" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ειδική Αγωγή στο εκτελεστικό απόσπασμα! (Κείμενο και videos)

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, ξεκίνησα για να διδάξω στο σχολείο μου. Εκεί, όπως και την προηγούμενη ημέρα, με περίμεναν οι (περίπου) 20 μαθητές του! Μα καλά, υπάρχει σχολείο με 20 μαθητές; Ναι υπάρχει! Έχει εγγεγραμμένους περίπου 120 και τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του έρχονται 20!!! Γιατί;;;

    Το σχολείο που υπηρετώ, είναι το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου και ως τέτοιο είναι διαδημοτικό. Δεν εξυπηρετεί δηλαδή μόνο παιδιά του Κορωπίου, αλλά και παιδιά από άλλους Δήμους της Αττικής όπως το Ψυχικό! Έτσι, είναι απαραίτητη η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία τα οποία δεν υπάρχουν για φέτος!

    Κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται! Την περυσινή χρονιά, το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, λύθηκε πριν τα Χριστούγεννα!

    Το σχολείο που υπηρετώ, είναι το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου και ως τέτοιο είναι διαδημοτικό. Έτσι, στεγάζεται (φιλοξενείται) σε εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Κορωπίου και φυσικά (;) ο οικείος Δήμος δεν έχει λόγο (;) να το στεγάσει σε πιο κατάλληλο οίκημα, μιας και δεν φοιτούν σε αυτό μόνο παιδιά του Κορωπίου! Έτσι, το σχολείο μου είναι ξεχασμένο και απ' το... Θεό!

   Ας γίνω όμως πιο σαφής. Φέτος τα τμήματά μας είναι 15 και έχουμε 13 αίθουσες. Όταν λέμε αίθουσες, μην φανταστείτε τίποτα σπουδαίο! Τα παρασκήνια του αμφιθεάτρου, μας εξασφαλίζουν 2 αίθουσες περίπου 10 τ.μ. πίσω απ' τις καρέκλες του αμφιθεάτρου, πέρυσι φτιάχτηκαν 3 αίθουσες με novopan, με παράθυρα που βλέπουν στο αμφιθέατρο. Υπάρχει και αίθουσα πληροφορικής ημιυπόγεια, χωρίς παράθυρο!

    Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να αναφέρω, ώστε να πείσω πως το σχολείο μου δεν είναι σχολείο! Δεν είναι σχολείο, κυρίως για παιδιά με νοητική υστέρηση, με σύνδρομο down και άλλες παθήσεις που εντάσσονται στην Ειδική Αγωγή.

    Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι, βρισκόμασταν γονείς (κάποιοι με τα παιδιά τους) και καθηγητές, έξω απ' το υπουργείο Παιδείας (το Εθνικής... εξαϋλώθηκε απ' τον τίτλο του). Ήμασταν από τα: ΤΕΕ Ε.Α. Κορωπίου, ΤΕΕ Ε.Α. Αχαρνών, ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας, ΤΕΕ Ε.Α Αγ. Δημητρίου, ΤΕΕ Ε.Α Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Πειραιά, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω.

    Αφού άνοιξαν οι πύλες του υπουργείου στις 12:30, περάσαμε στο αμφιθέατρο που βρίσκεται στο ισόγειο του υπουργείου. Εκεί συζητήσαμε, και υπογράψαμε το ψήφισμα που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

    Κάποια στιγμή, ειδοποιηθήκαμε ότι ο υφυπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου, θα δεχτεί μία επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε σχολείο. Έφυγαν λοιπόν οι εκπρόσωποι, με την πρόθεση (οι περισσότεροι) να ζητήσουν απ' τον υφυπουργό να έρθει στο αμφιθέατρο,για να ακούσει τα αιτήματα από οιονδήποτε ήθελε να του μιλήσει. Κάποτε λοιπόν, ήρθαν οι εκπρόσωποι στο αμφιθέατρο και μας είπαν ότι ο υφυπουργός θα έρθει!

    Το παρακάτω video, είναι ένα δείγμα της συζήτησης που υπήρξε. Μιλά στον υφυπουργό, ο διευθυντής κ. Β. Μπέκας και η σε διαθεσιμότητα υποδιευθύντρια του ΤΕΕ Ειδ. Αγωγής Κορωπίου κ. Ε. Γαβαλά.
   Όταν ο διευθυντής ζητά να
επιστρέψουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν το καλοκαίρι και ήταν τόσο χρήσιμες στην Ειδική Αγωγή, ο υφυπουργός λέει:  « Εγώ να το συζητήσω αυτό, αλλά ξέρετε είναι θέμα και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ».
Στη συνέχεια γνωστοποείται στον υπουργό ότι: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πει, ότι περιμένει να ζητήσει κάτι τέτοιο το υπουργείο Παιδείας!
    Μπαλάκι μεταξύ δύο υπουργείων η Ειδική Αγωγή!!! Απολαύστε το video.

    Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ζήτησε να ανέβει στο γραφείο του με την επιτροπή, πράγμα που έγινε.
    Στα παρακάτω video, μπορείτε να δείτε τι λένε τα μέλη της επιτροπής, μετά την συνάντηση. Μιλούν, ο πρόεδρος των γονέων στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου κ. Σπ. Κονταράκης και ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας κ. Κάτωνας Βαζαίος.

  
Στα παρακάτω video, μπορείτε να δείτε τι λένε τα μέλη της επιτροπής, μετά την συνάντηση. Μιλούν, η σε διαθεσιμότητα υποδιευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου κ. Ειρ. Γαβαλά και ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας κ. Κάτωνας Βαζαίος.
 
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε! Κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι ο υφυπουργός είχε άγνοια (το ανέφερε και ο ίδιος), για πολλές επιπτώσεις στην Ειδική Αγωγή από τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο!

Καλή... σχολική χρονιά!!!
Σπύρος Παν. Κανελλόπουλος
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.