" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Γιατί επιμένουν να δοθεί στους παπικούς, ορθόδοξος ναός στην Πάτμο;;;

του Θεολόγου Μαυρουδή www.patmostimes.gr

Πληροφορούμαι με αγωνία και ανησυχία την ύπουλη ανακίνηση του θέματος της παπικής εκκλησίας στην Πάτμο και αντιδρώ.

Στη λογική του ότι, επειδή οι Παπικοί μας δίνουν ναούς στο εξωτερικό για να τελούμε τη θεία λειτουργία, θα πρέπει να τους δίνουμε κι εμείς, υπάρχει τεράστια διαφορά.
Οι Παπικοί δεν έχουν πρόβλημα να μετατρέπουν τους ναούς τους σε μπάρ, εστιατόρια, χώρους συναυλιών κ.λ.π.. Θυμηθείτε τον Οκτώβρη του 2014 όταν παραχώρησαν την Capella Sixtina, έμβλημα και σύμβολο του Βατικανού, για συναυλία των Rolling Stones και με την αντίδραση του κόσμου άλλαξαν γνώμη!.
Τώρα για τις δήθεν λειτουργίες τους δεν ζητούν ένα οικόπεδο στο οποίο ανεμπόδιστα θα χτίσουν ναό στο νησί της Αποκάλυψης, με δικαίωμα που απορρέει από τη διάταξη του άρθ. 13 του Συντάγματος της Ελλάδος, αλλά ορθόδοξη εν λειτουργία εκκλησία!.. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: 

Πρώτο γιατί δεν μπορούν να βγάλουν άδεια η για εκκλησιαστική κοινότητα ή για ευκτήριο οίκο σύμφωνα με τους όρους και τις επιταγές του νέου νόμου 4301/2014, γιατί και στις δύο περιπτώσεις δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ανοικοδόμησής της, δηλαδή ύπαρξη καθολικής κοινότητας στο νησί 300 ατόμων που θα υπογράψουν την αίτηση και καθολικό ιερέα- λειτουργό μόνιμο κάτοικο Πάτμου. Ούτε η
Αγ. Ειρήνη για ευκτήριος οίκος μπορεί να εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και ασφαλώς πολλές είναι οι επιφυλάξεις των κατοίκων.

Ύστερα, πώς μπορεί να χορηγηθεί άδεια από την επιτροπή του άρθ. 4 του Ν. 1155/1981 για την ιερότητα της Πάτμου, αφού οι χρήσεις αυτές και εκμεταλλεύσεις του χώρου αυτού «..προς κοινή εν τη κοινωνία διαβίωση πλειόνων ή εκμετάλλευση χώρων συναθροίσεως του κοινού.., μετά βεβαιότητος θα διαταράξουν καθ οιονδήποτε τρόπο τον ιερό χαρακτήρα της Πάτμου, ή θα παρακωλύουν την άσκηση της θείας λατρείας..»;.. Η έννοια της ιερότητας του χώρου δεν είναι μόνο η αφιέρωσή της στο θεό, αλλά και η διατήρηση του σεβασμού προς τον τόπο λατρείας, που πρέπει να παραμένει απρόσβλητος και αναλλοίωτος.

