" H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες."
Άρθρο 16, παράγραφος 2 του Ελληνικού Συντάγματος

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Όλη η αλήθεια σε μια φωτογραφία: Η οικογένεια στο τραπέζι.


ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 

1ον Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΦΟΡΑΕΙ ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ (ΤΟ ΣΕΒΕΤΑΙ),

2ον Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ(ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ),

3ον Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΤΑΜΕΝΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ,

4ον ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ (ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΕΙΝΟΥΝ),

5ον ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΨΑΡΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ!!!

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΤΕ, ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ!!!

5 σχόλια:

Juan Álvaro Mendéz de España είπε...

Πραγματικά πολύ ωραία εικόνα. Και εμείς στην οικογένειά μας κάνουμε λίγο-πολύ τα ίδια (πλην προσευχής). Επίσης παρατηρώ πως η γιαγιά και η μητέρα θα σεβιριστούν τελευταίες. Άντε η γιαγιά πάει και έρχεται, η μητέρα τελευταία όμως; Επίσης έχει μόνο 2 ποτήρια και δε βλέπω σαλάτα και μεζέ.


Επισης παρατήρησα πως δεν υπάρχει λέξη, με αμιγή ελληνική ετυμολογία, συνώνυμη της λέξης "σερβιρίζομαι".

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ουσιαστικές οι παρατηρήσεις σου!
Υπόσχομαι να εντοπίσω αυτόν που εικονογράφησε το παλιό αναγνωστικό -από όπου λογικά προέρχεται- για να την αναθεωρήσει άμεσα.
Εξ άλλου, έρχεται και το "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο" προσεχώς.

Ανώνυμος είπε...

Ο σεβασμός στους μεγαλύτερους επιβάλλει να σερβιριστεί πρώτη η γιαγιά. Ωστόσο το αναγνωστικό είναι από μια εποχή όπου ο άντρας ήταν ο "αφέντης του σπιτιού" κι αυτή είναι η πρώτη αξία που περνάει!

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι αυτό καταλαβαίνει το παιδάκι που βλέπει την εικόνα (με ποια σειρά σερβιρίζεται η γιαγιά. Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε η γιαγιά να είναι η μητέρα της συζύγου, και γι αυτό κάθεται δίπλα της και γι αυτό την σερβιρίζει προτελευταία, σαν κάποιο πολύ οικείο άτομο της).
Με το ίδιο σκεπτικό κάποιος θα διαμαρτυρηθεί γιατί δεν υπάρχει κάποια εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας στο τραπέζι. Δεν τελειώνουμε ποτέ αν λέει καθένας τι λείπει ή τι δεν του άρεσε από μια εικόνα.

Η εικόνα παρουσιάζει μια ευλογημένη οικογένεια στο τραπέζι, όλοι μαζί. Είναι δυστυχώς αυτό που λείπει σήμερα. σήμερα τηρούμε το Σαβουάρ Βιβρ αλλά δεν μας απέμεινε οικογένεια παρά μόνον εγωισμός.

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημα είναι τι καταλαβαίνει το παιδάκι που βλέπει την εικόνα ή ποιο μήνυμα θέλει να περάσει η εικόνα; Ανάλογα με το ερώτημα είναι και η απάντηση! Όσο για την εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας, αυτή δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι: ήταν ή στο εικονοστάσι ή στον τοίχο. Αλλά η εικόνα δεν έχει οποιοδήποτε στοιχείο του δωματίου, έχει μόνο το τραπέζι, επειδή σ' αυτό εστιάζει. Και συμφωνώ απόλυτα ότι μια οικογένεια που μαζεύεται όλη μαζί στο τραπέζι είναι αυτό που έχει αρχίσει να ξεφτίζει στις μέρες μας.

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια που συκοφαντούν κάποιο πρόσωπο, που περιέχουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κλπ.

Προσωρινά ενεργοποιήθηκε η προ-έγκριση επειδή υπήρξαν κρούσματα προσβλητικής συμπεριφοράς και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του ιστολογίου μας.
Για τον ίδιο λόγο λόγο ενεργοποιήσαμε να σχολιάζουμε μόνον όσοι έχουν προφίλ.

Γράψτε το σχόλιό σας και απλά περιμένετε λίγες ώρες μέχρι να το δείτε δημοσιευμένο.

Σχόλιο που τηρούν στοιχειώδη κανόνες ευπρέπειας είναι αυτονόητο ότι αποτελούν αφορμή διαλόγου και ουδέποτε θα λογοκριθούν.

Ανώνυμα σχόλια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια χωρίς να προσθέτουν κάτι στην συζήτηση ενδέχεται να διαγραφούν για την διαφύλαξη της ποιότητας. Τα σχόλια δεν είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου.