης Κουρεμένος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την 104η επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου για την πρωτοβουλία και την συνεργασία στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και ειδικά "όσους διήνυσαν 500 χιλιόμετρα για να βρεθούν εδώ και να συμπαρασταθούν σε εμάς για τα δικαιώματα που διεκδικούμε τόσα χρόνια".

Ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος δεν έκανε όσα έπρεπε για την Βόρειο Ήπειρο, παράλληλα όμως απηύθυνε έκκληση να μην αδειάσει από Έλληνες αυτός ο τόπος που έχει ελληνική ιστορία χιλιάδων ετών. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενότητας μεταξύ των Βορειοηπειρωτών σε μία κεντρική εθνική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα οικοδομούνται θεσμοί σε κάθε επίπεδο οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα καθεστώς αυτονομίας με καλύτερους όρους ανάπτυξης όπως ισχύει για διάφορες εθνικές μειονότητες σε κράτη της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, θα έχει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δυνατότητες επιβίωσης στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο κ. Περδίκης δώρισε στον υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρη Μεϊντή και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Βουλιαρατών Δημήτρη Κουρεμένο τιμής ένεκεν και ως ανάμνηση της εκδήλωσης, το βιβλίο του Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου Ιωάννη Παπαφλωράτου "Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα". 

Στεφάνια στο Μνημείο της πλατείας Αγίου Κοσμά κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης και από κοινού ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Δρόπολης Δημήτρης Μεϊντής με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Βασίλη Λαχανά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του ύμνου της Αυτονόμου Ηπείρου από τον κ. Μόντη Κολίλα και τον εθνικό ύμνο.
πηγή


Σχόλιο:
Για τουλάχιστον 30 έτη ως πρόσωπα συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την Επέτειο Αυτονομίας Β.Ηπείρου στο ακριτικό Δελβινάκι (ακόμη και στο 3ήμερο πένθους και προσευχής που διοργάνωνε παλαιότερα ο μακαριστός μητροπολίτης Σεβαστιανός) 
Φέτος ΔΕΝ συμμετείχαμε.


Επειδή 
  • έχουμε κουραστεί να στέλνουμε εμαιλ-μηνύματα στους συνεργάτες του μητροπολίτη Κονίτσης και να μην ξέρουμε αν τα παραλαμβάνει, 
  • επειδή Ο ΙΔΙΟΣ ο δεσπότης φέρει την ευθύνη γι αυτό (για να δεις ή για να μιλήσεις με τον δεσπότη πρέπει να το εγκρίνει ο λαϊκός συνεργάτης του, γράψαμε σχετικά εδώεδώ), 
  • επειδή πέρσι συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις (χωρίς να εισέλθουμε στον ναό όπου μνημονεύθηκε ο αιρετικός οικουμενιστής Βαρθολομαίος) και στο τέλος των εκδηλώσεων  δια ζώσης ενημερώσαμε τον δεσπότη ότι στο Φανάρι αρκετές φορές έψαλλαν το "Πολυχρόνιο" στον Πάπα και τον εκφωνούν "Αγιότατο Πάπα Ρώμης" αλλά μας απάντησε "αυτά είναι φιλοφρονήσεις" (και η Σύνοδος στο Κολυμπάρι και οι αποφάσεις της, τι ήταν; φιλοφρονήσεις;), 
  • αφού λοιπόν ο ίδιος επέλεξε να ζει σε μια "γυάλα" 

από τον Νοέμβριο 2016 
οπότε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ΟΜΟΦΩΝΑ σύμφωνα με το επίοσημο Δελτίο Τύπου έκανε δεκτή την εισήγηση του μητροπολίτη Σερρών (αναγνωρίζοντας  έτσι την ψευδοΣύνοδο στο Κολυμπάρι)έχουμε διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία μαζί του. 

Οι επετειακές εθνικές εκδηλώσεις  δεν απαλύνουν ούτε τον απαλλάσσουν από τις βαριές του ευθύνες ως Ορθόδοξος επίσκοπος.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός"

1 σχόλιο:

Pantelis Ds είπε...

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΑΒΑ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν κάπου προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.


Από σήμερα 2/10/2018, έχουμε προσωρινά διακόψει την δημοσίευση σχολίων στο ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.