Δεύτερο, διότι η Πάτμος, ως παγκόσμιο θρησκευτικό κέντρο και μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας νησί, είναι ο καταλληλότερος χώρος πονηρά απόκτησης από τους Παπικούς δικαιωμάτων ισοτιμίας και ισοκυρίας επί των προσκυνημάτων του έναντι των ορθοδόξων, παρά το ότι στο νησί δεν ζει κανείς καθολικός. Αυτή η προφανής έλλειψη πλήρους εκκλησιαστικής κοινωνίας, που πηγάζει εκ του πονηρού, έλκει τη ρίζα της από την ουνιτική δράση των παπικών στις χώρες που παρεισέφρησαν μέχρι σήμερα (Πολωνία, Ουκρανία, Ιεροσόλυμα κλπ) με πρόσχημα την δήθεν προώθηση της ένωσης των δύο Εκκλησιών, στις οποίες όμως ο καθολικός κλήρος αυτό που επεδίωκε στην πραγματικότητα ήταν η προσέλκυση των πιστών στο λατινικό τυπικό. Δεν είναι χώρος παράθεσης των πολλών διαφορών που χωρίζουν τις δύο Εκκλησίες, αλλά, όσο ο Πάπας διεκδικεί τα πρωτεία, θεωρώντας τον εαυτό του μοναδικό αντιπρόσωπο του Χριστού στη γη και διάδοχο του Αγ. Πέτρου και όσο ζητεί από τους Ορθοδόξους υποταγή και υπακοή στις αλλαγές και νεωτερισμούς στο Δόγμα και κανόνες της Εκκλησίας, θα αργήσει η πολυπόθητη Ένωση των Εκκλησιών.

Ο δε Ελληνικός λαός, τραγικά ανυποψίαστος και αδιαφώτιστος σε δογματικά και λατρευτικά θέματα, βαθμηδόν θα εθίζεται στη νοσηρή πνευματική ατμόσφαιρα, η οποία δυστυχώς, εξαιτίας της αγωνίας για επιβίωση, έχει παραλύσει τα ορθόδοξα ανακλαστικά του!



9 σχόλια:

Agios Makarios o Patmios είπε...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ αδελφοί για τη στήριξη στον αγώνα μας. Δυστυχώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας σκανδαλίζει και στενοχωρεί εδώ και χρόνια αλλά τον τελευταίο καιρό το έχει πραγματικά παρακάνει! Τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή για να γίνουμε κατανοητοί; Δε γνωρίζουν ότι αυτά είναι εκτροπή από την Ορθόδοξη διδασκαλία; Προσπαθούμε να είμαστε κόσμιοι και να διάγουμε με σεβασμό. Είναι πάντως κοινή απόφαση των περισσοτέρων ημών να μην παρασυρθούμε στις ψυχικά επιζήμιες καταστάσεις που προσπαθούν να μας τραβήξουν! Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να αντιδράσουμε ακόμα πιο δυναμικά αν χρειαστεί με ό,τι νόμιμο τρόπο μπορούμε!Παρακαλούμε μη μας ξεχνάτε στις προσευχές Σας!

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε μαζί σας αδελφέ!!! Ο Άγ. Ιωάννης θα κάνει το θαύμα του!

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Αδελφέ Κωνσταντίνε.
Ως αδελφός που έχει τους ίδιους φόβους και τις ίδιες αγωνίες με εσάς θα δώσω στους αδελφού μου τους Πάτμιους μια συμβουλή. Ένα και μοναδικός τρόπος υπάρχει να σταματήσει ο Πατριάρχης να σας πιέζει και λέγεται αποτείχιση. Δηλαδή, αδειάστε τις Εκκλησίες της Πάτμου και μην ξανά πατήσετε σε αυτές, έως ότου σας διαβεβαιώσουν όλοι οι κληρικοί της νήσου, ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στις αντίχριστές απαιτήσεις του Πατριάρχη.

Ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός" είπε...

Κατ αρχήν δεν χρειάζονται ευχαριστίες. Χρέος όλων μας είναι να υπερασπιζόμαστε την ορθόδοξη πίστη μας και την πατρίδα μας.

Ο Βαρθολομαίος κάνει την "δουλειά" του
(που του ανέθεσαν; ποιοι; μήπως αυτοί που τον "έβαλαν" στην θέση αυτή;)

Ένα από τα λίγα πράγματα που ακόμη "καταλαβαίνουν" είναι τα χρήματα από τα προσκυνήματα.
Κάντε ένα μποϋκοτάζ, ζητήστε πχ με ένα φυλλάδιο ή με αφίσες, από τους επισκέπτες του ιερού προσκυνήματος να μην αφήνουν καθόλου χρήματα, σταματήστε να ενισχύετε τις εκκλησίες, μην δίνετε χρήματα ούτε για κερί (κάντε μια δική σας επιτροπή αξιοσέβαστων πιστών) που θα μαζεύει τα χρήματα που δεν δίνετε, για να στηρίζει τους φτωχούς και για τον αγώνα,
ή πιέστε το μοναστήρι να σταματήσει να τους στέλνει χρήματα
ή προσπαθήστε να πάρετε στα χέρια σας την διαχείριση των χρημάτων από κάποια προσκυνήματα αν νομικά είναι εφικτό.

Ένας άλλος τρόπος είναι να βγούνε μερικά "άπλυτα" στη φόρα. Και όπως ξέρουμε πολλά είχαν συμβεί στο παρελθόν στο νησί σας. Ανατρέξτε σε δημοσιεύματα και επικαλεστείτε τα. Αν έβγαιναν όσα "άπλυτα" συμβαίνουν στην εκκλησία μας στη φόρα, πολλοί θα είχαν ξυριστεί, ειδικά στο Πατριαρχείο.

Όταν έχεις να τα βάλεις με "καρτέλ", πέρα από την προσευχή, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να πολεμήσεις. Είναι αυτονόητο ότι εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας.
Στη φαρέτρα μας έχουμε αρκετά βέλη. Όταν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ!!!
ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ .

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μοναχοί , κλεινόταν μέσα στην εκκλησία ή το μοναστήρι τους στην πυριτιδαποθήκη (φιάλη υγραερίου θα το λεγαμε σημερα) και περίμεναν να έρθουν οι εχθροί. Αν θέλαν , ας κοπιάσουν.
Στην ιστορία μας έχουμε το Κούγκι και το Ζάλογγο.Δεν παραδίδουμε τα ιερά τα όσια και τις γυναίκες μας στους παπικούς και στους ξένους εισβολείς.

Υπάρχουν και πιο ειρηνικές σύγχρονες λύσεις όπως η κατάληψη του προς απόδοση ναού από πιστούς και η φύλαξη του με βάρδιες.Εκατό άτομα σε κάθε βάρδια.Θα γίνει το θέμα του νησιού και θα περνάνε όλοι από εκεί για συμπαράσταση. Καλέστε τους μαθητές από τα σχολεία να κάνουν κατάληψη. Δεν πρέπει να παραδοθεί καμία ορθόδοξη εκκλησία. Ειδικά στο νησί της Πάτμου που προστατεύεται και από την νομοθεσία. Και πολλές ακόμη ιδέες όπως κατάληψη απο πιστούς πατριαρχικών μετοχίων σε άλλες πόλεις και επιστροφή τους μόνον αν επιστραφεί ο ναός.Εκκλησία είναι ο ορθόδοξος πιστός λαός. Ο λαός έχει τον λόγο. Δεν είναι δικά τους τα προσκυνήματα μας. Δεν είναι τσιφλίκι τους. Ο λαός τα έχτισε και όχι ο πατριάρχης που σπούδαζε στην ιταλία και δεν δούλεψε ποτέ.
Είμαστε όλοι μαζί σας αδελφοί.
Νικόλαος Κ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΝΑΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΕ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα (www.patmostimes.gr), θα δοθεί Ναός της νήσου Πάτμου στους Παπικούς. Τούτο αποτελεί παραβίαση του περί Ιερότητας Νόμου 1155/1981. Ξεκάθαρη παραβίαση τόσο της Εκκλησιαστικής Ιερότητας όσο και του Συνταγματικού Νόμου.

