" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα σχολική χρονιά στη Β. Ήπειρο, χωρίς βιβλία οι ελληνικές τάξεις

Άρχισε η νέα σχολική χρονιά 2013-2014 για τα εννιάχρονα  και λύκεια της Αλβανίας. Εξακόσιες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα καθίσουν στα θρανία, τη σχολική αυτή χρονιά, σε όλη την επικράτεια, ένα μέρος των οποίων στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας.


Βρεθήκαμε την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στο σχολείο «Α. Σέμε» των Αγ. Σαράντα, εκεί που στεγάζονται οι ελληνικές τάξεις, με  το μεγαλύτερο αριθμό  μαθητών απ’ όλα τ’ άλλα ελληνικά σχολεία. Η αυλή του σχολείου από το πρωί καταπλημμύρισε από εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές, από γονείς  και κηδεμόνες, από το δασκαλικό εκπαιδευτικό. 


Εννιά τάξεις, από το μεγάλο πλήθος, απαρτίζουν οι ελληνικής καταγωγής μαθητές.   Είναι οι τάξεις του ελληνικού σχολειού των Αγ. Σαράντα, που άνοιξε με τόσο κόπο, ύστερα από διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, το 1992, να ξανακλείσει και να ξανανοίξει το 1995 και να συνεχίσει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με άλλα σχολεία που, λόγω της μετανάστευσης των μαθητών, έκλεισαν, όπως στο Μετόχι, στο ΜΤΣ, στη Μπίστρισσα και στα Εξαμίλια.

Από τις ελληνικές τάξεις του σχολείου αυτού βγήκαν δεκάδες εκατοντάδες μαθητές οι οποίοι συνέχισαν τα λύκεια και τα πανεπιστήμια της Αλβανίας και της Ελλάδος και σήμερα ακτινοβολούν σε διάφορα μέρη και θέσεις.


Είναι οι ελληνικές τάξεις που τους άξιζε  περισσότερο ενδιαφέρον και μέριμνα  απ’ όλους τους Φορείς, ειδικά από την Ομόνοια, τόσο για τη στέγασή τους σε ξεχωριστό κτίριο, όσο και την στενή συνεργασία μαζί τους, για να μετατρέπονταν σε παραδειγματικό, πειραματικό σχολείο σε όλη την Ελληνική Κοινότητα και όχι μόνον.


Είναι οι ελληνικές τάξεις που σχεδόν κάθε χρόνο έχουν ν’ αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα, τόσο με την υπόληψή τους στο αλβανικό περιβάλλον, όσο και με την έλλειψη των βιβλίων.

236 είναι ο αριθμός των μαθητών στις εννέα ελληνικές τάξεις του σχολείου αυτού.  Είκοσι περισσότεροι από την περσινή σχολική χρονιά. Δεκαπέντε κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία. Μαθητές που παράλληλα με την ικανοποίηση,  που ήρθε η μέρα να καθίσουν στα θρανία, διακρίνεις και την απογοήτευση που δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο, για να χαρούν, τουλάχιστον.

 Η διευθύντρια, μας είπε πως
πάντα στις ελληνικές τάξεις τα βιβλία έρχονται με αργοπορία μια έως δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι εβδομάδες θα αντικατασταθούν με  μήνες και να δούμε… και οι γονείς προετοιμάζονται να κάνουν φωτοτυπίες τα περσινά βιβλία.


Ποιος, τέλος πάντων, ενδιαφέρεται για τα ελληνικά σχολεία; Η Διεύθυνση Παιδείας; Λίγο της καίγεται γιατί δεν έχει ούτε έναν επιθεωρητή γα τα  σχολεία αυτά. Οι διευθυντές των σχολείων; Δεν τους ακούγεται ο λόγος. Η Ομόνοια, που το ’χει στο πρόγραμμά της, τι κάνει;  Τα δύο κόμματα που ενδιαφέρονται για τα δίκαια και τα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας, τι κάνουν;

Ποιος πρέπει να λογοδοτήσει για την απουσία των βιβλίων; Η Ελληνική Πολιτεία; Και βέβαια αν έχει δεσμευτεί.

Η Αλβανική Πολιτεία; Και βέβαια γιατί το ’χει καθήκον.

Πάντως κάποιος να βάλει το χέρι του, γιατί οι γονείς είναι πολύ αγανακτισμένοι και μερικοί είναι έτοιμοι να τα πηγαίνουν στις αλβανικές τάξεις που είναι εφοδιασμένες με βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.


Ασχολούμαστε με τα «μεγάλα» θέματα, με τα υπουργειλίκια, και αφήνουμε τα πιο ζωτικά, αυτά που ο κόσμος μας έχει ανάγκη καθημερινά.

Όχι κύριοι, ο κόσμος μας έχει ανάγκη από τα απλά, τα ζωτικά!!! Μ’ αυτά ν’ ασχοληθείτε!!!


Στη φώτο η 1η τάξη με τη δασκάλα Θ.Σ.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Πέρα από τα λίγα ελληνικά σχολεία στα αναγνωρισμένα από την Αλβανία ελληνικά χωριά, τις ελληνικές τάξεις μέσα σε αλβανικά σχολεία σε πόλεις όπως το Αργυρόκαστρο και οι Αγ. Σαράντα και ιδιωτικά ελληνοαλβανικά σχολεία όπως ο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά (δείτε εδώ), το πρόβλημα της εκπαίδευσης των Βορειοηπειρωτών παραμένει ουσιαστικά άλυτο. Ως ελάχιστη συνδρομή στα αδέρφια μας, με έξοδα της ΣΦΕΒΑ θα λειτουργήσουν και φέτος φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στις περιοχές των Αγ. Σαράντα, Αργυροκάστρου, Πρεμετής και Κορυτσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.