Ως γνωστό η νήσος Πάτμος συγκαταλέγεται ανάμεσα τους τρεις Ιερούς τόπους (Άγιον Όρος, Μετέωρα και νήσος Πάτμος) όπου δεν επιτρέπονται άλλοι λατρευτικοί χώροι πλην των Ορθοδόξων και ως εκ τούτου ρητώς απαγορεύεται η ύπαρξη λατρευτικών χώρων αιρετικών και αλλοθρήσκων (Νόμος της Ιερότητας 1155/1981). Το νομικό προστατευτικό κεκτημένο, με βάση τον Νόμο της Ιερότητας 1155/1981, θα παραβιασθεί από την Εκκλησία;

Να αναφέρομε ότι κατά το έτος 1088 μ. Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Α΄ ο Κομνηνός, είχε δωρήσει ολόκληρη τη νήσο Πάτμο με σωζόμενο Χρυσόβουλο στον Όσιο Χριστόδουλο, μετά που ήρθε διωγμένος λόγω των αραβικών επιδρομών, από τη μεγάλη Μοναστική Κοινότητα του όρους Λάτρους της Βιθυνίας. Σεβασμό σε τούτη την παράδοση, αποτελεί η μη παραχώρηση Ιερού Ναού Ορθοδόξων στους αιρετικούς Παπικούς.

Εις το «Πατριαρχικό Έγγραφο Εννεακοσιετερίδος Ιδρύσεως της Ιεράς Μονής» (Πατριαρχικόν σιγιλλιώδες γράμμα εκδοθέν παρά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Δημητρίου Α΄υπέρ της εν Πάτμω Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου επ’ ευκαιρία της εννεακοσιετηρίδος ιδρύσεως αυτής υπό του Οσίου και Θεοφόρου Χριστοδούλου του Λατρηνού) (Αρ. Πρωτ. 845), αναφέρει ότι «η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ανύστακτον την μέριμναν έχουσα περί των εαυτής Καθιδρυμάτων, όπου γης και τον επιστηριγμόν τούτων διώκουσα, καταλλήλαις ευκαιρίαις χρωμένη, μεγάλως ποιείται πρόνοιαν του επιρρώσαι την ταύτα περιέπουσαν δίαιταν και ασφάλειαν, μάλιστα δε την του χρόνου διαδρομή δοκιμασθείσαν και ευρεθείσαν σωτήριον». Η αναφορά του Πατριαρχικού αυτού εγγράφου ότι «η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ανύστακτον την μέριμναν έχουσα περί των εαυτής Καθιδρυμάτων» δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία και ως εκ τούτου αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για μη παραχώρηση Ιερού Ναού Ορθοδόξων στους αιρετικούς Παπικούς.

Agios Makarios o Patmios είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την προσπάθειά Σας αδελφοί να μας βρείτε κάποιες λύσεις. Ειδικα αναφερόμενος σ'Εσάς αγαπητοί ιστολόγοι, αν και δε θέλετε να Σας ευχαριστούν, εν τούτοις επειδή υπάρχουν και ιστολόγια που θα περιμέναμε να ασχοληθούν με το θέμα αλλά κωφεύουν επιδεικτικώς, Σας ευχαριστούμε έτι μία φορά!
Αγαπητέ Ανώνυμε 26 Ιανουαρίου 2016 - 8:35 μ.μ. ευχαριστώ κι Εσάς για το ενδιαφέρον και την πρότασή Σας. Όμως η Ι.Μ. Εσφιγμένου είναι μεγάλο θέμα και με πολλά προβλήματα, πρώτο εκ τον οποίων, το ότι έχουν προσχωρήσει σε παλαιοημερολογητική παράταξη, όσο κι αν οι ίδιοι το αρνούνται (δείτε ενδεικτικά εδώ http://stwmenkalws.blogspot.gr/2015/10/imitation.html). Το θέμα της αποτείχισης υπό ελεγχόμενες συνθήκες είναι υπό συζήτησιν αυτήν την ώρα στο νησί όπως και άλλες μέθοδοι. Θα Σας ενημερώσουμε σχετικά αλλά παρακαλούμε να μη μας ξεχνάτε όταν προσεύχεσθε!

Ανώνυμος είπε...

http://www.romfea.gr/diafora/6157-to-patriarxeio-janaxtupa-thelei-oposdipote-katholiki-ekklisia-stin-patmo
Σχετικό κείμενο στη Ρομφαία.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.